Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden myöntämisen perusteet

  • Päätöksenteko
17.12.2022 13.15

Espoon vammaisneuvoston lausunto perustuu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston sihteeristön 7.9.2022 (14.9.2022 ruotsinkielinen) toimittamaan materiaaliin. Materiaalissa määritellään palveluista toimeentulotuki sekä 0-17 v. omaishoidontuki.

Toimeentulotuki (täydentävä ja ehkäisevä)

Toimeentulotuki perus- ja täydentävältä osalta on voimakkaasti lakisäädelty. Ehkäisevän toimeentulotuen osalta on myös mahdollisuus omiin ohjeistuksiin. Nykyisessä tilanteessa monet vammaiset henkilöt ja vammaisten lasten perheet tulevat tukea tarvitsemaan energian ja ruuan hintojen voimakkaan nousun vuoksi.

Vammaisten henkilöiden asiakasmaksut

Vammaisista henkilöistä monet vähävaraiset maksavat suuria sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja. Terveydenhuollon maksukatot kuormittavat taloutta alkuvuonna ja nyt nousupaineessa olevat palvelujen asiakasmaksut noussevat korkeiksi useita palveluja käyttävillä. Toimeentulotuen myöntämisessä tulee huomioida se, että maksukatot eivät ole vielä kertyneet vuoden alussa.

Asiakasmaksujen alennusta tai poisto tulisi tehdä ennen viimesijaista tukea eli toimeentulotukea. Maksulliset palvelut kohdistuvat toimintarajoitteisille henkilöille, joiden kyky hakea alennusta on heikentynyt. Espoon vammaisneuvosto esittää, että sosiaalipalvelut avustavat näitä henkilöitä tekemään hakemuksia, joilla maksujen kokonaiskuorma arvioidaan ja alennukset/poistot kohdistetaan kaikkiin maksuihin.

Omaishoidon tuki alle 18-vuotiaille

Omaishoito on yhteiskunnassamme tärkeä ja kustannustehokas tapa huolehtia läheisestä. Kotona asuva sairas tai vammainen henkilö, jota perheenjäsen hoitaa, saa hyvää hoitoa ja hyvinvointialueen kannalta edullisesti. Omaishoidon palkkion lisäksi merkityksellisiä ovat perheiden tarpeisiin räätälöidyt palvelut, jotta omaishoito ei ole omaishoitajalle liian kuormittavaa. Tukipalvelujen myöntämisessä tulee huomioida myös ne omaishoitajat, jotka eivät ole omaishoidon tuen piirissä.

Omaishoidon kokonaisuuden (myöntämisperusteet, palkkiot, palvelut ym.) pitää olla valmis ennen päätöksentekoa, jotta nähdään, vahvistuuko omaishoito näillä toimenpiteillä hyvinvointialueella vai joudutaanko lisäämään muita palveluita.

Tällä hetkellä esityksessä kuvataan vain palkkioiden yhdenmukaistamista, ei tarvittavaa palvelujen kokonaisuutta. Maksujen yhdenmukaistaminen on yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta varmasti perusteltua ja hyvä tavoite – samalla tulee muistaa, että omaishoidon tulee olla kiinnostava ja edes mahdollinen vaihtoehto omaisille.

Omaishoidon tuesta päätettäessä on myös huomioitava, että elinkustannukset ovat Espoossa ja Kauniaisissa korkeammat kuin muissa Länsi-Uudenmaan kunnissa.

Omaishoito on inhimillinen ja edullinen vaihtoehto laitoshoidolle, jos myös omaishoitajan jaksamista ja toimeentuloa tuetaan riittävällä tavalla.

Espoossa 30.9.2022

Vammaisneuvoston puolesta

Pirkko Kuusela                                                    Sirkku Kiviniitty                      
Vammaisneuvoston puheenjohtaja                        Vammaisneuvoston sihteeri

Jakelu:        Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Tiedoksi:     Espoon vammaisneuvosto