Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan Kaikille -työryhmän lausunto Kongsberginpuisto, 410706, asemakaavan muutos

  • Päätöksenteko
18.5.2022 9.04

Lausunto perustuu kaava-aineistoon Espoon www-sivuilla.

Vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmä (jatkossa RAKA) esittää seuraavien asioiden huomioon ottamista, jotta ko. kaava-alueesta saadaan rakennettua kaikille käyttäjille esteetön, turvallinen ja käyttötarkoituksenmukainen alue.

Yleistä

Kaavamuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa osin melualueelle sijoittuva julkisen lähipalvelurakennus YL-kaavamerkinnällä. Kaava-alueen koko on n. 27 ha.

Yleisesti suunnittelun lähtökohtana tulee olla esteettömyyden osalta se, että esteetön reitti on aina lyhin samalla turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

Toiminta esteisten ihmisten osallisuutta edistetään hyvällä suunnittelulla (DfA, Design for All -periaate) ja esteettömyydellä.
Toiminta-esteinen ihminen voi olla yhtä aikaa asukas, vanhempi tai lapsi, vierailija tai työntekijä.

Liikenne ja liikkuminen

Yleisesti suunnittelun lähtökohtana tulee olla esteettömyyden osalta se, että esteetön reitti on aina lyhin samalla turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

Kulkureittien esteettömyys (kaltevuus max. 5 %, pintamateriaali, jne.)  tulee huomioida myös ulkoilu- ja virkistysreiteillä sekä -paikoilla (esim. ulkoilupolku, puisto, leikkipaikka yms.).

Pyöräilyn reiteillä, on jalankulun ja pyörällisen apuvälinekulkijan turvallisuus varmistettava. Pyöräkaistojen ja jalankulun risteämiskohtien turvallinen liikkuminen on varmistettava jo suunnitteluvaiheessa.

Pysäköinti ja saattoliikenne

Liikuntaesteisten (jatkossa LE) pysäköintipaikka on eri asia kuin LE-saattoliikennepaikka.

  • LE-pysäköintipaikat tulee määrittää kaavassa ja niiden tulee sijaita mahdollisimman lähellä sisäänkäyntejä korttelissa. LE-pysäköintipaikat tulee määritellä kaavassa.
  • Saattoliikenteen ajoreittien suunnittelussa pitää erityisesti huomioida erikokoinen saattoliikennekalusto ja vuodenaikojen vaihtelun tuoma kunnossapitotarve.

Sijoittelussa tulee huomioida saattoliikenteen ajoneuvojen korkeus, saattopaikan mitoitus (8000 mm x 3600 mm) sekä etäisyys sisäänkäynnistä enintään 10 metriä.

Piha ja puisto

Kulkuväylien materiaalit tulee olla liukkautta estäviä ja kulkua ohjaavia.

Pihojen tulee olla kaltevuuksien osalta esteettömiä ja riittävin levähdyspaikoin varustettuja. Esteettömien reittien täytyy olla aina lyhin reitti.

Pihojen kunnossapito tulee olla mahdollista kaikkina vuodenaikoina ja talviajan lumimassoille pitää olla käytettävissä oma läjityspaikka (valitettavan usein nykyisin tiiviissä kaupunkirakenteessa LE-pysäköintipaikka toimii lumimassojen läjityspaikkana).  Läjityspaikka tulee merkitä kaavaan.

Espoossa 25.1.2022

Pirkko Kuusela                                      Hanne Österberg

Vammaisneuvoston puheenjohtaja         Rakennetaan kaikille -työryhmän puheenjohtaja

Jakelu:                          Kaupunkisuunnittelulautakunta
                                    Kaupunkisuunnittelukeskus

Tiedoksi:                       Vammaisneuvosto ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmä