Mini-OPS - Otaniemen lukio
Koko opetussuunnitelma ePerusteissa: Otaniemen lukio Opetussuunnitelma(ulkoinen linkki)
Mini-OPS (LOPS 2021)
Suoritusjärjestys
Pakollisista opintojaksoista suoritetaan ensimmäisenä vuonna Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (ÄI1), Kieli ja vuorovaikutus (ÄI2+ÄI3) ja Kirjallisuuden tulkinta (ÄI4). Kriittinen lukeminen ja vaikuttaminen (ÄI5), Vuorovaikutus ja kirjoittaminen (ÄI6+ÄI7) ja Kirjallisuus ja konteksti (ÄI8) suoritetaan toisena opintovuonna.
Kolmantena vuotena suoritetaan yo-kirjoituksiin valmentavat valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot Kirjoitustaidon syventäminen 2 op (ÄI10) ja Lukutaidon syventäminen 2 op (ÄI11).
Opintojakson Vuorovaikutustaidon syventäminen 2 op (ÄI09) voi suorittaa missä tahansa opintojen vaiheessa. Suosittelemme sen suorittamista ennen valtakunnallista Puheviestinnän koetta, joka tehdään yleensä kolmantena opintovuonna.
Otaniemen lukiossa on tarjolla seuraavat koulukohtaiset opintojaksot, jotka voi vapaasti valita opintojen eri vaiheessa:
- Luova kirjoittaminen 2 op (ÄI12)
- Kirjallisuusdiplomi 2 op (ÄI13)
- Kielenhuolto 2 op (ÄI14)
- Äidinkielen tukikurssi 2 op (ÄI15)
- Journalismi 2 op (ÄI16)
- Kirjallisuusklubi 2 op (ÄI18)
- Ilmaisutaidon ja improvisaation perusteet 2 op (ÄI19)
- Ilmaisutaito ja improvisaatio, jatko 2 op (ÄI20)
Valittavana on myös äidinkielen ja filosofian yhteinen opintojakso Väittele ja vakuuta 2 op (FI08)
Lisäksi valittavana ovat seuraavat teatteriopintojaksot (ks. tarkemmat kuvaukset teatterin kohdasta):
- Puvustus, lavastus, maskeeraus 2 op (TEA07)
- Teatteritieto 2 op (TEA09)
- Ohjaajantyö, teatteri ja elokuva 2 op (TEA10)
- Valo-, ääni- ja videotekniikan perusteet 2 op (TEA13)
Arviointi
Äidinkielen ja kirjallisuuden opintojaksojen arviointi kohdistuu monipuolisesti oppiaineen eri alueisiin. Arvosanaan vaikuttavat kokeet, kirjalliset ja suulliset tuotokset sekä aktiivinen osallistuminen. Kunkin kurssin alussa opettaja nimeää tehtävät työt ja antaa aikataulun, jonka noudattaminen on tärkeä aktiivisuuden alue. Henkilökohtainen tavoitteenasettelu ja palaute sekä toisilta opiskelijoilta että opettajalta ovat opiskelijan puheviestinnän ja kirjoittamisen taitojen kehittymisessä tärkeitä.
Pakolliset ja valtakunnalliset opintojaksot arvioidaan numeroin. Koulukohtaisista valinnaisista opintojaksoista saa suoritusmerkinnän. Kaikilla pakollisilla opintojaksoilla kirjoitetaan pääsääntöisesti kirjoitustaidon tehtävä, lukutaidon tehtävä sekä tehdään jokin kolmas suullinen tai kirjallinen tehtävä.
Pakolliset opintojaksot
ÄI1 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen 2 op
Opintojaksolla tutustutaan tekstien erilaisiin piirteisiin. Samalla opitaan analysoimaan ja tulkitsemaan tekstejä. Jakson aikana perehdytään myös kirjoitustaidon ja lukutaidon vastaustekstien piirteisiin ja niiden eroihin. Erityisesti harjoitellaan aineistojen käyttöä ja tekstin kirjoittamista prosessina.
ÄI2+ ÄI3 Kieli ja vuorovaikutus 2 op
Opintojaksolla vahvistetaan opiskelijoiden kielitietoutta sekä kehitetään käsitystä kielestä identiteetin rakentajana sekä vallan käytön välineenä. Jakson aikana vahvistetaan myös vuorovaikutustaitojen eri osa-alueita. Monipuolisilla harjoituksilla kehitetään viestijäkuvaa, viestintärohkeutta sekä ryhmäviestintätaitoja. Samalla opitaan myös analysoimaan viestintätilanteita.
ÄI4 Kirjallisuuden tulkinta 2 op
Opintojaksolla opiskelija monipuolistaa taitoaan lukea, analysoida ja tulkita sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Opiskelija oppii tuntemaan kirjallisuuden lajeja ja ilmaisukeinoja.
ÄI5 Kriittinen lukeminen ja vaikuttaminen 2 op
Opintojaksolla opiskelija syventää kriittistä (media)lukutaitoaan ja oppii analysoimaan median ja vaikuttamisen keinoja. Opiskelija kehittää vaikuttamisen taitojaan sekä tekstejä tuottamalla että vuorovaikutuksen kautta.
ÄI6+ÄI7 Vuorovaikutus ja kirjoittaminen 2 op
Kurssilla vahvistetaan tekstien omaäänisyyttä ja tapoja käyttää aineistoa. Kielen selkeyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tutustutaan äidinkielen ylioppilaskokeeseen. Harjoitellaan esiintymistä, puheen kohdistamista ja havainnollistamista. Analysoidaan ja tulkitaan puhe-esityksiä. Kerrataan puhutun ja kirjoitetun kielen keskeisiä eroja.
ÄI8 Kirjallisuus ja konteksti 2 op
Tutustutaan länsimaisen kirjallisuuden ja Suomen kirjallisuuden keskeisiin teoksiin ja kirjallisuushistorian ajanjaksojen keskeisimpiin piirteisiin. Analysoidaan ja tulkitaan kirjallisuutta erilaisissa konteksteissa. Kerrataan sujuvan asiatyylin piirteitä.
Valinnaiset valtakunnalliset opinnot
ÄI09 Vuorovaikutustaidon syventäminen 2 op
Opintojaksolla opiskelija monipuolistaa vuorovaikutustaitojaan ja syventää kykyään analysoida vuorovaikutusta erilaisista näkökulmista. Opintojakso tukee osallistumista valtakunnalliseen toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli PUHVI-kokeeseen.
ÄI10 Kirjoitustaidon syventäminen 2 op
Kerrataan kielenhuollon asioita ja sovelletaan opittua luku- ja kirjoitustaidon harjoitusten myötä. Opiskelija kehittää kirjallista ilmaisukykyään ja taitoaan tuottaa asiatyylinen, laajahko teksti aineistoja hyödyntäen.
ÄI11 Lukutaidon syventäminen 2 op
Opintojaksolla opiskelija syventää kriittistä ja kulttuurista lukutaitoaan analysoimalla, tulkitsemalla ja arvioimalla monimuotoisia tekstejä.
Koulukohtaiset opintojaksot
ÄI12 Luova kirjoittaminen 2 op
Opintojakson aikana kirjoitetaan ja luetaan erilaisia fiktiivisiä tekstejä sekä harjoitellaan palautteen antamista ja vastaanottamista. Tutustutaan erilaisiin kerronnan keinoihin ja yhteisölliseen kirjoittamiseen.
ÄI13 Kirjallisuusdiplomi 2 op
Diplomi suoritetaan itsenäisesti lukemalla vähintään 16 teosta, joiden pohjalta tehdään vapaavalintaisia tehtäviä. Tehtävät kootaan portfolioksi. Diplomin suorittamisesta sovitaan opettajan kanssa.
ÄI14 Kielenhuolto 2 op
Kerrataan kielenhuollon perusasioita ja kirjoitetaan erilaisia tekstejä.
ÄI15 Äidinkielen tukikurssi 2 op
Opintojaksolla kerrataan äidinkielen kurssien taitoja ja kerrataan ylioppilaskirjoituksia varten. Jokaiselle opiskelijalle tehdään oma henkilökohtainen suunnitelma. Opintojaksolla on myös mahdollista tehdä pakollisten opintojakson puuttuvia töitä.
