Nuorten akatemian tukema LGBTQ+ Voices-projekti huipentui nuorten omaan julkaisuun

  • Nuorisotyö
27.12.2022 10.37
Opiskelijat esittelevät lukemiaan kirjoja.
Nuoret esittelevät lukemiaan LGBTQ+ -kirjojaKuva: Anna Puhakka

Nuorten akatemian tuen avulla Espoon yhteislyseon nuoret toteuttivat LGBTQ+ Voices -projektin ENA11 English Literature and Creative Writing -kurssilla. Projektin tarkoituksena oli lisätä LGBTQ+ -tietoisuutta ja suvaitsevaisuutta lukiossamme tutustumalla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin sekä heihin kohdistuviin ennakkoluuloihin kirjallisuuden kautta sekä julkaista teemasta verkkolehti.

Opiskelijat saivat valita lukiolle tilatuista kirjoista itselleen mieluisat ja joukossa oli niin fantasiaa ja sarjakuvia kuin tositarinoitakin:

Luettuaan kirjat, opiskelijat tekivät laajat kirja- ja kirjailijaraportit, jotka he esittelivät kurssin lopuksi koko luokalle.

Sosiaalisen median postauksilla tavoitimme koko lukion ja tuhansia ig-seuraajia. Lisäksi opiskelijat järjestivät elokuvanäytöksen 1. vuosikerran opiskelijoille Sellon Finnkinoon Steven Spielbergin West Side Story -musikaalista. Näytöksen aluksi  yksi nuorista piti puheen, jossa esitteli elokuvan teeman. Tämä klassinen Romeo ja Julia -rakkaustarinan saa uusia sävyjä Spielbergin luoman Anybodys-hahmon näkökulmasta. Hän on transmies, joka haluaa vain kuulua jengiin ja lopulta saakin hyväksynnän. Opiskelijoiden elokuva-arvioiden mukaan tarina oli koskettava ja sanoma rakkauden universaalisuudesta kolahti:

"There’s a place for us.
We can be the kings and queens of anything if we believe.
It’s written in the stars that shine above,
A world where you and I belong,
where faith and love will keep us strong,
Exactly who we are is just enough,
exactly who we are is just enough,
There’s a place for us.”

- music by Leonard Bernstein, lyrics by Stephen Sondheim

Haastavinta oli omien lyhytkertomusten kirjoittaminen ja niiden hiominen julkaisukuntoon. Monelle opiskelijalle Canva oli uusi tuttavuus ja verkkolehden taittaminen tuntui hankalalta. Lopputuloksesta he ovat kuitenkin ylpeitä ja verkkojulkaisu jaettiin lukion Instagram ja Facebook-tilien kautta tuhansille lukijoille ennen joululomaa. Lue The Elements of Love täältä(ulkoinen linkki).

Kaikki kurssi käyneet saavat palkintokirjan ja diplomin. Parhaat tarinankertojat palkitaan vielä tammikuussa Nuorten akatemian rahoittamilla Priscilla, aavikonkuningatar -musikaalilipuilla Helsingin kaupunginteatteriin. Lopuksi opiskelijat antoivat paljon positiivista palautetta projektista:

  • "LGBTQ+ tarinoiden lukeminen on mielestäni tärkeää, koska monipuolinen perspektiivi on tärkeää."
  • "Koen, että LGBTQ+ tarinoiden ja muiden tekeleiden lukeminen on tärkeää, sillä ne voivat antaa ihmisille mahdollisuuden astua seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan ihmisen kenkiin ja kokea maailman hänen näkökulmastaan."
  • "En hirveästi oppinnut uutta LGBTQ+ aiheesta, sillä tiesin jo melkein kaiken jota käsittelimme kurssilla, mutta mielestäni on todella tärkeää oppia tästä aiheesta, sillä siitä on tullut ja tulossa iso osa yhteiskuntaamme."
West Side Story-musikaalinäytös on juuri alkamassaKuva: Anna Puhakka
Leppävaara
  • EYL