Vammaisneuvoston lausunto koskien Valtuustokysymys, Toimenpiteisiin ryhtyminen vammaisten nuorten oppivelvollisuudesta sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen pääsystä

  • Päätöksenteko
1.9.2022 12.01

Espoon Vammaisneuvosto ja Espoon Kehitysvammatuki ry jakavat aloitteen tehneen valtuutettujen huolen ja näkee aloitteen erittäin aiheelliseksi.

Perustelut

Uudistetun lain nojalla kaikilla alle 18-vuotiailla on oppivelvollisuus ja täten oikeus opetukseen. Espoon kaupungin tehtävänä on osoittaa opiskelupaikka. Lain kirjaimen henki ei ole se, että kaupunki ehdottaa oppilaalle hänen hakevan vapautusta oppivelvollisuudesta.

Mikäli oppilas/perhe ei omasta aloitteestaan ja tahdostaan hae vapautusta oppivelvollisuuden suorittamisesta, tulee kaupungin oppilaalle opiskelupaikka osoittaa. TELMA- ja VALMA-opetuksessa opiskellaan katse tulevaisuudessa, kunkin oppilaan yksilöllisten valmiuksien mukaisesti opitaan jatko-opinnoissa, työssä sekä arjessa tarvittavia taitoja.

Kehitysvammaisille ja muille erityisen tuen tarpeessa oleville nuorille on tärkeää oikeus ikätoveriensa kanssa yhdenvertaiseen osallisuuteen ja tunteeseen hyväksytyksi tulemisesta. Ilman opiskelupaikkaa jääminen aiheuttaa pettymyksen tunteita ja ulkopuolisuuden kokemusta.

Espoosta poiketen Helsingissä ja Vantaalla ratkaisuna ei ole, että jos erityistä tukea tarvitseva nuori ei saa opiskelupaikkaa, hänen on anottava oppimisvelvollisuudesta vapauttamista, vaan nuorelle osoitetaan opiskelupaikka, kuten uudistetun lain mukaan kuuluu.

Espoossa 23.3.2022

Vammaisneuvoston puolesta

Pirkko Kuusela                                                        Sirkku Kiviniitty
Vammaisneuvoston puheenjohtaja                            Vammaisneuvoston sihteeri

Jakelu:          Kasvun ja oppimisen toimiala
Tiedoksi:        Vammaisneuvosto