Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan Kaikille- työryhmän lausunto erityisasumisyksikkö Espoon Kilonkartanon Hoiva, Forstmestarinpiha 3 - opastesuunnitelmasta

  • Päätöksenteko
7.6.2023 5.35

                                           
Vammaisneuvoston ja sen Rakennetaan Kaikille- työryhmän lausunto
erityisasumisyksikkö Espoon Kilonkartanon Hoiva, Forstmestarinpiha 3 - opastesuunnitelmasta
                       

Lausunto pohjautuu Lundén Architecture Oy:n asiaesittelyyn Rakennetaan kaikille -työryhmässä 21.3.2023 sekä saatuun opastesuunnitelmaan.

Vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmä (jatkossa RAKA) esittää seuraavien asioiden ottamista huomioon, jotta suunniteltu asumisyksikkö saadaan myös opasteiden osalta käytettäväksi, turvalliseksi ja esteettömäksi.

YLEISTÄ

RAKA on antanut lausunnon rakennuksen suunnitelmista 8.6.2022 ja jo silloin todennut opasteiden selkeyden tärkeydestä tässä suuressa, yli 100 asunnon yksikössä.

Opastejärjestelyjen tulee olla johdonmukaisia ja selkeitä. Selkeät opasteet palvelevat kaikkia käyttäjiä. Osalle käyttäjäryhmiä opasteiden selkeys ja johdonmukaisuus ovat välttämättömiä, esim. henkilöille, joilla on jostakin syystä vaikeuksia lukea, nähdä tai hahmottaa tilaa.

Opasteissa tärkeintä ovat hyvä koko ja hyvät värikontrastit sekä sisällön yksiselitteisyys.

Opasteet tulee valaista ja/tai ne on erotuttava niin valoisalla kuin hämärän ja pimeän olosuhteissakin. Erityinen huomio tulee kiinnittää ulko-opasteiden riittävän tehokkaaseen valaisemiseen.

Toiminnallisuus kaikille käyttäjäryhmille edellyttää ohjaimien olevan haptisia eli tuntoaistiin perustuvia ja toiminnan onnistuneesta suorittamisesta tulee saada äänimerkki. Tällaisia kohteita ovat mm. sisäänpääsyn painikkeet, säilytyskaappien lukitusnäppäimet (osassa kaapeissa), erilaiset hätäpainikkeet, koho-opasteet yms.

RAKA korostaa tässäkin vaiheessa vielä sitä, että hyvä suunnitelma ei takaa hyvää toteutusta ja rakennusvalvonnassa tuleekin tarkastella myös tässä kyseessä olevien opasteiden oikeaa sijaintia, mm. korkeus.

Opasteet

Saadussa materiaalissa kiinnitettiin huomiota vielä seuraaviin asioihin:

-tonttiopasteen tarkka asemointi tulee tarkistaa sijoituksen aikana, jotta opasteen näkyvyys on tontille saapuville paras mahdollinen.

-saattoliikenteen paikat merkittävä LE-saatto-merkinnällä, myös ajoratamerkintä saattopaikasta tarpeen.  LE-saattoliikenne on eri asia kuin LE-pysäköinti.

-LE-saattopaikan tunnus on hyvä sijoittaa vähintään 120 mm korkeudelle.

- talo- ja rappunumerointi tulee erottua riittävällä kontrastilla taustasta eli numerot/kirjaimet eivät voi olla vaaleita vaaleaa taustaa vasten.

-sisäänkäyntien tietokyltit tulisi olla kohokirjaimin.

-sisätilojen ovet ja opasteet oltava riittävän kontrastiset seinän väriin nähden.

-porrashuoneiden eri värisillä seinillä ohjataan näkeviä käyttäjiä visuaalisesti helpolla tavalla.

-sisäkäytävien opasteissa teippauksen sijaan kohonumerointi/-kirjaimet/-symbolit. Huoneiden ovinumerointi myös kohomerkinnöin.

-induktiosilmukat voisivat olla liikuteltavaa mallia.

Espoossa 6.4.2023

Pirkko Kuusela
Vammaisneuvoston 
puheenjohtaja                                     

Hanne Österberg
Rakennetaan kaikille – työ ryhmän puheenjohtaja

Jakelu: Lundén Architecture Oy,
Laura Majava, Julius Kekoni
Rakennusvalvonta

Tiedoksi: Espoon vammaisneuvoston jäsenet ja varajäsenet
Espoon vammaisneuvoston Rakennetaan kaikille -työryhmän
jäsenet ja varajäsenet