KulttuuriEspoo - Paikat ja toimijat
Kulttuuria kartalla
Löydä espoolaiset kulttuuritoimijat interaktiivisen kartan avulla!
Museot
KAMU Espoon kaupunginmuseo vaalii, tutkii ja tallentaa Espoon ja espoolaisten historiaa ja kulttuuriperintöä. Kaupungin monipuolisesta museotarjonnasta löytyvät myös muun muassa EMMA, Gallen-Kallelan Museo ja Helinä Rautavaaran museo.
KAMU Espoon kaupunginmuseo on vuonna 1958 perustettu kulttuurihistoriallinen museo, joka museokokoelmansa ja näyttelyidensä avulla kertoo Espoon kaupunkilaitoksen ja espoolaisten historiasta. Kaupunginmuseon tehtävänä on vaalia, tutkia ja tallentaa Espoon alueen ja sen asukkaiden historiaa ja kulttuuriperintöä monin eri tavoin sekä esitellä ja kertoa siitä tämän päivän ihmisille.
Museoperheeseen kuuluvat KAMU Näyttelykeskus WeeGeellä, Talomuseo Glims, Huvilamuseo Villa Rulludd, Koulumuseo Lagstad ja Saaristomuseo Pentala.
EMMA esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designina. Arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman WeeGeen pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.
Näyttelykeskus WeeGee on monipuolinen museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien keskus. WeeGee toimii professori Aarno Ruusuvuoren (1925–1992) suunnittelemassa entisessä Weilin&Göösin kirjapainotalossa Espoon Tapiolassa.
Taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) suunnittelema ja rakentama Tarvaspään ateljeelinna avattiin yleisölle vuonna 1961 Gallen-Kallelan Museona. Museo esittelee vaihtuvissa näyttelyissään Gallen-Kallelan ja hänen aikalaistensa taidetta ja elämää sekä nykytaidetta. Museo tarjoaa monipuolista toimintaa ja tapahtumia sekä toimii Akseli Gallen-Kallelaan liittyvän tiedon keskuksena.
Helinä Rautavaara (1928–1998) oli persoonallinen tutkimusmatkailija, toimittaja ja keräilijä, joka kiersi väsymättä maailmaa. Hän halusi nähdä, kokea, ymmärtää ja mennä mukaan yhteisöjen elämään. Helinä Rautavaraan kokoelma ja tarinat heräävät henkiin museossa. Rautavaara jätti jälkeensä Suomen suurimman länsiafrikkalaisten esineiden kokoelman, kymmeniä tuhansia valokuvia, satoja tunteja äänitteitä ja kymmeniä tunteja kaitafilmiä. Museossa jatketaan Rautavaraan perintöä tuomalla yhteen erilaisia ihmisiä ja lisäämällä monin tavoin kulttuurien välistä ymmärrystä ja vuoropuhelua.
Museo Leikki on lapsuuden, lelujen ja leikin oma museo Espoon Tapiolassa, Näyttelykeskus WeeGeen pihapiirissä. Museo tarjoaa mielenkiintoisia, nostalgisia ja koskettavia kulttuurielämyksiä kaikenikäisille. Museo Leikki toimii eri aikojen lapsuuden peilinä sekä oivaltavilla vaihtuvilla näyttelyillään että yllätyksellisellä Leikin laboratorio -päänäyttelyllään.
Uusi Suomen kello- ja korumuseo Kruunu tuo ajankohtaisia sekä ajatuksia herättäviä näyttelyitä kelloihin ja koruihin liittyen kaikille alasta kiinnostuneille. Kruunu tuo esiin myös vaativat käsityöammatit ja pääset itsekin kokeilemaan sepän työtä erilaisissa työpajoissa. Usein vaihtuvat näyttelyt takaavat, että aina on jotain uutta koettavaa! Kruunu avaa ovensa 13.4.2022.
