Ulkoillaan Espoon lähiluonnossa

  • Hyvinvointi
18.8.2022 8.48
Kaksi senioria ulkoilee metsäluonnossa.
Espoosta löytyy useita senioreille sopivia ulkoilureittejä.Kuva: Sini Pennanen

Espoosta löytyy monipuolisia  ulkoilu- ja retkeilypaikkoja: merellinen rantaraitti, upeat kartanot pihapiireineen, hienot uimarannat ja vehreät metsäpolut – jokaiselle löytyy jotakin.

Luonnossa liikkujan ehdoton ykköskohde Espoossa on Suomen Luontokeskus Haltia. Luontokeskus esittelee paitsi Nuuksion kansallispuiston, myös koko Suomen luontoa vaikuttavalla tavalla. Luontokeskukseen tutustumisen jälkeen voi suunnata ulos Nuuksion poluille. Haltialta alkaakin monipuolinen vaihtoehto erilaisia luontoreittejä – mukana on myös esteetön vaihtoehto.

Espoolaiset Pia ja Risto Valtonen ulkoilevat reittejä vaihdellen, vuodenaikojen ja sään mukaan.

– Ulkoilemme Espoon Nuuksiossa, Luukin ulkoilualueella, Pitkäjärvellä, Pohjois-Espoon lenkkeilyalueilla, Träskändan kartanon alueella, Suomenojan lintualtailla ja Rantaraitilla. Näitä kiertelemme vaihdellen sään ja aikataulun mukaan, keskimäärin kerran viikossa, pariskunta kertoo.

Träskändan kartanopuisto, Luukin rauhallinen kartanomiljöö ja Oittaan kartano ovat loistavia päiväretkikohteita kulttuurin ystäville. Pitkäjärven kalliomaalauksiin kannattaa tutustua ulkoilun lomassa.

– Kävelen joka päivä metsäpolulla Olarissa. Metsässä saa raitista ilmaa, Anja Olkinuora sanoo.

– Espoon ulkoilualueista esimerkiksi Luukki ja Vaakkoi tarjoavat matalan kynnyksen retkeilymaastoja. Vaativampien polkujen ystävä voi suunnata nauttimaan Glimsinjoen tai Hanikan salaperäisistä luontopoluista. Myös Espoon rannoilta löytyy paljon mukavia ulkoilupaikkoja, Espoon kaupungin liikuntasuunnittelija Esa Yletyinen kertoo.

Reippailla voi myös Oittaan esteettömälle uimarannalle tai suunnata Laaksolahden frisbeegolfradalle, Järvi-Espoon sydämeen.

– Espoossa on 26 luontopolkua, joista löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Kannattaa vain lähteä reippaasti liikkeelle oman kuntotason mukaan, Esa Yletyinen kannustaa.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia  luonnosta

Liikunta ja luonnossa oleskeleminen vaikuttavat hyvinvointiin monella tavoin. Luonnossa liikkumisella on vaikutusta virkeyteen, terveyteen, hyvinvointiin ja muistiin. Luonto lisää fyysistä ja henkistä jaksamista, mutta samalla palauttaa. Ulkoilun jälkeen myös yöuni on usein syvempää ja parempaa.

– Säännöllinen liikunta on olennainen osa myös muistisairauksien ennaltaehkäisyä. Luonnossa liikkuminen laskee verenpainetta ja kolesterolia sekä vaikuttaa myönteisesti painonhallintaan. Kun verenkierto liikunnan myötä lisääntyy, myös aivotoiminta virkistyy. Nivelet pysyvät liikkeessä ja kivutkin lievenevät, kun lähtee ulos luontoon, muistineuvoja Ritva Westerholm muistuttaa.

Teksti: Riikka Hollo

  • Tukea arkeen