Minna Joensuu - Espoon oma tutkija

  • Työ
Julkaistu: 31.5.2021 12.12Päivitetty: 16.9.2021 9.26
Tutkimusjohtaja Minna Joensuu.
Tilastoihin tutustuminen on hyvä tapa hahmottaa maailmaa, Minna kannustaa.Kuva: Roope Permanto, Otavamedia

Espoon kaupungin tutkimusjohtaja (va.) Minna Joensuu pitää huolen siitä, että kaupungilla ja kaupunkilaisilla on saatavilla ajankohtainen tutkimustieto Espoon asioista.

Minnan kahdeksanhenkinen tiimi huolehtii tutkimustyöstä ja tilastoista. Tiimi tuottaa tilastoja muun muassa väestöstä ja sen muutoksista, koulutuksesta, maahanmuuttajista, asunnoista sekä työttömyydestä ja työllisyydestä.

– Huolehdimme siitä, että kaupungin johdolla, suunnittelulla ja päätöksenteolla on käytössään ajantasainen tieto. Teemme myös väestöennusteen, joka on monille todella tärkeä työkalu, Minna kertoo.

Tutkimuksen tekoon vaaditaan tiivistä yhteistyötä kaupungin johdon, eri toimialojen ja muun muassa naapurikaupunkien, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.

Tiedosta on hyötyä monelle

Minna on työskennellyt Espoon kaupungin va. tutkimusjohtajana syksystä 2020 saakka. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Espoon kaupunkitutkimuksen erityisasiantuntijana.

– Työnkuvani liittyy esimerkiksi yksikkömme ja samalla kaupunkitasoisen tutkimustoiminnan kehittämiseen ja suuntaamiseen – sekä erilaisiin tutkimushankkeisiin ja tutkimusyhteistyön tekemiseen. Työssäni yhdistyvät sekä lähiesihenkilön työ että käytännön tutkimuksen ja tilastojen parissa tehtävä työ.

Juuri näiden asioiden yhdistäminen tekee työstä äärimmäisen kiinnostavaa.

– On hienoa saada tuottaa tietoa, josta on aidosti hyötyä niin monelle. Pidän siitä, että saan tehdä  yhteistyötä eri tahojen kanssa, mutta voin myös uppoutua kirjoitustyöhön ja perinteisempään tutkijan rooliin.

Tietoa tiedolla johtamiseen

Minnan mukaan muillakin isoilla kaupungeilla on vastaavia yksikköjä.

– Jotta kaupunkia voidaan johtaa tietoperusteisesti, meillä täytyy olla osaaminen ja mahdollisuus luotettavaan tietoon ja sen tuottamiseen, Minna painottaa.

Työn merkitys auttaa myös jaksamaan, sillä onhan kaupunki keskeinen asia ihmisten elämässä. Minnaa inspiroi työssä sekin, että kaupunki toimintaympäristönä muuttuu: aina löytyy uusia, kiinnostavia ilmiöitä, joita voi tutkia ja tilastoida.

Artikkeli lyhennetty Espoon kaupungin henkilöstölehden Espressin 2/2021 artikkelista. Alkuperäinen teksti Pi Mäkelä. Lue Espressi 2/2021 verkkolehtenä Issuussa (ei saavutettava)(ulkoinen linkki)

Koko Espoo