Viherin kuvataide
Kuvataidetta on tarjolla Viherlaakson lukiossa runsaasti: 19 opintojaksoa sekä kuvataiteen ja median lukiodiplomit. Kuvataiteen opinnot voi suunnata joko klassiseen kuvataiteeseen tai mediapainotteisiksi, tai opinnot voivat koostua näistä molemmista taiteen alueista.
Kuvataideopetus Viherlaakson lukiossa
Viherlaakson lukion laaja-alainen kuvataideopetus antaa opiskelijalle mahdollisuuden opiskella hyvät perustiedot ja -taidot visuaalisissa taiteissa niin elämää kuin jatko-opintoja ajatellen. Taideaineiden opiskelu lisää opiskelijan motivaatiota, itsetuntemusta, hyvinvointia, tunnetaitoja sekä tiedollista yleissivistystä – puhumattakaan luovasta ongelmanratkaisusta ja innovatiivisesta ajattelusta.
Lukiossamme opiskelijalla on mahdollisuus löytää omat vahvuutensa kuvataiteen kentässä niin klassisen kuvailmaisun tekniikoissa, median maailmoissa kuin muotoilun moninaisissa ilmentymissä. Viherlaakson lukion vuonna 2021 valmistuneessa uudisrakennuksessa on huomioitu muotoilun, median ja digitaalisen taiteen uudet tekniikat sisältäen mm. Mac- ja valokuvausstudiot sekä laser- ja 3D-tulostukset.
Yhteistyö- ja tiimityöskentelytaitoja erityisesti kehittävä taiteiden ja tieteiden välinen taideproduktio toteutetaan kerran vuodessa yhdessä muiden taide- tai lukuaineiden kanssa. Tällä opintojaksolla tehty produktio esitetään vuosittaisena Viheri-päivänä.
Kuvataiteen opinnoissa harjaannutetaan laaja-alaisia opintokokonaisuuksia monipuolisesti, ja vierailut erilaisten taideilmiöiden äärelle kuuluvat oleellisesti kuvataideopintojen sisältöihin. Mahdollisuuksien mukaan osallistumme yhteistyöprojekteihin lukion ulkopuolistenkin tahojen kanssa.
Lukiomme opiskelijoita osallistava taiteiden toimikunta aloitti syksyllä 2022 toimintansa. Taiteiden toimikunnan tehtävänä on osallistua lukiomme taide- ja näyttelytoiminnan suunnitteluun sekä toteuttamiseen. Opiskelijalähtöisen taiteiden toimikunnan tarkoituksena on lisätä opiskelijoiden yhteisöllisen vaikuttamisen mahdollisuuksia sekä hyvinvointia.
Viherlaakson lukion kuvataidelinjalle valitut 25 opiskelijaa opiskelevat muiden ryhmien kanssa eivätkä näin ollen muodosta omaa opiskelijaryhmää.
Kuvataidelinjan opiskelijat opiskelevat saman määrän lukion kokonaisoppimäärään kuuluvia pakollisia opintojaksoja kuin yleislinjan opiskelijat. Kuvataiteen opinnot valitsee opiskelija kiinnostuksensa mukaan tarjolla olevasta 19 kuvataiteen opintojaksosta. Opintojaksot on ryhmitelty kahdeksaan erilliseen opintokokonaisuuteen, joiden avulla opiskelija voi hahmottaa eri opintojaksojen muodostamia aihekokonaisuuksia. Jokainen erillinen opintojakso on laajuudeltaan 2 op.
Opintokokonaisuudessa on mahdollista suorittaa seuraavat kuusi opintojaksoa itsenäisesti: KU02, KU04, KU05, KU10, KU14 ja KU20. Itsenäinen opiskelu edellyttää menestystä aikaisemmissa kuvataiteen opinnoissa.
Kuvataidelinjan opinnoista opiskelija saa todistuksen opintojensa päätyttyä. Kuvataidelinjan todistukseen oikeuttavat opinnot muodostuvat vähintään kahdeksasta kuvataiteen opintojaksosta sekä opiskelun loppuvaiheessa tehtävästä päättötyöstä, joka on valtakunnallinen kuvataiteen tai median lukiodiplomi. Lukiodiplomin laajuus on 2 op.
Kuvataidelinjalaiset järjestävät lukioaikana syntyneistä teoksistaan päättönäyttelyn vuosittain sovittuun paikkaan.
Vuositasosuositukset on merkitty alla olevien opintojaksojen yhteyteen roomalaisin numeroin.
Valtakunnalliset pakolliset opintojaksot
KU01 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (I)
KU02 Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (II)
Opintokokonaisuudet
Taidehistorian opintokokonaisuus
KU04 Taiteen monet maailmat (II–III), KU05 Taide nyt! (II–III)
Tilan ja muotoilun opintokokonaisuus (valitse vähintään 2 opintojaksoa = 1 opintokokonaisuus):
KU13 Keramiikka ja muotoilu (II–III), KU14 Arkkitehtuuri ja tilasuunnittelu (II–III), KU19 Digitaalinen muotoilu (II–III)
Median opintokokonaisuus
KU03 Kuva viestii ja vaikuttaa (I–III), KU09 Kuvaviestintä (I–III)
Visuaalisen viestinnän opintokokonaisuus
KU06 Digitaalinen kuva (I–III), KU18 Sarjakuva ja animaatio (I–III)
ELOVALO-opintokokonaisuus 1
KU07 Elokuvailmaisu (I–III), KU10 Valokuva- ja elokuvailmaisun jatkokurssi (III)
ELOVALO-opintokokonaisuus 2
KU08 Valokuvailmaisu (I–II), KU10 Valokuva- ja elokuvailmaisun jatkokurssi (III)
Kuvailmaisun tekniikat -opintokokonaisuus (valitse vähintään 2 opintojaksoa = 1 opintokokonaisuus):
KU11 Piirustus ja maalaus (I–III), KU16 Maalaustekniikat (I–III), KU12 Taidegrafiikka (I–III), KU17 Kuvanveisto ja tilataide (I–III)
Kuvataiteen projekti
KU-projekti PRK1 (1. vuonna)
KU-projekti PRK2 (2. vuonna)
KU-projekti PRK3 (3. vuonna)
Yksittäiset opintojaksot
KU15 Lavastustaide (I–III)
KU20 Kuvispassi (I–III) (itsenäisesti suoritettava opintojakso)