Rakennusvalvonnan lupien hakeminen sähköisessä asiointipalvelussa

Rakennusvalvonnan lupien hakuohje Espoon rakentamisen ja maankäytön sähköisessä asiointipalvelussa

Espoossa rakennuslupahakemus tehdään ensisijaisesti verkossa rakentamisen ja maankäytön sähköisen asiointipalvelun(ulkoinen linkki) kautta.

Sähköisen asiointipalvelun kautta voi hakea lupaa muun muassa uudisrakennukselle, laajennukselle, huonetilamuutoksille, julkisivumuutoksille, takalle, linjasaneeraukselle, parvekelasitukselle, puunkaadolle, aitaamiselle, rakennelmille, mainoslaitteille, rakennuksen purkamiselle ja rakennusluvan voimassaolon jatkamiselle.

Sähköisen asiointipalvelun kautta voi luvan hakemisen lisäksi tehdä rakennusrasitehakemuksen ja tehdä luvan tarpeen arviointikyselyn.

Asiointipalveluun rekisteröidytään luomalla oma käyttäjätili ja palveluun tunnistautuminen tapahtuu omilla verkkopankkitunnuksilla. Palvelu toimii molemmilla kotimaisilla kielillä. Ammattilaisille asiointipalvelu tarjoaa sähköisen vaihtoehdon rakennusluvan hakemiseen, mutta ei korvaa ennakkoneuvottelua. Hankkeista tulee neuvotella rakennusvalvonnan lupakäsittelijän kanssa ennen lupahakemuksen laatimista.

Suurin osa lupahakemuksista vaatii ennakkokäsittelypyynnön tekemistä rakennusvalvontaan. Sähköistä lupahakemusta ei voi lähettää ennen kuin rakennusvalvonnan lupakäsittelijä on tarkastanut hakemuksen tiedot ja liitteet (ks. ohje asiointipalvelussa).

Asiointipalvelussa valittu toimenpide määrittää ne tiedot, jotka hakijan tulee täyttää lomakkeisiin, sekä mitä piirustuksia ja muita liitteitä toimenpide edellyttää. Hakemuksen piirustukset tulee toimittaa pdf/a-tiedostomuodossa ja liitteet tulee nimetä selkeästi sisällön mukaan ilman projektikoodeja tai muita vastaavia lisämääritteitä. Vaikka palvelu antaa viitteitä tarvittavasta aineistosta, antavat lupakäsittelijät lupakohtaista neuvontaa tarvittavan aineiston suhteen ennakkoneuvotteluissa ja tarvittaessa myös myöhemmin.

Rakennusvalvonnan lupakäsittelijä käsittelee asiointipalvelussa tehdyn hakemuksen ja antaa tarvittaessa palautetta hakijalle.

Rakennusluvan lopulliset pääpiirustukset tulee toimittaa sähköiseen asiointipalveluun ennen päätöksentekoa.

Lisätietoja

Maarit Lakso

Tekninen sihteeri050 541 5517

Jani Saminen

Asiakirjahallinnon suunnittelija046 877 1249