Futuro-talo

Arkkitehti Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema utopistinen muovitalo Futuro on oman aikansa visio, joka kiehtoo edelleen. Näyttelykeskus WeeGee ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo tarjoavat yleisölle mahdollisuuden tutustua monipuolisesti modernismin ajan kokeellisiin muotoihin ja optimistisiin ideoihin.

Kuva: Emma Suominen

Matti Suuronen: Futuro-talo

Avoinna 17.5.–11.9.2022 WeeGeen aukioloaikoina
Poikkeusaukiolo la 21.5. klo 14–17

Näyttelykeskus WeeGeen omistuksessa on ensimmäinen sarjavalmisteinen Futuro-talo (nro 001). Kesästä 1968 syksyyn 2011 Matti Kuuslan hallussa Hirvensalmella ollut Futuro saapui huolellisen konservoinnin jälkeen näytteille WeeGeen pihalle toukokuussa 2012. WeeGeen Futuro-talo on yleisölle avoinna aina kesäkautena WeeGeen aukioloaikoina. Vuonna 2018 Futuro täytti 50 vuotta.

Avaruusajan utopia

Futuro on arkkitehti Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema ellipsin muotoinen muovitalo, jossa kiteytyvät 1960-luvun lopun avaruusajan arkkitehtuurin ja designin kokeelliset muodot, uudet materiaalit ja optimistiset ideat.

Hiihtomajasta kansainväliseen kuuluisuuteen

Futuro sai alkunsa tilaustyönä, kun arkkitehti Matti Suurosen vanha koulukaveri pyysi tätä suunnittelemaan vaikeakulkuiseen maastoon hiihtomajan, jonka piti olla helposti pystytettävä ja nopeasti lämmitettävä. Talon valmistajaksi tuli tarjouskilpailun jälkeen Polykem Oy.

Futuro herätti runsaasti huomiota sekä Suomessa että ulkomailla. Talo esiteltiin televisiolle ja lehdistölle ensimmäistä kertaa Polykem Oy:n tehtaalla Hiekkaharjussa maaliskuun lopussa 1968. Tuossa vaiheessa valmiina oli vasta pelkkä kuori ilman sisustusta. Vaaleansininen Futuro nro 000 pystytettiin kesäkuussa 1968 hiihtomajaksi yksityiseen laskettelurinteeseen Turenkiin Kalpalinnan lähelle. Keltainen Futuro nro 001 valmistettiin pian prototyypin jälkeen ja päätyi elokuussa 1968 Hirvensalmelle Puulaveden rannalle televisioprojekteistaan tunnetun Matti Kuuslan kesämökkitontille.

Kansainvälisen läpimurtonsa Futuro teki lokakuussa 1968, kun kolmas keltainen Futuro nro 002 oli mukana Finnfocus-vientinäyttelyssä Lontoossa. Thames-joelle ankkuroituun Finnpartner-laivaan koottu vientinäyttely esitteli eri alojen suomalaista osaamista. Laivan kannella ollut Futuro herätti niin laajaa huomiota, että Polykem Oy:lle tuli seuraavien kuukausien aikana ulkomailta yli 400 valmistuslisenssiä koskevaa yhteydenottoa, joista Polykemin toimitusjohtaja valitsi sopivimmat neuvottelukumppanit.

Futuro sai runsaasti julkisuutta myös kansainvälisessä lehdistössä. Esimerkiksi New York Times esitteli Futuron artikkelissa ”Saucer-Shaped House Arrives on Earth” samana päivänä, jolloin Apollo 11 laskeutui kuuhun (20. heinäkuuta 1969).

Laajasta kotimaisesta ja kansainvälisestä kiinnostuksesta huolimatta Futuro ei koskaan lunastanut siihen kohdistettuja kaupallisia odotuksia. Se oli massamarkkinoille liian erikoinen ja kallis. Lisäksi Futuroa valmistaneen Polykem Oy:n kokemus ja resurssit olivat riittämättömät Futuron laajamittaiseen lanseeraukseen. Vuoden 1973 öljykriisi kolminkertaisti muovin hinnan ja hautasi toiveet Futuron maailmanvalloituksesta.

Futuron uusi elämä

Vaikka Futuro ehti välillä jo vaipua unohduksiin, se on saanut 1990-luvulta lähtien uuden elämän paitsi 1960-luvun henkeä ilmentävänä avaruusajan ikonina, myös kansainvälisessä kuvataidekentässä esiteltynä taideobjektina.

