Aleksi Suortti - Virolaista modernismia

  • Kulttuuri
1.2.2022 8.52

Konrad Mägi on virolainen 1878−1925 elänyt modernistinen taiteilija. Näyttelyssä näkyvillä olevia maalauksiaan hän teki matkaillessaan Ahvenanmaan Ranskan, Norjan, Saksan, Italian ja Viron välillä.

Teoksissa näkyvät maisemat ovat suurin osa, elleivät jopa kaikki, aivan oikeita maisemia hänen matkoiltaan. Maisemaa kuvaavien teosten nimet kertovat suoraan, mistä maalauksessa näkyvä maisema on saanut inspiraationsa, kuten esimerkiksi “Norjalainen maisema” “Pühajärve maisema” ja “Tiellä Viljandista Tarttoon” kertovat. 

Mägin eläessä maailmalla alkoi syntymään modernistisia suuntauksia taiteen ahdasta ja vanhaa käsitystä vastaan. Näin syntyi modernismi ja vielä tarkemmin impressionismi, johon Konrad Mägin omatkin teokset kuuluvat. Hänen teoksensa ovat impressionistisia ja kuvaavat hetkellisiä valon, varjon ja värin vaikutelmia ympäristöstä, asetelmista sekä henkilökuvista. Teokset eivät kuitenkaan koostuneet pelkästään värikkäästä “näkyvästä todellisuudesta”, vaan sisälsivät myös hyvin paljon symboliikkaa ja “hänen sisäisiä projektioitaan”.

Konrad Mägin hienoin teos on minun mielestäni Aihe Saarenmaalta // Saaremaa motiiv (1913). Teos tuo minulle vain mieleeni Suomen kesäisen luonnon ja paljon mukavia muistoja siltä ajalta, kun olin pieni. Lisäksi teoksen seesteisyys, sommittelu, värimaailma, muodot ja kaikki muut ovat minun mielestäni erinomaisia tässä teoksessa. Jos minun pitäisi valita joku hänen tuotoksistaan, jonka hankkisin itselleni joskus tulevaisuudessa, se olisi tämä.

  • Otaniemen lukio