Raide-Jokeri

Kadut ja liikenneLeppävaaraTapiola

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunniteltu pikaraitiolinja. Radan pituus on noin 25 km, josta noin 16 km sijoittuu Helsinkiin ja 9 km Espooseen. Raideyhteys korvaa runkobussilinja 550:n eli ns. Bussi-Jokerin, joka on Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja. Sen kuljetuskapasiteetti ei pysty vastaamaan kasvavaan matkustajamäärään.

Sijainti

Keilaniemi, Otaniemi, Laajalahti, Leppävaara

Vaihe

Rakentaminen

Raide-Jokeri kulkee pääosin omalla väylällään, millä varmistetaan raitiovaunujen nopea ja häiriötön kulku. Rataa liikennöidään uusilla, korkealuokkaisilla raitiovaunuilla. Tavoitteena on noin 25 km/h keskimääräinen matkanopeus.

Raide-Jokerilla on ennustettu olevan vuonna 2040 noin 102 000 käyttäjää. Nykyisin bussilinjalla 550 matkustaa 40 000 henkeä vuorokaudessa.

Ennusteena on, että Helsingin seudulla on vuonna 2050 noin 2 miljoonaa asukasta ja yli miljoona työpaikkaa. Väestömäärän kasvusta johtuvan liikkumisen lisääntyminen tavoitellaan suuntautuvan kestäviin liikkumismuotoihin: joukkoliikenteeseen, kävelyyn ja pyöräilyyn.

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat sitoutuneet lisäämään asuntorakentamista ja tavoitteena on tiivistyvä, kestäviin kulkumuotoihin perustuva aluerakenne.

Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustot päättivät Raide-Jokerin rakentamisesta kesäkuussa 2016 hyväksymällä Raide-Jokerin hankesuunnitelman.

Kaupunkien edustajat allekirjoittivat joulukuussa 2016 Helsingin ja Espoon välisen yhteistyösopimuksen Raide-Jokerin suunnittelusta ja toteuttamisesta. Sopimuksen lähtökohtana on, että Raide-Jokeri toteutetaan Helsingin ja Espoon yhteishankkeena yhtenä ja yhteisenä raitioliikennejärjestelmänä.

Joulukuussa 2016 projektin johtoryhmä päätti, että Raide-Jokeri toteutetaan soveltaen allianssimallia, jossa suunnittelijat ja rakentajat hankitaan erikseen. Allianssikilpailutukset käynnistyivät keväällä 2017 ja sopimukset allianssitoimijoiden kanssa pyritään solmimaan lokakuun loppuun mennessä.

Vuoden 2017 lopulla käynnistyi projektin kehitysvaihe, jolloin suunniteltiin ja kehitettiin rakentamisprojektin sisältöä. Samalla tarkentuivat projektin kustannukset ja aikataulu.

Suunnittelijana Raide-Jokerissa on Ramboll Finland Oy:n, Sitowise Oy:n ja VR Track Oy:n muodostama ryhmittymä ja urakoitsijana YIT:n ja VR Trackin muodostama ryhmittymä.

Seuraa Raide-Jokerin etenemistä Espoon verkkosivuilla. Kysymyksiä ja vastauksia Raide-Jokerista.

Lisätietoa Raide-Jokerista hankkeen omilla sivuilla