Valmistuneille - Otaniemen lukio
Otaniemen lukion alumnina pääset pitämään yhteyttä entisiin lukiokavereihisi ja halutessasi kertomaan nykyisille lukiolaisille, opettajille ja opoille, mitä elämääsi kuuluu lukion jälkeen. Oletko ehkä jatko-opinnoissa, viettänyt välivuotta työskennellen, au pairina tai vaikkapa kansanopistossa, väyläopintojen tai avointen opintojen parissa? Mitä oletkaan tehnyt, olet lämpimästi tervetullut kertomaan polustasi!
Otaniemen lukion alumniyhteisöllä ei ole, vielä, omia sivustoja vaan teitä on siellä täällä. Tällä välin, kun te alumnit pohditte parhainta alustaa, me opot ylläpidämme omaa alumnilistaamme. Jos haluat päästä tähän opojen listalle, olethan yhteydessä omaan vanhaan opoosi vaikka sähköpostilla: Yhteystietoihin.
"Alumnilla (lat. alumnus ’kasvatti’ < alere ’ravita’) tarkoitetaan yleensä jossakin oppilaitoksessa aiemmin opiskellutta henkilöä. Sana alumni on alun perin monikkomuoto latinankielisestä sanasta alumnus, joka tarkoittaa suojattia, kasvattia tai oppilasta. Alumnitoiminnalla tarkoitetaan näille henkilöille järjestettävää toimintaa. Alumnitoiminnan tavoitteena voi olla esimerkiksi yhteyden säilyttäminen oppilaitoksen ja sen entisten oppilaiden välillä tai yhteyksien luominen alumnien välille." (lähde: Wikipedia)
Ylioppilastutkinnon suorittaminen tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin.
Haku korkeakouluihin
Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haetaan korkeakoulujen yhteishaussa samalla hakulomakkeella. Yhteishaku toteutetaan Opintopolku(ulkoinen linkki)-sivustolla. Opintopolusta löydät myös koulutusten kuvaukset ja valintaperusteet.
Todistusvalintataulukot ym. hyödyllistä tietoa:
- yliopistovalinnat.fi(ulkoinen linkki)
- ammattikorkeakouluun.fi(ulkoinen linkki)
- tutustu eri alojen koulutuspolkuihin Opopassissa(ulkoinen linkki)
- yhteishaun aikaisempien vuosien pisterajat Vipusessa(ulkoinen linkki)
Yhteishaussa on mukana lähtökohtaisesti kaikki tutkintoon johtava korkeakoulutus. Korkeakoulut voivat kuitenkin järjestää osaan koulutuksistaan erillishakuja, esimerkiksi haut tietyille erityiskohderyhmille suunnattuihin koulutuksiin. Yhteishaku järjestetään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä.
Opiskelu avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa
- avoinyliopisto.fi(ulkoinen linkki) - lisäksi avoimen yliopiston koulutuksia löytyy yliopistojen nettisivujen kautta
- ammattikorkeakouluun.fi(ulkoinen linkki) - avoimet amk:t löytyvät ammattikorkeakoulujen omien sivujen kautta
- kansanopistot.fi(ulkoinen linkki)
Ohjaamot(ulkoinen linkki) - sinulle, joka vietät välivuotta
Ohjaamotalo, Espoon Leppävaarassa, on palvelukokonaisuus alle 30-vuotiaille espoolaisille. Ohjaamotalosta saat tietoa ja apua
- opiskelumahdollisuuksista
- työelämästä, työnhausta ja toimeentulosta
- asumisesta, arjenhallinnasta ja hyvinvoinnista
- vapaa-ajanmahdollisuuksista
Lisää tukea välivuoteen
- Välivuoden viettäjät - tutustu myös tähän: välivuosi.net(ulkoinen linkki)
- Tukea itsenäistymiseen ja elämän haasteisiin - tutustu SPR:n Nuorten turvatalo-toimintaan(ulkoinen linkki), myös keskusteluapua etänä
- Nopeaa keskusteluapua Sekasin-chatista(ulkoinen linkki)
Ammatinvalinta- ja uraohjaus(ulkoinen linkki)
Työ- ja elinkeinopalvelujen asiantuntijat voivat auttaa sinua, kun etsit omaan elämäntilanteeseesi sopivaa ratkaisua koulutukseen, ammatinvalintaan tai työuralle.
Työn hakeminen
Kun opintosi päättyvät eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu mahdollisimman pian Uudenmaan TE- palveluun työttömäksi työnhakijaksi. Huom. muista nuorten hakuvelvoite(ulkoinen linkki).
Ulkomaille töihin tai opiskelemaan
Nuorille on tarjolla erilaisia vaihto-ohjelmia ja työmahdollisuuksia ulkomailla. Alla olevien linkkien kautta löydät erilaisia vaihtoehtoja.
maailmalle.net(ulkoinen linkki) nuorisovaihto.fi/(ulkoinen linkki)
Ilmoittautuminen kanslian kautta marraskuussa kevään ja toukokuussa syksyn ylioppilaskirjoituksiin. Kanslian yhteystiedot löydät Yhteystiedot-sivustolta.