Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden myöntämisen perusteet

  • Päätöksenteko
17.12.2022 13.26

Espoon vammaisneuvoston lausunto perustuu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston sihteeristön 7.9.2022 (14.9.2022 ruotsinkielinen) toimittamaan materiaaliin. Materiaalissa määritellään ikääntyneiden palvelut (pl. vammaispalvelut) sekä omaishoidontuki aikuisille.

Ikääntyneiden palvelut

Vammaisneuvosto pitää tärkeänä, että ikääntyneille henkilöille tarjotaan laadukkaat ja tarpeenmukaiset palvelut, jolla turvataan mahdollisuus elää hyvää ja täysipainoista sekä mahdollisimman itsenäistä elämää myös ikääntyneenä.

Ikääntyneiden palveluista puuttuvat nyt ns. sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut, jotka mahdollistavat omatoimisen liikkumisen myös niille, jotka eivät pysty enää käyttämään joukkoliikenteen palveluja. Pidämme tärkeänä, että omatoimisuutta tuetaan ja kuljetuspalveluja järjestetään tarvittava määrä.

Vammainen henkilö ikääntyneenä

Kun vammainen henkilö ikääntyy, hänellä tulee olla oikeus vammaispalveluihin tarpeen mukaan. Nyt tämä maininta puuttuu perusteista kokonaan.

Vammaisten henkilöiden tarvitsema kuntoutus (ns. Kelan kuntoutus) päättyy 65 vuotiaana. Vammaisten henkilöt tarvitsevat kuntonsa ylläpitämiseksi edelleen kuntoutusta omatoimisuuden säilyttämiseksi. Usein vamma edellyttää kuntouttajalta kokemusta ja erityistä ammattitaitoa, jotta asetetut tavoitteet saavutetaan. Espoon vammaisneuvosto on tehnyt aloitteen vuoden 2022 alussa Espoon kaupungille ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle, että ikääntyneiden vammaisten kuntoutukseen otetaan käyttöön palveluseteli, mikäli nykyiset kuntoutusresurssit eivät ole riittävät tai tarvittavaa osaamista ei ole tarjolla. On erittäin lyhytnäköistä ja kallista olla resursoimatta ikääntyvien vammaisten kuntoutuspalveluihin, sillä ilman kuntoutusta vammaiset henkilöt joutuvat tehostetun asumisen 24/7 palveluiden piiriin paljon nopeammin.

Omaishoidon tuki aikuisille (eli 18 v alkaen)

Omaishoito koostuu palkkiosta sekä omaishoitoa tukevista palveluista. Esityksessä kuvataan vain palkkioiden yhdenmukaistamista, ei tarvittavaa palvelujen kokonaisuutta. Yhdenmukaistaminen on yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta varmasti perusteltua ja hyvää – samalla tulee muistaa, että omaishoidon tulee olla kiinnostava ja edes mahdollinen vaihtoehto omaisille. Omaishoito on inhimillinen ja edullisin vaihtoehto tehostetun asumisen palvelulle ns. laitoshoidolle, jos myös omaishoitajan jaksamista ja toimeentuloa tuetaan riittävällä tavalla.

Espoossa 30.9.2022

Vammaisneuvoston puolesta

Pirkko Kuusela                                                    Sirkku Kiviniitty                      
Vammaisneuvoston puheenjohtaja                        Vammaisneuvoston sihteeri

Jakelu:        Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue
Tiedoksi:      Vammaisneuvosto