ÄI16 Journalismi 2 op
Opintojakolla perehdytään erilaisten lehtitekstien kirjoittamiseen ja lehden toimittamiseen.
ÄI18 Kirjallisuusklubi 2 op
Kirjallisuusklubi on Otaniemen lukion kirjallisuuspiiri, joka kokoontuu 5-6 kertaa vuodessa keskustelemaan yhteisesti sovitusta teoksesta. Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä silloin kun itselle sopii. Aktiivisesti klubin toiminnassa läpi lukion olleet opiskelijat voivat saada suorituksen opintojaksosta.
ÄI19 Ilmaisutaidon ja improvisaation perusteet 2 op
Jaksolla tehdään monipuolisia käytännön ilmaisutaidon ja improvisaation harjoituksia rennossa ilmapiirissä. Tavoitteena on kehittää opiskelijoiden ryhmätyö- ja esiintymistaitoja; kykyä kuunnella muita ja toisaalta rohkeutta itse heittäytyä tilanteisiin. Tunneilla opitaan keinoja päästä yli epäonnistumisen kokemuksista ja selättää esiintymisjännitystä. Opiskelijat saavat tilaisuuden ilmaista ideoitaan ja tunteitaan sekä improilla eri porukoilla.
ÄI20 Ilmaisutaito ja improvisaatio, jatko 2 op
Opintojaksolla jatketaan ÄI19-jaksolla aloitettua ilmaisutaidon, improvisaation ja teatterin opiskelua toiminnallisin työtavoin. Tavoitteena on edelleen kehittää opiskelijoiden ryhmätyö- ja esiintymistaitoja. Jaksolla tehdään monipuolisesti sekä improharjoituksia että näyttelemisen ja esiintymisen harjoituksia. Opiskelijat saavat tilaisuuden ideoida ja valmistaa yhdessä pienimuotoisia esityksiä.
Opiskelijalle, jonka äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame, voidaan opettaa äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaine suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän mukaan.
Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärä on opiskelijalle tarkoituksenmukainen, mikäli hänen suomen kielen peruskielitaidossaan on puutteita jollakin kielitaidon osa-alueella, jolloin opiskelijan suomen kielen taito ei anna riittäviä edellytyksiä suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän opiskeluun. (LOPS 2015.)
Lisätietoja oppimäärän valinnan kysymyksistä saa äidinkielen ja s2-opettajilta sekä opinto-ohjaajilta.
Suoritusjärjestys
Pakollisista opintojaksoista suoritetaan ensimmäisenä vuonna Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (S201), Kieli ja vuorovaikutus (S202+s203) ja Kirjallisuuden tulkinta (s204).
Toisena opintovuonna suoritetaan Kriittinen lukeminen ja vaikuttaminen (s205), Vuorovaikutus ja kirjoittaminen (S206+S207) ja Kirjallisuus ja konteksti (S208)
Kolmantena vuotena suoritetaan yo-kirjoituksiin valmentavat valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot Kirjoitustaidon syventäminen 2 op (S210) ja Lukutaidon syventäminen 2 op (S211).
Opintojakson Vuorovaikutustaidon syventäminen 2 op (ÄI09+S209) voi suorittaa missä tahansa opintojen vaiheessa. Suosittelemme sen suorittamista ennen valtakunnallista Puheviestinnän koetta, joka tehdään yleensä kolmantena opintovuonna.
Arviointi
Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opintojaksojen arviointi kohdistuu monipuolisesti oppiaineen eri alueisiin. Arvosanaan vaikuttavat kokeet, kirjalliset ja suulliset tuotokset sekä aktiivinen osallistuminen. Kunkin kurssin alussa opettaja nimeää tehtävät työt ja antaa aikataulun, jonka noudattaminen on tärkeä aktiivisuuden alue. Henkilökohtainen tavoitteenasettelu ja palaute sekä toisilta opiskelijoilta että opettajalta ovat opiskelijan puheviestinnän ja kirjoittamisen taitojen kehittymisessä tärkeitä.
Pakolliset ja valtakunnalliset opintojaksot arvioidaan numeroin. Koulukohtaisista valinnaisista opintojaksoista saa suoritusmerkinnän. Kaikilla pakollisilla opintojaksoilla kirjoitetaan pääsääntöisesti kirjoitustaidon tehtävä, lukutaidon tehtävä sekä tehdään jokin kolmas suullinen tai kirjallinen tehtävä.
Pakolliset opintojaksot
S201 Tekstien tulkinta ja kirjoittaminen (2 op)
Opiskelija tuottaa, tulkitsee ja arvioi erilaisia, monimuotoisia tekstejä ja niiden rakenteita ja ilmaisutapoja. Opiskelija kehittää kielitietoisuuttaan ja monilukutaitoaan sekä oppii arvioimaan omaa kielitaitoaan.
S202+S203 Kieli ja vuorovaikutus 2 op
Opintojakson aikana syvennetään opiskelijan käsitystä kielestä identiteetin rakentajana ja osana kulttuuria. Harjoitellaan vuorovaikutustaitojen eri osa-alueita. Suullista viestintää harjoitellaan sekä yksilö- että ryhmätehtävien avulla.
S204 Kirjallisuuden tulkinta 2 op
Opintojakson aikana tutustutaan erilaisiin tieto- ja kaunokirjallisuuden lajeihin. Tarkoitus on kehittää kirjallisuuden analysoinnin taitoja.
S205 Kriittinen lukeminen ja vaikuttaminen 2 op
Opintojaksossa syvennetään kriittistä lukutaitoa ja medialukutaitoa. Opiskelija oppii tarkastelemaan argumentointia ja vaikuttamisen keinoja erilaisissa teksteissä. Hän oppii perustelemaan mielipiteitään monipuolisesti sekä suullisesti että kirjallisesti.
S206+S207 Vuorovaikutus ja kirjoittaminen 2 op
Opintojakson aikana opiskelija vahvistaa taitojaan kuuntelijana, puhujana, lukijana ja kirjoittajana. Omien taitojen kehittämisen lisäksi hän oppii havannoimaan ja analysoimaan viestinnässä vaikuttavia ilmiöitä.S208 Kirjallisuus ja konteksti
Opintojaksossa opiskelija perehtyy maailmankirjallisuuteen ja erityisesti Suomen kirjallisuuden historiaan. Tavoitteena on ymmärtää teosten erilaisia konteksteja.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
S209 Vuorovaikutustaidon syventäminen 2 op
Opintojaksolla opiskelija monipuolistaa vuorovaikutustaitojaan ja syventää kykyään analysoida vuorovaikutusta erilaisista näkökulmista. Opintojakso tukee osallistumista valtakunnalliseen toisen asteen puheviestintätaitojen päättökokeeseen eli PUHVI-kokeeseen.
S210 Kirjoitustaidon syventäminen 2 op
Opintojakso valmentaa s2-ylioppilaskokeeseen. Opiskelija kehittää kirjoittamisen prosessin hallintaansa ja taitoaan muokata tekstiä. Opintojaksolla opiskelija kertaa kielenhuollon asioita ja kehittää taitoaan tuottaa aineistopohjaisen kirjoitelman. Opiskelija harjaantuu teksteille tyypillisten kielen rakenteiden, sanaston, fraasien ja käsitteiden käytössä. Kirjoitustehtävissä korostuvat S2-ylioppilaskokeen kirjoittamisen osion tehtävätyypit.
S211Lukutaidon syventäminen 2 op
Opintojakso valmentaa s2-ylioppilaskirjoituksiin. Opiskelija syventää kriittistä ja kulttuurista lukutaitoaan sekä osaa tulkita erilaisia monimuotoisia tekstejä. Opiskelija harjoittelee analyysin ja tulkinnan rakentamista sekä käsitteiden käyttöä. Jakson aikana tehdään etenkin S2-ylioppilaskokeen kuullun ja luetun ymmärtämiseen valmistavia tehtäviä.
