Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmän lausunto uudiskohde Kuurinkallion asumisyksikön ja päiväkodin arkkitehtisuunnitelmista

  • Päätöksenteko
5.9.2022 14.57

Lausunto pohjautuu AVARIO arkkitehtitoimiston asiaesittelyyn Rakennetaan kaikille -työryhmässä (jatkossa RAKA) 9.8.2022 ja työryhmälle toimitettuun esteettömyysselvitykseen 27.7.2022.

Vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmä (jatkossa RAKA) esittää seuraavien asioiden huomioon ottamista, jotta rakennettava asumisyksikkö ja päiväkoti saadaan käytettäväksi, turvalliseksi ja esteettömäksi.

Yleistä

Kohde on asumisyksikön ja päiväkodin yhdistelmä, jossa erilaiset tarpeet kohtaavat ja esteetön kulku tuleekin järjestää läpi sisääntulokerroksen, jotta myös iso saattoliikenteen auto voi tuoda päiväkotiin lapsen pyörätuolissa.

RAKA kiinnitti erityistä huomiota asumisyksiköihin, joista puuttuu mahdollisuus pariskunta-asumiseen sekä siihen, ettei LE-saattoliikenne ole riittävän turvallisesti ja läpiajettavasti suunniteltuna.

Osa hoivayksikön asunnoista on pienehköjä, 25 m2.
Kyseessä on loppuelämän ’koti’ ja tilassa on usein asukkaan apuvälineitäkin.

RAKA huomauttaa, että myös henkilökunnassa ja varsinkin vierailijoissa voi olla myös erityisen esteettömyyden tarvitsijoita.

RAKA haluaa vielä tähdentää, että monelle saatu asunto on elinikäinen koti ja sen käytettävyys, turvallisuus ja esteettömyys sekä saavutettavuus on varmistettava jo suunnitteluvaiheessa.                                                  

Ulkoalueet: Paikoitus, Saattopaikat, Sisäänkäynti, Kulkuväylät ulkotiloissa

LE-pysäköintipaikka on eri asia kuin LE-saattoliikennepaikka. Saattoliikennettä on myös paljon muutakin kuin taksiliikenne.

LE-saattoliikenne (myös isoilla autoilla) tulee järjestää välittömästi ovien eteen alapihan sisäänkäynnillä. Saattoliikennepaikka tulee kattaa katoksella, sillä keliolosuhteet ovat Suomessa haasteelliset ja asiakkaiden on kaikissa olosuhteissa voitava käyttää saattoliikenteen paikkoja esteettömästi.

Tehostetun palveluasumisyksikön asukkaat ovat usein erittäin huonosti liikkuvia, mutta heitäkin kuljetetaan esim. hammaslääkäriin, silmälääkäriin, syöpähoitoihin jne., eli kaikki palvelut eivät ole näillekään asukkaille saatavissa ko. asumisyksikössä.

LE-saattoliikenne tulee järjestää läpiajettavaksi, jolloin suuren auton peruuttaminen vaarallisesti sisäänkäynnillä voidaan välttää.

LE-pysäköintipaikkoja on alapihalla ja pysäköintialueella. Matka LE-pysäköintipaikalta tulee olla täysin esteetön sisäänkäyntien saavuttamiseksi.

Pysäköintialueelle merkitty SAATTO ei toimi, koska myös lapset viedään Suomen keliolosuhteissa myös oven eteen. Näinollen RAKA suosittaa kaiken saattoliikenteen sijoittamista alapihalle, jossa liikenne on läpiajettavaa ja päiväkotiin voidaan kulkea ko. kerroksen läpi, jos sinne tuodaan lapsi isolla LE-autolla esim. pyörätuolissa, pyörällisillä apuvälineillä.

Kulkuväylien tulee olla esteettömiä eli ei saa olla reunuksia tai kompastumisvaaraa. Mahdolliset reunukset luiskattava riittävältä matkalta ylittämiskohdissa.

Kaikkien sisäänkäyntien luiskat tulisi kattaa ympärivuotisen ja esteettömän kulkemisen varmistamiseksi. Luiskat tulee varustaa myös molemminpuolisin käsijohtein.

Pääsisäänkäynnin yhteyteen hoivayksiköihin tarvitaan puhdistuslaite/pudistusalue liikkumisen apuvälineille.

Ulkoalueet, Pihat 

Ulkoalue on tehtävä mahdollisimman tasaiseksi, mutta samalla virikkeelliseksi, sillä tehostetun tuen hoivayksikön asukkaille tämä asumisyksikkö on loppuelämän koti.

Toimintapiha tehostetun tuen asukkaille on varsin pieni, jos kaikki 20 asukasta eri apuvälineillä halutaan/voidaan tuoda ulos samaan aikaan.

Kulkuväylien tulee olla esteettömiä eli ei saa olla reunuksia tai kompastumisvaaraa. Mahdolliset reunukset luiskattava riittävältä matkalta ylittämiskohdissa.

Sisäänkäynneille penkkejä.

Sisätilat: Kulkureitit sisällä, Hissit, Portaat ja luiskat

Kulkureitit sisällä tehostetun tuen yksikössä voivat tukkeutua apuvälineistä, jos asukkaan huoneissa ei ole tilaa niille.

Sisäänkäynnin ovipuhelimet ja hissit oltava näppäimillä varustettuja ja hissien ääniohjattuja. Näppäimistöihin numerot ja kirjaimet kohopainatuksella ja pisteillä.

Kaikki LE-WC:t / WC:t varustettava oven poikkitangolla.

Sisätilat, asuinhuoneet ja yhteistilat

Hyvää suunnitelmassa on säilytyskomerot asukkaille, asukas tarvitsee myös esim. kausivaatteille varastotilaa, kun asuminen kestää läpi vuodenaikojen.

Asukkaiden keittiökalusteiden ym. laitteiden tulee olla näppäinkäyttöisiä, sillä hipaisunäppäimiä on näkövammaisten ja ikääntyneiden (mm. käsien vapina) mahdotonta käyttää.

Asuinhuoneiden ja kylpyhuoneiden KAIKKIEN ovien (huoneistot, hoitohuoneet ym. yhteistilat ja wc-kylpyhuoneet) vapaan kulkuaukon on oltava vähintään 900 mm tai sähköpyörätuolilla kulkeminen voi olla mahdotonta.

Tehostetun tuen asuntoihin (ainakin osaan) tulee asentaa kattonostimet (huone ja wc-tila) asukkaan turvallisen liikuttamisen mahdollistamiseksi.

Opasteet

Ulkona pitää olla selkeästi näkyvä ja valaistu alueopaste rakennuksesta ja pysäköinnistä (Huom! Saattopaikat ja LE-pysäköintipaikat merkittävä selkeästi).

Jokaisella sisäänkäynnillä pitää olla selkeät ja erottuvat opastemerkinnät.

Sisätiloissa ja hissien vieressä pitää olla selkeät opasteet eri kerrosten toiminnoista.

RAKA haluaa nähdä opastesuunnitelmat ennen kuin ne menevät valmistukseen, niiden valmistuttua ja ennen rakennusten käyttöönottoa.

Espoossa 29.8.2022

Pirkko Kuusela                                      Hanne Österberg
Vammaisneuvoston puheenjohtaja          Rakennetaan kaikille -työryhmän 
                                                           puheenjohtaja

Jakelu:          Arkkitehtitoimisto Avario Oy
                    Rakennusvalvonta

Tiedoksi        Vammaisneuvosto ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmä