Naapurin suusta: Oppilaat dokumentoivat koulukulttuuria Kauklahden Kungsgårdsskolanissa  

  • Näyttelyt
  • Museot
  • Nuorisotyö
16.8.2022 6.58Päivitetty: 16.8.2022 7.45
Kungsgårdsskolanin lapset piirissä tänssivat Skunken-maskotin ympärillä.
Kungsgårdsskolanin viidesluokkalaiset tanssivat vanhan koulun pihalla Skunken-maskotin kanssa koulun tunnuslaulun tahtiin toukokuussa 2022. Kuva: Linda Koivula/KAMU Espoon kaupunginmuseo

Kauklahden ruotsinkielinen alakoulu Kungsgårdsskolan muutti uuteen koulurakennukseen kesällä 2022. Koulun oppilaat ja henkilökunta hyvästelivät vanhan koulurakennuksen, jossa Köklax Svenska Folkskola aloitti vuonna 1906. Muuttoon liittyi sekä iloa uudesta koulusta että haikeutta vanhan rakennuksen kouluhistorian päättymisestä. Rehtori Patrik Kivelä pohti koulun kulttuuriperinnön säilymistä ja oli yhteydessä KAMUun keväällä 2021. Sen jälkeen KAMUssa sukellettiin kouluyhteistyöhön viidesluokkalaisten kanssa ja tutustuttiin myös tanssivaan haisunäätään, eli koulun Skunken-maskottiin. Viidesluokkalaiset dokumentoivat kouluaan ja koulun henkilökuntaa - ja luonnollisesti Skunken oli menossa mukana. 

Kungsgårdsskolan sai jo vuosia sitten lempinimekseen Skunken, kertoi rehtori Patrik Kivelä, kun tapasimme ensimmäisen kerran kesäkuussa 2021. Koulun vanhin osa, kaunis puurakennus valmistui vuonna 1906. Vanhoissa taloissa on usein ominaistuoksu, vaikkei niiden rakenteissa sinänsä olisikaan mitään vikaa. Eräs oppilas olikin tokaissut koulun olevan kuin ”skunken”, haisunäätä. Tokaisu vakiintui käyttöön koulun lempinimenä ja se hyödynnettiin myös koulun logossa. Onpa myös yhteishenkeä nostattava tanssi ja laulu omistettu Skunkenille ja koululaisille. 

KAMU Espoon kaupunginmuseo kuvasi koulun tiloja sisältä ja ulkoa, koska koulu oli muuttamassa uudisrakennukseen seuraavana vuonna. Patrik Kivelä kertoi kouluun liittyviä muistoja ja perimätietoa ja halusi samalla näyttää koululla olevaa käytöstä poistettua opetus- ja havaintovälineistöä. Hän ehdotti niitä myös KAMUn kokoelmiin. KAMUn koulukokoelmat ovat kuitenkin laajat, minkä vuoksi museo ei tarttunut esinetarjouksiin. Entäpä rehtorin kertomukset koulusta ja koulun yhteishengestä, oppilaista ja Skunken-maskotista?  Niissä tuntui olevan sitä jotakin.  

Skunkenin kirjastoa kehuttiin koulun parhaaksi paikaksi. Kuva kesäkuulta 2021. Kuva: Parker Dmitry

Patrik Kivelä ja KAMUn vierailupäivänä paikalla olleet opettajat kertoivat koulun erityisestä tunnelmasta, hyvästä yhteishengestä, yhteistyöstä vanhempien kanssa ja mukavista oppilaista. Tunne ja paikka yhdistyivät puheissa erottamattomaksi kokonaisuudeksi. Haikeus muuton edessä toistui puheissa, vaikka uusista tiloista myös iloittiin. Skunkenilaisilla ei esimerkiksi ollut liikuntasalia, joten kaikki liikuntatunnit olivat aina ulkona, samoin kevätjuhla oli aina pidetty koulun pihassa tilanpuutteen vuoksi. Mutta siirtyykö Skunken-yhteishenki uuteen kouluun muuton myötä vai luodaanko sinne jotakin uutta? Mitä paikkaan liittyvästä yhteisöllisestä tunteesta voisi tallentaa? Oli selvää, että Skunken ja KAMU ryhtyisivät yhteistyöhön. Voisivatko oppilaat dokumentoida omaa kulttuuriperintöään ja kulttuuriympäristöään?

Oppilaat ja koulun henkilökunta pitävät vanhan puukoulun tunnelmasta.Kuva: Parker Dmitry

Rehtori ja kaksi opettajaa innostuivat aiheesta. Dokumentointiryhmäksi valikoitu viides luokka, 29 oppilasta ja kaksi opettajaa. Oppilaat kuvasivat koulurakennuksen yksityiskohtia ja piirsivät niitä. He videohaastattelevat koulun henkilökuntaa työskentelystä vanhassa rakennuksessa. Haastateltaviksi he valitsivat rehtorin sekä koulussa pisimpään työskennelleen, vuonna 1992 aloittaneen opettajan, ja opettajan, joka oli aloittanut syyslukukaudella 2021. Skunken-maskotti ja koululaiset tanssivat koulun pihassa ja se videoitiin.  

Opettajien mukaan viidesluokkalaiset inspiroituivat myös keskustelemaan kulttuuriperinnöstä ja siihen liittyvistä arvoista useiden eri oppiaineiden tunneilla. Ruotsin tunnilla he kirjoittivat aineita koulurakennuksen ja koulun pihapiirin merkityksestä heidän kouluarjessaan ja pohtivat muuttoa uuteen kouluun. Uskontotunnilla oli virinnyt keskustelu omistamisesta ja omistamisen oikeudesta. Kuka omistaa kulttuuriperinnön ja mitkä asiat ovat tärkeitä? Oppilaat olivat myös pohtineet materiaalista kulttuuria ja kierrätykseen liittyviä kysymyksiä. Lisäksi he kävivät KAMUn näyttelyissä ja työpajassa sekä pääsivät kurkistamaan museotyön kulisseihin kuvakokoelmista vastaavan intendentin kertomuksien myötä ja heille räätälöidyllä kierroksella KAMUn kokoelmatiloissa museomestarin, konservaattorin ja tekstiilikokoelmasta vastaavan intendentin vieraina.

Koulun logossa on haisunäätä, Skunken.Kuva: Parker Dmitry

Kungsgårdsskolanin viidesluokkalaisten tuottamasta materiaalista avautui luokan ja opettajien kuratoima pienoisnäyttely KAMUn aulassa toukokuussa ja näyttely on auki 28.8.2022 saakka. Näyttelyssä olevalta videolta voi katsoa kuinka haisunäätä tanssii ja kuunnella Skunken-laulun. Tervetuloa! 

Kauklahti