Ylioppilastutkinto
Lukio-opinnot antavat laajan yleissivistävän tietopohjan, valmentavat tuleviin ylioppilaskirjoituksiin ja auttavat opiskelijaa suuntautumaan haluamalleen alalle. Opiskelijat painottavat opintojaan valitsemalla oppiaineiden valinnaisia opintoja sekä kertausopintojaksoja kiinnostuksensa ja YO-tutkintoon valitsemiensa kokeiden perusteella.
Kolmantena lukiovuotena keskitytään YO-kirjoituksiin. Jos opiskelijan opintokertymä on kahden ensimmäisen lukiovuoden ajalta yhteensä noin 120 op, hän voi abivuoden aikana keskittyä opiskelemaan YO-tutkinnossa kirjoittamiensa aineiden opintojaksoja. Abivuonna opiskelija suorittaa noin 30 op opintosuunnitelman ollessa 3 vuotta. Lukion oppimäärä on yhteensä vähintään 150 op.
YO-koepäivät keväällä 2023
Koetila on Viherlaakson lukion liikuntatalossa. Saavu kuitenkin koeaamuina ensin pääaulaan A-rapusta.
ti 14.3., kokelaiden oltava salissa viimeistään klo 8.00!
äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe
suomi toisena kielenä ja kirjallisuus (S2) -koe
to 16.3., kokelaiden oltava salissa viimeistään klo 8.20!
vieras kieli, lyhyt oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä, italia, portugali, latina, saame)
pe 17.3., kokelaiden oltava salissa viimeistään klo 8.00!
äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe
ma 20.3., kokelaiden oltava salissa viimeistään klo 8.00!
vieras kieli, pitkä oppimäärä (englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä)
ke 22.3., kokelaiden oltava salissa viimeistään klo 8.00!
matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä (MAA ja MAB)
pe 24.3., kokelaiden oltava salissa viimeistään klo 8.00!
reaali (psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia)
ma 27.3., kokelaiden oltava salissa viimeistään klo 8.20!
toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä oppimäärä (RUA ja RUB)
ke 29.3., kokelaiden oltava salissa viimeistään klo 8.15!
reaali (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto)
Onnea ja menestystä kirjoituksiin!
Ylioppilaskirjoitukset
Uudistunut ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinnon rakenne uudistui keväästä 2022 alkaen. Keväällä 2022 tai myöhemmin YO-kirjoitukset aloittavien kokelaiden tutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta. Tutkintouudistuksessa on luovuttu kokeiden jaosta pakollisiin ja ylimääräisiin kokeisiin.
Viisi koetta keväästä 2022 alkaen
Keväällä 2022 tai sen jälkeen tutkintonsa aloittavat kirjoittavat viisi YO-koetta, joihin sisältyvät
- äidinkielen ja kirjallisuuden koe / suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe
- vähintään kolme koetta alla olevista:
- matematiikan koe,
- toisen kotimaisen kielen koe,
- vieraan kielen koe,
- reaaliaineen koe,
- sekä vielä yksi koe joistakin edellä luetelluista.
Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.
Lisäksi kokelas voi osallistua yhteen tai useampaan muuhun kokeeseen.
Kokelas voi halutessaan suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Saman aineen eri oppimäärien kokeet voidaan kuitenkin laskea suoritukseksi vain kerran (esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka tai evankelis-luterilainen uskonto ja ortodoksinen uskonto).

Onnistu ylioppilaskirjoituksissa
Suunnittele – opiskele – onnistu. Arvioi kertaamiseen tarvittava aika, tee kertaamisen opiskelusuunnitelma, käytä kalenteria. Käytä mafynettiä. Ja aloita ajoissa. Kertaamiseen varattu aika tuntuu aina loppuvan kesken.
Ylen Abitreeneistä löytyy vanhoja yo-kokeita, harjoitustehtäviä ja materiaalia:
Linkkejä YO-tutkinnon ohjeisiin:
Ylioppilastutkintoon liittyvät määräykset ja ohjeet(ulkoinen linkki)
Ylioppilastutkintotodistus
Ylioppilastutkintotodistus annetaan opiskelijalle, joka on suorittanut hyväksytysti ylioppilastutkintoon vaadittavat kokeet ja lukion oppimäärän. Todistukseen merkitään hyväksytyt ja korotetut arvosanat. Jos korotus tehdään tutkinnon valmistumisen jälkeen, siitä saa erillisen todistuksen.
Arvosanat ovat laudatur (L), eximia cum laude approbatur (E), magna cum laude approbatur (M), cum laude approbatur (C), lubenter approbatur (B), approbatur (A) ja improbatur (I).
YO-tutkinnon merkitys jatko-opiskelupaikkaa haettaessa
Opiskelijoita valitaan korkea-asteen oppilaitoksiin entistä enemmän pelkästään YO-tutkinnon arvosanojen perusteella. Opinto-ohjauksessa opiskelijoille selvitetään, miten eri aloilla valinnat tehdään.
Tietoa yliopistojen todistusvalinnasta: Yliopistovalinnat.fi
Tietoa ammattikorkeakoulujen todistusvalinnasta: Ammattikorkeakouluun.fi
Digitaalinen YO-koe

Kaikki YO-tutkinnon kokeet ovat digitaalisia. Siksi opiskelija harjoittelee kokeiden tekemistä tietokoneella heti ensimmäisestä lukiovuodestaan alkaen. Kokeita tehdään Ylioppilastutkintolautakunnan Abitti-kokeina, mutta myös muissa sähköisissä koeympäristöissä.
Opintojen aikana lukiolaiset perehtyvät tietokoneen käyttöön opiskelussaan ja oma kone tulee tutuksi.
Kokelaalla täytyy olla YO-kokeessa mukanaan oma tietokone. Lukion tietokoneet ovat varattuina kokeiden aikaisiksi varakoneiksi.
Kokelaan tulee varmistaa hyvissä ajoin, että hänen tietokoneensa voidaan käynnistää USB-tikulta, ja kokelaan tulee itse osata tehdä tämä. Ennen YO-kokeita kokelas voi testata tietokonettaan ja Abittia lukion tiloissa ICT-sivariemme opastuksessa.
YO-kokeessa kokelas käyttää tietokonettaan tutkintosaliin rakennetussa langallisessa lähiverkossa. Kokelaiden koneille on saatavilla sähköä kokeen ajan. Koejärjestelmä tallentaa kokelaan vastauksia palvelimelle koko ajan, ja palvelin kopioi itsensä varapalvelimelle. Myös sähkökatkoksiin on varauduttu.
Lisätietoa voit tarvittaessa kysyä ICT-tukitiimiltämme.
Lenni Toikkanen
Siviilipalvelushenkilö
lenni.toikkanen(at)opetus.espoo.fi
Marko Knuuttila
Siviilipalvelushenkilö
marko.knuuttila(at)opetus.espoo.fi
Annika Ampuja
ICT-vastuuopettaja
annika.ampuja(at)opetus.espoo.fi
Lauri Nissinen
ICT-vastuuopettaja
lauri.j.nissinen(at)opetus.espoo.fi
YO-ilmoittautuminen
Osallistumisoikeus
Opiskelijalla on oikeus osallistua YO-tutkinnon kokeeseen, kun hän on ennen YO-koetta opiskellut vähintään kyseisen oppiaineen pakolliset opintojaksot.
Opiskelijalla on oikeus osallistua YO-tutkinnon vieraan kielen lyhyen oppimäärän kokeeseen, kun hän on ennen YO-koetta opiskellut vähintään kolme lukion opintojaksoa kyseistä kieltä.
Tarkempia tietoja YO-tutkinnon suorittamisesta annetaan erillisissä infotilaisuuksissa jokaisen lukiovuoden aikana.
Suunnittele opintojesi kokonaisuus ja tutkinnon hajauttaminen
Ilmoittaudu YO-tutkinnon kokeisiin vasta sitten, kun olet varma, että saat osallistumisoikeuden ajallaan kaikkiin tutkinnon kokeisiin. Jos jossakin kirjoitettavassa aineessa opintosi eivät ole edenneet normaalilla tavalla, älä aloita tutkintoa ennen kuin osallistumisoikeuden saaminen on varmistunut.
Pakollisiin YO-tutkinnon kokeisiin pitää osallistua kolmen perättäisen tutkintokerran aikana. Suorituskerraksi lasketaan ilmoittautuminen YO-kokeeseen. Jos et voi osallistua pakollisiin kokeisiin kolmen perättäisen tutkintokerran aikana, tutkinnon suoritetut kokeet hylätään.
Tutkintoa suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon reaaliaineiden kokeiden jakautuminen eri koepäiville.
