Naapurin suusta: Oivalluksia Euroopasta

  • Museot
  • Matkailu
28.12.2022 8.01
Erivärisissä kääreissä suklaakarkkeja.
Kanteleen muotoinen suklaarasia Tallinnasta, perinteisiä vohvelikeksejä Prahasta tai ihan vain nopeasti lentokentän Tax-Freesta napattu Toblerone - kaikki kelpaa sokerinhimoisille kamulaisilleKuva: KAMU Espoo, Kirsi Ojala

Koko kuluneen syksyn ajan KAMUn kahvipöytä on säännöllisesti täyttynyt ulkomaan työmatkojen tuliaisista: karkeista, suklaista, kekseistä ja muiden maiden museoiden esitteistä. KAMUSta on osallistuttu museoalan konferensseihin mm. Virossa ja Skotlannissa ja vietetty viikko työvaihdossa Kööpenhaminassa ja Belgian Gentissä. Kamulaisten ahkeran matkainnostuksen takana on Erasmus+ -rahoitteinen kansainvälisyysprojekti -- ja koronapandemia, jonka vuoksi kahdelle vuodelle suunnitellut opintomatkat tehdään vuodessa.  

 

I don’t see myself here - en löydä itseäni museon sisällöistä. Britannian museoliiton Museums Associationin vuosikonferenssi järjestettiin Edinburghissa teemalla Make Change Happen kannustaen museoita toimimaan aktiivisesti yhdenvertaisuuden puolesta.Kuva: KAMU Espoo, Kirsi Ojala

Keväällä 2020 KAMUlle myönnettiin aikuiskoulutukselle suunnatusta Erasmus+-ohjelmasta rahoitus viidentoista opintomatkan tekemiseen Eurooppaan. Rahoituspäätöksen tullessa maailma oli kuitenkin kovin erilainen kuin hakemusta kirjoittaessa: korona oli siirtänyt työt kotikonttoreihin ja sulkenut niin museot kuin rajatkin. Opintomatkailun alkua jouduttiin siirtämään useaan kertaan, kunnes kesäkuussa 2022 toteutui vihdoin ensimmäinen matka, kun intendenttimme Tryggve reissasi Ruotsiin osallistuakseen konferenssiin.  

Opintomatkoista puolet on tarkoitettu koulutustilaisuuksiin, kuten konferensseihin, ja toinen puolikas ns. työvarjostukseen, jossa seuraamme työtekoa toisessa museossa. Euroopan komission rahoittamassa Erasmus+-ohjelmassa matkat suuntautuvat luonnollisesti EU-maihin, ja koska meidän rahoituksemme on kolmen vuoden takaa, saamme nauttia vielä mahdollisuudesta matkustaa myös Iso-Britanniaan.  

Kööpenhaminan katukuvassa näkyi syyskuussa 2022 Johtolankoja juurillemme -näyttelystä tutun Tom Björklundin kuvituksia. Aina etäisyyden ottaminen omaan työhön ei ole helppoa! Kuva: KAMU Espoo, Tomi Heikkilä

Korona muutti monelta osin alkuperäisiä, vuonna 2020 laadittuja matkasuunnitelmia, mutta projektimme tavoitteet ovat edelleen ajankohtaisia. Opintomatkojen myötä haluamme oppia tapoja tehdä kiinnostavia sisältöjä myös sellaisille yleisöille, jotka eivät tällä hetkellä ole museon asiakkaita. Kaupunkilaisten ja espoolaisten yhteisöjen kanssa yhdessä tekemällä voimme lisätä näkökulmia espoolaisuuteen ja Espooseen. Haluamme myös tutustua erilaisiin museo- ja näyttelykonsepteihin, jotta saamme uusia ideoita KAMUn eri museoiden kehittämiseen ja uudistamiseen.  

Opintomatkojen paras anti kollegoille ei kuitenkaan ole kahvitaukoja ilahduttavat herkut, vaan yhteisesti jaetut kokemukset, oivallukset ja opit. Useana perjantai-iltapäivänä olemme kokoontuneet Teamsiin katsomaan kuvia ja kuulemaan parhaat palat muista museoista ja konferensseista. Yhteisen keskustelun myötä yksittäisen matkan opeista tulee koko työyhteisön yhteisiä ja jo nyt huomaamme viittaavamme näyttelyihin tai toteutuksiin, joista olemme kuulleet kollegalta.  

Matkojen avulla opimme sijoittamaan Espoon kaupunginmuseon osaksi eurooppalaista ja kansainvälistä museokenttää ja toivottavasti löydämme kumppaneita, joiden kanssa jatkossa syventää yhteistyötä. Etäisyys omaan työhön antaa mahdollisesti tarkastella oman museon toimintaa erilaisesta näkökulmasta. Vaikka osin museoiden toimintatavat eroavat eri maissa, kaikkia yhdistävät maailmanlaajuiset ilmiöt, kuten ilmastonmuutos tai eriarvoisuuden kasvaminen. Samalla kun opimme muista museoista, tunnistamme paremmin KAMUn erityisvahvuudet.    

Jäljellä olevat opintomatkat on tehtävä toukokuun loppuun mennessä, joten kevään ajan saamme vielä nauttia ulkomaan terveisistä ja uusista tuulista. Kansainvälistymisen tuomat hyödyt museolle ovat olleet konkreettisia ja kokemukset rohkaisevia ja ajatuksiamme haastavia. Projektin jälkeen opintomatkoja jatketaan varmasti jossain määrin ja yhteys eurooppalaiseen ja kansainväliseen kenttään onnistuu onneksi nykyään myös etäyhteyksin. Joka tapauksessa KAMUn kehittäminen entistä merkityksellisemmäksi ja helpommin lähestyttäväksi jatkuu!  

Johanna Vähäpesola, Erityisasiantuntija 

 

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä. Erasmus+ ohjelmasta voit lukea lisää osoitteessa www.oph.fi/erasmusplus(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan).  

Kuva: Erasmus + -hanke