Valtuustoaloite eläinperäisten tuotteiden käytön puolittamiseksi julkisissa ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä
9.6.2025 valtuustoaloite Elo ja Partanen eläinperäisten tuotteiden käytön puolittamiseksi julkisissa ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä
Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa on entistä laajemmin tieteellisiä suosituksia ruoasta, joka on edullista sekä terveydelle että ympäristölle. Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja, perunaa ja täysjyväviljaa. Siihen kuuluu myös runsaasti kalaa, pähkinöitä ja siemeniä. Lisäksi ruokavalio sisältää kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä ja kohtuullisesti rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita sekä rajoitetummin lihaa.
Suomalaiset ravitsemussuositukset perustuvat laajaan tieteelliseen näyttöön. Ravitsemussuosituksissa on otettu huomioon suomalainen ruokakulttuuri ja tottumukset. Suositusten tavoitteena terveyden edistämisen lisäksi on ympäristön kannalta kestävät ruokavalinnat.
Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että suomalaiset päiväkotilapset syövät yli viisi kertaa enemmän punaista lihaa kuin olisi terveydelle ja maapallon kantokyvylle hyväksi, kun vertailukohdaksi otetaan planetaarinen ruokavalio. Suomalaisista miehistä peräti neljä viidestä syö liikaa punaista lihaa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin verrattuna. Korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kotimaisilla kasviproteiinituotteilla edistetään myös kestävää kotimaista ruoantuotantoa.
Espoo on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Valtuuston 20.5.2024 hyväksymässä Hiilineutraali Espoo 2030 -tiekartassa on asetettu tavoitteeksi, että kasvisruoan menekki kasvaa (tällä hetkellä osuus on neljännes tilatusta kg-määrästä). Toimenpiteeksi on kirjattu punaisen lihan määrän vähentäminen korvaamalla sitä kasviproteiinilla ravitsemussuositukset huomioiden. Lisäys voidaan toteuttaa joko lisäämällä kasvisruokien määrää tai korvaamalla osa liharuoan sisältämästä lihasta kasviproteiinilla.
Valtuustolle 9.12.2024 annetun vastauksen mukaan Espoo Catering Oy, joka tuottaa yli 85 % kaikista päiväkoti- ja kouluaterioista, vähensi punaisen lihan käyttöä vuoden 2023 aikana 21 % verrattuna edellisen vuoden käyttömäärään. Tällä hetkellä on menossa hybridireseptiikan kehittäminen, jossa osa lihasta korvataan kasviproteiinilla ja mahdollisuuksien mukaan käytetään kotimaisia kasviproteiinituotteita.
Määrällisen tavoitteen asettaminen eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämiselle tukisi Espoon hiilineutraalius-tiekartan toimeenpanoa. Vastaavia aloitteita on tehty ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöjen kampanjan myötä jo yli 35 kunnassa, ja ainakin Kouvolassa aloite on hyväksytty.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kaupunki asettaa tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden käytön puolittamisen julkisissa ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä mahdollisuuksien mukaan kotimaisia kasviproteiineja hyödyntäen, ja tekee tarkemmat kustannuslaskelmat eri vaihtoehdoista tavoitteen saavuttamiseksi kansalliset ravitsemussuositukset huomioiden.
Espoossa 9.6.2025
Tiina Elo ja Henna Partanen
Nevanlinna Risto
Immonen Ella
Ahonen Emmi
Marttila Helena
Saita Maria
Salovaara Taru
Partanen Henna
Seppälä Peppi
Kerola Hannele
Sielo Susanna
Karimäki Johanna
Koponen Noora
Hukari Hanna
Löyttyniemi Meri
Cederlöf Karin
Saarentaus Elina
Kokko Elina
Nieminen Pinja
Laine Aino
Nurminen Minna
Keisteri-Sipilä Elli
Ali Habiba
Hopsu Inka
Laakso Ville
Rodriguez Elina
Kajava Henna
Nores Mia
Kurronen Sanna