Oppiaineen arvosanaan vaikuttavat seuraavat seikat: mahdollisesti sovittu periodin lopussa pidettävä summatiivinen (sisällön oppimista arvioiva) koe, opintojakson tehtävät, jotka mainitaan kunkin opintojakson kohdalla erikseen sekä osallistuminen. Osallistumiseen kuuluu läsnäolo oppitunneilla, aktiivisuus oppitunneilla, kotitehtävien tekeminen ja tunneilla tehtävien kirjallisten ja suullisten tehtävien tekeminen ja tarkistaminen. Jokaisella opintojaksolla opiskelijan on saatava arvioitavat työt hyväksytysti suoritetuksi ja palautettava opintojakson alussa sovitut työt määräpäivään mennessä. Valinnaiset opintojaksot RUA09/RUB19 ja RUA10/RUB18 arvioidaan suoritettu / hylätty = (S / H) - merkinnöillä.
Summatiivinen koe: Summatiivinen arviointi on yleensä määrällistä, kokoavaa ja luokittelevaa arviointia. Summatiivinen arviointi annetaan esimerkiksi opintojakson tai oppimiskokonaisuuden päättyessä tai sen päätyttyä. Useimmiten summatiivinen arviointi ilmaistaan numeroarvosanalla, sillä sen tehtävänä on osoittaa, kuinka hyvin opiskelija on saavuttanut ennalta määritellyn osaamistason.
Suoritusjärjestys
Opintojaksot suoritetaan numerojärjestyksessä.
1. opiskeluvuodelle sopivat pakolliset opintojaksot 1, 2, 3
2. opiskeluvuodelle pakolliset opintojaksot 4, 5, 6 ja valinnainen opintojakso 7
3. opiskeluvuodelle valinnainen opintojakso RUA08
A-ruotsi suositellaan kirjoitettavaksi keväällä. A-ruotsin kirjoittajille suositellaan opintojaksoja RUA09 ja RUA10
Ylioppilaskirjoitukset perustuvat pakollisille opintojaksoille sekä valinnaisille opintojaksoille.
Arviointi
Kaikkien A-ruotsin opintojaksojen aikana arvioidaan työskentelyä, oppimista ja osaamisen kehittymistä suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Monipuolisessa arvioinnissa arvioidaan sekä suullista että kirjallista kielitaitoa, sekä formatiivisesti että summatiivisesti. Joka opintojaksolla on arvioitavana suullinen ja kirjallinen työ.
Arvosanaan vaikuttavat seuraavat seikat: mahdollinen päättökoe/-kokeet ja opintojakson aikana palautetuksi sovitut tehtävät, itse- ja vertaisarvioidut työt ja tehtävät, tuntityöskentely ja suoritetut kotitehtävät. Kaikissa A-ruotsin opintojaksoissa arviointiperusteista sovitaan opintojakson alussa opiskelijoiden kanssa.
Itsenäinen suoritus
A-ruotsin opintojaksoja ei voi suorittaa itsenäisesti Omniassa vaan siitä sovitaan oman lukion opettajan kanssa.
A-ruotsin opintojaksot voi opiskella itsenäisesti, mikäli on saanut edeltävistä opintojaksoista arvosanaksi vähintään 8. Kahta peräkkäistä opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti. Suullisen kielitaidon opintojaksoa RUA08 ei suositella itsenäisesti suoritettavaksi eikä myöskään opintojaksoja RUA09 eikä RUA01 ja RUA02. Saadakseen ruotsin opintojakson itsenäisesti suoritetuksi opiskelijan on opettajalta saamiensa ohjeiden avulla opiskeltava opintojaksoon kuuluvat kappaleet, harjoitukset, työt määräpäivään mennessä sekä osallistuttava päättökokeeseen periodin aikana ja saatava se hyväksyttävästi suoritetuksi. Lisäksi A-ruotsin itsenäisen opintojakson suorittamiseen kuuluu myös opettajan kanssa käytävä suullinen keskustelu ruotsiksi. Jos opintojakson suorittaminen jostain syystä jää kesken, opintojakso arvioidaan keskeytetyksi seuraavan vara-arviointipäivän jälkeen ja sitä ei enää myöhemmin voi suorittaa itsenäisesti. Opiskelija ei myöskään voi yrittää itsenäisellä suorituksella suorittaa opintojaksoa, josta on tullut jo aikaisemmin arvosanaksi 4 tai se on merkitty keskeytyneeksi = K.
Matemaattisluonnontieteellisen erityislukiolaiset
MaLu -erityislukioon valitut opiskelijat voivat halutessaan käyttää huojennusoikeuttaan ruotsin opinnoissa ja suorittaa kuudesta pakollisesta opintojaksosta puolet oman valinnan mukaan. A-ruotsin kirjoitusoikeus ylioppilaskirjoituksissa edellyttää kuitenkin kuuden pakollisen opintojakson suorittamista.
Oppimäärän vaihtaminen
Opiskelijan on tarkoituksenmukaista jatkaa aloittamansa oppimäärän opintoja pitkäjänteisesti. Oppimäärää vaihdettaessa A-ruotsista B-ruotsiin opintojaksoa luetaan hyväksi seuraavasti:
RUA01 > RUB11
RUA02 > RUB12
RUA03 > RUB13
RUA04 > RUB14
RUA05 > -----
RUA06 > RUB15
RUA07 > RUB17
RUA08 > RUB16
Mikäli opiskelija vaihtaa A-ruotsin oppimäärästä B-ruotsin oppimäärään, arvosanat 5-6 nousevat yhdellä arvosanalla. Arvosana 4 ei korotu oppimäärää vaihtamalla. Arvosanat 7-9 nousevat yhdellä arvosanalla, mikäli opiskelija suorittaa opettajan antaman kyseisen B-ruotsin opintojakson aihepiiriin liittyvän työn arvosanalla 8, 9 tai 10.
Pakolliset opintojaksot
RUA1 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)
Opintojakson tehtävänä on avata lukion ruotsin kielen opiskelun tavoitteita suhteessa jatkuvaan oppimiseen ja tulevaisuuden tarpeisiin muutosten monikielisessä maailmassa. Opintojakson aikana opiskelija tottuu lukion kieltenopiskeluun, jossa ruotsin kieltä käytetään mahdollisimman paljon. Tehtävänä on kehittää opiskelijan kielitietoisuutta ja kieli-identiteettiä sekä itse- ja vertaisarviointitaitoja sekä vahvistaa opiskelijan ja ryhmän hyvinvointiosaamista.
Arviointi: Opintojakson aikana laaditaan kieliprofiili esimerkiksi portfolion muodossa. Lisäksi mahdollinen koe sanaston ja kieliopin sisällöistä.
RUA2 Ruotsin kieli ja vuorovaikutusosaaminen (3 op)
Opintojakson aikana on tarkoitus ymmärtää ruotsin kieltä lähiympäristöstä käsin Suomessa laajentaen näkökulmaa Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin sekä globaalille tasolle. Lisäksi tarkastellaan, miten kieli ja kielitaito vaikuttavat eettisesti kestävään toimintaan kaikessa viestinnässä.
Arviointi: Opintojakson työt: mahdollinen esitelmä tai muu tuotostehtävä, mahdolliset sanakokeet, mahdollinen loppukoe sekä osallistuminen.
RUA3 Kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)
Opintojakson tehtävänä on syventää kulttuurista ymmärrystä tarkastelemalla suomenruotsalaisia, ruotsalaisia sekä muita pohjoismaisia kulttuuri-ilmiöitä sekä yksilön ja yhteisön arvojen moninaisuutta. Kulttuurin ja taiteiden merkitystä tarkastellaan niiden vaikuttavuuden kautta. Opiskelijaa ohjataan hyödyntämään muita opintoja tai oppimisympäristöjä sekä omia kiinnostuksen kohteita. Opintoihin voidaan sisällyttää laajahko luovan ilmaisun tuotos.
Arviointi: esitelmä/pari-tai ryhmätyö, kirjoitelma, mahdolliset sanakokeet, mahdollinen loppukoe
Opintojaksojen 1 ja 2 aikana tuetaan opiskelijan kehittymistä oman oppimisensa arvioinnissa ja kehitetään taitoja antaa vertaispalautetta. Opintojaksojen aikana harjoitellaan yhteisöllisen työskentelyn taitoja. Opintojakson arviointiin vaikuttavat opiskelijan aktiivinen osallistuminen koko kurssin ajan, kirjalliset ja suulliset tuotokset sekä mahdolliset kokeet ja yksin tai ryhmässä tehdyt projektit. Opintojaksot arvostellaan numeroarvosanoin. Opintojakson alussa sovitaan opintojakson arviointiin vaikuttavat työt ja tuotokset sekä ne kriteerit, joiden perusteella opintojakso voidaan katsoa suoritetuksi.
