Yrittäjä Katariina Tuttavainen innostui tekstiilialasta ja yrittäjyydestä Omniassa

  • Yrittäjyys
  • Työ
25.4.2023 8.48Päivitetty: 25.4.2023 12.05
Katariina Tuttavainen sovittamassa mallinuken päälle asua.

Katariina Tuttavainen pyörittää Helsingissä hää- ja juhlapukuihin sekä korsetteihin erikoistunutta liikettä Ilmatar Corsetry & Couture(ulkoinen linkki). Kymmenen vuotta sitten suoritettu työkokeilujakso Omnian Nuorten työpajoilla vakuutti Tuttavaisen siitä, että ala on hänelle oikea. Ajatus yrittäjyydestä syntyi tekstiilialan perusopintojen aikana.

Oulusta kotoisin oleva Katariina Tuttavainen oli tehnyt jo yläasteikäisenä jonkin verran tekstiilitöitä, mutta varsinaista osaamista hänellä ei alalta ollut. Vaikka alan opinnot kiinnostivat, Tuttavainen päätti hakea lukioon.

Ylioppilaaksi kirjoitettuaan Tuttavainen muutti Espooseen. Omaa polkuaan etsiessään hän löysi tiensä Omnian Nuorten työpajojen Tekstiilipajalle.

”Pääsin kokeilemaan miltä tuntuisi ommella päivästä toiseen. Päätös hakea opiskelemaan syntyi helposti”, Tuttavainen muistelee.

Syksyllä 2014 Tuttavainen aloitti Omniassa tekstiilialan perustutkinnon. Ajatus yrittäjyydestä oli mielessä jo opintojen aikana.

”Siinä vaiheessa oli vielä hieman epävarmaa mitä oma yrittäjyys tulisi pitämän sisällään. Korsetteihin, hääpukuihin ja juhlapukuihin olin kuitenkin jo silloin selkeästi suuntautunut”, Tuttavainen kertoo.

Perustutkinnon jälkeen Tuttavainen suoritti myös ompelijakisällin opintoja ja oli vuoden verran töissä kangaskaupassa. Päivät menivät töissä ja illat ja viikonloput Tuttavainen käytti oman yrityksensä suunnitteluun.

”Kirjoitin ylös mikä on Ilmatar, mistä se koostuu ja mitä siellä teen”, Tuttavainen kertoo.

Yrittäjyyteen ponnistetaan sinnittelystä ja suunnittelusta

Tuttavaisen luomuksia on saatu ihailla esimerkiksi Linnan juhlissa sekä metalliyhtye Battle Beastin laulajan Noora Louhimon keikka-asuissa.

Tuttavainen on kulkenut pitkän matkan yrittäjäksi, jonka ei tarvitse tammikuussa miettiä, onko kesällä töitä.

”Se vaatii paljon sinnittelyä ja suunnittelua”, Tuttavainen summaa.

Eteenpäin on kuitenkin kantanut halu tehdä sitä mistä nauttii.

”Hää- ja juhlapuvuissa minua kiehtoo kauneus”, Tuttavainen kuvailee.

Ompelimoa ei ole helppoa saada taloudellisesti kannattavaksi. Kun hameita saa kaupasta 20 eurolla, ei arkihametta lähdetä kovin helposti teettämään. Etenkin hääpukuihin ollaan kuitenkin valmiita panostamaan ja Tuttavainen kokeekin, ettei käsityön arvostus ole kadonnut.

”Elämän aikana ei ole kovin montaa kertaa tilannetta, että on oikein hyvä syy pukea päälleen luksusta. Asiakkaat ovat lähtökohtaisesti hyvällä mielellä ja ollaan iloisten asioiden äärelle. On ihanaa, kun asiakkaalla on toiveita. Kun ehdotan jotain, saan vastaehdotuksen ja syntyy luovuuden pingispöytä”, Tuttavainen kuvailee.

Yrittäjyyden ilot ja murheet jaetaan yhteisen katon alla

Yrittäjyys on usein yksinäistä puurtamista. Tuttavainen jakaakin liikehuoneiston viiden muun yrittäjän kanssa. Yrittäjät toi yhteen opinnot Omniassa.

”Yrityksessämme on neljä viidestä yrittäjästä omnialaisia. Meillä voisi olla viisi pientä ompelimoa ympäri Helsinkiä, mutta nyt meillä on isompi, kiva tila ja työyhteisö. En ole törmännyt ompelimoissa kovinkaan usein vastaavaan”, Tuttavainen kertoo.

Tuttavainen sanoo yrittäjyyden antaneen hänelle paljon, sekä hyvässä että huonossa. Kaikkea yrittäjyyteen kuuluvaa hän ei edes pysty luettelemaan.

”Totta kai on ollut hetkiä, että on pitänyt miettiä, jaksanko olla samaan aikaan oman yritykseni markkinoija, asiakaspalvelija, sihteeri ja siivooja. Siihen päälle vielä se ompelu”, Tuttavainen pohtii.

Tuttavainen on pohtinut paljon omaa jaksamistaan ja määrittänyt työhön ja vapaa-aikaan käytettävän ajan.

”Vaikka olisi kuinka unelma-ammatti, ei pidä antaa sen syödä itseään”, Tuttavainen toteaa.

Yrittäjyydessä ehdottomasti parasta on kuitenkin vapaus. Toisinaan Tuttavainen aloittaa päivänsä juomalla 1,5 tuntia kahvia peiton alla sähköposteihin vastaillen. Yrittäjän vapaudesta olisi vaikea luopua.

”Saa rakentaa päivänsä miten haluaa, kunhan toiminta kannattaa. Voi vaikka päättää kesken päivän, että lähdetään jäätelölle”, Tuttavainen toteaa.

Lue lisää Omnian verkkosivuilta(ulkoinen linkki)

Teksti ja kuva: Milla Granlund

_ _ _

Omnia on osa Business Espoo -yrityspalveluverkostoa, joka tukee espoolaisten ja sen lähikuntien yrittäjien ja yritysten elinvoimaa tarjoamalla parhaat, jatkuvasti kehittyvät palvelut yhdessä paikassa. Lisätietoja palveluistamme: businessespoo.com

  • Yrittäjyys