Espoon kuvataiteilijat ry:n näyttelytoiminta keskittyy Galleria Aarniin. Galleriassa esitellään nykytaidetta neljän viikon välein vaihtuvin näyttelyin. Galleria Aarnin kanssa samassa tilassa toimii Espoon Taidelainaamo, josta löytyy espoolaisten ammattitaiteilijoiden tuotantoa hyvin laajalla kirjolla. Näyttelyt, avajaiset, keskustelutilaisuudet, koululaisvierailut ja yhteistyö muiden kulttuurialan toimijoiden kanssa on keskeinen osa toimintaa.
Kulttuuritalot
Tapiolasta, Leppävaarasta, Järvenperästä ja Espoon keskuksesta löytyvät Espoon kulttuuritalot.
Espoon kulttuurikeskus on monipuolisesta ohjelmistostaan sekä kahdesta upeasta salistaan tunnettu esittävän taiteen ja kulttuurielämän päänäyttämö Espoossa. Koe Tapiola Sinfoniettan konsertit, Espoon Kaupunginteatterin vierailuesitykset, April Jazz, Espoo Ciné, PianoEspoo, VocalEspoo ja paljon muuta!
Sellosali on akustisesti yksi pääkaupunkiseudun korkeatasoisimmista musiikkisaleista. Vuonna 2003 valmistunut, 400-paikkainen Sellosali sijaitsee Leppävaarassa erinomaisten kulkuyhteyksien varrella. Sellosalissa järjestetään vuosittain noin 300 tapahtumaa. Ohjelmistossa on korkeatasoisia klassisen ja rytmimusiikin konsertteja, pienoisoopperaa, tanssiesityksiä, teatteria, elokuvia sekä lastenkulttuuria.
Näyttelykeskus WeeGee on monipuolinen museoiden, näyttelyiden ja tapahtumien keskus. WeeGee toimii professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa entisessä Weilin&Göösin kirjapainotalossa Espoon Tapiolassa. Näyttelykeskuksessa on neljä museota: EMMA - Espoon modernin taiteen museo, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen Kellomuseo. WeeGeessä toimii museokauppa EMMA Shop ja ravintola Lumière WeeGee. WeeGeen pihalla on arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo.
Lasten kulttuurikeskus Aurora on iloisten kohtaamisten paikka lapsille ja aikuisille. Kolmen rakennuksen uniikki tilakokonaisuus sijaitsee erinomaisten kulkuyhteyksien varrella, lähellä hurmaavaa Träskändan kartanoa. Monenlaisiin käyttötarkoituksiin taipuvat tilat ja suojaisa pihapiiri sekä ulkolava tarjoavat upeat olosuhteet monenlaiselle tapahtumatoiminnalle aina esitystaiteesta harrastetoimintaan sekä erilaisiin taidepajoihin ja yksityistilaisuuksiin.
Kannusalin tiloissa pääsee nauttimaan upeista musiikkiklubeista, elokuvista, koko perheen tapahtumista sekä paljon muusta kuten teatterista ja stand-up-illoista! Monikäyttöiset tilat sijaitsevat Kannun väestönsuojassa, lyhyen kävelymatkan päässä Espoon keskuksen juna-asemalta. Nousevassa katsomossa on 221 istumapaikkaa ja katsomon siirrettävyyden ansiosta saliin mahtuu tasalattialle 300 katsojaa.
Toiminnan painopisteenä on kaupungin ruotsinkielinen kulttuuritarjonta (mm. konsertit, vierailevat teatteriesitykset, näyttelyt, kirjailijavierialut ja yhteislauluillat). Espoon kaupungin ohjelmatarjonnan lisäkai talossa toimivat Musikinstitutet Kungsvägen sekä Esbo Arbis.
Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Hanasaari järjestää kokouksia, seminaareja, keskustelutilaisuuksia sekä järjestää taidenäyttelyjä, kursseja ja koulutus- ja kulttuuritapahtumia.
Kirjastot
Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä.
Teatteri, tanssi ja elokuva
.
Espoon Kaupunginteatteri on Suomen Kansainvälinen teatteri ja ainoa aikuisille tarkoitettu ammattiteatteri Espoossa. Teatterin ohjelmisto rakentuu omasta tuotannosta sekä koti- ja ulkomaisista vierailuesityksistä.