Näin ilmoittaudut
YO-tutkinnosta ja siihen valmistautumisesta kerrotaan opo-tunneilla ja YO-infotilaisuuksissa. YO-ilmoittautuminen tapahtuu Wilma-lomakkeella. Syksyn 2023 YO-ilmoittautumisen tarkat ohjeet annetaan keväällä.
YO-kokeiden uusiminen tai tutkinnon täydentäminen valmistumisen jälkeen
Viherlaakson lukiosta valmistuneet ylioppilaat voivat tulla uusimaan YO-kokeitaan tai täydentämään tutkintoaan Viherlaakson lukioon.
Lähetä sähköpostiviesti lukiosihteerille maria.laihosola(at)espoo.fi ja ilmoita viestissäsi nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja mihin YO-kokeisiin ilmoittaudut.
Vastauksena saat ilmoittautumislomakkeen tarkistettavaksesi. Vastaa viestiin ja vahvista, ovatko tiedot oikein. Ilmoita, jos tiedoissa on jotakin korjattavaa.
Vastauksesi jälkeen YO-ilmoittautumisesi on kunnossa.
YO-maksujen lasku tulee Espoon kaupungin taloushallintokeskuksesta aikanaan. Maksa lasku eräpäivään mennessä. Jos et jostain syystä saa laskua perille, laita viesti lukiosihteerille maria.laihosola(at)espoo.fi
Sinulle lähetetään Viherlaakson lukion tutkintokohtainen YO-ohje sekä kutsu YO-infotilaisuuteen.
YTL:n eli Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta(ulkoinen linkki) löytyvät kaikki tarpeelliset tiedot YO-tutkinnon järjestämisestä: yleisohjeet, koekohtaiset ohjeet, tiedot lukihäiriön huomioon ottamisesta, koepäivät jne.
Laadi suunnitelma, miten opiskelet ja kertaat YO-kokeita varten.
Opiskeluintoa ja tapaamisiin!
YO-tutkintomaksut
- Perusmaksua ei enää ole.
- Koekohtainen maksu on 34 €.
- Maksu oikaisuvaatimuksesta / aine on 50 €. (Oikaisuvaatimuksen maksu palautetaan, jos oikaisuvaatimus johtaa arvosanan tai pelkän pistemäärän korottamiseen.)
YO-kokeiden maksuttomuus koskee pääasiassa niitä opiskelijoita, jotka aloittavat lukion aikaisintaan syksyllä 2021 ja jotka asuvat vakituisesti Suomessa.
Maksuttomuuteen oikeutettu kokelas voi ilmoittautua maksuttomasti viiteen ensimmäiseen YO-kokeeseen. Näiden jälkeisistä YO-kokeista peritään maksu. Jos kokelas ilmoittautuu saman tutkintokerran aikana useaan kokeeseen siten, että kokeita tulee yhteensä enemmän kuin viisi, kokelas valitsee maksuttomasti suoritettavat kokeet.
Jos kokelas saa maksuttomasti suoritetusta kokeesta hylätyn arvosanan, hän saa uusia kokeen ilman maksua muutamin poikkeuksin. Hylätyn kokeen uusimisesta peritään maksu esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
- Kokelaan koe on hylätty, koska kokelas on jättänyt saapumatta koetilaisuuteen.
- Kokelaan koe on hylätty, koska kokelas ei ole jättänyt koesuoritusta arvosteltavaksi.
- Kokelaan koe on hylätty vilpin tai koetilaisuuden järjestyksen häiritsemisen vuoksi.
Pyyntö YTL:lle koekohtaisten maksujen palauttamisesta
Jos ennen YO-kokeiden alkamista on todettu, että tutkintoon ilmoittautunut kokelas ei täytäkään osallistumiselle asetettuja vaatimuksia, tai jos ilmoittautuminen tutkintoon tai sen kokeeseen on hakemuksen perusteella mitätöity ja kokelas ei ole osittainkaan osallistunut YO-kokeeseen, koekohtainen tutkintomaksu palautetaan pyynnöstä kokelaalle.
Maksupalautusasioissa voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen taha(at)ylioppilastutkinto.fi Älä kirjoita sähköpostiviestiin henkilötietojasi. Saat vastauksena ohjeet tilitietojen lähettämisestä.
Pyyntö maksujen palauttamisesta on esitettävä Ylioppilastutkintolautakunnalle viimeistään sen vuoden loppuun mennessä, jonka aikana järjestetystä tutkinnosta on kyse.