Jukka Kaukola

  • Musiikki
10.11.2021 13.10Päivitetty: 17.8.2023 7.45
Sellisti pitää selloansa.
Kuva: Esko Keski-Oja

Sello

Soittoharrastukseni alkoi varsin sattumalta. Muutimme Lapinlahdelle ollessani 10-vuotias, ja minut laitettiin paikkakunnan musiikkitoimintaa pyörittävän opettajan luokalle. Eräs luokkatoverini oli juuri lopettanut sellonsoiton, ja opettajani tarjosi vapautunutta soitinta minulle. Kilttinä poikana en osannut kieltäytyä, ja siitä alkoivat lauantaiset soittotuntireissut Kuopioon.

Pari vuotta homma tuntui enemmän tai vähemmän pakkopullalta, mutta sitten pianonsoittoa harrastanut kaverini onnistui tartuttamaan klassisen musiikin innostuksensa minuunkin. Lukion jälkeen opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa, ja opintojen ohella sain orkesterisoittokokemusta RSO:ssa ja Savonlinnan Oopperajuhlaorkesterissa.

Tapiola Sinfoniettassa aloitin vuonna 1991. Koesoitto osui kannaltani juuri sopivaan aikaan, sillä olin vastikään saanut soitto-opinnot Sibelius-Akatemiassa päätökseen, ja haaveilin työpaikasta jossakin pääkaupunkiseudun orkestereista. Vuodet orkesterissamme ovat tarjonneet paljon hienoja ja monipuolisia kokemuksia, ja viihdyn hyvin kamariorkesterin kokoisessa työyhteisössä.

Muutama vuosi sitten sain mahdollisuuden opiskella barokkimusiikin syventäviä opintoja Pietarsaaressa. 1700-luvun runsas sellokirjallisuus tuntuukin olevan minulle ehtymätön inspiraation ja motivaation lähde.

Vapaa-ajan harrastuksistani tärkeimmät ovat jalkapallo ja luonnossa liikkuminen, erityisesti kalastus.

  • Tapiola Sinfonietta