Vuonna 1975 perustettu Teatteri Hevosenkenkä on ammattiteatteri, jossa käytetään nukke- ja musiikkiteatterin eri ilmaisumuotoja monipuolisesti. Teatterin kohderyhmänä ovat 2–12-vuotiaat lapset. Teatteri sijaitsee Juhannusmäellä Espoossa. Teatterirakennus – vuonna 1899 rakennettu idyllinen kansakoulu – on kunnostettu ja laajennettu ihanteelliseksi miljööksi lapsiyleisölle.
Unga Teatern, ent. Skolteatern, perustettiin kiertäväksi lasten- ja nuortenteatteriksi jo vuonna 1960. 57 vuotta täyttävä lasten- ja nuorten teatteri on lajinsa vanhin teatteri Suomessa. Vuonna 1985 teatteri sai kiinteän näyttämön Espoosta. Unga Teatern on vuosien saatossa tullut tunnetuksi esityksistä, joiden humanismi puhuttelee kaikenikäisiä.
Glims & Gloms on palkittu espoolainen tanssiteatteri, jonka taiteellisena pyrkimyksenä on tuottaa esityksiä, joissa komiikka koskettaa, huumori yllättää ja tanssi kohottaa. Teatteri suuntaa esityksensä laajalle katsojakunnalle - lapsille, nuorille ja aikuisille.
Teatteri Taimine on vuonna 2002 perustettu kiertueteatteri lapsille ja nuorille. Taimine esiintyy päiväkodeissa, ala- ja yläasteilla sekä lukioissa. Teatteri tuottaa uutta draamatekstiä lapsille ja nuorille, jotka elävät suomalaisessa todellisuudessa. Ammattilaisista koostuva teatteri esiintyy vuosittain 45 000 katsojalle ensisijaisesti Suomessa, mutta myös muissa Pohjoismaissa.
TOTEM-teatteri on espoolainen ammattiteatteri, joka on perustettu vuonna 1986. Teatterin pääasiallinen toimintamuoto on kiertuetoiminta, joka suuntautuu alakouluihin kotikunnassa Espoossa ja muualla Suomessa. TOTEM-teatterin esitykset on suunnattu 6‒12-vuotiaille lapsille ja ne toteutetaan sekä suomen- että ruotsinkielisinä.
Kino Tapiola on ensi-iltateatteri joka valikoi ohjelmistoonsa pääasiassa eurooppalaisen ja kotimaisen elokuvan parhaimmistoa. Espoon Tapiolassa sijaitseva Kino Tapiola on yksi pääkaupunkiseudun harvoista alkuperäisessä, kulttuurisuojellussa asussaan säilyneistä vanhan ajan elokuvateattereista. Kino Tapiolassa tyylikäs, pieteetillä remontoitu 1950-luvun ulkoasu yhdistyy uusimpaan esitystekniikkaan.
Orkesterit ja kuorot
Espoon kaupungin musiikkitarjonnasta vastaavat kaupunginorkesteri Tapiola Sinfonietta sekä muut laadukkaat kuorot ja orkesterit.
Tapiola Sinfonietta on Espoon kaupunginorkesteri, joka on saanut mainetta etenkin wieniläisklassisten teosten tyylitietoisista tulkinnoista, kamarimusiikillisista esiintymisistään ilman kapellimestaria, teosharvinaisuuksien esiin nostamisesta sekä rohkeista ohjelmistovalinnoista yli taiteenalojen. Monista muista orkestereista poiketen orkesteri vastaa itse taiteellisista linjauksistaan.
Tapiolan kuoro on espoolainen, kansainvälisesti tunnettu ja palkittu lapsi- ja nuorisokuoro. Kuoro perustettiin vuonna 1963, ja se kasvanut tavallisesta suomalaisesta koulukuorosta yhdeksi kansainvälisen kuoromaailman tunnetuimmista instrumenteista.
Espoo Big Band – EBB – on yksi Suomen suurten jazzorkestereiden valioista. Aasian, Australian ja Brasilian kiertueiden lisäksi EBB on esiintynyt useilla maailman kuuluisimmista jazzfestivaaleista – Detroit, Montreaux ja Pariisi mukaan lukien – sekä julkaissut kymmenen albumia. EBB:n vuosittain isännöimillä April Jazz –festivaaleilla yhtyeen solistina on vieraillut lukuisia maailmantähtiä, kuten Freddie Hubbard, Ray Charles, McCoy Tyner, Joe Henderson, Billy Cobham, Trilok Gurtu, Diane Schuur, Patti Austin, Carla Bley ja Maria Schneider.
