Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan Kaikille- työryhmän lausunto kotitalousluokkatilojen sekä muiden taitoaineluokkatilojen suunnittelussa huomioon otettavista asioista Espoossa

  • Päätöksenteko
5.6.2023 11.37

Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan Kaikille- työryhmän lausunto kotitalousluokkatilojen sekä muiden taitoaineluokkatilojen suunnittelussa huomioon otettavista asioista Espoossa

Lausunto pohjautuu Espoon kotitalouden lehtori ja kotitalousopetuksen kehittäjäopettaja Hannu Laaksosen pyyntöön 22.1.2023.

Vammaisneuvosto kiittää yhteydenotosta ja on mielellään mukana tila- ja kalustesuunnittelussa ja suunnitelmien arvioinnissa.

Pidämme erittäin hyvänä, että kotitalousluokkien esteettömyyttä parannetaan ja että kouluilla on mahdollisuus käyttää myös sähköistettyjä työpisteitä. Kierrätettäviä työpisteitä tulee olla useampia, jotta niitä voidaan osoittaa kouluille tarpeen mukaan.

Yleistä

Palvelut kuuluvat kaikille eli vammaisten kuntalaisten tulee voida käyttää kaikkia palveluita. Vammaispalvelut (nyt hyvinvointialueella) tuottavat vain tukipalveluita, joiden avulla vammainen henkilö esim. pääsee kodistaan haluamaansa paikkaan, vaikkapa kirjastoon, työväenopistoon koulukiinteistön tiloihin tai liikuntahallille.

Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmä (jatkossa RAKA) on viime vuosina kiinnittänyt huomiota koulukiinteistöjen kaikenlaiseen (tila, kalusteet ja muu varustelu) esteettömyyteen, käytettävyyteen ja turvallisuuteen. Koulukiinteistöjen tilojen ja varustuksen suunnittelu esteettömyyden ja saavutettavuuden kannalta on nykyisin entistä tärkeämpää paitsi kaikkien kiinteistöjä käyttävien ihmisten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden vuoksi, niin myös voimakkaasti lisääntyvän inkluusion ja lähikouluperiaatteen vuoksi. Espoo on paraikaa lakkauttamassa yhtä erityiskoulua, jonka myötä toimintaesteisiä oppilaita siirtyy lähikouluihin suuri määrä.

Juuri nyt ollaan RAKA:ssa koostamassa listaa havaituista puutoksista, korjausehdotuksista ja muista tarpeista, joita työryhmä on viime vuosina Espoon koulukiinteistöjen rakennus- ja korjaushankkeissa antanut. Tämä lausunto menee sen vuoksi tiedoksi myös koulusuunnitteluohjeen valmistelijalle/päivittäjälle.

Käyttäjäryhmät

Koulukiinteistön käyttäjäryhmä on usein paljon ajateltua laajempi. Oppilaiden lisäksi tilat, kalusteet ja varusteet tulee olla käytettäviä, esteettömiä ja turvallisia myös henkilökunnalle, omaisille ja läheisille sekä kuntalaiskäytölle. Tilojen tulee siis sopia kaikenlaisille käyttäjäryhmille.

Toimintaesteisen henkilökunnan määrä tulee jatkossa lisääntymään, kun työ- ja elinkeinoministeriön suunnitelmat lisätä työllisyysastetta myös toimintaesteisten työntekijöiden määrää voimakkaasti kasvattamalla toteutuvat. Läheisten ja omaisten esteettömyystarpeet ovat yhdenvertaisen osallisuuden kannalta yhtä tärkeitä kuin toimintaesteisten oppilaiden. Koulukiinteistöjen käytön tehostaminen etenkin kuntalaiskäytön lisääntymisen kautta tuo myös tarpeita saada kaikkien Espoon koulukiinteistöjen tilat ja varusteet esteettömiksi, käytettäviksi ja turvallisiksi.

Säädösperusta

Yleinen esteettömyyden vaatimus tulee Maankäyttö- ja rakennuslaista, minkä lisäksi meillä on esteettömyyttä ja saavutettavuutta jo laajasti edellyttävää säädöspohjaa:

esteettömyysasetus tuli voimaan vuonna 2018,
saavutettavuusdirektiivi eli digitaalinen esteettömyys on ollut myös voimassa täysimääräisesti 2019 lähtien,
ja vielä lisäksi tulossa on esteettömyysdirektiivi, joka linjaa, että kaikki direktiivissä linjatut palvelut ja tuotteet oltava esteettömiä v.2025.
Vielä kannattaa mainita tuo käyttöturvallisuus- ja paloturvallisuusasetus, jotka ovat tärkeää huomioida ja ennen kaikkea toteuttaa.

Suunnittelu ja toteutus taitoaineluokkatiloissa

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvoisuus sekä mahdollisuus osallisuuteen tulee huomioida läpileikkaavana periaatteena suunnittelussa nyt ja jatkossa.

  • pyörällisillä apuvälineillä kulkevalle on taattava mahdollisuus osallistua esimerkiksi työväenopiston ompelukurssille. Työpiste tulee siis suunnitella siten, että pyörätuolilla mahtuu sen alle ja konetta voi käyttää käsin.
  • näkövammaisyhteisöllä tulee olla mahdollisuus varata kotitalousluokka omaa kurssia varten. Esim. hellan ja uunin kytkimet eivät voi silloin olla ainoastaan hipaisunäppäimillä.
  • lyhytkasvuiselle henkilölle puku- ja suihkutilojen käyttö on oltava turvallista. Esim. korkeusasetus naulakoissa ja suihkuvarrelle tulee olla matalampi. Työpisteessä on siis huomioitava myös korkeussäätö.
  • kaikkien tulee erottaa opasteet ja mm. koulukiinteistön nimi. Esim. nyt on standardoitu koulujen nimikyltit RST- eli rosterin värisiksi. Vaalealla seinäpinnalla ei edes tervenäköinen pysty erottamaan nimeä. Työpisteen värimaailma jne,

Uudet innovaatiot esteettömyyden, saavutettavuuden ja käytettävyyden toteutumiseksi koulukiinteistöjen taitoaineluokissa ovat tervetulleita. Monimuotoinen toteutus yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi on hyvä idea.

Espoossa 20.2.2023

Pirkko Kuusela               Hanne Österberg

Vammaisneuvoston       Rakennetaan kaikille -työryhmän

puheenjohtaja                puheenjohtaja

Jakelu:

Kotitalouden lehtori ja kotitalousopetuksen kehittäjäopettaja Hannu Laaksonen
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunnan esittelijä Kaarina Salonen

Koulusuunnitteluohjeen päivitystä valmisteleva Kasvun ja oppimisen toimialan Tilat ja Alueet yksikön erityissuunnittelija Auli Toivonen
Espoon vammaisneuvoston jäsenet ja varajäsenet
Espoon vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmän jäsenet ja varajäsenet