- Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy 1.1.2023 alkaen Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Palvelut löytyvät samasta tutusta paikasta kuin aiemminkin.
- Palveluissa käytössä olevat puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet vaihdetaan porrastetusti uusiin.
- Siirtymävaiheen ajan löydät sosiaali- ja terveyspalvelujen tietoja myös Espoo.fi:stä. Katso ajantasaiset tiedot Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.luvn.fi.(ulkoinen linkki)
Talousvesi, juomavesi
Valvomme juomaveden laatua säännöllisesti muun muassa tekemällä tarkastuksia ja ottamalla vesinäytteitä. Valvonnan tarkoitus on, että juomavesi on säädösten mukaista, eikä se aiheuta terveyshaittaa. talousvesivalvonta@espoo.fi
- Alueen kaivoissa esiintyy yleisesti fluoridia, rautaa, mangaania ja radonia.
- Fluoridi: Tärkeätä on, että imeväisikäisten lasten ja odottavien äitien juomaveden fluoridipitoisuus ei ylitä terveysperusteista raja-arvoa 1,5 mg/l. Vettä, jonka fluoridipitoisuus on yli 2 mg/l, ei pidä käyttää pysyvästi juomavetenä eikä ruoanlaittoon. Haittoja voidaan vähentää korvaamalla osa juomavedestä vähäfluorisella vedellä
- Rauta: Rautaa esiintyy yleisesti alueen kaivovesissä ja sitä voi myös liueta veteen kiinteistön omista putkista ja vesilaitteista. Runsaasti rautaa sisältävä vesi aiheuttaa ruostekerrostumia vesikalusteisiin, tahroja pyykkiin ja ruosteen maun veteen. Raudan laatutavoite on annettu teknisten ja esteettisten haittojen perusteella. Rauta ei aiheuta terveyshaittaa sellaisina pitoisuuksina, jolloin veden juominen sen ulkonäön ja maun perusteella on mahdollista.
- Mangaani: Kaivovesissä on usein mangaania samanaikaisesti raudan kanssa. Mangaanin enimmäissuositukset perustuvat esteettisiin ja teknisiin haittoihin. Liiallinen mangaani aiheuttaa veteen epämiellyttävää makua, kerrostumia vesikalusteisiin sekä pyykin tahraantumista. Nykytiedon mukaan korkeat mangaanipitoisuudet aiheuttavat myös terveyshaittoja erityisesti lapsille.
- Radon: Kaivovedessä saattaa esiintyä myös radonia. Radon on hajuton ja mauton kaasu, joka pääsee leviämään huoneilmaan esimerkiksi suihkussa käynnin yhteydessä. Radon lisää syöpäriskiä ja radonpitoisuus olisi hyvä tutkia alueen porakaivovesistä.
- Lisätietoa vedenkäsittelystä: ympäristö.fi(ulkoinen linkki)
- Mikäli kiinteistösi on liitetty kunnalliseen vesijohtoverkostoon, ota ensisijaisesti yhteyttä vesilaitokseen.
- Kaivoveden laatu suositellaan tutkitutettavan noin kolmen vuoden välein, vaikka haju- ja makuhaittoja ei olisikaan.
- Kaivoveden terveydellinen laatu on syytä varmistaa muun muassa:
- ennen uuden kaivon käyttöönottoa
- kun veden haju, maku tai väri on muuttunut
- kun veden epäillään aiheuttavan terveyshaittoja.
- Veden laatu kannattaa tutkia aina, kun kaivoveden laatu on muuttunut lyhyessä ajassa tavanomaisesta poikkeavaksi. Selvästi muuttunutta vettä ei pidä juoda keittämättä. Kaivon rakenteiden kunto kannattaa myös tarkastaa säännöllisesti.
- Kaivon kunnostus ja desinfiointi kannatta teettää siihen perehtyneillä ammattilaisilla.
- Hyvä juomavesi on tutkittua, hyvänmakuista, kirkasta ja väritöntä.
- Juomaveden laatua valvotaan muun muassa tutkimalla vesinäytteitä säännöllisesti.
- Juomaveteen liittyvissä kysymyksissä asukkaan tulee ottaa yhteyttä ensisijaisesti vettä toimittavaan laitokseen.
- Espoon seudun ympäristöterveyteen kannattaa olla yhteydessä, jos epäilet, että olet sairastunut juotuasi vettä.
- Vesihuoltolaitosten omilta sivuilta löytyy tietoa muun muassa veden kovuudesta sekä mahdollisista häiriötilanteista.
- HSY Vesihuolto(ulkoinen linkki) toimittaa talousvettä Espoon ja Kauniaisten vedenjakelualueelle. Päijännetunneli johtaa raakavettä Pitkäkosken tai Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitoksille, joista vesi johdetaan verkostoon.
- Kirkkonummen Veden(ulkoinen linkki) päävedenottamo sijaitsee Myllykylässä. Raakavetenä käytetään Meikon järven vettä. Lisävettä verkostoon ostetaan HSY:ltä sekä Suomen Sokeri Oy:n vesilaitokselta. Veikkolan talousvesi on peräisin kahdesta alueen pohjavedenottamosta sekä HSY:ltä.
- Lisäksi Espoossa ja Kirkkonummella on useita pienempiä vesilaitoksia ja -osuuskuntia.
- Oman kaivon vesi on hyvä tutkia kolmen vuoden välein, vaikka vesi vaikuttaisi normaalilta.
- Kaivovesinäytteiden tutkiminen on maksullista.
- Juomavettä tutkivia laboratoriota löytyy esimerkiksi Ruokaviraston sivuilta osoitteesta: https://www.ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/ruokaviraston-hyvaksymat-laboratoriot/talousvesilaboratoriot/(ulkoinen linkki)
- Näytepulloja voi tilata tai noutaa suoraan laboratorioista. Vesinäytepulloja on myös haettavissa etukäteen sovittaessa Espoon seudun ympäristöterveyden toimipisteistä (Espoossa Pihatörmä 1 C, Olarissa ja Kirkkonummella Ervastintie 2, kunnantalon neuvontapiste). Näytepullot ovat laboratoriokohtaisia.
- Vesinäytteet voi toimittaa joko itse suoraan laboratorioon tai jättää maanantaisin Espoon seudun ympäristöterveyden toimipisteeseen Pihatörmä 1 C, kello 9 - 11 tai Kirkkonummen kunnantalon neuvontapisteeseen, Ervastintie 2, kello 8:30 – 13, josta ne toimitetaan laboratorioon.
- Laboratorioon on hyvä olla yhteydessä etukäteen näytteenotto-ohjeiden saamiseksi.
- Huom! Kaivovesinäytteiden osalta pyydämme huomioimaan, että Kirkkonummen kunnan palvelupisteen ollessa suljettuna heinäkuussa, tulee yksityisten kaivojen vesinäytteet viedä joko suoraan laboratorioon, tai tuoda Espoon seudun ympäristöterveyden toimistolle Olarin Pihatörmään maanantaisin klo 9 -11 välisenä aikana, josta ne toimitetaan Metropolilabiin tutkittavaksi. Linkki Metropolilabin sivuille: Metropolilab Oy, näytteiden vastaanotto ja neuvonta(ulkoinen linkki)
Lisätietoja:
- Espoon seudun ympäristöterveys
talousvesivalvonta@espoo.fi - Muualla verkossa
Muualla verkossa
- Suomen ajankohtaisinta vesitietoa (vesi.fi)(ulkoinen linkki)
- STMa 1352/2015 talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista(ulkoinen linkki)
- STMa 683/2017 talousveden laadun valvontaan tehdyt muutokset(ulkoinen linkki)
- Tietoa veden laadusta (HSY Vesihuolto)(ulkoinen linkki)
- Tietoa veden laadusta (Kirkkonummen Vesi)(ulkoinen linkki)
- LUVYLab OY Ab(ulkoinen linkki)
- Metropolilab Oy(ulkoinen linkki)
- Omaa kaivoa käyttävät kotitaloudet vastaavat itse käyttämästään vedestä.
- Kaivon vesi tulee tutkia:
- ennen uuden kaivon käyttöönottoa
- jos veden haju, maku tai väri on muuttunut
- jos epäilet, että olet sairastunut juotuasi vettä.
- Kaivon vesi on hyvä tutkia kolmen vuoden välein, vaikka vesi vaikuttaisi normaalilta.
- Selvästi muuttunutta vettä ei pidä juoda
Kaivon rakenteiden kunto kannattaa myös tarkastaa säännöllisesti.
- Viranomaisvalvonnan tavoitteena on ehkäistä vedestä johtuvia terveyshaittoja sekä turvata veden tekninen ja esteettinen laatu.
- Vesihuoltolaitosten lisäksi myös muut ilmoitusvelvolliset kohteet kuuluvat säännöllisen valvonnan piiriin.
- Vesilaitos on vastuussa toimittamansa veden laadusta ja vesilaitoksen tulee myös tiedottaa säännöllisesti veden laadusta vedenkäyttäjille.
- Talousvettä toimittavan laitoksen, jolla on omaa veden tuotantoa tai käsittelyä, on haettava hyväksyntää vähintään kolme kuukautta ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan muuttamista. Laitoksen on osoitettava hakemuksessaan, että veden käsittely on riittävää raakaveden laatu sekä riskit huomioon ottaen ja että veden turvallisuus ja laatu voidaan taata.
- Kunnan terveydensuojeluviranomaiselle tulee tehdä viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan aloittamista kirjallinen ilmoitus vedenjakelualueesta seuraavista toiminnoista:
- talousvettä toimittavat laitokset ja vesiosuuskunnat, joilla on ostovesi
- kiinteistöjen yhteinen talousvesikaivo (yli 50 käyttäjää tai toimitettavan veden määrä vähintään 10 m3/vrk)
- talousvettä käytetään julkisessa ja kaupallisessa toiminnassa
- Kaikkien vesilaitosten, jotka toimittavat talousvettä yli 50 henkilön tarpeisiin tai vähintään 10 m³ päivässä, on laadittava yhteistyössä terveydensuojeluviranomaisen kanssa valvontatutkimusohjelma. Lisäksi vesilaitoksen tulee tehdä riskinarviointi, sekä häiriötilannesuunnitelma.
Ladattavat tiedostot
Lisätietoja:
Espoon seudun ympäristöterveys
talousvesivalvonta@espoo.fi
Terveystarkastaja Mari Louhi, p. +358 40 5501596
terveystarkastaja Juho Kutvonen, p. +358 40 6364964
vs. terveystarkastaja Juhani Purola, p. +358 40 6394779