”Arbis pidentää ikää!”

  • Harrastukset
  • Opetus
19.8.2023 5.51Päivitetty: 21.8.2023 10.44
Åke Ryynänen höylää puuta luokkahuoneessa.
Puutyöt, metallityöt, keramiikka ja käsityöt. ”Monet haluavat tehdä jotain käsillään digitaalisuuden vastapainoksi”, sanoo Åke Ryynänen, Arbiksen suunnittelijaopettaja. Kuva: Sebastian Dahlström

Esbo Arbiksessa ei ole koskaan liian myöhäistä opetella jotain uutta ikään tai aikaisempaan kokemukseen katsomatta. Täällä voi sekä pitää hauskaa että kehittää taitojaan. Yhä useampi on löytänyt Arbiksen – kurssitarjonta on kasvanut viime vuosina merkittävästi.

”Arbiksen kursseilla käydessä yhdistyy hupi ja hyöty. Väitän, että Arbis pidentää ikää!”

Ompelua opettavan Malin Meikopin kurssit ovat erittäin suosittuja: hän on lisännyt syyslukukaudella ylimääräisen, vuoden kestävän kurssin pystyäkseen vastaamaan kysyntään. Ohjelmassa on kuusi vuoden kestävää kurssia, joissa on jatkomahdollisuus.

”Koulutukseltani olen kaavoittaja, ja kursseillani painotetaan vahvasti kaavojen piirtämistä. Jokainen opiskelija pääsee ompelemaan vaatteita tismalleen omien mittojensa mukaan.”

Yksi selkeä trendi on kestävyysajattelu. Kirppislöytöjen muokkausompelusta ja second hand -kankaiden käytöstä on tullut suosittua. Toki on edelleen heitäkin, jotka haluavat ommella luomuksensa upouudesta kankaasta.

Malin Meikopin ompelukursseilla luodaan kaikkea arkivaatteista elegantteihin ilta- ja morsiuspukuihin. 

”Vaikka opiskelijat ompelevat luokassa yhdessä, ohjaus on yksilöllistä. Avustan jokaista opiskelijaa henkilökohtaisesti, ja siksi samalla kurssilla voi olla aivan eri taitotasojen osallistujia”, Meikop sanoo.

”Olen opettanut Arbiksessa sekä aloittelijoita että lähestulkoon ammattilaisia. Nuorin opiskelijani on ollut 12-vuotias ja vanhin 94.”

Vastapaino digitaalisuudelle

Ruotsinkielinen työväenopisto Esbo Arbis on tehnyt 1950-luvulta lähtien tärkeää työtä kansansivistyksen ja kaupungin ruotsinkielisen kulttuuriperinnön parissa.

Suunnittelijaopettaja Åke Ryynänen on tyytyväinen Arbiksen viime vuosien kehitykseen. Lukuvuoden opetustunnit ovat lisääntyneet kokonaiset 50 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna, reilusta 6 000 tunnista yli 9 000 tuntiin.

Taide, liikunta ja kielet ovat aina suosittuja, samoin käsityöt.

”Ompelukurssien lisäksi keramiikka sekä puu- ja metallityöt houkuttelevat väkeä. Monet haluavat tehdä jotain käsillään digitaalisuuden vastapainoksi”, Ryynänen sanoo.

Kurssitarjontaa suunnitellessaan Åke Ryynänen kuuntelee aktiivisesti opiskelijoilta tulevaa palautetta. Trendejä tulee ja menee, ja se näkyy kurssitarjonnassa.

Joitakin vuosia sitten zumba oli suosittua, tällä hetkellä monet taas haluavat opetella droonikuvausta tai harrastaa vesijumppaa.

Mutta on myös kursseja, jotka uhmaavat kaikkia trendejä ja joilla opetus on pääosin samaa kuin 50 vuotta sitten.

”Esimerkiksi navigointikurssit ovat melkeinpä standardisoituja”, Åke Ryynänen kertoo.

Sekä Meikop että Ryynänen toivovat, että useammat miehet löytäisivät Arbisin.

”Yritimme houkutella miehiä moottorisahan käsittelykurssilla, mutta sielläkin suurin osa kurssilaisista oli naisia”, Ryynänen nauraa.

Esbo Arbis 

  • vuonna 1957 perustettu ruotsinkielinen työväenopisto
  • kurssien aiheina muun muassa kielet, käsityöt, tekniikka ja terveys
  • kurssit ovat kaikille avoimia eikä aiempaa kokemusta vaadita
  • kurssitarjonta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Arbiksen verkkosivuilta.

Teksti: Sebastian Dahlström.

Teksti on julkaistu alun perin Espoo-lehdessä 2/2023.
Lue Espoo-lehden muita juttuja.

  • Espoo-lehti