Jokaiselle alakoululaiselle uintitaito

  • Liikunta
21.12.2021 15.45Päivitetty: 21.12.2021 16.47
Kuva: Markku Jokinen

Teksti on julkaistu alunperin Espoo liikkuu -lehdessä 2/2021

Espoossa on tavoitteena, että koululaiset osaavat uida vähintään 100 metriä viimeistään kuudennen luokan päättyessä.

Suomessa on peräti 300 000 kilometriä rantaviivaa. Jokainen täällä asuva joutuu kosketuksiin veden kanssa vähintään useita kymmeniä – ellei satoja kertoja elämänsä aikana. Uimataidon oppimisella luodaan pohja turvalliseen veden ääressä tai vesillä olemiseen, ja taito antaa välineitä pelastautumiseen tai toisen pelastamiseen hädän hetkellä. Sitä paitsi veteen polskahtaminen on hauskaa!

Uimataitoinen koululainen osaa uida yhtäjaksoisesti 100 metriä, josta 50 metriä voi uida selällään. Harjoittelu alkaa jo esikoulu­iässä. Esikoululaiset käyvät lukuvuoden aikana kaksi kertaa uimahallissa. Uiminen on enemmän veteen tutustumista leikkien avulla kuin varsinaista uimaopetusta.

Ykkös-, kakkos-, kolmos- ja neljäsluokka­laiset käyvät neljä kertaa lukuvuodessa uimassa. Näin jokaiselle espoolaiselle kertyy yhteensä 18 uimakertaa esikoulusta neljänteen luokkaan saakka.

Korona aiheutti uimaopetukseen omat haasteensa, koska uimahallit olivat pitkään kiinni eikä uimaan päästy lainkaan. Espoon kaupunki on päättänyt priorisoida alakoululaisten uintiopetusta. Nyt opetuksesta paitsi jääneet esikoululaiset saavat opetusta koulussa tarvittaessa jopa kuudenteen luokkaan asti, jotta kaikilla on varmasti uimataito alakoulun päättyessä. Sama mahdollisuus on muillakin koululaisilla, jotka eivät ole oppineet uimaan nelosluokan päättymiseen mennessä.

Hybridimallilla oppia

Espoossa uimaopetusta toteutetaan hybridimallin mukaisesti eli opettajina toimivat kaupungin yhteistyökumppanin FitPit Oy:n ja kaupungin omat uimaopettajat.

Opetuksen laatu ja tavoitteet ovat kaikille täysin samat. Jokaiselle tunnille on ennakkoon määritetyt tarkat ohjelmat ja tavoitteet.

Uimaan opettelu lähtee koulussa kellunnoista, liu’uista sekä alkeisuinneista. Kun oppilas oppii uimaan 25 metriä vatsallaan ja selällään ja pärjää isossa altaassa, siirrytään kakkosluokalla selkäkrooliin. Kun kolmannella luokalla on opittu uimaan 25 metriä vatsalla ja 25 metriä selkäuintia, syvennetään vatsakroolin taitoja.

Neljännellä luokalla kerrataan selkäkroolin ja krooliuinnin tekniikoita ja parannetaan uintikestävyyttä niin, että oppilas osaa uida 50 metriä vatsallaan ja 50 selällään.

Hallille kestävän kehityksen mukaisesti

Espoon kaupunki tähtää kaikessa toiminnassaan kestävään kehitykseen, ja siksi alle viiden kilometrin kuljetuksissa suositaan yksityislinja-autokuljetusten sijaan julkisia kulkuvälineitä. HSL:n uudistuksen mukaan oppilasryhmä voi kello 9–15 välillä kulkea metrossa ja busseissa maksuttomasti. Opettaja on matkoilla aina mukana.

Koulut päättävät itse, kuljetaanko lähellä olevalle uimahallille kävellen, pyörällä vai julkisia käyttäen. Reitin tullessa tutuksi hallille on mukavaa mennä myös kouluajan ulkopuolella. Suositeltavaa onkin lapsen vieminen uimaan myös vapaa-ajalla, jotta uintitaito kehittyy mahdollisimman hyväksi.

Teksti Marjo Tiirikka

  • Espoo liikkuu -lehti