Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmän lausunto kohteesta päivätoimintakeskus Villa Dahlby, Kunnarlantie 41, uudiskohde

  • Päätöksenteko
6.6.2023 8.41

Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmän lausunto
kohteesta päivätoimintakeskus Villa Dahlby, Kunnarlantie 41, uudiskohde

Lausunto pohjautuu rakennusvalvonnan asiaesittelyyn Rakennetaan kaikille -työryhmässä 13.2.2023 ja työryhmälle toimitettuun esteettömyysselvitykseen Arkkitehtitoimisto Kasper Järnefelt Oy:ltä 8.2.2023.

Vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmä (jatkossa RAKA) esittää seuraavien asioiden huomioon ottamista, jotta suunniteltu päivätoimintakeskus saadaan käytettäväksi, turvalliseksi ja esteettömäksi.

Päivätoimintakeskus on yksityinen ja käyttö yksityistä. Esteettömyysselvityksessä mainitaan, että
’Villa Dalbyn historiallinen päärakennus sijaitsee kukkulan laella, ja korkeine portaineen sitä ei ole käytännössä mahdollisia tehdä esteettömäksi, minkä takia Samfundet Folkhälsan rakentaa erillisen rakennuksen näitä toimintoja varten.

Uudisrakennuksen tarkoitus on tuoda esteettömät päivätoiminta-, ruokailu-, wc ja lepotilat Villa Dalbyn kulttuuri-, puutarha- ja maisemahistoriallisesti tärkeälle alueelle.’ 

Valitettavasti saattoliikenne ei toteudu esteettömästi oven eteen, saattopaikalta on yli 20 metrin matka ovelle. Ilmeisesti selvityksessä kirjattu LE-pysäköintipaikka ei ole merkitty saatuun karttaan, ellei saattopaikka toimii myös LE-pysäköintipaikkana? LE-pysäköintipaikka on eri asia kuin LE-saattoliikennepaikka ja niiden ei pitäisi olla samassa paikassa, koska toiminnallisuus on silloin ongelma.

Varsinaisia pysäköintipaikkoja on kaksi linja-autoille.

Alueen levähdyspaikoille on hyvä sijoittaa käsituellisia penkkejä.

LE-saattopaikan tunnus on hyvä sijoittaa vähintään 120 mm korkeudelle.

Sisällä LE-wc-tilojen käsisuihku- ja wc-paperiteline tulee sijoittaa tukikahvojen ulkopuolen reunoille.

Ulkona pitää olla selkeästi näkyvä ja valaistu alueopaste rakennuksesta ja pysäköinnistä. LE-saattoliikennepaikka ja LE-pysäköintipaikka merkittävä opasteeseen selkeästi.

Espoossa 23.2.2023

 

Pirkko Kuusela
Vammaisneuvoston puheenjohtaja  

Hanne Österberg
Rakennetaan kaikille -työryhmän puheenjohtaja

Jakelu: Arkkitehtitoimisto Kasper Järnefel Oy         
Rakennusvalvonta

Tiedoksi: Espoon vammaisneuvoston jäsenet ja varajäsenet

Espoon vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmän
jäsenet ja varajäsenet