RUA4 Ruotsin kieli vaikuttamisen välineenä (2 op)
Keskeisenä sisältönä on pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta ja sen tausta, vaikuttaminen kansalaisyhteiskunnassa sekä ihmisoikeuskysymykset, tasa-arvo ja yksilön vastuut ja velvollisuudet, sananvapaus ja lisäksi neuvottelemisen taidot ja median rooli asenteiden muokkaajana. Tavoitteena, että opiskelija kehittää taitoa ilmaista ja arvioida mielipiteitä sekä argumentoida tiedon perusteella. Opintojakson arvioitaviksi töiksi suositellaan kantaaottava kirjoitelma sekä suullisesti kertoa oma mielipide sovitulla tavalla sekä lisäksi sovitusti formatiivisia ja/tai summatiivinen kokeita.
RUA5 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2 op)
Keskeisenä sisältönä on tiedon- ja tieteenalat, erilaiset tulevaisuuden visiot sekä kestävää tulevaisuutta rakentavat innovaatiot. Tavoitteena on että opiskelija oppii käyttämään asiayhteyteen sopivia lukustrategioita ja harjoittelee tiivistämisen taitoja sekä kehittää taitojaan kertoa havainnoista itseään kiinnostavista aiheista yksin ja ryhmässä. Opintojakson arvioitaviksi töiksi suositellaan opintojakson aiheeseen liittyvän kuvailevan aineen kirjoittaminen ja suullinen esitelmä ruotsalaiseen tieteeseen liittyvästä aiheesta sekä lisäksi sovitusti formatiivisia ja/tai summatiivisia kokeita.
RUA6 Ruotsin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2 op)
Keskeisenä sisältönä on ruotsin kielen rooli jatkossa opiskelijan elämässä ja kieliprofiilin täydentäminen tulevaisuuden tarpeita varten sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelmat. Tämän lisäksi aiheita ovat pohjoismaiset yhteisöt tai yritykset työnantajina (vapaaehtoistoiminta, kansalaisjärjestöt) sekä itsenäistyvän nuoren elämänhallinta. Tavoitteena on rohkaistua käyttämään ruotsia erilaisissa opiskeluun ja työntekoon liittyvissä vuorovaikutustilanteissa sekä kehittää taitoa ilmaista itseään ruotsiksi myös muodollisissa asiayhteyksissä. Opintojakson arvioitaviksi töiksi suositellaan työpaikkahakemuksen kirjoittaminen sekä videoCV sekä lisäksi sovitusti formatiivisia ja/tai summatiivisia kokeita.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
Valinnaisten opintojen erityisenä tavoitteena on ohjata opiskelijaa muodostamaan kokonaiskäsitys kielitaitonsa tasosta opintojen päättövaiheessa sekä auttaa opiskelijaa löytämään keinoja kehittää osaamistaan. Oppimäärän pakollisten opintojen aikana käsiteltyjä aiheita kerrataan ja täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Kieliprofiilia täydennetään tavoitteellisesti opiskelijan omien tarpeiden mukaan.
RUA7 Ympäristö ja kestävä elämäntapa (2 op)
Keskeisenä sisältönä on globaalit ympäristökysymykset, esimerkiksi ilmastonmuutos sekä kestävä elämäntapa omassa elinpiirissä sekä lisäksi esimerkkejä kansainvälisistä sopimuksista tai sopimusneuvotteluista ja ratkaisukeskeisyys. Opintojakson arvioitavia töiksi suositellaan kantaaottava puhe sekä kantaaottava kirjoitelma sekä lisäksi sovitusti formatiivisia ja/tai summatiivisia kokeita.
RUA8 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)
Keskeisenä sisältönä puhumisen eri piirteet sekä ruotsin puhujien taustojen tai äidinkielten vaikutus puhetilanteissa ja dialogisuus. Arvioidaan työskentelyä, oppimista ja osaamisen kehittymistä suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Monipuolisessa arvioinnissa arvioidaan erityisesti suullista, mutta myös kirjallista kielitaitoa, sekä formatiivisesti että summatiivisesti. Myös Opetushallituksen tuottama suullisen kielitaidon koe arvioidaan.
Koulukohtaiset valinnaiset opinnot
RUA9 Yo-kertaus (2 op)
Kurssin tavoitteena on kehittää ja syventää kielitaitoa monipuolisesti vaativalla tasolla sekä valmistaa opiskelijoita valtakunnalliseen loppukokeeseen. Kerrataan kurssien 1-7 aihepiirejä. Kurssilla kerrataan kieliopista prepositiorakenteita, partikkeliverbejä sekä idiomeja. Kurssin lopuksi pidetään ns. preliminäärikoe, joka pituudeltaan ja laajuudeltaan vastaa yo-koetta.
Kurssin työt: yo-kertaustehtävät, 3 kirjoitelmaa, mahdolliset sanakokeet ja osallistuminen. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää kurssitöiden tekemistä, tunneille osallistumista ja preliminäärikokeen suorittamista. HUOM! Preliminäärikoe järjestetään vain jaksojen 1 ja 3 lopuksi eikä siinä ole uusintamahdollisuutta.
Arviointi: suoritettu / hylätty
RUA10 Kieliopin kertaus
Kurssin tarkoituksena on vahvistaa aikaisemmin opittua ja erityisesti pyrkiä selventämään kieliopin keskeisiä ongelmakohtia. Lisäksi kurssilla vahvistetaan ja syvennetään peruskieliopin tuntemusta ja autetaan opiskelijoita tiedostamaan omat ongelmakohtansa ja kehittymään niiltä osin. Kurssilla tutustutaan ruotsin kielen keskeisiin kielioppirakenteisiin ja ylioppilastutkinnon rakenneosioihin. Kurssi perustuu runsaaseen suulliseen ja kirjalliseen, pääasiassa itseohjautuvaan harjoitteluun. Opiskelijan täytyy pystyä osoittamaan opettajan vaatimalla tavalla, että kurssiin kuuluvat tehtävät on kirjallisesti suoritettu. Jos tehtäviä ei ole tehty sovittua määrää, se voi johtaa siihen, että kurssi hylätään. Kurssin arviointiin vaikuttavat kurssikokeet, joista osa voidaan tehdä kurssin aikana, kotitehtävät sekä osallistuminen. Kurssin itsenäiset suorittajat tekevät korvaavana kaksi kirjoitelmaa (n. 80 sanan pituisen viesti sekä n. 120 sanan pituinen kirjoitelma) sekä muita opettajan määräämiä töitä.
Arviointi: suoritettu / hylätty
RUA11 Kirjoittamisen syventäminen (2 op)
Kurssilla kehitetään kirjallista ilmaisua ruotsiksi erilaisten lyhyiden kirjoitustehtävien ja arvioitavien kirjoitelmien avulla sekä kerrataan kieliopin keskeisimpiä asioita. Kurssia suositellaan suoritettavaksi toisen vuoden keväällä tai kolmannen vuoden syksyllä. Kurssin hyväksytysti suorittaminen edellyttää osallistumista oppitunneille, tuntitehtävien sekä arvioitavien kirjoitelmien suorittamista. Kurssia ei pääsääntöisesti voi suorittaa itsenäisesti.
Arviointi: suoritettu / hylätty.
Oppiaineen arvosanaan vaikuttavat seuraavat seikat: mahdollisesti sovittu periodin lopussa pidettävä summatiivinen (sisällön oppimista arvioiva) koe, opintojakson tehtävät, jotka mainitaan kunkin opintojakson kohdalla erikseen sekä osallistuminen. Osallistumiseen kuuluu läsnäolo oppitunneilla, aktiivisuus oppitunneilla, kotitehtävien tekeminen ja tunneilla tehtävien kirjallisten ja suullisten tehtävien tekeminen ja tarkistaminen. Jokaisella opintojaksolla opiskelijan on saatava arvioitavat työt hyväksytysti suoritetuksi ja palautettava opintojakson alussa sovitut työt määräpäivään mennessä. Valinnaiset opintojaksot RUA09/RUB19 ja RUA10/RUB18 arvioidaan suoritettu / hylätty = (S / H) - merkinnöillä.
