Jaakko Luoma

  • Musiikki
10.11.2021 14.15Päivitetty: 17.8.2023 7.46
Fagotin soittaja pitää fagottia olkapäällä.
Kuva: Esko Keski-Oja

Fagotti, äänenjohtaja

Aloitin fagotinsoiton 11-vuotiaana, mutta olin jo sitä ennen opiskellut pianonsoittoa yksityistunneilla. Ensimmäiset kahdeksan vuotta Lohjan musiikkiopistossa opettajanani oli Matti Tossavainen, ja olen hänelle yhä suunnattoman kiitollinen fagotistin elämään saamastani vahvasta alkuvauhdista. Lukion jälkeen alkoivat opinnot Sibelius-Akatemiassa László Haran ja myöhemmin Jussi Särkän johdolla.

Vuonna 1993, opiskeltuani ensimmäisen vuoden Sibelius-Akatemiassa, ilmoittauduin Tapiola Sinfoniettan koesoittoon. Jostain syystä minulla oli heti sellainen tunne, että juuri tähän orkesteriin haluaisin todella päästä. Itse asettamistani paineista huolimatta koesoitto meni riittävän hyvin, ja minut valittiin. Myöhemmin olen saanut paikan myös kahdesta ulkomaisesta sinfoniaorkesterista, mutta olen luopunut molemmista tehtävistä voidakseni palata Suomeen ja Tapiola Sinfoniettaan.

Tapiola Sinfoniettassa nautin eniten klassis-romanttisen ohjelmiston soittamisesta. Lisäksi minulle on koko ajan yhä tärkeämpää barokkimusiikin soittaminen alkuperäissoittimin mm. Suomalaisen barokkiorkesterin ja Espoon barokin projekteissa. Merkittävä henkireikä on nykyään myös improvisointi ja genrerajojen ylittäminen sähköistetyn fagotin avulla.

Työssäni nautin eniten niistä hetkistä, kun konsertissa tapahtuu jotain spontaania, joka perustuu sanattomaan kommunikaatioon ja heittäytymiseen.

  • Tapiola Sinfonietta