Metsäterapiaa juoksemalla

  • Liikunta
  • Hyvinvointi
9.8.2022 6.41Päivitetty: 9.8.2022 10.31
Nainen juoksee metsäpolulla
Kuva: Suomen Latu ry

Polkujuoksun parhaat ominaisuudet ovat yksinkertaiset. Metsä ravitsee niin mieltä kuin kehoakin, joustava maapohja on hyvä juoksualusta, ja jatkuva tasapainon ylläpitäminen haastaa liikkujaa monipuolisesti.

Yksinkertaistettuna polkujuoksu on nimensä mukaisesti juoksua metsäpoluilla. Se sopii niin kuntoilijoille kuin kilpailijoillekin ja on erinomainen laji myös minkä tahansa lajiharrastuksen oheen. 

Paula Havu on intohimoinen metsään menijä. Suunnistus- ja juoksutaustainen urheilija jättää yhä useammin kompassin kotiin ja juoksee maastossa nauttien liikunnan ilosta ja vaihtuvista metsämaisemista. Havu myös kilpailee polkujuoksussa, eikä hänellä ole lajista muuta kuin positiivista sanottavaa. 

– Monipuolisesti haastava polkujuoksu kehittää hyvin tasapainoa ja koko kehoa. Metsäpolulla vierähtää helposti vähän pidempi aika kuin tiellä juostessa, mutta polku on juoksualustana kropalle armeliaampi kuin asfaltti. Vaikka liikuntasuoritus on kokonaisvaltaisesti raskaampi kuin tasamaalla juoksu, polkujuoksusta palautuminen on paljon nopeampaa. Toivoisinkin että yhä useampi löytäisi metsän tarjoamat mahdollisuudet ja uskaltaisi rohkeasti lähteä poluille juoksemaan, Paula Havu luettelee polkujuoksun iloja ja eroja perinteiseen katulenkkeilyyn verrattuna.

Ja onhan ihan tutkimustasollakin selvitetty, että metsä on terapeuttinen ympäristö ja tekee hyvää ihmiselle ja terveydelle. Suomalainen sielu on yhtä metsän kanssa ja Espoossa metsiä ja luontoa on ilahduttavan helposti saavutettavissa. 

Metsälenkille ei juuri muuta tarvita kuin juoksutossut. Aloittelija voi käyttää peruslenkkareita, mutta ympärivuotiseen polkujuoksuun on hyvä hankkia nappula- tai nastapohjaiset juoksutossut liukastumisten välttämiseksi. Kun lenkit alkavat pidentyä, kevyessä juoksurepussa tai -liivissä juomapullo tai energiapatukat kulkevat helposti mukana.

Hyvä tapa on aloittaa tutuilta lähipoluilta. Ulkoilualueilta löytyy hyvin merkittyjä ulkoilu- ja retkeilyreittejä. Gps-kelloon voi ladata valmiita reittejä, ja polkujuoksukilpailujen sivuilta on myös usein ladattavissa kisareitti kartalla. Myös ympäri vuoden järjestettävissä polkujuoksutapahtumissa on helppoa ja turvallista lähteä mukaan testaamaan uutta lajia. Tapahtumissa reitit on selkeästi merkitty ja matkan varrella on myös huoltopisteitä.
– Polkujuoksun parissa toimii todella kiva ja vastaanottava yhteisö, Paula Havu sanoo.
– Polkujuoksijat ovat poikkeuksetta välitöntä, rentoa ja vastaanottavaa porukkaa, jotka ottavat ilolla vastaan uudet harrastajat. Erilaisille yhteislenkeille on helppo lähteä mukaan.

Porukkalenkeille lähtiessä sovitaan etukäteen tahti, matka ja aika. Perimmäisenä ajatuksena on aina se, että matka etenee hitaimpien tahtiin. 

Paula Havu tietää, että metsä voi olla monelle uusi ja jännittävä ympäristö. Hän rohkaisee lähtemään reippaasti liikkeelle. Kun pysyttelee poluilla, ei eksymisen vaaraakaan ole. Aistit terästyvät ja kunto kasvaa lähes huomaamatta.
– Nauti raittiista ilmasta, luonnosta, liikkumisesta ja tekemisestä. Alussa varmasti vähän enemmän tulee katsottua jalkoihinsa, mutta ketteryys ja varmuus liikkua kivien ja juurien yli kasvaa nopeasti. Tasaisemmalla neulasbaanalla voikin sitten lisätä vauhtia jo enemmänkin.

Espoon Akilles järjestää EspooTrailRun-tapahtuman tänä vuonna syksyllä ja itsenäisyyspäivänä. Koko perheen juoksu­tapahtuman lähtö on Puolarmaarista. Tapahtuma on mukava kuntoilupäivä, johon voi ottaa myös koirat ja lapset mukaan.
– Lapsille on myös juuri perustettu ihan oma polkujuoksuseura Trail Blazers. Haluamme tarjota mutkatonta seuratoimintaa, johon on helppo tulla mukaan. Tutustutaan yhdessä polkujuoksuun sellaisenaan ja oheistreeninä, syvennetään lasten ja nuorten luontosuhdetta ja ennen kaikkea innostetaan jokaista liikkumaan ulkona lähimetsissä.

Artikkeli on alunperin julkaistu Espoo liikkuu kesä 2022 -lehdessä(ulkoinen linkki)

Teksti: Tuija Holttinen
Kuva: Suomen Latu ry

  • Espoo liikkuu -lehti