Summatiivinen koe: Summatiivinen arviointi on yleensä määrällistä, kokoavaa ja luokittelevaa arviointia. Summatiivinen arviointi annetaan esimerkiksi opintojakson tai oppimiskokonaisuuden päättyessä tai sen päätyttyä. Useimmiten summatiivinen arviointi ilmaistaan numeroarvosanalla, sillä sen tehtävänä on osoittaa, kuinka hyvin opiskelija on saavuttanut ennalta määritellyn osaamistason.
Suoritusjärjestys
Opintojaksot suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä lukuunottamatta opintojaksoja RUB16 ja RUB18, jotka suositellaan suoritettavaksi joko toisen tai kolmannen vuosikurssin aikana.
1. opiskeluvuodelle sopivat opintojaksot RUB11, RUB12, RUB13
2. opiskeluvuodelle opintojaksot RUB14, RUB15, RUB16 ja RUB17
3. opiskeluvuodelle opintojaksot RUB18, RUB19, RUB110
B-ruotsin voi kirjoittaa joko syksyllä tai keväällä, mutta syksyllä kirjoittamista suositellaan. Ylioppilaskirjoitukset pohjautuvat pakollisille opintoihin 1-5 ja kahdelle valinnaisille opintojaksolle 6 ja 7 . Lisäksi suositellaan opiskeltavaksi opintojaksot RUB18 Kieliopin kertaus ja RUB19 Abikertaus ja RUB10 Kirjoittamisen syventäminen.
Arviointi
Kaikkien B-ruotsin opintojaksojen aikana arvioidaan työskentelyä, oppimista ja osaamisen kehittymistä suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Monipuolisessa arvioinnissa arvioidaan sekä suullista että kirjallista kielitaitoa, sekä formatiivisesti että summatiivisesti. Joka opintojaksolla on arvioitavana suullinen ja kirjallinen työ.
Arvosanaan vaikuttavat seuraavat seikat: mahdollinen päättökoe/-kokeet ja opintojakson aikana palautetuksi sovitut tehtävät, itse- ja vertaisarvioidut työt ja tehtävät, tuntityöskentely ja suoritetut kotitehtävät. Kaikissa A-ruotsin opintojaksoissa arviointiperusteista sovitaan opintojakson alussa opiskelijoiden kanssa.
Oppimäärätasojen vaihdot
Mikäli lukioon B-tason oppimäärällä tullut oppilas haluaa vaihtaa tasonsa A-oppimäärään, tämä suositellaan tehtäväksi ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. B-tason oppimäärän mukaan suoritetut lukion opintojaksot voidaan muuttaa A-tason oppimäärän opintojaksoiksi lisätehtävin. On hyvä huomioida, että opintojaksoa RUA05 vastaavaa opintojaksoa ei ole B-ruotsissa.
Matemaattisluonnontieteellinen erityislukio
Matemaattisluonnontieteelliseen erityislukioon valitut opiskelijat voivat halutessaan käyttää huojennusoikeuttaan ruotsin opinnoissa ja suorittaa viidestä pakollisesta opintojaksosta vähintään puolet oman valinnan mukaan. B-ruotsin kirjoitusoikeus ylioppilaskirjoituksissa edellyttää kuitenkin viiden pakollisen opintojakson suorittamista.
Pakolliset opintojaksot
RUB11 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)
Tavoitteena on, että opiskelija tunnistaa olemassa olevaa kielitaitoaan ja omia vahvuuksiaan sekä rohkaistuu käyttämään ruotsin taitoaan arkipäiväisissä vuorovaikutustilanteissa painottaen suullista viestintää. Lisäksi hän kehittää omia opiskelustrategioitaan ja vuorovaikutustaitojaan ja löytää itselle sopivia työtapoja sekä syventää tietämystään suomen ja ruotsin kielten vaikutuksesta toisiinsa sekä Suomessa vallitsevista kieliolosuhteista. Opiskelija harjoittelee suhteuttamaan ruotsin kielen osaamistaan oppimäärän opiskelulle määriteltyyn taitotasoon B1.1. Arviointi: kirjallinen ja suullinen työ. Kieliprofiiliin tutustuminen ja luominen sovittujen kriteereiden mukaan. Arvioinnissa otetaan huomioon myös koti- ja tuntitehtävät.
RUB12 Ruotsin kieli arjessani (3 op)
Tavoitteena on, että opiskelija osaa kertoa ruotsiksi omasta elämästään, ihmissuhteistaan ja lähiympäristöstään eri tilanteissa erilaisia viestintäkanavia käyttäen sekä kehittää keskustelu- ja kuuntelutaitojaan ruotsiksi ja kehittää palautteen antamisen ja vastaanottamisen sekä osaamisensa arvioinnin taitoja. Kurssilla tehdään suullinen esitys (video) omasta elämästä, opiskelusta, hyvinvoinnista (ruokailu / liikunta /vaatteet) ja kirjallinen työ liittyen kurssin sisältöihin. Arviointi perustuu näiden lisäksi kirjalliseen päättökokeeseen sekä opintojakson aikana osoitettuun aktiivisuuteen.
Opintojaksojen 1 ja 2 aikana tuetaan opiskelijan kehittymistä oman oppimisensa arvioinnissa ja kehitetään taitoja antaa vertaispalautetta. Opintojaksojen aikana harjoitellaan yhteisöllisen työskentelyn taitoja. Opintojakson arviointiin vaikuttavat opiskelijan aktiivinen osallistuminen koko kurssin ajan, kirjalliset ja suulliset tuotokset sekä mahdolliset kokeet ja yksin tai ryhmässä tehdyt projektit. Opintojaksot arvostellaan numeroarvosanoin. Opintojakson alussa sovitaan opintojakson arviointiin vaikuttavat työt ja tuotokset sekä ne kriteerit, joiden perusteella opintojakso voidaan katsoa suoritetuksi.
RUB13 Kulttuuri ja mediat (2 op)
Opintojakson tehtävänä on vahvistaa opiskelijan monilukutaitoa ja erilaisten tekstien tulkitsemis- ja tuottamistaitoja ruotsinkielisiä medioita hyödyntäen. Tavoitteena on, että opiskelija tuntee suomenruotsalaisia, ruotsalaisia ja muita pohjoismaisia kulttuuri-ilmiöitä sekä tuntee ruotsinkielisiä medioita ja osaa hyödyntää ruotsinkielisiä lähteitä tiedonhaussa ja pystyy seuraamaan ruotsinkielisiä uutistekstejä ja ymmärtää pääasiat niistä. Arviointi: ryhmätyönä ruotsalaisen / suomenruotsalaisen juhlan esittely muulle kurssille. Ruotsinkielisen sosiaalisen median seuranta (blogg, vlogg, twitter, instagram) ja kommentointi omasta näkökulmasta oman valinnan mukaan suullisesti tai kirjallisesti ja lisäksi kirjallinen loppukoe sekä opintojakson aikana osoitettu aktiivisuus.
RUB14 Ympäristömme (2 op)
Tavoitteena on, että opiskelija osaa tulkita erilaisia tekstejä, jotka käsittelevät elinympäristöjä, kulttuureja ja yhteiskuntia ja lisäksi harjoittaa erityisesti kirjallista mielipiteen ilmaisua. Keskeisenä sisältönä on kulttuurinen moninaisuus, erilaiset elinympäristöt ja ajankohtaiset yhteiskunnalliset aiheet nuorten näkökulmasta. Opintojakson arvioitaviksi töiksi suositellaan mielipidekirjoituksen tekeminen sekä suullinen mielipiteen ilmaisu, joka toteutetaan yhdessä sovitulla tavalla sekä sovitusti formatiivisia ja/tai summatiivisia kokeita.
