Rosa Liksom yllätti Espoon yhteislyseon opiskelijat - eläkää ja kirjoittakaa kuului kirjailijan viesti nuorille
- Opetus
- Muistakaa elää, kehoitti Rosa Liksom useaan kertaan opiskelijoita Espoon yhteislyseon Studia Generaliassa valloittaen nuoren yleisön elämänmakuisilla kertomuksilla urastaan ja kirjallisesta tuotannostaan. Maanantaiaamuna kokoonnuimme pitkästä aikaa yhteen kuuntelemaan live-esiintyjää. Puheenvuoronsa aluksi Rosa Liksom hämmästeli suurta kuulijakuntaa ja olihan meitä yhteensä lähes kolmisensataa kuulijaa.
Ylitorniosta kotoisin oleva kirjailija varttui tarinoiden parissa, vaikka kirjat eivät tuolloin kuuluneetkaan hänen elämäänsä. Alueen suurista perheistä löytyi leikkikavereita ja myös eläinten hoito täytti päivät. Koulunkäynti ei tuntunut tärkeältä ja Liksom kertoikin avoimesti kirjoittaneensa “paskat paperit” saaden hylätyn muun muassa toisesta äidinkielen aineesta.
Studia Generalian avasi äidinkielen opettajamme Marko Nystrand, jonka jälkeen ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Vilma Laitela haastatteli vierailijaa. Opiskelijat olivat valmistaneet kysymykset vierailijan pyynnöstä, sillä näin hänen mukaansa kouluvierailut sujuvat parhaiten.
- Sanoisin ensiksi sen nuorille, että eläkää. Mun mielestä tärkeintä on eläminen, mikä tarkoittaa: hengailkaa kavereitten kanssa, menkää, tulkaa, tehdää yhdessä, koska silloin te keräätte niitä kokemuksia, joista kenties voi tulla sitten räp-biisejä, voi tulla musiikka, voi tulla kuvataidetta, voi tulla puheita, voi tulla kirjallisuutta, runoutta, mitä tahansa. Näin rohkaisi Rosa Liksom nuoria avoimuuteen.
Opiskellessaan Helsingissä Liksom työskenteli vastaanottokodissa, jonka nuoret herättivät hänessä halun kertoa heidän tarinansa. Nuorten ääni ei kuulunut, joten se täytyi kirjoittaa. Rosa Liksomin kirjailijan ura alkoi siis halusta sanoa. Hän ei osannut kirjoittaa, mutta tarve saada sanomansa kuulluksi pakotti siihen. Näin hän sai itselleen parhaimman ammatin, työn jota rakastaa.
- Taustatyön tekeminen on kiinnostavaa ja aikaavievää, kirjoittaminen on välttämätön pakko ja editointi on hauskaa, kuvaili Liksom kirjoitusprosessia. Hän halusi pitkään säilyttää oman yksityisyytensä ja kehitti siksi pseudonyymin Rosa Liksom. Liksom tuli julkisuuteen vasta 50-vuotiaana, jolloin hän koki olevansa valmis siihen, tietävänsä mitä ajattelee ja pystyvänsä vastaamaan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin.
Liksom kannusti nuoria – etenkin heitä, jotka eivät muuten tule kuulluksi – kirjoittamaan muistuttaen, että paperi kuuntelee. Kirjoittamisen suhteen hän kehoitti ajattelemaan, että teksti on vain itselle eikä sitä koskaan julkaista. Tämä mahdollistaa vapaan ja aidon kerronnan. Rosa Liksom osoittautui romanttiseksi, perinteiseksi vanhan liiton kirjailijaksi: Elä ja kirjoita elämästäsi.
Helposti lähestyttävä Rosa Liksom sai vielä tilaisuuden jälkeen vastailla opiskelijoiden kysymyksiin ja poseerata kaverikuvissa. Äidinkielen opettajat seurasivat tyytyväisinä, kun kirjailijan rohkaisu oli löytänyt tiensä kuulijoiden sydämiin: Olkaa rohkeita. Hankkikaa kokemuksia. Ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia.
Kiitos vierailusta Rosa Liksom. Lähetit meidät kantavien tuulten matkaan, sillä sitä kirjoittaminen on.
Annele Rantavuori ja EYL:n viestintätiimi
- EYL