Iloa arkeen

  • Espoon kaupunki
  • Hyvinvointi
20.8.2022 5.59Päivitetty: 1.9.2022 11.07
Kolme ihmistä maskit kasvoillaan pyöreän kahvipöydän ääressä.
Palvelukeskukset sijaitsevat Espoon keskuksessa, Haukilahdessa, Kauklahdessa, Leppävaarassa, Soukassa ja Tapiolassa.Kuva: Eemeli Sarka

Teksti on julkaistu alun perin Espoo-lehdessä 3/2022.
Lue Espoo-lehden 3/2022 muita juttuja
--

Kaikki kuusi Espoon palvelukeskusta tarjoavat senioreille monipuolista toimintaa – tai vaikka vain paikan, johon tulla viettämään aikaa ja tapaamaan muita ihmisiä. 

Tänne on tosi kiva tulla, sanoo neljä vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Sirpa Mykkänen, joka käy säännöllisesti Espoon keskuksen palvelukeskuksessa. Palvelukeskuksissa järjestetään eläkeläisille erilaista ryhmä-, kurssi- ja tapahtumatoimintaa, mutta palvelukeskukset ovat myös kaikille avoimia kohtaamispaikkoja. 

”Voi tulla vaikka juomaan kupin kahvia, lukemaan päivän lehden ja rupattelemaan”, sanoo palvelukeskusten
hyvinvointitoimintaa koordinoiva Elina Kvist.

Palvelukeskustoiminta on suunniteltu kaikille eläkeläisille ikään katsomatta. 

”Monipuolinen toiminta mahdollistaa sen, että jokaiselle pitäisi löytyä jotakin”, Kvist sanoo.

Erityisen suosittuja ovat kuntosalit. Kaupungin liikuntapalvelut järjestää niissä ohjattua toimintaa, kuten tuolijumppaa ja voima- sekä tasapainoryhmiä. Kuntosaleilla on helppo käydä myös itsenäisesti. Älykortilliset laitteet osaavat säätää vastuksen automaattisesti kortin käyttäjälle sopivaksi. Lähes kaikissa palvelukeskuksissa on myös mahdollisuus lounasruokailuun sekä henkilökuntaa, joka auttaa löytämään kävijöille sopivaa ajanvietettä. 

”Palvelukeskus on hyvä paikka, kun haluaa löytää itselleen kodin ulkopuolista tekemistä tai paikan, jossa tavata muita”, Kvist vinkkaa ja muistuttaa, että palvelukeskukseen voi aina myös soittaa ja kertoa tulostaan etukäteen.  Silloin henkilökunta on varmasti vastassa. 

Tarjontaa on paljon. Osa kursseista ja tapahtumista kuitenkin vaatii ennakkoilmoittautumisen, mutta siihenkin saa opastusta. Syksyn toiminta alkaa elo-syyskuun vaihteessa. Tuttujen toimintojen lisäksi luvassa on muun muassa omaishoitoperheille suunnattua ohjelmaa. Mitä palvelukeskuksen vakiokävijä Sirpa Mykkänen haluaisi kertoa toiminnasta muille espoolaisille? 

”Ainakin on alhainen kynnys tulla. Ei tarvitse miettiä, sopiiko joukkoon. Tänne kyllä uskaltaa tulla.” 

Palvelukeskukset ovat avoinna arkisin klo 8–16. Toimintaa järjestetään myös aukioloaikojen ulkopuolella.
Tutustu palvelukeskuksiin.

Sopivien toimintamahdollisuuksien kartoittamisessa auttaa myös seniorineuvonta Nestori:  espoo.fi/nestori  puh. 09 816 33 333 (arkisin klo 9–15)