EYL:n Älylaiteviikko

  • Opetus
23.5.2023 11.58
Leevi voittaa palkinnon.
Leevi voitti Älylaiteviikon haasteen - puhelimet pois!Kuva: Anna Puhakka

Viikolla 19 (8.-12.5.) vietettiin EYL:n Älylaiteviikkoa. Viikon aikana yritettiin innostaa opiskelijoita ja opettajia havainnoimaan omaa älylaitteisiin käytettävää aikaa ja mahdollisesti vähentämään sitä. Idean pääorganisaattorina toimi OHR-ryhmä ja terveystiedon TE3 kurssin opiskelijat auttoivat viikon käytännön toteutuksessa.

Älylaitteilla multitaskaaminen on yhteydessä huonompaan keskittymiskykyyn nuorilla. Aivomme ovat luonnostaan virittyneet havainnoimaan ympäristöä valppaina. Ne huomaavat erityisesti kaikkea uutta, uhkaavaa tai nautintoa tuovaa. Some tarjoaa juuri tätä, siksi se on myös niin koukuttavaa. Tätä keskittymiskyvyn heikkenemistä on havaittu myös EYL:ssa. Vuoden aikana on pyritty auttamaan nuoria keskittymään tunneilla paremmin mm. kieltämällä puhelimen käyttöä oppitunneilla.

Somen käyttö mahdollistaa mm. itsensä ilmaisemisen ja vertaistuen löytämisen, mutta sen on havaittu myös olevan yhteydessä tyytymättömyyteen, huonompaan itsetuntoon ja FOMO-ilmiöön (Fear of Missing Out). Puhelimen käyttö voi vaikuttaa myös nukahtamiseen sekä unen laatuun. Some voi tuntua iltaisin tavalta rentoutua, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Ärsykkeet ja virikkeet aktivoivat aivoja voimakkaasti ja saavat ne herkästi ylikierroksille, eikä nukahtaminen ainakaan helpotu. Puhelimella ei kannattaisi tästäkään syystä olla ainakaan tuntiin ennen nukkumaanmenoa.

Älylaiteviikon tarkoituksena oli osaltaan tukea nuoria havainnoimaan omaa puhelimenkäyttöä sekä ruutuajan määrää. Viikon aikana järjestettiin myös älylaitehaaste.
Tässä leikkimieleisessä kisassa pyrittiin vähentämään viikoittaista ruutuaikaa edelliseen viikkoon verrattuna. Kolme parasta ruutuajan vähentäjää palkittiin Jungle Bar lahjakorteilla. Koulumme voittajat olivat Leevi, Sarah sekä Maija. Kisa tullaan toistamaan ensi syksynä osana Hyvinvointiviikkoa. 

Koulustamme löytyy todella paljon erilaisia välituntiaktiviteetteja esimerkiksi bilis pöydät, pingispöydät, ulko- ja sisäshakkilaudat, palapelejä, ulko koriskenttä, liikuntasali sekä tatamiluokka. Älylaiteviikolla kyseiset aktiviteetit olivat aktiivisessa käytössä, vaikka niitä kyllä käytetään ahkerasti muulloinkin. Olisiko sinulla halukkuutta vähentää omaa ruutuaikaasi? Millaisia aktiviteetteja sinä keksit puhelimen tilalle?

Terveystiedon TE3 kurssin opiskelijat

Leppävaara
  • EYL