Tänä päivänä Futuro-taloja on eri puolilla maailmaa tiedossa 68 kappaletta - tarkalleen ottaen 67 kokonaista taloa sekä yksi messukäytössä ollut Futuron puolikas.  Euroopan lisäksi Futuro-taloja löytyy Yhdysvalloista, Uudesta-Seelannista, Australiasta ja Japanista. Suomessa on WeeGeen Futuron lisäksi tiedossa neljä muuta Futuroa, jotka sijaitsevat Ahvenanmaalla, Merimaskussa, Pöytyällä ja Kauhavalla.

Viisi Futuroa on tällä hetkellä julkisissa kokoelmissa: Futuron prototyyppi (nro 000) Rotterdamissa Boijmans Van Beuningen -museossa, Futuro nro 001 Espoossa Näyttelykeskus WeeGeellä, Münchenissä Die Neue Sammlung / Pinakothek der Moderne -museossa, Linköpingissä Ruotsin ilmavoimien museossa ja Australiassa Tasmanian Hobartissa MONAssa (Museum of Old and New Art). Australiassa myös Canberran yliopisto on kunnostanut Futuron, joka on sijoitettu yliopiston kampukselle opiskelijoiden tapaamispaikaksi.

Faktoja Futurosta

Mitat
Läpimitta 8 m
Korkeus 4 m
Kokonaispaino 4 000 kg

Kalustus
6 istuinvuodetta
2 henkilön makuusoppi
Takka-grilli -pöytäyhdistelmä
Keittiö
Wc-pesuhuone

Alkuperäiset värivaihtoehdot
Valkoinen
Keltainen
Vaaleansininen

Lisätietoja

Avaruustalo Futuro oli 1960-luvun arkkitehtuurin taidonnäyte (Yle)
Videomateriaalia Futurosta vuodelta 1968 ja Futuron siirrosta Hirvensalmelta Virtasalmelle kunnostettavaksi vuonna 2012. Katso tästä linkistä(ulkoinen linkki). (Toimittaja: Emilia Kemppi, Elävä arkisto, Yle 2012) 

Floating Exhibition of Finnish Products
Brittiläinen vuoden 1968 uutisfilmi Futurosta Lontoossa Finnpartner-laivan kannella. Katso tästä linkistä(ulkoinen linkki). (British Pathé -uutisarkisto)

Futuro-kuvat (Finna)
Espoon kaupunginmuseo avaa Futuron 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Matti Suurosen arkistoon kuuluvat Futuro-kuvat Finnassa kaikille avoimeksi. Suurosen arkisto kuuluu museon kokoelmiin, ja sisältää muun muassa suunnittelijan luonnoksia, valokuvia, asiakirjoja ja mainosesitteitä. Nyt julkaistu kokonaisuus sisältää 95 kuvaa. Kaupunginmuseon Finnassa julkaisemat kuvat ovat vapaasti käytettävissä. Kuvia voi käyttää myös kaupalliseen tarkoitukseen, mutta kuvaajan nimi ja Espoon kaupunginmuseo on mainittava kuvien käytön yhteydessä. Kuvat on julkaistu kansainvälisellä CC BY-ND 4.0 -lisenssillä(ulkoinen linkki)Finnan kuva-arkistoon tästä linkistä.(ulkoinen linkki)

Futuro - Tulevaisuuden talosta menneisyydestä (kirja)
Marko Homeen ja Mika Taanilan toimittama teos antaa kiinnostavia näkökulmia Futuro-taloon. Kirjan mukana on DVD, joka sisältää FUTURO – tulevaisuuden olotila -elokuvan (1998) sekä 45 minuuttia muuta Futuro-taloon liittyvää filmimateriaalia. DVD:llä on myös 180 minuuttia Elektroverden elokuvamusiikkia. Kirja on tilattavissa EMMA Shop -museokaupasta(ulkoinen linkki).

FUTURO - Tulevaisuuden olotila - trailer (Youtube)
Aikamatka futuristiseen lähimenneisyyteemme. Dokumenttielokuva muovitalo Futuron noususta ja tuhosta. Tarina "avaruusajan" utopiasta, joka melkein toteutui. Katso video alla. (Ohjaaja: Mika Taanila, käsikirjoitus: Mika Taanila & Marko Home, © Kinotar Oy 1998)

Tekijä: Kinotar Oy