Naapurin suusta: Muoviämpäristä on moneksi

  • Museot
10.1.2022 13.53
visit espoon messuosasto, jossa muutama ämpäri seinällä.
Saaristomuseo Pentalan pienoisnäyttelyä pystytetään Venemessuille. Vitriinillinen ämpäreitä keräsi hymyjä ja katseita.Kuva: Johanna Vähäpesola

Ämpäri pelastaa tiukassa tilanteessa: kun katto vuotaa, vene vuotaa… myös vappuaaton aamuna ämpärille voi olla käyttöä.

Näin kuvaili suhdettaan muoviämpäreihin eräs Venemessujen kävijä, kun KAMU Espoon kaupunginmuseo oli esittelemässä Saaristomuseo Pentalaa helmikuisilla messuilla Helsingissä. Ei siis ihme, että tätä monikäyttöistä esinettä jaetaan ja jonotetaan!

Vaikka museot ovat juuri nyt suljettuna(20.4.2020), ohjelmiston ja näyttelyiden suunnittelu jatkuu. Kesäksi 2020 tuotannossa on Pentalan ranta-aitan näyttelyn laajennus, jossa myös muovisilla ämpäreillä on paikkansa. Saaristomuseon ranta-aitta kertoo kalastuksesta ammattina ja vapaa-ajan vietosta saaristossa. Uutta aikakautta edustivat muoviesineiden ohella esimerkiksi perämoottorilliset huviveneet ja virvelit. 

Muoviämpärit kuuluvat kiinteästi saaristoelämään ja mökkeilyyn. Ämpäreillä kannetaan vettä ja niissä voidaan säilyttää kalasaalista tai kerätä ämpäreihin marjoja. Pienempiin muoviämpäreihin saatettiin aikoinaan säilöä suolasilakkaa ja suuremmissa säilytetään saunan pesuvesiä.  

Ämpäreille löytyy myös yllättävämpiä käyttötarkoituksia. Venemessujen kävijät kertoivat käyttäneensä ämpäriä muuttolaatikkona ja naamiaisasuna. Omassa perheessäni muoviämpäri on toiminut nyt koronakeväänä etämuskarin rumpuna. Eräs messukävijä jakoi kokemuksensa ämpäristä veneen varaosana:

Kokeiltiin joskus kahdeksankymmentäluvulla ämpäriä ajoankkurina peräsimen rikkoutuessa lähellä Kytötä. Kahva irtosi heti. Kaljakori oli kestävämpi.

Muoviämpärin monipuolisuuden takana on esineen nerokkaan muodon lisäksi sen materiaali. Muovi teki Suomessa läpimurtonsa 1960-luvulla, vaikka materiaali oli keksitty jo ennen toista maailmansotaa. 1950-luvulla muovituotteiden valmistus helpottui, kun raaka-aineena käytetyn öljyn saatavuus parani ja ruiskuvalutekniikan kehittyminen mahdollisti edullisen ja kestävän muovin valmistamisen. 1960-lukua leimasi muovihulluus ja monipuolista materiaalia käytettiin muun muassa huonekalujen, astioiden ja jopa rakennusten valmistuksessa.

Ikkunanpesua Pentalan saaressa noin 1990-luvun alussa. Muovinen ämpäri on selvästi paljon vanhempaa mallia.Kuva: Esbo Hembygdsförening/KAMU

Muoviset ämpärit kuuluivat aikoinaan usean muovitehtaan tuotantoon. Mm. Sarvis, Plastex, Plasto ja Vanttilan muovi valmistivat arjen muovituotteita. Muovi korvasi ämpärimateriaalina puun ja pellin. Muovia on helppo värjätä ja eri värisiä ämpäreitä on voitu käyttää eri tarkoituksiin. Eräs Venemessujen kävijä kertoi ukkinsa opettaneen, että kalasaalis kannattaa laittaa punaiseen ämpäriin, sillä punainen väri pitää lokit ja vesilinnut loitolla.

Tammikuussa 2020 leuto talvi salli ämpärilahjoituksen noutamisen Stora Herrön saaresta veneellä.Kuva: Johanna Vähäpesola

Venemessuilla ensi esiintymisensä tehneet ämpärit siirtyvät osaksi Pentalan ranta-aitan näyttelyä. Vaikka museoiden avautumisen ajankohta ei tätä kirjoitettaessa ole selvillä, museoissa tehdään kovasti töitä, että kulttuurin ja taiteen pariin on mahdollista päästä myös digitaalisesti, ja kun sen aika on, paikan päällä museokohteissa.

JOHANNA VÄHÄPESOLA, intendentti
Kirjoitettu 20.4.2020

PS. Saaristomuseo Pentalan tunnelmiin pääset jo nyt mobiilioppaan avulla: https://tarinasoitin.fi/pentala(ulkoinen linkki, avautuu uuteen ikkunaan)