Espoon kaupunki L&T:n vastuullisemman siivouksen piiriin: Meritorin koulussa siivotaan ilman kemikaaleja

16.9.2021 5.36
Laitoshuoltaja työssään Ala-Kivenlahdessa sijaitsevassa Meritorin koulussa.
Laitoshuoltaja työssään Ala-Kivenlahdessa sijaitsevassa Meritorin koulussa.Kuva: L&T

Kivenlahdessa sijaitsevassa Meritorin koulussa aloitettiin vuoden 2021 alussa siivoustyöt ilman kemikaaleja. Ylläpitosiivous tehdään ultrapuhtaalla vedellä, ja ainoastaan saniteettitilojen puhdistuksessa käytetään mietoa pesuainetta. Työvälineinä käytetään pesunkestäviä mikrokuitupyyhkeitä ja timanttilaikkoja, joiden ympäristökuorma on vähäinen.

”Pyrimme kokeilemaan sellaisia ratkaisuja, jotka edistävät kestävämpää tulevaisuutta ja ovat kuitenkin tehokkaita puhdistuksen näkökulmasta. Esimerkiksi siivouksessa olemme kiinnostuneita kehitysaskelista, joilla ympäristökuormaa, kuten kemikaalien määrää, saadaan pienennettyä”, sanoo Espoon kaupungin palvelutuotantopäällikkö Taneli Kalliokoski.

Muutoksen tavoitteena on pienentää siivouksen ympäristökuormaa innovatiivisten puhtaanapitoratkaisujen avulla. Kemikaaliton siivous on tällä hetkellä käytössä muun muassa Meritorin koulussa, jossa siivotaan ultrapuhtaan veden ja timanttilaikkojen avulla. Ultrapuhtaalla vedellä voidaan korvata kemikaalit lähes kokonaan, ja muovipulloista valmistetut timanttilaikat puhdistavat lattiapinnat mekaanisen hankauksen avulla. Ratkaisut soveltuvat hyvin kouluympäristöön, jossa lattia- ja pöytäpinnat ovat jatkuvassa käytössä. Ratkaisu myös puhdistaa tehokkaasti pintoja.

”Kemikaalittomuus lisää opetustilojen turvallisuutta, kun esimerkiksi pöydät puhdistetaan kemikaalien sijaan ultrapuhtaalla vedellä”, sanoo Meritorin koulun rehtori Matti Jokela.

L&T:n siivouspalvelujen kehityspäällikkö Paula Silvennoisen mukaan ympäristönäkökulmat huomioiva siivous parantaakin paitsi turvallisuutta ja viihtyvyyttä, myös jäteveden puhdistamisprosessia ja rakennuksen sisäilman laatua.

”Ultrapuhdas vesi ei jätä kemikaalijäämiä toisin kuin perinteiset puhdistusmenetelmät, ja timanttilaikan ansiosta lattiat eivät tarvitse paksua vahakerrosta. Kun jäämiä ei ole, pinnat eivät likaannu yhtä nopeasti”, Silvennoinen kertoo.

Meritorin koulussa kemikaalittomuudella on vaikutus myös pintojen elinkaareen. Viime vuoden lopussa valmistuneessa peruskorjauksessa on suosittu kestäviä pintamateriaaleja, joiden halutaan pysyvän siistissä kunnossa pitkään. Alustavat tulokset kemikaalittoman siivouksen hyödyistä pintojen puhtaanapidossa vaikuttavat lupaavilta.

”Olemme olleet tyytyväisiä kemikaalittoman siivouksen osalta erityisesti pintojen siivousjälkeen. Rakennuksessa on paljon vaaleaa pintaa, ja koska kaikki pinnat ovat uusia, meillä on kovat odotukset, että ne pysyvät siisteinä jatkossakin. Lisäksi vastuullisesti tuotettu siivous sopii hyvin rakennuksen ideologiaan”, Jokela sanoo.

”Myös sosiaalisen vastuun painottaminen siivouksessa on meille todella tärkeää. Haluamme, että sekä oma että yhteistyökumppaneiden ja palvelutuottajien henkilöstö voivat hyvin. Myös kilpailutuksissa olemme tehneet muutoksen, jonka mukaan emme katso enää ensisijaisesti halvinta hintaa, vaan mediaanihintaa”, Kalliokoski sanoo.

”Kokemuksemme kemikaalittomasta siivouksesta ovat olleet hyviä niin Meritorin koulun kuin muidenkin kemikaalittoman siivouksen piirissä olevien kohteiden osalta. Tarkoituksemme on ottaa menetelmät käyttöön yhä useammissa kohteissamme”, Kalliokoski sanoo.

Espoonlahti