Espoon koulukokonaisuuden rakentaminen etenee aikataulussa

6.8.2021 7.13
Perkkaan koulun rakennustyömaa.
Perkkaan koulun työmaata kesäkuussa 2021.Kuva: YIT

Vuosi sitten Espoon kaupunki, YIT ja Kumppanuuskoulut allekirjoittivat sopimuksen yhteensä kahdeksan koulun ja päiväkodin rakentamisesta uudella mallilla. Kokonaisuuden rakentaminen on kesällä laajimmillaan, kun seitsemää kohdetta rakennetaan samanaikaisesti. 

Koulu- ja päiväkotikokonaisuuteen kuuluvat Pohjois-Tapiolan koulu, Perkkaan koulu ja nuorisotila, Nauriskasken koulu, Perkkaan päiväkoti, Nöykkiönniityn päiväkoti, Kilon koulu ja päiväkoti sekä Kuitinmäen koulun alakouluosa.

Työmailla ympäri Espoota tapahtuu koko kesän ajan

Pisimmällä rakentamisessa ovat samoihin aikoihin käynnistyneet Pohjois-Tapiolan ja Perkkaan koulut, joiden runko, julkisivut ja vesikatot ovat jo valmiita. Parhaillaan meneillään on sisävalmistusvaihe ja piharakentaminen. Ensi kesänä molemmat koulurakennukset ovat valmiita kalustettaviksi. Pohjois-Tapiolassa jatketaan tämän jälkeen töitä purkamalla vanha Aarnivalkean siirtokoulu sekä viimeistelemällä pihatyöt kesän ja syksyn aikana 2022.

Kilossa ja Kuitinmäessä aloitetaan heinäkuussa reilut kolme kuukautta kestävät vanhojen koulurakennusten purkutyöt.

”Kilossa maanrakennustyöt käynnistyvät elokuun lopulla. Joudumme tekemään tontilla paljon louhintatöitä ja se valitettavasti aiheuttaa melua. Saamme kuitenkin hyödynnettyä murskaamamme louheen omalla työmaalla. Kuitinmäessä emme joudu louhimaan, mutta siellä maapohja on haastava ja vaatii stabilointia, eli pohjanvahvistusta”, kertoo yksikönjohtaja Mira Alatalo YIT:ltä.

Molemmissa kohteissa päästään perustustöihin lokakuussa.

Nöykkiönniityn päiväkodissa on meneillään maanrakennustyöt. Maapohja on sielläkin erittäin savinen ja vaatii stabilointia. Perustustyöt alkavat elokuun lopussa ja päiväkoti valmistuu jo ensi kesänä”, toteaa Alatalo.

Nauriskasken koulutyömaalla runko on jo valmis ja kesällä tehdään vesikattoa ja julkisivuja.

Rakennustyöt kaikissa kohteissa ovat edenneet aikataulussa tai jopa hiukan edellä sitä.

”Olemme tyytyväisiä, että tällaisen valtavan hankekokonaisuuden aikataulut ovat pitäneet ja myös kustannukset ovat uuden mallin myötä täysin ennakoitavissa”, Espoon kaupungin rakennuttamispäällikkö Reijo Yrjölä kertoo.

Uusi malli kannustaa kestäviin ratkaisuihin

Public Private Partnership -malliksi (PPP) nimetyssä toimintatavassa Espoon kaupunki solmi palvelusopimuksen Kumppanuuskoulut-nimisen hankeyhtiön kanssa. Yhtiö vastaa palveluntuottajana kokonaisuudessaan hankkeesta; se suunnittelee ja rahoittaa kohteen, hakee tarvittavat luvat ja rakentaa sen. Lisäksi yhtiö vastaa kohteen ylläpidosta koko sopimuskauden ajan. Kohteen valmistuttua kaupunki maksaa hankeyhtiölle palvelumaksua, joka kattaa koulun tai päiväkodin toteutus- ja ylläpitokustannukset.

EspoonlahtiLeppävaaraMatinkyläTapiola