Festivaalit ja kaupunkitapahtumat
Espoossa on laaja kirjo erilaisia festivaaleja ja kaupunkitapahtumia - musiikista elokuvaan ja kaupunkikulttuuriin.
Kaupungissa voi kohdata taidetta ja kulttuuria tuttujen kulttuuritilojen ulkopuolella. Lähipuistosta saattaa kajahtaa konsertti tai näkyä sirkusesitys. Kadulla voi huomata katutaideteoksia alikulkutunneleissa tai talojen seinillä. Ympäri kaupunkia järjestettävät tapahtumat voivat tehdä kaupungista elävän näyttämön ilahduttaville esityksille ja muuttaa kadut yllättäviksi taidegallerioiksi.
Espoon kaupungin tapahtuma- ja kulttuuripalvelut tuottaa ja koordinoi suurtapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi vuosittainen Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti Espoo Metro Areenalla ja koko kaupungin mukaansa tempaava kaupungin nimikkopäivä Espoo-päivä elokuun lopulla. Toteutamme myös eri puolilla kaupunkia yhteistyössä eri toimijoiden kanssa useita mielenkiintoisia taideprojekteja ja laajoja tapahtumasarjoja.
April Jazz on yksi Suomen suurimmista jazzfestivaaleista ja se on järjestetty Espoossa aina huhtikuussa vuodesta 1987 alkaen.
Espoo Ciné on yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista ja vuosien mittaan Espoo Cinéstä on muodostunut keskeinen uuden eurooppalaisen elokuvan esittäjä Suomessa. Festivaalilla nähdään mielenkiintoisimpia uusia elokuvia sekä asemansa jo vakiinnuttaneilta mestareilta että vasta nousemassa olevilta uusilta kyvyiltä. Erityistä huomiota kiinnitetään naisiin elokuvantekijöinä.
JuuriJuhla-RotFestin juuret ovat espoolaisessa pelimannimusiikissa. Oksisto kurottaa kuitenkin ennakkoluulottomasti kohti uusia säveltuulahduksia ympäri maailmaa. JuuriJuhla-festivaalin lavoille kipuaa niin espoolaiset pelimannit kuin kotimaiset huippukansanmuusikot, monet jo kansainvälisesti ansioituneita.
Urkuyö ja Aaria -festivaalin ainutlaatuisissa myöhäisillan konserteissa voit nauttia korkeatasoisesta ja monipuolisesta ohjelmasta koko kesän Espoon keskiaikaisessa kivikirkossa (Espoon tuomiokirkko). Laulu-, urku-, kamari- ja orkesterimusiikin huippuesiintyjät luovat unohtumattomia elämyksiä tunnelmallisissa kesäilloissa historiallisen kulttuurimaiseman keskellä.
Joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen PianoEspoo-festivaali esittelee pianomusiikkia kaikessa sen rikkaudessaan. Festivaali järjestettiin ensimmäistä kerran vuonna 1991 Espoon kulttuurikeskuksen aloitteesta ja siitä lähtien se on kahden vuoden välein levittäytynyt Espoon kulttuurikeskuksen lisäksi myös pääkaupunkiseudun muihin konserttisaleihin. Vuosien aikana PianoEspoo on vakiinnuttanut asemansa maamme merkittävimpänä klassiseen pianomusiikkiin keskittyvänä tapahtumana.
Joka toinen vuosi järjestettävä VocalEspoo-festivaali esittelee vokaalimusiikin kirjoa monissa muodoissaan. Ihmisääni on instrumenttina äärimmäisen monipuolinen, ja tätä rikkautta festivaalilla juhlistetaan niin kuoro-, lauluyhtye kuin soolokonserteissa. Festivaalin ohjelmassa painotus on genreen katsomatta kaikenlaisella musiikilla, jossa ihmisäänellä on keskeinen rooli.