Maailma mullistui hetkessä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Espoossa on nollatoleranssi syrjinnän ja epäasiallisen kohtelun suhteen. Samalla varaudumme mahdollisiin uhkakuviin.
Ukrainaan on hyökännyt Venäjän armeija Venäjän valtiojohdon määräyksestä. Suomessa asuvia venäläistaustaisia ihmisiä ei voi syyllistää Ukrainan tilanteesta. On tärkeää tukea Ukrainaa ja ukrainalaisia – sekä heidän kotimaassaan, että sieltä sotaa pakoon lähteneitä. Sitä ei edistetä vihapuheella ja häirinnällä. Toivottavaa on, että me yhdessä kanavoisimme turhautumisen ja voimamme hädässä olevien auttamiseen.
Päivitämme tämän sivun sisältöä tiedon karttuessa.
Ukrainasta paenneen kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Sitä haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta, aivan kuten turvapaikkaa.
Tutustu myös monikieliseen InfoFinland.fi(ulkoinen linkki) sisältöön Suomeen muuttoa suunnittelevalle tai täällä jo asuvalle.
Maaliskuussa 2023 ensimmäiset Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset voivat hakea kotikuntaa Suomesta.
Kotikunta on edellytys tiettyjen palvelujen ja etuuksien saamiselle, jotka ovat lainsäädännössä sidottuja kotikuntaan. Myös jotkin valtion viranomaisten tarjoamat palvelut, rahalliset etuudet ja tuet edellyttävät kotikuntaa.
Oikeutta kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oleskelustatuksesta riippumatta.
Turvapaikanhakijoiden ja tilapäistä suojelua saavien sosiaali- ja terveyspalvelut saa vastaanottokeskuksesta.
Kasvun ja oppimisen toimiala tarjoaa varhaiskasvatusta, esiopetusta, perusopetusta, toisen asteen opetusta sekä nuorisopalveluja. Lisätietoja HelloEspoo.fi -sivustolla.
Tilanne Ukrainassa on vaikea ja avun tarve tulee jatkumaan pitkään.
Apua Espooseen saapuville
Espoossa toimii avustuspisteitä eri puolella kaupunkia. Näistä pisteistä ukrainalaiset voivat hakea ruoka-apua ja sosiaalista tukea. Myös rahalahjoituksia tarvitaan edelleen, jotta apu menee perille suoraan sota-alueelle.
Ukraine Help Center Espoo, Ajurinkatu 2
Leppävaarassa toimivassa Espoon kaupungin Help Centerissä saa neuvontaa ja ohjausta viranomaisasioissa, esimerkiksi sosiaalipalveluista, koulunkäynnistä, asumisesta ja työllistymisestä.
Täältä saa myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen lahjakortteja, joilla ukrainalaiset voivat hankkia kodin tarvikkeita ja muuta tarpeellista. Suosittelemme, että halukkaat lahjoittavat vievät lahjoitukset suoraan Kierrätyskeskukseen.
Help Centeriä tekee yhdessä Espoon kaupunki, Mannerheimin Lastensuojeluliitto Uudenmaan piiri, Luona Oy ja Suomen Punainen Risti.
Apupisteen vapaaehtoiset tulevat pääsääntöisesti järjestöjen kautta. Jos haluat mukaan vaapaaehtoistoimintaan, ilmoittaudu MLL:n verkkosivuilla(ulkoinen linkki).
Kaivo Espoo, Kala-Matti 3
Matinkylässä toimivasta avustuspisteestä jaetaan ruoka- ja hygieniatarvikkeita. Kaivolla toimii pienimuotoinen kahvila ja täällä voi verkostoitua sekä järjestää pienimuotoista kerho- ja kulttuuritoimintaa. Kaivo ottaa vastaan lahjoituksina ruoka- ja hygieniatarvikkeita. Lisää tietoa www.kaivoespoo.com(ulkoinen linkki)
Nihtisillan vastaanottokeskus, Kutojantie 10
Lahjoittamista ja vapaaehtoistoimintaa koskevat tiedustelut ja yhteydenotot, puh. +358 50 4795767 (ma-pe klo 8–16) tai vapaaehtoistoiminta@luona.fi
Espoon seurakunnat, Leppävaaran kirkko, Veräjäkallionkatu 2
Leppävaaran kirkolle voi kesäkuun loppuun asti tuoda tarvikkeita jaettavaksi ukrainalaisille sotapakolaisille. Avustukset voi tuoda kirkon pääovesta sisään niille varattuihin rullakkoihin. Ne toimitetaan jaettaviksi Espoon avustuspisteissä Matinkylän Kaivolla sekä Merituulessa Suomenojalla. Tuothan vain pyydettyjä tavaroita. Lisää tietoa https://www.espoonseurakunnat.fi/osallistu/tukena-ukrainan-kriisissa(ulkoinen linkki)
Suomenoja Ukraine Aid tarjoaa Ukrainasta sotaa paenneille monenlaisia tavaroita, kuten vaatteita, kodin tarvikkeita ja lastentarvikkeita, sekä ruoka- ja hygieniatuotteita. Lisää tietoa: www.autammesua.fi(ulkoinen linkki)
Rahalahjoitukset
Rahallinen apu kannattaa suunnata vakiintuneiden, kokeneiden ja luotettavien organisaatioiden kautta. Suomen Punaisen Ristin lisäksi tällaisia ovat esimerkiksi Unicef, Kirkon Ulkomaanapu ja Pelastakaa Lapset ry. Avustusjärjestöt tietävät parhaiten, minkälaista apua kohteessa tarvitaan eniten.
InfoFinland.fi(ulkoinen linkki): monikielinen verkkosivusto, joka kokoaa yhteen tärkeää tietoa Suomeen muuttoa suunnittelevalle tai täällä jo asuvalle.