RUB15 Opiskelu- ja työelämä (2 op)
Tehtävänä on, että opiskelija tutustuu mahdollisuuksiin opiskella ja tehdä töitä ruotsin kielellä ja tutustuu pohjoismaiseen ja muuhun kansainväliseen yhteistyöhön. Tavoitteena on, että opiskelija rohkaistuu käyttämään ruotsia opiskeluun ja työntekoon liittyvissä tilanteissa ja pohtii jatko-opintojaan, urasuunnitelmiaan sekä valmiuksiaan elinikäiseen oppimiseen. Opintojakson arvioitaviksi töiksi suositellaan työhakemus ja videoCV sekä sovitusti formatiivisia ja/tai summatiivisia kokeita.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
RUB16 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)
Opintojakson tehtävänä on syventää opiskelijan taitoa tuottaa ruotsin kieltä suullisesti, ymmärtää puhuttua ruotsin kieltä ja rakentaa dialogia. Opintojaksoon sisältyy Opetushallituksen tuottaman suullisen kielitaidon kokeen tai erillisen ohjeistuksen mukaisten näyttöjen suorittaminen. Tavoitteena on, että opiskelija vankentaa puhumisen sujuvuutta ja tuottaa valmistelua edellyttävän suullisen esityksen sekä tiedostaa suullisen osaamisensa tason ja kehittämistarpeensa ja saa tästä palautetta. Suoritettu Opetushallituksen tuottama suullisen kielitaidon koe arvioidaan myös. Opintojakson arvioitaviksi töiksi suositellaan juhlapuheen pitäminen.
RUB17 Kestävä elämäntapa (2 op)
Tehtävänä on syventää edellisten opintojaksojen teemojen monipuolista käsittelyä kestävän elämäntavan näkökulmasta. Tavoitteena on syventää taitoa tulkita ja tuottaa ruotsin kieltä kirjallisissa vuorovaikutustilanteissa ja laajentaa sosiaalisen median tuntemusta ruotsiksi sekä tutustua kansallisissa kielitutkinnoissa vaadittavaan ruotsin taidon osaamiseen. Keskeisenä sisältönä on kestävä kehitys ja elämäntapa erityisesti opiskelijan näkökulmasta sekä eettisyys ja vastuullisuus sosiaalisen median käytössä, sananvapaus. Opintojakson arvioitaviksi töiksi suositellaan kantaaottava kirjoitus sekä kantaaottava suullinen esitys sekä sovitusti formatiivisia ja/tai summatiivisia kokeita.
Koulukohtaiset valinnaiset opinnot
RUB18 Kieliopin kertaus (2 op)
Kurssi on yhteinen B- ja A-ruotsin lukijoille (a-ruotsin kurssi RUA10) Kurssin tarkoituksena on vahvistaa aikaisemmin opittua ja erityisesti pyrkiä selventämään kieliopin keskeisiä ongelmakohtia. Lisäksi kurssilla vahvistetaan ja syvennetään peruskieliopin tuntemusta ja autetaan opiskelijoita tiedostamaan omat ongelmakohtansa ja kehittymään niiltä osin. Kurssilla tutustutaan ruotsin kielen keskeisiin kielioppirakenteisiin ja ylioppilastutkinnon rakenneosioihin. Kurssi perustuu runsaaseen suulliseen ja kirjalliseen, pääasiassa itseohjautuvaan harjoitteluun. Opiskelijan täytyy pystyä osoittamaan opettajan vaatimalla tavalla, että kurssiin kuuluvat tehtävät on kirjallisesti suoritettu. Jos tehtäviä ei ole tehty sovittua määrää, se voi johtaa siihen, että kurssi hylätään. Kurssi arvioidaan suoritettu (S) / hylätty (4) –merkinnällä. Kurssin arviointiin vaikuttavat kurssikokeet, joista osa voidaan tehdä kurssin aikana, kotitehtävät sekä osallistuminen. Kurssin itsenäiset suorittajat tekevät korvaavana kaksi kirjoitelmaa (n. 80 sanan pituisen viesti sekä n. 120 sanan pituinen kirjoitelma) sekä muita opettajan määräämiä töitä.
Arviointi: suoritettu / hylätty.
RUB19 Abikertaus (2 op)
Kurssin tavoitteena on kehittää ja syventää kielitaitoa monipuolisesti vaativalla tasolla sekä valmistaa opiskelijoita ylioppilaskirjoituksiin. Kerrataan kurssien 1-7 sanastoa. Kurssilla hiotaan ylioppilastutkinnossa tarvittavia valmiuksia ja taitoja. Opiskelijat kirjoittavat vähintään kolme lyhyttä viestiä ja kolme pidempää kirjoitelmaa. Kurssin aikana tutustutaan ylioppilastutkinnon kielikokeeseen ja sen eri osa-alueisiin sekä kokeen arviointikriteereihin. Kurssin arviointiin vaikuttavat preliminäärikoe 299 p, kirjoitelmat, yo-tehtävät, mahdolliset osakokeet sekä kertaavien tehtävien tekeminen.. Kurssin hyväksytysti suorittaminen edellyttää kurssitehtävien tekemistä sekä preliminäärikokeen suorittamista. Opiskelijan tulee ottaa huomioon, että preliminäärikoe (5 tuntia) järjestetään vain kerran lukukaudessa. Kurssia ei pääsääntöisesti voi suorittaa itsenäisesti.
Arviointi: suoritettu / hylätty.
RUB10 Kirjoittamisen syventäminen (2 op)
Kurssilla kehitetään kirjallista ilmaisua ruotsiksi erilaisten lyhyiden kirjoitustehtävien ja arvioitavien kirjoitelmien avulla sekä kerrataan kieliopin keskeisimpiä asioita. Kurssia suositellaan suoritettavaksi toisen vuoden keväällä tai kolmannen vuoden syksyllä. Kurssin hyväksytysti suorittaminen edellyttää osallistumista oppitunneille, tuntitehtävien sekä arvioitavien kirjoitelmien suorittamista. Kurssia ei pääsääntöisesti voi suorittaa itsenäisesti.
Arviointi: suoritettu / hylätty.
Suoritusjärjestys
Opintojaksot suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä. Poikkeuksia ovat ENA12- opintojakso (Basic English+), joka on niveltävä opintojakso ja suoritetaan ensimmäisen lukuvuoden aikana, sekä ENA13-opintojakso, johon haetaan erillisen valintakokeen kautta. ENA8 ja ENA11 suositellaan suoritettavaksi joko toisen tai kolmannen vuosikurssin aikana.
Arviointi
Englannin kielen opintojaksoilla pyritään tukemaan opiskelijan kehittymistä oman oppimisensa arvioinnissa, sekä vertaispalautteen antamisessa. Opintojakson alussa sovitaan yhdessä sen arvioinnista.
Opintojakson arviointiin vaikuttavat seuraavat seikat: mahdolliset kokeet, tehtävät, itse- ja vertaisarvioidut työt ja tehtävät, tuntityöskentely ja suoritetut kotitehtävät. Opintojakson alussa sovitaan opiskelijoiden kanssa, miten edellä mainittuja osa-alueita painotetaan. Jokaisella opintojaksolla arvioidaan myös opiskelijan suullista kielitaitoa.
1. ja 2. vsk 2022-2023
Opintojaksojen aikana tuetaan opiskelijan kehittymistä oman oppimisensa arvioinnissa ja kehitetään taitoja antaa vertaispalautetta. Opintojaksojen aikana harjoitellaan yhteisöllisen työskentelyn taitoja. Opintojakson arviointiin vaikuttavat opiskelijan aktiivinen osallistuminen koko kurssin ajan, kirjalliset ja suulliset tuotokset sekä mahdolliset kokeet ja yksin tai ryhmässä tehdyt projektit. Opintojaksot arvostellaan numeroarvosanoin. Opintojakson alussa sovitaan opintojakson arviointiin vaikuttavat työt ja tuotokset sekä ne kriteerit, joiden perusteella opintojakso voidaan katsoa suoritetuksi.
Pakolliset opintojaksot
ENA01 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)
Opiskelija kehittää kielitietoisuuttaan ja kieli-identiteettiään sekä itse- ja vertaisarviointitaitojaan. Yhdessä koko opetusryhmä vahvistaa ja monipuolistaa kielenoppimistaitojaan oppien toisiltaan. Opintojakson aikana toteutetaan pienimuotoinen yhteisöllinen projekti. Opintojakson aikana opiskelija luo itselleen oman kieliprofiilin, jossa hän pohtii kaikkien eri kielten osaamistaan ja suunnittelee, millä tavoin voisi edelleen kehittyä monikielisenä viestijänä.
