Anni Haapaniemi

  • Musiikki
10.11.2021 13.54Päivitetty: 17.8.2023 7.46
Oboen soittaja pitää oboeta sylissä.
Kuva: Esko Keski-Oja

Oboe, äänenjohtaja

Olen kotoisin Toholammilta, pienestä maalaispitäjästä Keski-Pohjanmaalta, jossa ainakin vielä 1980-luvulla lehmiä oli enemmän kuin asukkaita. Maatilan tyttönä minäkin kasvoin, enkä tainnut tietää lapsuudessani oboesooloista enempää kuin sika tuulimyllystä.

Toholammilla on myös vahvat musiikkiperinteet. Itsekin aloitin kuorolaulun ja pianonsoiton jo polvenkorkuisena. Paikkakunnalla on toiminut yli 40 vuotta vireä puhallinorkesteri, jonka riveistä on kasvanut kolmisenkymmentä ammattimuusikkoa sekä lukematon määrä musiikin rakastajia. 11-vuotiaana hinku puhallinorkesteriin oli niin kova, että orkesterin johtajan ehdotuksesta aloitin oboensoiton.

Harrastus vei mennessään, ja jo yläasteikäisenä pääsin opettajani Regina Hamarikiven rinnalle Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteriin soittamaan. Suhde orkesteriin on pysynyt läheisenä ja merkityksellisenä kaikki nämä vuodet.

Kaustisen musiikkilukion jälkeen tieni vei Sibelius-Akatemiaan, Göteborgiin, Geneveen ja Pariisiin ammattiopintoihin. Vuonna 2003 sain ensimmäisen orkesteripaikkani Tampere Filharmoniasta. Sen jälkeen työskentelin myös Helsingin kaupunginorkesterissa ennen kiinnitystäni unelmieni työpaikkaan, Tapiola Sinfoniettaan. Orkesterirepertuaarin lukuisat oboesoolot tarjoavat mahdollisuuden niin jousimaton päällä liihotteluun kuin puupuhallinsektion seassa pulputteluun. Nautin molemmista.

Myös kamarimusisointi on minulle tärkeää, ja soitan erityisen mielelläni myös barokki- ja klassisen ajan oboeta. Vapaa-aikanani minut löytää touhuamasta lasteni kanssa tai kotoilemasta muuten vain käsitöiden tai lukemattomien kirjojen parissa. Öisin ehtii veistellä muutaman röörinkin.

  • Tapiola Sinfonietta