Kulttuuripitoinen matka Turkuun - Sini Laitinen ja Olli Pohjola

  • Opetus
  • Kulttuuri
24.10.2022 10.19
Kulttuuripitoinen matka Turkuun.
Kuva: Lejonka Linna

Syyskuussa 2022 lukiomme historiakerho ja kirjallisuusklubi yhdistivät voimansa ja tekivät kultturellin matkan Suomen entiseen pääkaupunkiin. Matka alkoi koulumme pihasta, mistä bussillinen opiskelijoita suuntasi Turkuun. Viimeisimmätkin unikeot saatiin hereille Mia Kohin Turku-tietovisalla, jossa piti tietää esimerkiksi tunnettuja turkulaisia ja turkulaisvitsejä.

Määränpäämme oli hieman Turun keskustasta sivussa olevat Katariinan kirkko ja pappila. Siellä meitä odotti turkulainen kirjailija Ann-Christin Antell. Ennen reissua opiskelijat olivat lukeneet kirjailijan Turkuun sijoittuvan esikoisromaanin Puuvillatehtaan varjossa. Kirjan päähenkilö asuu Katariinan pappilassa, joten oli luonnollista aloittaa kierroksemme sieltä. 

Antell kertoi eloisasti kirjoitusprosessistaan ja tutkimustyöstään. Hän oli usein käynyt kävelemässä pappilassa ja kirkon pihamaalla aistimassa tunnelmaa, mikä välittyy teoksesta.

Seuraavana kohteena oli toinen vanha kivikirkko, nimittäin Maarian kirkko joen toisella puolen. Oman jännityksensä vuorostaan toi linja-auton käännökset pienillä ja ahtailla kujilla, mutta perille selvittiin ilman kolhuja. Maarian kirkolla näimme ensin pappilan sisäpihan ja aivan ihastuttavan omenatarhan. Omenapuut olivat täynnä omenoita - Suomen syksy on kaunis. Maarian kirkkomaalle on haudattu romaanissakin tärkeä Tallgrenin perhe. Antell kertoi 1800-luvun lopussa eläneiden Tallgreneistä. Heidän ahkeruutensa vaikuttaa yhä nykypäivänäkin.

Sitten oli taas aika hypätä bussiin ja nokka kohti Koroisten niemeä. Koroisten niemellä Antell, koulutukseltaan arkeologi, kertoi piispanlinnan raunioista, joiden löytäminen oli sekä oikeassa että kirjan maailmassa tärkeä virstanpylväs. Tänne kierros päättyi, ja pääsimme kysymään kysymyksiä kirjailijalta. Kysymyksiä tuli niin lempikirjoista kuin siitä, miksi hän halusi kirjoittaa historiallisen romaanin. Opiskelijoilla kysymyksiä riitti ja opettajatkin intoutuivat kysymään muutaman. Hyvästelimme Antellin raikuvin aplodein ja häneltä paljon oppineena suuntasimme Turun keskustaan lounaalle.

Matkan viimeisenä etappina oli keskiaikaisen Turun merkittävimmät maamerkit eli Turun linna ja tuomiokirkko. Legendaarinen historianopettajakaksikko Sari Halavaara ja Juha-Pekka Lehtonen olivat vauhdissa ja opastivat opiskelijoita ympäri historiallisen Turun keskustaa. Kuulimme eri aiheista aina kuninkaallisten veljesriidoista Turun paloon asti. Harjaantuneet historiantuntijatkin oppivat varmasti jotain uutta perehdyttävältä kierrokselta. 

Nopeasti kuluneen päivän jälkeen linja-auto suuntasi kohti Espoon Otaniemeä. Reissusta käteen jäi iso kasa uutta tietoa, uusia ystäviä ja ehkä jopa innostus suunnata opiskelemaan Turkuun.

Teksti Sini Laitinen ja Olli Pohjola
Kuvat Lejonka Linna

Kuva: Lejonka Linna
  • Otaniemen lukio