Arviointi: Mahdolliset suulliset ja kirjalliset kuulustelut. Kieliprofiilin luominen sovittujen kriteereiden mukaan. Arvioinnissa otetaan huomioon myös koti- ja tuntitehtävien suorittaminen sekä aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana.
ENA02 Englanti globaalina kielenä (3 op)
Opintojakson aikana kehitetään yhteistoiminnallisesti rakentavan vuorovaikutuksen strategioita ja ongelmanratkaisutaitoja. Pohditaan englannin asemaa kulttuurisen ja kielellisen monimuotoisuuden näkökulmasta sekä maailmanlaajuisena lingua francana. Käsitellään myös muodollisen ja epämuodollisen kielen eroja (rekisterit) ja harjoitellaan jäsennellyn, muodollisen kirjoitustehtävän laatimista. Harjoitellaan monipuolisesti suullista viestintää ja ääntämistä (intonaatio).
Arviointi: Mahdolliset suulliset ja kirjalliset kuulustelut englannin kieleen liittyen. Kirjallinen tuotos. Arvioinnissa otetaan huomioon myös koti- ja tuntitehtävien suorittaminen sekä aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana.
ENA03 Englannin kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)
Opintojakson aikana syvennetään edelleen kulttuurista ymmärrystä ja tarkastellaan kielten ja kulttuurien moninaisuutta. Taiteiden merkitystä tarkastellaan niiden vaikuttavuuden kannalta. Opintojaksoon sisältyy laajahko luovan ilmaisun tuotos. Käsitellään erilaisia opintojakson aiheisiin liittyviä puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä. Luetaan jokin kaunokirjallinen teos.
Arviointi:Mahdolliset suulliset ja kirjalliset kuulustelut, kaunokirjallisen teoksen analysointi joko suullisesti tai kirjallisesti. Suullinen, kirjallinen tai multimodaalinen tuotos opintojakson aiheisiin liittyen. Arvioinnissa otetaan huomioon myös koti- ja tuntitehtävien suorittaminen sekä aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana.
ENA04 Englannin kieli vaikuttamisen välineenä (2op)
Opintojakson aikana kehitetään ajattelu- ja opiskelutaitoja harjoittelemalla krittisiä luku- ja tiedonhankitataitoja sekä niihin pohjautuvia soveltamisen ja tuottamisen taitoja. Tavoitteina on tutustua medioissa esillä oleviin ajankohtaisiin aiheisiin ja niiden taustoihin, kehittää taitoja ilmaista ja arvioida mielipiteitä ja argumentointia tiedon perusteella ja hyödyntää erilaisia tietolähteitä, oppimisympäristöjä ja tapoja tuottaa tekstejä.
Arviointi: Mahdolliset suulliset ja kirjalliset työt, opintojakson aiheisiin liittyvä projekti ja kirjallinen tuotos. Arvioinnissa otetaan huomioon myös koti- ja tuntitehtävien suorittaminen sekä aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana.
ENA05 Kestävä tulevaisuus ja tiede (2op)
Opintojaksolla käsitellään opiskelijoita kiinnostavia tiedon- ja tieteenaloja sekä pohditaan kestävää tulevaisuutta rakentavia innovaatioita. Harjoitellaan tiedonhankinnan taitoja, erityisesti lähteen luotettavuuden tarkastelua. Opiskelija kehittää taitojaan raportoida jäsennellysti havainnoistaan yksin ja ryhmässä. Opintojaksolla pohditaan myös englannin asemaa kansainvälisenä tieteen kielenä sekä tutkitaan tieteellisen tekstin piirteitä.
Arviointi: Mahdolliset suulliset ja kirjalliset kuulustelut, ryhmä- tai yksilöprojektit sekä opintojakson aihepiireihin liittyvä kirjoitustehtävä. Arvioinnissa otetaan huomioon myös koti- ja tuntitehtävien suorittaminen sekä aktiivinen osallistuminen opintojakson aikana.
ENA06 Englannin kieli jatko-opinnoissa ja työelämässä (2op)
Opintojaksolla syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.
Arviointi: Mahdolliset suulliset ja kirjalliset kuulustelut, kuuntelukoe, CV ja työpaikkahaastattelu, kurssikirjoitelma sekä mahdolliset muut opintojaksolle osallistuvien kanssa sovittavat työt. Arvioinnissa otetaan huomioon myös koti- ja tuntitehtävien suorittaminen sekä aktiivinen osallistuminen.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
Opintojaksoilla syvennetään opiskelijan taitoa käyttää englannin kieltä eri tarkoituksiin. Niillä harjoitellaan tekstien tulkitsemista ja tuottamista yksin ja yhdessä sekä kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Opintojaksoihin voidaan integroida muihin opintoihin liittyvä laajahko kirjallinen tai suullinen englanninkielinen osuus tai kokonaisuus.
ENA07 Ympäristö ja kestävä elämäntapa (2op)
Opintojaksolla jatketaan oppimäärän pakollisten opintojaksojen teemojen käsittelyä valmistaen opiskelijoita kestävää elämäntapaa ja tulevaisuutta kohti. Tavoitteena on auttaa opiskelijoita kehittymään maailmankansalaisiksi, joilla on tietoa, taitoa ja tahtoa osallistua globaaleista ympäristökysymyksistä käytäviin keskusteluihin niin paikallisella kuin globaalilla tasolla. Opintojakson aikana harjoitetaan erityisesti lähdekritiikin opettelua, syy-seuraussuhteiden analysointia ja otetaan esimerkkejä kansainvälisistä sopimuksista sekä sopimusneuvotteluista.
Arviointi: Tieteellisen artikkelin käsittely (esim. tiivistelmänä/referaattina tai suullisena esityksenä), mahdolliset suulliset ja kirjalliset kuulustelut, suulliset harjoitukset, mahdolliset sanakokeet ja opiskelijoiden kanssa yhdessä sovitut pienimuotoiset projektityöt sekä kurssikirjoitelma. Kurssin arviointi sovitaan tarkemmin opiskelijoiden kanssa yhteistyössä kurssin alussa.
ENA08 Viesti ja vaikuta puhuen (2op)
Opintojakson aikana opiskelija harjoittelee monipuolisesti suullista viestintää englannin kielellä. Hän laajentaa ymmärrystään puhumisen piirteistä sekä siitä, miten suullinen viestintä ja vuorovaikutus eroavat kirjoitetusta kielestä. Lisäksi opiskelija tutustuu erilaisiin englannin kielen variantteihin (myös ei-äidinkielisten puhujien käyttämään englantiin). Opintojakso valmentaa englannin yo-kokeeseen. Opintojakson lopuksi opiskelija suorittaa Opetushallituksen suullisen kielitaidon kokeen ja saa siitä erillisen todistuksen. Arviointiin vaikuttavista osioista sovitaan yhdessä opintojakson alussa.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
ENA09 Kohti yo-koetta (2op)
Opintojakson arviointiin vaikuttavat preliminäärikoe 299p, kaksi ainetta, yo-tehtävät, sanaston kertaukset ja osallistuminen. Opintojakson hyväksytysti suorittaminen edellyttää kurssitehtävien ja preliminäärikokeen hyväksytysti suorittamista. Kurssin aikana tutustutaan ylioppilastutkinnon kielikokeeseen. Opintojakso arvioidaan suoritettu (S) / hylätty (4) –merkinnällä.
ENA10 Englannin kielioppi (2op)
Opintojakson arviointiin vaikuttavat kurssin aikana tehtävät kertaukset, tunnilla tehdyt tehtävät ja kotitehtävät sekä osallistuminen. Opintojakso arvioidaan suoritettu (S) / hylätty (4) –merkinnällä.
ENA11 Kirjoittamisen opintojakso (2op)
Opintojakso on tarkoitettu toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille. Opintojakson aikana harjoitellaan erityyppisiä kirjoittamisen muotoja, esim. argumentaatiota ja kuvailua. Opintojakson alussa sovitaan yhdessä arviointiin vaikuttavat kirjalliset työt. Opintojakson aikana tehtävät harjoitukset tulee palauttaa sovittuihin määräpäiviin mennessä, jotta voi jatkaa opintojaksolla. Opiskelija saa tuotoksistaan sekä kirjallista että suullista palautetta. Kurssi arvioidaan merkinnällä suoritettu (S) / hylätty (4) - merkinnällä.
