Maaaliiii!!!! 

  • Liikunta
  • Hyvinvointi
24.11.2021 10.37Päivitetty: 26.11.2021 9.32

Teksti on julkaistu alunperin Espoo-lehdessä 4/2021. Lue Espoo-lehden 4/2021 muita juttuja

Syke nousee ja hiki lentää, kun seniorit panevat jalkapalloharjoituksissa verkkoja tötterölle. 

Pillin ääni kiirii kimakkana Leppävaaran Pallon harjoituskeskuksessa. Liikunnanohjaaja Tia Tikkanen toivottaa paikallaolijat tervetulleiksi ja käynnistää viikoittaisen Kuntofutis +60 -tunnin. 

– Hölkätkää tai kävelkää ensin pari kertaa kentän ympäri. Saadaan vähän paikkoja lämpimiksi, Tikkanen kehottaa. 

Harjoituksiin on saapunut parikymmentä iloista senioria. Naisia ja miehiä on ryhmässä likimain tasapäin. 

– Kuka tahansa 60 täyttänyt on tervetullut potkimaan palloa. Moni täällä on sellainen, että ei ole jalkapalloa aiemmin pelannut, Tikkanen sanoo. 

Lämmittelyt on tehty. Vuorossa on harjoite, johon sisältyy pieniä pyrähdyksiä, sivuttaisliikettä ja mutkittelua esteiden ympäri. 

Toini Linnanmäki puhisee muiden mukana. Hän aloitti jalkapalloilun pari vuotta sitten. Hän käy hallilla myös keskiviikkoisin, jolloin sama porukka pelailee omaehtoisesti ilman ohjausta. 

– Tämä on tosi, tosi mukavaa. Henkisestikin antoisaa. Pallon perässä on kiva juosta, Linnanmäki kuvailee. 

Linnanmäki tyytyi aiemmin jalkapalloäidin rooliin ja kannustamaan kentän laidalta kahta poikaansa. Niiltä ajoilta jäi itämään ajatus, että tuota voisi olla kiva joskus kokeilla. 

Tikkanen puhaltaa pilliin. On aika treenata syöttämistä. 

– Kukin saa itse päättää, millaisella intensiteetillä harjoitteita tekee. Aina halutessaan voi kävellä tai pitää vaikka juomatauon, Tikkanen sanoo. 

Pelisääntöjä on muokattu siihen suuntaan, että voitaisiin välttää loukkaantumisia. Korkeat pallot on kielletty. 

Veijo Ojalalle sääntöjen pehmennys sopii hyvin. Hän pelasi jalkapalloa aktiivisesti koko ikänsä, kunnes 60 täytettyään jätti harrastuksen. Nyt hän potkii palloa kahdeksan vuoden tauon jälkeen. 

– Tekniset taidot ovat säilyneet yllättävän hyvin, Ojala iloitsee. 

– Tässä iässä on jo sen verran järkeä päässä, että ei pelaa ihan tosissaan. Se jo itsessään ehkäisee vammoja. Mutta tässä hengästyy ja saa mukavalla tavalla pidettyä kuntoa yllä, Ojala sanoo. 

Ohjatun senioriliikunnan tavoitteena on fyysisen kunnon ylläpitäminen ja kohottaminen, toimintakyvyn parantaminen sekä virkistys. 

Teksti: Timo Hämäläinen

Toini Linnanmäki on siirtynyt kentän laidalta tositoimiin. Kuva: Jetro Stavén