Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmän lausunto kohteesta asumisyksikkö Kielomäki, Kumputie 3, uudiskohde

  • Päätöksenteko
6.6.2023 5.05

Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmän lausunto
kohteesta asumisyksikkö Kielomäki, Kumputie 3, uudiskohde

Lausunto pohjautuu Arkkitehtitoimisto Ponkala Oy:n ja Diakonissalaitoksen palveluliiketoimintajohtajan asiaesittelyyn Rakennetaan kaikille -työryhmässä 13.2.2023 ja työryhmälle toimitettuun esteettömyysselvitykseen 3.2.2023.

Vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmä (jatkossa RAKA) esittää seuraavien asioiden ottamista huomioon, jotta suunniteltu erityisasumisyksikkö saadaan käytettäväksi, turvalliseksi ja esteettömäksi.

Yleistä

Kohde on 20 alueen vanhemmista rakennuksista siirtyvien asukkaiden yksikkö, joka toteuttaa palveluasumista mielenterveyspotilaille.

Asuinhuoneiden koko on varsin pieni, vain 25 m2 sisältäen wc-pesutilan. Vaikka kyseessä on suositusten mukainen minimikoko, on asia syytä tuoda esille, sillä kyseessä on asukkaan loppuelämän ’koti’ ja tilassa voi olla asukkaan apuvälineitäkin.

RAKA huomauttaa, että myös henkilökunnassa ja varsinkin vierailijoissa voi olla erityisen esteettömyyden tarvitsijoita.

RAKA haluaa vielä tähdentää, että monelle saatu asunto on elinikäinen koti ja sen käytettävyys, turvallisuus ja esteettömyys on varmistettava jatkumaan asukaan vanhetessakin jo suunnitteluvaiheessa.

Ulkoalueet: Paikoitus, Saattopaikat, Sisäänkäynti, Kulkuväylät ulkotiloissa, Pihat

LE-saattoliikennepaikka eteläpuolen sisäänkäynnillä on hyvin sijoitettu, mutta pohjoispuolen saapumiskohdassa se on suoraan sisääntuloluiskan alkupään edessä ja muutoinkin estää kohdassa kulkua. Luiskan käyttö tulee olla mahdollista aina.

Saattopaikka on myös ainakin yhden asuinhuoneen edessä, joten polttomoottoriautojen käynnissä pitämisen aikaa tulee rajoittaa pakokaasujen vähentämiseksi ikkunoiden lähellä.

Myös pohjoispuolen LE-pysäköintipaikka on melko kaukana sisäänkäynnistä ja sen käyttö etenkin talviolosuhteissa voi olla hankalaa.

Atrium-pihan lisäksi muuallekin piha-alueella on hyvä sijoittaa penkkejä asukkaiden ja esim. heidän vieraiden ulkona liikkumisen tukemiseksi.

Kulkuväylien tulee olla esteettömiä eli ei saa olla reunuksia tai kompastumisvaaraa.

Sisätilat, asuinhuoneet ja yhteistilat

Hyvä suunnittelu ottaa huomioon elinkaariajattelun ja tästä oletettu yksikön asukkaiden ikääntyminen voi tuoda tarpeita myös apuvälineiden käytölle. Myös vierailijoilla voi olla tarve käyttää apuvälineitä yksikössä vieraillessaan. 

Olisi siis hyvä varustaa osa asuinhuoneista riittävän leveällä ovella, vapaa kulkuaukko vähintään 900 mm, ovinumerointi kohokirjaimilla, keittiökalusteet myös kytkimin (= ei hipaisunäppäimistöä). Tällöin myös yksikön vieras-wc-tila ja koko sauna-pesutilayksikön ovet tulee olla samalla vapaalla ovileveydellä ja samoin kohokirjaimin.

Yleensäkin yksikön värimaailma tulee miettiä riittävän valaistuksen ja kontrastien kannalta ja kaikkia hipaisunäppäinlaitteita välttää.

Sauna-pesutilayksikön sisäänkäynnin ovi on hyvä muuttaa käytävään aukeavaksi.

Opasteet

Ulkona pitää olla selkeästi näkyvä ja valaistu alueopaste rakennuksesta ja pysäköinnistä
Saattopaikat ja LE-pysäköintipaikat merkittävä selkeästi, esim. ISA-tunnuksen korkeusasema tulee olla vähintään 1200 mm, jotta se erottuu kauempaa.

Espoossa 23.2.2023

Pirkko Kuusela
Vammaisneuvoston puheenjohtaja                                         
      

Hanne Österberg
Rakennetaan kaikille -työryhmän puheenjohtaja  

Jakelu: 

Arkkitehtitoimisto Ponkala Oy                 
Diakonissalaitos

Rakennusvalvonta

Tiedoksi:      

Espoon vammaisneuvoston jäsenet ja varajäsenet
Espoon vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmän jäsenet ja varajäsenet