Musiikkilukion historia

Tapiolan lukio sai vuonna 1987 valtioneuvoston päätöksen musiikin erityistehtävästä ja on yksi musiikin erikoislukioista Suomessa.

Tapiolan lukion musiikkilinja on syntynyt hyvästä musiikkiperinnöstä, jonka Tapiolan yhteiskoulu on aikoinaan luonut. Tapiolan kuoro syntyi musiikkiluokassa Erkki Pohjolan luotsaamana, ja monet Tapiola Big Bandin jäsenet ovat saaneet innoituksensa Martti Lappalaiselta.

Musiikkilinja on toimintansa aikana keskittynyt monipuoliseen musiikin opiskeluun, johon integroituvat erilaiset kokoonpanot. Musiikin opetusaineita ovat muun muassa olleet yksinlaulu, kamarikuoro, naiskuoro, mieskuoro, lauluyhtye, orkesteri, big band, bändi, musiikkiteatteri ja musiikkitieto. Tapiolan lukion musiikkilinja on konsertoinut vuosittain ja osallistunut erilaisiin tapahtumiin ja produktioihin.

Vuonna 1997 käynnistyi haastava ja antoisa yhteistyö säveltäjä Jukka Linkolan kanssa. Musiikkilinja on esittänyt Jukka Linkolan musikaalit Peter Pan (1998) ja  Antti Puuhaara (2001), kabareet Hullu huhtikuu (1999, levytys 2000) ja Tapiola Eeden (2003). Tapiola Eeden oli kantaesitys, joka juhlisti Tapiolan 50-vuotissyntymäpäivää ja jonka libreton kirjoitti Ilpo Tiihonen. Tammikuussa 2008 Tapiolan musiikkilinja ja pääosin musiikkilinjan senioreista koostuva musiikkiteatteri Tapiola esiintyivät yhdessä visuaalisissa konserteissa Sillalta sillalle. Konserttien musiikki koostui Jukka Linkolan musikaalisävelmistä ja soololauluista aina big bandin esittämään fuusiojazziin.

Tänä päivänä Tapiolan musiikkilukio (ei siis enää lukion musiikkilinja) elää ja voi hyvin. Vuonna 2018 Tapiolalle myönnetty musiikin valtakunnallinen kehittämistehtävä velvoittaa musiikkilukiota kehittämään opetusmetodeja entisestään ja lisäämään opiskelijalähtöisyyttä erilaisissa projekteissa. Yhteistyö Suomen muiden musiikkilukioiden, Sibelius-Akatemian sekä Espoon kulttuurialan toimijoiden kanssa on vahvaa. Tapiolan musiikkilukio on vakiinnuttanut asemansa Espoon musiikkikasvatuksen monimuotoisena koulutuspaikkana.