Naapurin suusta: Barbit muuttivat museoon.

  • Kulttuuri
  • Museot
7.1.2022 10.54
Barbie-nukkeja nukkekodin sisällä.
Kuva: Minna Polvinen/KAMU

Kun Matinkylässä asuvan Elinan Barbie-leikkien kausi päättyi, ja tytön huonetta piti raivata, perheen äiti Minna sai idean tarjota tätä lelukokonaisuutta kaupunginmuseolle. Barbeille tehty nukkekoti sisustuksineen kiinnosti meitä kovasti! Kokoelmassamme on vanhempia barbeja, niiden vaatteita ja muita tykötarpeita, mutta tässä oli tilaisuus saada mukaan tärkein asia eli tarina. Kuka, milloin, missä, miten. Elina on syntynyt vuonna 2008 ja barbileikkien aika oli ollut 2014-2016. Tämän vuosituhannen lastenkulttuurista on museokokoelmassa esinein talletettuna vain erä poikien leluja, jossa on mm. erilaisia taisteluhahmoja. Tilanne oli syytä korjata.

Neuvotteluissa ideoitiin, että dokumentointia voisi tehdä videoiden avulla, sillä leikkeihin oli kuulunut lyhyiden barbivideoiden tuottaminen. Lopulta päädyttiin siihen, että Minna kirjoitti tiedot tekstiksi ja kuvasi nukkekodin ennen sen purkamista. Vaikka nukkekodin sisustus oli tietysti muuntunut eri leikkien myötä, oli kuitenkin tärkeää saada siitä aitoja tilannekuvia, ainakin leikisti aitoja.

Kuva: Minna Polvinen/KAMU

Lelukokonaisuuden tärkein elementti oli suuri, Elinan enon tekemä nukkekoti, johon leikit keskittyivät. Lelujen joukossa oli myös vanhempia, esimerkiksi äidiltä perittyjä barbitarvikkeita, mutta erona edellisen polven leikkeihin oli etenkin digitaalisuus. Eno oli tehnyt suuren barbitalon myös Kajaanin serkuille, ja heidän kanssaan Elina leikki Facetime- ja Whatsapp- puheluiden välityksellä yhteisiä leikkejä. Tytöt saivat omat taulutietokoneensa vuonna 2014, samana vuonna kun Elina sai nukkekodin. Kavereiden kanssa tehtiin LegoMovie -ohjelmalla juonellisia tarinoita. Barbi-nukkien lisäksi leikeissä käytettiin muitakin leluhahmoja, ja lisäksi eri materiaaleista askarreltiin tarvikkeita. Nukketalon rakentamisessa eno oli käyttänyt ylijäämä- ja kierrätysmateriaalia, sisustuksen esineissä oli muidenkin sukulaisten käsityötaidon näytteitä.

Mummon virkkaama patalappu on päätynyt matoksi, tapetti on kierrätetty 1980-luvulta.Kuva: Minna Polvinen/KAMU

Näin tuoreen historian tallentamisessa sopivan kokoisen materiaalimäärän päättäminen oli harkittava tarkkaan. Nykypäivän lapsilla leluja on todella paljon! Emme ottaneet vastaan kuin 9 nukkea, ja pikkutavarat päätettiin luetteloida työekonomisesti isompina ryppäinä. Jokainen pariton korkokenkäkin laskien esineiden kokonaisluku olisi ollut 186 esinettä, nyt Kauko-järjestelmään kertyi 35 kohdetta.

Kuva: Minna Polvinen/KAMU

ANNAMARI ESKOLA, Intendentti

Kirjoitettu 23.7.2020