VTT:n Living Lab -latausasema on kasvualusta sähköisen liikenteen innovaatioille
- Yrittäjyys
- Ympäristö

Espoon Otaniemeen VTT:n pääkonttori FutureHubin edustalle on kuluvan vuoden aikana rakentunut avoimuudessaan ainutlaatuinen testialusta sähköisten ajoneuvojen latausratkaisujen kehittämiseen. Latausaseman yhteiskäyttö mahdollistaa uusien tuotteiden, ratkaisujen ja palveluiden nopean testaamisen ja innovatiiviset kokeilut laajalle joukolle yrityksiä. FutureHubin latausasema on osa Otaniemeen muodostuvaa testialustojen verkostoa, jota edistetään myös Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO-hankkeessa.
”Testaamisessa ja pilotoinnissa on eduksi epäonnistua pienessä mittakaavassa. Testialustalla on mahdollista harjoitella ja kokeilla asioita pienellä riskillä: käyttäjät eivät odota testiratkaisuilta samaa palvelutasoa tai yhdenmukaisuutta kuin kaupallisen tason toiminnalta ja kokeiluista saadaan kerättyä suoraa palautetta kehitystyön tueksi”, kertoo VTT:n erikoistutkija Marko Antila. Alusta avaa mahdollisuuksia monipuoliseen testaamiseen, ja villitkin ideat ovat tervetulleita.
Alueella sijaitsee VTT:n tietojärjestelmiin yhdistetty ”Sandbox Charger”, jolla voidaan tehdä laajoja kokeiluja, sekä kuusipaikkainen Living Lab -alue, jossa on paikat vaihtuville latauslaitteille. Tulevaisuudessa kokonaisuutta täydentää langattoman latauksen testipiste. FutureHubin latausasemalla mahdollisuudet eivät kuitenkaan rajoitu pelkkään latausteknologiaan, vaan yhtä tärkeään rooliin voivat nousta esimerkiksi käyttäjäkokemuksen tai maksujärjestelmien kehittäminen. Sähköautojen lataamiseen liittyviä palveluita voisi kokeilla vaikkapa sähköyhtiö, joka haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisuutta veloittaa latauskustannukset suoraan sähkölaskulla.
Latausasema on avoin myös asiakkaille. Latureita voi käyttää kuka vaan, ja alkuvaiheessa lataaminen on ilmaista - lataus käynnistyy vastaamalla tutkimuskyselyyn, jolla kerätään tietoa kuluttajakäyttäytymisestä. Tiedonkeruu ja -tuotanto on alueella muutenkin keskeisessä roolissa, sillä yksi VTT:lle tärkeistä näkökulmista testiympäristöjen kehittämisessä on julkisen tiedon tuottaminen. Kaupallisista lähteistä kaikkea tietoa ei välttämättä saada avoimesti jakoon. Tiedon ja datan jakaminen kuitenkin parhaimmillaan hyödyttää kaikkia toimijoita ja kiihdyttää kehitystä.
”Latausratkaisujen osalta juuri nyt tehdään innovaatioita, joilla on keskeinen rooli globaalissa vihreässä siirtymässä. Jos tässä voidaan olla eturintamassa, se on ennen kaikkea Suomen ja suomalaisten yritysten etu” muistuttaa VTT:n tutkimustiimin päällikkö Marko Paakkinen.
- Kestävä kehitys
- Yrittäjyys