Naapurin suusta: Job shadowing i Gent, Belgien via Erasmus +

  • Museot
30.1.2023 14.19
Tanja och Bart Medaer i en selfie.
Min kontaktperson Bart Medaer och undertecknad tog en selfie.Kuva: KAMU Esbo, Tanja Ekholm

Job shadowing i Gent, Belgien via Erasmus + (- en möjlighet att bekanta sig med hur man jobbar inom samma branch i ett annat europeiskt land)

Jag fick möjligheten att åka på en härlig och inspirerande arbetsresa till flamska Gent i Belgien i början av oktober. Det som möjliggjorde denna resa var att KAMU Esbo stadsmuseum ansökt om understöd av undervisningsstyrelsen för att 15 anställda skulle få åka på utbyte inom ramarna för Erasmus+. Utbytet inom Erasmus+ kan vara antingen möjligheten att delta i en kurs, såsom i en internationell konferens, menad för olika museer eller sk. ”job shadowing”, där deltagaren följer med arbetet på ett annat museum för att på så sätt få nya idéer och infallsvinklar till hur man kan utföra samma jobb på olika sätt. Erasmus+ möjliggör samtidigt knytandet av internationella kontakter och förhoppningsvis även långvarigt samarbete mellan de bägge museerna.

Före jag åkte på mitt utbyte skulle jag fundera över vart jag skulle kunna åka. Min kollega Johanna Vähäpesola, som koordinerar Erasmus+, gav mig några tips om intressanta museer som jobbat med frågor som berör deltagande, mångfald och kommunikation med stadens invånare. Jag bestämde mig för att kontakta STAM City Museum i Gent, Belgien, eftersom de inom projektet Co-Gent aktivt tagit kontakt och samarbetat med invånare i några olika stadsdelar. Inom projektet har de bl.a. intervjuat människor med invandrarbakgrund om deras liv i staden, samlat fotografier och haft picknikar tillsammans ute på invånarnas egen gård.

Söndagen den 2.10. flög jag till Bryssel och tog därifrån tåget till Gent, som hör till den flamska delen av Belgien. Jag hade tid att bekanta mig med staden under söndagen före mitt officiella jobb började. Gent är en mycket vacker stad med många anrika gamla byggnader och kanaler, längs med vilka det finns olika restauranger, där man kan sitta och ta en belgisk öl och se på folket och bara njuta av atmosfären. Staden, som grundades redan på 500-talet, har under 1000–1200-talet varit Europas näst största stad, näst efter Paris. Gent har speciellt blivit känt för sin textilindustri och är fortfarande en viktig industristad.

Jag hade turen att få den bästa kontaktpersonen man kan tänka sig! Min kontaktperson Bart, som jobbar som koordinator (Front Office Manager) i ledningsgruppen på museet, svarade aktivt på mina e-postmeddelanden före jag åkte till Gent. Väl i Gent hämtade han mig varje morgon från hotellet jag bodde på och jag hade min arbetsstation bredvid hans på museets kontor. Det var tack vare honom som jag hade så mycket varierande program under veckan och fick träffa så många olika anställda på museet.

På kanaltur i Gent. I bakgrunden syns slottet Gravensteen eller Castle of Counts.

Under veckan jag tillbringade på STAM fick jag gå på två grundliga rundturer på museet, under vilka jag fick höra både om stadens historia, men främst om de bakomliggande tankarna man haft när man byggt utställningen. Museibyggnaden i sig var intressant. Den bestod av ett kloster byggt på 1300 - 1600-talet samt en alldeles ny del som byggts i början av 2000-talet. Helheten var imponerande och stämningsfull. I en av de långa korridorerna, som var belägna kring en innergård, fanns t.e.x. en av nunnornas tvättplatser bevarad.

En förmiddag fick jag träffa Neslihan Dohan, som jobbar med just Co-Gent -projektet, där man tagit kontakt med stadens invånare och samlat information av dem. Neslihan, som själv har turkisk bakgrund, har studerat frågor kring mångfald och invandring. Vi tog en promenad till bostadsområdet hon senast jobbat med, medan hon berättade om projektet och hur hon fått människor att dela sina livshistorier med henne. Hon berättade bl.a. att hon ibland stått utanför ingången till ett bostadshus med kaffe, saft och kex och bjudit folk som gått ut och in på fika och på så sätt kunnat börja ett samtal med dem.

Jo Van Herreweghe förde mig till Heilige Kerstins Kirche, där jag fick bekanta mig med volontärarbetet som görs i kyrkan. Kyrkan har varit sjömännens kyrka, därför finns det en båt utanför kyrkan.

En annan dag fick jag bekanta mig med volontärernas arbete på museet i en kyrka, Heilige Kerstins Kirche, i staden. Museet har haft kontakt med många olika sorters välgörenhetsorganisationer samt även med privatpersoner som velat jobba som volontärer på museet. Välgörenhetsorganisationerna har själv fixat det praktiska arbetet på museet, medan museet fungerat som en möjliggörande instans. Arbetet har omfattat allt ifrån att måla väggarna på museets kontor till att erbjuda lättare arbeten åt människor med psykiska funktionshinder. Sedan har även en del privatpersoner, som intresserar sig för historia och museiarbetet, kommit med och engagerat sig i en del projekt.

I Heilige Kerstins Kirche berättade en av volontärerna om volontärarbetet i kyrkan, som innefattade att beskriva de olika objekten i kyrkan. Föremålen fanns med på en lista, men beskrivningen av dem gjordes nu noggrannare. En annan volontär fotograferade de olika föremålen. Jag fick höra en mängd historier om de kyrkliga föremålen. Kyrkan hade bl.a. i tiderna varit läderarbetarnas kyrka. I och med detta fanns en staty av helgonet Bartolomeus i kyrkan. Denna helgonförklarade man hade enligt berättelsen torterats genom att man flått skinnet av honom. Därför står han med sitt eget skinn i handen på en synlig plats i kyrkan.

Min Erasmus+-resa gav mig många nya synvinklar till museiarbetet, samtidigt som resan gav mig variation till mitt eget jobb som museilektor på KAMU. Jag fick lära känna en för mig helt ny stad och STAM Gent City Museums sätt att presentera dess historia. Jag kommer även i fortsättningen att hålla kontakt med Bart, som lovade att vi i framtiden kan utbyta information när vi har gjort något nytt på våra museer. Jag hoppas att Erasmus+ kan erbjuda möjligheter för andra inom min branch, men även inom andra sektorer i vår stad och att vi kan ta tillvara nya arbetssätt och lära oss av dem tillsammans.

STAM Gent City Museum ligger i ett komplex av flera historiska byggnader som tillsammans bildar Biljlokesite, ett centrum för olika aktörer inom kultur- och konstsektorn.