Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan Kaikille -työryhmän lausunto Kivenlahden liikekeskus (Kivenlahden metrokeskus II)

  • Päätöksenteko
17.12.2022 13.49

Lausunto pohjautuu Arkkitehtitoimisto HKP Oyn asiaesittelyyn Rakennetaan kaikille -työryhmässä 28.9.2022 ja työryhmälle toimitettuun esteettömyysselvitykseen 14.9.2022.

Vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmä (jatkossa RAKA) esittää seuraavien asioiden huomioon ottamista, jotta suunniteltu liikekeskus ja metrosisäänkäynnit rakennuksessa saadaan käytettäväksi, turvalliseksi ja esteettömäksi.

Yleistä

Esittely äänitettiin, jotta Rakennusvalvonta saa RAKAn kommentit käyttöönsä.

RAKA toteaa, että esteettömyysselvityksessä reitit ovat kuvattuna virheellisesti johtaen jopa liukuportaisiin/-käytäviin. Esteettömyysselvitys on korjattava kuvaten kaikille sopivan esteettömän reitin ja toimitettava vielä korjattuna Rakennusvalvonnalle ja hyväksyttäväksi RAKAlle.

Suunnittelun lähtökohtana tulee edelleen olla esteettömyyden osalta se, että esteetön reitti on aina lyhin samalla turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

RAKA haluaa nähdä ja kommentoida opastesuunnitelmia ennen kuin ne menevät valmistukseen ja ennen rakennuksen käyttöönottoa.

Ulkoalueet, LE-paikoitus, LE-saattopaikat

LE-pysäköintipaikka on eri asia kuin LE-saattoliikennepaikka.
Saattoliikennettä on myös paljon muuta kuin taksiliikenne.

Saattoliikennepaikka ja kulku em. paikalta ovelle tulisi olla katettu mahdollistaen ympärivuotisen esteettömän reitin.

Höyrylaivantien saattoliikennepaikka (esteettömyysselvityksessä sisäänkäynti G) on liian kaukana sisäänkäynnistä ja pyöräpaikoituksen takana.
Pyöräpaikoitus tulee siirtää pois saattoliikennepaikalta tulevan suoran kulun edestä.

Mikäli pyöräverkko Baana kulkee Höyrylaivantien vieressä, niin kulku saattoliikennepaikalta ei saa ristetä Baanan kanssa.

Laineitten aukio olisi metron käyttäjille lähempi sisäänkäynti, joten saattoliikennepaikka ko. aukiolle olisi hyvä lisämahdollisuus.

Ulkoalueet, kulkuväylät ulkotiloissa, pihat

LE-pysäköintipaikoilta ja LE-saattoliikenteen paikoilta olisi hyvä olla lämmitetty kulku talviolosuhteissa esteettömän liikkumisen varmistamiseksi.

Piha-alueilla on erittäin suuret korkeuserot ja siten se on esteellinen. Liikuntaesteisten liikkuminen piha-alueella sisäänkäynniltä toiselle on käytännössä mahdotonta. Saattoliikenne tulee siksi järjestää sekä kauppakeskuksen puolelle että metron sisäänkäynnin puolelle.

Ulkoalueet, Ulko-opasteet

Opasteiden tulee olla selkeitä ja RAKA haluaa nähdä ja kommentoida opastesuunnitelmia ennen kuin ne menevät valmistukseen ja ennen rakennuksen käyttöönottoa.

Sisätilat, Sisäänkäynnit, Induktiosilmukat, Kulkureitit sisällä, Hissit

Reitit sisällä tulee korjata esteettömiksi esteettömyyssuunnitelmaan.

Sisäänkäynneillä tulee olla opasteet liiketiloihin, metrolle ja hisseille.

Hissit tulee varustaa äänimajakalla, hissien tulee olla ääniohjattuja ja hissien näppäimet tulee olla kohonumeroituja ja varustettuja myös pistekirjoituksella.
Hissin sisätilan tulee olla riittävän suuri (väh. l= 1400 mm x  p=1600 mm), jotta pyörällisillä apuvälineillä mahtuu sisään.

Sisätilat, LE-wc, LE-pesutilat

LE-wc-tilat tulee suunnitella määräysten mukaisiksi ja ko. wc-tiloihin tulee voida kulkea suoraan käytävältä, ei kääntyen ovelle. Tämä on erityisen tärkeää pyörällisillä apuvälineillä kulkijoille, sillä apuvälineiden koko kasvaa.

LE-wc-tilat ja LE-pukutilat henkilökunnalle tulee olla erillisiä (ei wc:tä ja pesutilaa samaan aikaan).

Sisätilat, Opasteet sisätiloissa, Hahmotus

Yhtenäinen graafinen ilme ei saa olla este selkeästi havaittavalle opasteelle eli kauppakeskuksen opasteiden tulee olla mieluiten Espoon graafisen ohjeen mukaisia.
Julkisen liikenteen risteämiskohtana opastemaailman yhtenäisyys on erittäin tärkeää.

Värikontrastien on oltava kaikkialla, pylväissä, ovien reunoissa, jne. riittäviä ja fonttityypit selkeitä. Asiakastilojen ovien vieressä / ovissa kohokirjaimet ja pistekirjoitusmerkinnät.

RAKA haluaa nähdä ja kommentoida opastesuunnitelmia ennen kuin ne menevät valmistukseen ja ennen rakennuksen käyttöönottoa.

Espoossa 18.10.2022

Pirkko Kuusela                                 Hanne Österberg
Espoon Vammaisneuvoston               Rakennetaan kaikille -työryhmän
puheenjohtaja                                  puheenjohtaja

Jakelu:        Rakennusvalvonta ja HKP Arkkitehdit

Tiedoksi:     Vammaisneuvosto ja sen Rakennetaan kaikille -työryhmä