Tapiola on taiteen, kulttuurin, liikunnan ja palvelujen elävä kaupunkikeskus. Suoraan Tapiolan metroasemalta avautuva vilkas alue muodostaa Suomen suurimman yhtenäisen kävelykeskustan. 

Tällä hetkellä Tapiolassa on noin 9 700 asukasta. Asukasmäärän odotetaan kasvavan 15 000 asukkaaseen vuoteen 2050 mennessä. 

Tapiolassa on hyvät joukkoliikenneyhteydet. Metro ja bussiterminali tekevät Tapiolasta vilkkaan joukkoliikenteen solmukohdan. Tapiolan maanalainen keskuspysäköintilaitos on Suomen suurin ja palvelee niin alueen asukkaita kuin Tapiolassa asioiviakin. Pysäköintilaitoksessa on 2 100 autopaikkaa, joista osa on liityntäpysäköintipaikkoja. Viimeinen osa pysäköintilaitoksesta valmistui kesällä 2021. 

Katettu pyöräparkki sijaitsee Merituulentorin alapuolella kauppakeskus Ainoan kyljessä. Pyöräparkissa on tilaa 400 polkupyörälle. Parkkitilasta on suora kulkuyhteys metroasemalle. 

Tapiolan kehittäminen ja rakentaminen jatkuvat tulevinakin vuosina, mutta historiallinen puutarhakaupunki säilytetään. Kulttuurikeskuksen ja Kulttuuriaukion ympäristöä jäsennetään entistä kiinteämmäksi osaksi Tapiolan keskustaa, mutta Aarne Ervin arkkitehtuuria edustava Keskustorni ja kävelykeskusta säilyvät vastaisuudessakin. 

Kulttuuri on jatkossa entistä näkyvämmin esillä Tapiolassa, kun Espoon kulttuurikeskusta laajennetaan. Kulttuuriaukion pohjoisreunaan sijoittuvaan laajennusosaan tulee teatterisali. Myös näyttelykeskus WeeGee ympäristöineen on uudistunut, kun Museo Leikki – entiseltä nimeltään Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä – ja Suomen kello- ja korumuseo Kruunu muuttivat uusiin tiloihin WeeGeen lähelle. Niiden entiset tilat WeeGeellä vapautuivat näyttelytiloiksi.

Tapiolan urheilupuisto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet liikuntaan. Siellä on muun muassa liikuntahalleja, jalkapallokenttiä ja monitoimihalli. Urheilupuistossa on myös metroasema. Urheilupuistoa ollaan uudistamassa ja sinne on suunnitteilla muun muassa uusi jalkapallostadion. Sen lisäksi alueelle on suunniteltu urheilun ja liikunnan tiloja sekä asumista.  Jousenpuistoon Urheilupuiston metroaseman tuntumaan on rakennettu viime vuosina paljon uusia asuntoja ja sinne on tullut myös palveluja. 

Tavoitteena on tehdä Tapiolan keskuksesta lähivuosien aikana entistä monipuolisempi alue, josta löytyvät sekä hyvät kaupalliset että keskeisimmät julkiset palvelut. Alueen viihtyisyyttä parannetaan entisestään korkeatasoisilla jalankulku- ja pyöräilyreiteillä sekä uusilla kohtaamispaikoiksi muodostuvilla aukioilla. Hyvät lähtökohdat muutoksille antavat jo käytössä olevat korkeatasoiset joukkoliikenneterminaalit sekä toimivat pysäköinti- ja huoltojärjestelyt. 

Tapiolan suuralueeseen kuuluvat Tapiolan, Haukilahden, Laajalahden, Mankkaan, Niittykummun, Otaniemen, Pohjois-Tapiolan ja Westendin kaupunginosat. 

Oletko rakennuttaja tai sijoittaja? Tutustu tarkemmin Tapiolan mahdollisuuksiin (englanniksi).

 

Lisätietoa Tapiolasta

Antti Mäkinen

Projektinjohtaja+358 50 5931339

Tapiola, Otaniemi & Keilaniemi

Tapiola