Laskuliiteri kokoontuu punaisten pöytien ja matikan äärelle

  • Opetus
7.2.2022 9.46Päivitetty: 7.2.2022 11.12
Kuvassa nuoret istuvat pyöreiden pöytien ympärillä ja heillä on edessään kirjat ja tietokoneet, joista he tekevät matematiikan tehtäviä ja osa juttelee keskenään.
Kuva: Kuva: Etelä-Tapiolan lukio

Voiko matematiikka olla hauskaa?

– Kyllä voi ja usein onkin, Etelä-Tapiolan lukion matematiikan ja fysiikan lehtori Pirjo Häkkinen vastaa ytimekkäästi. Varsinkin logiikan puolelta löytyy hyvällä tavalla aivoja nyrjäyttäviä tehtäviä, hän vakuuttaa.

Häkkinen on vetänyt Etelä-Tapiolan lukiossa jo noin seitsemän vuotta laskuliiteriä, jonka tarkoituksena on tehdä matematiikasta iloinen hetki ja kokemus koulupäivän jälkeen. Osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

– Koen, että liiteriin tullaan hyvällä mielellä ja sieltä lähdetään iloisesti huikaten ”Kiitos taas liiteristä!”, Häkkinen kertoo opiskelijoilta saamastaan palautteesta.

Kokeet näkyvät yleisöryntäyksenä

Liiteri järjestetään kerran viikossa koulun jälkeen ala-aulan punaisilla pöydillä. Kesto on tavallisesti 1,5 tuntia, mutta monet viihtyvät liiterissä pidempäänkin.

Osallistujien määrä vaihtelee 10-50 ja heitä on jokaiselta vuosiluokalta ykkösistä nelosiin.

 – Kokeiden lähestyminen näkyy yleisöryntäyksenä, Häkkinen tietää.

Kavereiden vertaistuki on liiterissä tärkeä, sitä Häkkinen haluaakin korostaa.

 – Vertaistuen merkitystä matikan opiskelussa ja sinnikkään työnteon opettelussa ei voi korostaa liikaa. Jaksamiseen ja matemaattisen itsetunnon kehittymiseen laskuliiterityyppisellä opiskeluntuella on mielestäni iso vaikutus.

Liiterissä opiskelijat ratkovat ja pohtivat tehtäviä yhdessä pöytäkunnissaan. Kynnys on pyritty pitämään mahdollisimman matalana.

 – Matikanopettaja on toki mukana, mutta ensin hyödynnetään kaverin vertaistuki. Samalla siinä tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ehkä kaverilta erilaisen näkökulman matikkaongelman ratkaisua varten.

 – Saa siellä toki kysellä fysiikan ja kemian tehtävistäkin. Osa laskee lisätehtäviä, osa tarvitsee apua kotitehtävissä, osa tulee muuten vain juttelemaan matikasta samanhenkisen kaverin kanssa.

Pieni tuuppaus oikeaan suuntaan

Etiksen laskuliiteri sai alkunsa seitsemisen vuotta sitten, opiskelijoiden toivomuksesta.

– Tarve yhteiseen laskuhetkeen nousi aikoinaan esiin erityisesti uusien ykkösten tullessa syksyllä kouluun. Moni kaipasi laskukaveria. Kerran viikossa toteutuva, vapaamuotoinen kokoontuminen tarjoaa apua matikkapulmiin matalalla kynnyksellä. Samalla saa tutustua uusiin kavereihin.

Pieni tuuppaus oikeaan suuntaan voi olla nuorelle tärkeä apu, joka tuo uutta intoa matikan opiskeluun.

 – Pääosa osallistujista hakee tukea ja varmuutta kursseilla tarkasteltaviin laskuihin.

"Mahtavaa kokoontua taas yhteen"

Kuten moni muukin nuorten harrastus, myös laskuliiteri on elänyt hiljaiseloa korona-aikana. Tänä syksynä on kuulunut oppilaiden riemunkiljahduksia, kun liiteri on voinut jälleen kokoontua tuttujen pöytien äärelle.

– Liiteri toimii parhaiten livenä. Koronaetäilyn aikanakin laskuliiteri toimi, mutta silloin se oli lähinnä opettajan ja parin, kolmen opiskelijan etäkokoustamista. Opiskelijat selvästi passivoituivat ruudun tuijottamisesta verrattuna oleskeluun saman pöydän ääressä.

 – Korona toi mukanaan motivointihaasteita: yksin kotosalla etäyhteyden päässä puurtaminen alkaa äkkiä maistua puulta myös matematiikassa. Siksi tänä syksynä on ollut mahtavaa saada taas kokoontua yhteen, Häkkinen iloitsee.

Kenelle Häkkinen suosittelisi liiteriä?

 – Tule liiteriin, kun haluat pohtia matikkaa mukavassa seurassa. Liiterissä innostuu muiden mukana laittamaan itsensä likoon ja miettimään matikkapulmia monelta kantilta. Olipa matikka helppoa tai haasteellisempaa, on laskuliiterissä tilaa kaikille.

  • Lukiokoulutus
  • Etelä-Tapiolan lukio