Lehel Denes - Hamlet yllätti

  • Kulttuuri
8.3.2022 7.49

Kuultuani, että minulla on mahdollisuus mennä katsomaan Hamletia olin erittäin innoissani. Onhan hienoa mennä katsomaan William Shakespearen näytelmää. Saavuttuani Suomen Kansallisteatteriin odotukset olivat suuret, kaikki olivat pukeutuneet todella hienosti, viiniä oli tarjolla ja oli muutenkin tyylikäs tunnelma. Kuitenkin sain nopeasti selville, että näytäntö ei tule olemaan sellainen,  mitä odotin.

Ensimmäinen asia, joka pisti silmään, oli farkkutakkinen bassoa soittava mies mies. “Eihän tämä sovi aikakauteen johon näytelmä sijoittuu”, ajattelin itsekseni. Suurin yllätys kuitenkin tuli, kun esirippu nousi ja sen takaa paljastuivat kiiltävät asut, savupilvi ja vilkkuvat valot. Hetkessä tajusin, että tämä ei ole ollenkaan sitä, mitä odotin. En tietenkään olettanut, että näkisin alkuperäisen kaltaisen esityksen, kaikki ohjaajat käyttävät omaa mielikuvitustaan tietysti. Tämä versio Hamletista oli kuitenkin hämmästyttävän moderni ja ehkä myös hieman abstrakti, siinä oli mukana nykymaailman pärinä ja levottomuus. 

Kaikesta tästä levottomuudesta huolimatta Hamletin juoni ja tarina oli hyvin selkeästi kerrottu. Lisätty taiteellisuus ei vaikuttanut ollenkaan näytelmän kykyyn kertoa tarina. Hamlet oli mielestäni erittäin hyvä, vaikka en niin paljoa pidä näin moderneista produktioista. Näytelmä tarjosi kivaa, kaivattua vaihtelua.

  • Otaniemen lukio