Puistojumppaa säässä kuin säässä

  • Liikunta
9.8.2022 10.33
Riitta Savolainen on yksi keskiviikkojumpan vakiokävijöistä.
Riitta Savolainen on yksi keskiviikkojumpan vakiokävijöistä.Kuva: Tuija Holttinen / Espoo liikkuu

Albergan kartanon portaille asennetusta kaiuttimesta raikaa 70-luvun diskobiisejä; Sunny, Yes sir alkaa polttaa, It’s a beautiful day… Aurinkoa ja kuumuutta lupaavat hitit riittävät tuomaan iloa ja intoa jumppaajien liikkeisiin, vaikka huhtikuisena aamupäivänä alkaa yllättäen tulla lunta taivaan täydeltä.

Tämä porukka on jumpannut läpi talven, pieni kevätlumi ei tässä vaiheessa tunnu miltään. Albergan kartanon pihalla ympäri vuoden järjestettävä liikuntahetki osoittaa, että yhdessä liikkumiseen ei aina tarvita erityistä urheilupuistoa, uimahallia tai jumppasalia. Yhteinen tuokio voidaan järjestää missä tahansa, missä vaan on sopivasti tilaa olla ja liikkua turvallisesti. Moni puisto esimerkiksi sopii mainiosti ryhmäliikuntaan. 
Talviliukkailla osallistujilla on tarvittaessa ollut tukevat alustat jalkojensa alla, ja ohjaaja muistuttaa myös hyvien pitopohjaisten kenkien tarpeellisuudesta. Kertaakaan ei jumppaa ole kelin takia peruttu.

Albergan keskiviikkoryhmässä on ennätyksellinen kävijämäärä – parhaimmillaan liikkujia on ollut 36, ja keskimäärinkin paikalle ehtii liki kolmekymmentä jumppaajaa. Liikunnanohjaaja Tuomo Virtasen mukaan osallistujat ovat pääsääntöisin läheltä, ympäröivän Leppävaaran alueelta. 
Korona-ajan rajoitteet on pystytty ulkoilmassa hyvin blokkaamaan. Riittävä välimatka toiseen jumppaajaan säilyy, ja raitis ilma on liikkujille turvallista. Liikkeet tehdään seisten, ja jokainen luonnollisesti soveltaa liikeradan laajuuden omien kykyjensä ja rajoitteidensa mukaan. Tuomo Virtasen mukaan päällimmäisenä ajatuksena on tuottaa koko kehoa vahvistavaa, vetreyttävää ja virkistävää liikkumista. Paljon tasapainoa harjoittavia, monipuolisesti ja sopivasti lihaskuntoa ja liikkuvuutta parantavia liikkeitä. 

Mukavassa seurassa ja raittiissa ulkoilmassa ei jumpata pelkästään kehoa vaan myös mieltä. Keskiviikkona tavataan muita, ollaan ryhmässä ja irtaudutaan hetkeksi kotoa ja arjen askareista. Huhtikuisessa aamussa musiikin alkaessa soimaan ohjaaja-Tuomo vielä muistuttaa valitsemaan jalkojen alle suhteellisen tasaisen paikan.

– Katsokaa askellukselle sellainen paikka ettei liu’u Ja sitten mennään! Aloitetaan marssilla ja lämmitellään aluksi kevyesti paikkoja. 
Jalkaparit lähtevät marssimaan paikallaan ja poskille alkaa nousta terve puna. Tämä on keskiviikon paras hetki.

Ulkoliikuntaa ikäihmisille Albergan kartanon pihalla, keskiviikkoisin klo 12.30 ympäri vuoden. Maksuton, ennakko­ilmoittautumista ei tarvita.

Artikkeli on alunperin julkaistu Espoo liikkuu kesä 2022 -lehdessä

Teksti ja kuva: Tuija Holttinen

Leppävaara
  • Espoo liikkuu -lehti