ENA12 Basic English+ (2 op)
Opintojaksolla kerrataan englannin kielen perusteita, ja se on suunnattu opiskelijoille, jotka haluavat vankentaa kielitaitoaan. Opintojakson arviointiin vaikuttavat opiskelijan edistyminen ja opintojakson aikana palautetut suulliset ja kirjalliset työt. Opintojakso arvioidaan suoritettu (S) / hylätty (4) - merkinnällä.
ENA13 Advanced English (AE)
ENA01 (1 op.) + ENA02 (2 op.) + ENA03 (2 op.) + ENA04 (2 op) + ENA05 (2 op) + ENA06 (2 op)
Advanced English -opintojakso muodostuu kuudesta opintojaksosta ENA01, ENA02, ENA03, ENA04, ENA05 ja ENA06. Se on suunnattu opiskelijoille, joiden kielitaito on lukion opintojen alkuvaiheessa vähintään tasolla B2.1. eurooppalaisen viitekehyksen mukaan. Tälle opintojaksolle haetaan lukuvuoden alussa erillisellä hakumenettelyllä, johon kuuluu sekä kirjallinen että suullinen osuus. Opintojaksojen aihepiirit ovat samat kuin ENA01 - ENA06 opintojaksoissa, mutta niitä käsitellään perustasoa laajemmin ja monipuolisemmin.
Opintojaksojen arviointi perustuu monipuolisiin suullisiin ja kirjallisiin näyttöihin, jotka sovitaan opintojaksojen alussa. Opiskelijalta vaaditaan itseohjautuvuutta, jotta AE-opintojaksojen eteneminen ei keskeydy. Jos opiskelija ei palauta opintojakson vaadittuja töitä, hän ei voi jatkaa AE-ryhmässä.
Suoritusjärjestys
Opintojaksot suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.
Arviointi
Opiskelussa tuetaan opiskelijan kehittymistä oman oppimisensa arvioinnissa ja kehitetään taitoja antaa vertaispalautetta. Arvosanaan vaikuttavat jatkuva näyttö, kirjalliset tuotokset ja kokeet sekä suulliset kokeet ja esitelmät. Opintojaksot arvostellaan numeroarvosanoin. Opintojaksosta saa aina arvosanan, jos on ollut läsnä oppitunneilla ja suorittanut kokeet. Puuttuvat työt alentavat automaattisesti arvosanaa.
Opetusjärjestelyt
Opetuksessa käytetään monipuolisia työskentelymenetelmiä ottaen huomioon erilaisia oppijoita.
Opetuksessa käytetään hyväksi eri medioita ja sähköisiä lähteitä.
Valtakunnalliset pakolliset opintojaksot
SAA01 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)
Opintojakso SAA01 tutustuttaa opiskelijaa lukion saksanopiskeluun, jossa kohdekieltä käytetään mahdollisimman paljon. Tehtävänä on kehittää opiskelijan kielitietoisuutta ja kieli-identiteettiä sekä itse- ja vertaisarviointitaitoja sekä vahvistaa opiskelijan ja ryhmän hyvinvointiosaamista. Opintojaksossa hyödynnetään kielenopiskelun apuvälineitä ja opitaan suhteuttamaan osaamistaan ja tavoitteitaan opiskelulle määriteltyyn taitotasoon. Kieliprofiilia täydennetään saksan näkökulmasta ja tutustutaan erilaisiin teksti- ja tyylilajeihin. Painotetaan suullista kielitaitoa ja tutustutaan ryhmään, arkielämän viestintätilanteisiin ja vuorovaikutukseen. Opintojaksossa kirjoitetaan aine.
SAA02 Saksan kieli globaalissa maailmassa ja vuorovaikutusosaaminen (3 op)
Opintojaksossa SAA02 tarkastellaan saksan kieltä ja kansainvälisyyttä arjessa ja lähiympäristöissä. Opintojaksossa harjaannutetaan vuorovaikutusta kieli- ja kulttuurirajoja ylittävissä tilanteissa. Opiskelussa tutustutaan erilaisten medioiden viestintätyyleihin ja vahvistetaan suullista kielitaitoa. Opintojaksossa järjestetään suullisen kielitaidon koe ja pidetään esitelmä.
SAA03 Saksan kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)
Opintojakson SAA03 tehtävänä on syventää kulttuurista ymmärrystä. Opintojaksossa hyödynnetään muita opintoja sekä oppimisympäristöjä ja vahvistetaan reflektoinnin käyttöä saksan oppimisen välineenä. Jaksossa voidaan tehdä oma kulttuuriportfolio, joka sisältää vaihtoehtoisia töitä kulttuurin eri aloilta ja esimerkiksi kirja- ja elokuva-arvostelun ja suullisen esitelmän. Töitä arvioidaan myös mm. itse-, kaveri-, vertais-, ja/tai ryhmäarvioinnin avulla.
SAA04 Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (2 op)
Opintojakson aikana painotetaan puhumista ja tekstin ymmärtämistä vaativahkolla tasolla. Lähtökohtana ovat oman maan ja kohdemaiden yhteiskuntiin liittyvät tekstit. Harjoitellaan erilaisia ymmärtävän lukemisen strategioita. Kirjallista ilmaisua harjoitellaan kirjoittamalla erilaisiin tarkoituksiin sopivia tekstejä. Kirjoitetaan suomenkielinen tiivistelmä. Kuullunymmärtämisen koe.
SAA05 Tiede ja tulevaisuus (2 op)
Opintojakson aikana syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja hakemalla tietoa opiskelijoita kiinnostavista tiedon- ja tieteenaloista. Harjaannutaan jakamaan omia tietoon tai mielipiteeseen perustuvia näkökantoja. Pohditaan erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian ja digitalisaation näkökulmasta. Aihepiirit nousevat eri tiedon- ja tieteenaloista. Pidetään suullinen esitelmä keksintöihin/keksijään tai tieteeseen liittyen.
SAA06 Opiskelu, työ ja toimeentulo (2 op)
Opintojakson aikana syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä. Kirjoitetaan mm. aine ja tiivistelmä. Keskustelukoe. Simuloidaan työnhakutilanteita.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot (abivuoden opintojaksot)
SAA07 Kestävä elämäntapa (2 op)
Käsitellään yhteiskuntaan, esim. koulutukseen, työelämään ja ympäristöön, liittyviä tekstejä. Kerrataan systemaattisesti saksan verbi- ja lauseoppi. Tutustutaan ylioppilaskokeen tehtävätyyppeihin. Kirjoitetaan kurssiaineita.
SAA08 Viesti ja vaikuta puhuen (2 op)
Opintojakson aikana puhutaan ajankohtaisista tapahtumista. Niitä käsitellään mm. eri lähteistä saatavien uutisten avulla tai opiskelijoiden valinnan mukaan. Kerrataan myös muiden kurssien keskeisiä aihepiirejä sekä kerrataan ja harjoitellaan myös saksan ääntämistä ja saksalle tyypillisiä puheviestinnän strategioita. Tavoitteena on madaltaa kynnystä saksan puhumiseen ja lisätä uskallusta suulliseen viestintään. Opintojakson lopussa pidetään OPH:n suullinen koe, joka arvioidaan numeroin 4-10. Tästä kokeesta annetaan päättötodistuksen liitteenä erillinen todistus suullisesta kielitaidosta. Opintojakson arvosana koostuu kokeesta (40%) ja muista kurssin alussa sovittavista tuotoksista, sekä jatkuvasta näytöstä (60%). Opintojakson aikana tehtäviä töitä ovat mm. itsearviointi kurssin alussa ja lopussa, esitelmä ajankohtaiseen tapahtumaan tai vapaavalintaiseen aiheeseen liittyen (esim. harrastus, saksankieliset maat), kirja- tai elokuva-arvostelu, itse-arviointi (esim. Tagebuch) omasta kehittymisestä puhujana.
Koulukohtainen valinnainen opintojakso lukion aikana:
SAA11 Austauschprogramm, 2 op
Vaihto-ohjelma saksalaisen koulun kanssa. Tutustutaan saksalaiseen perheeseen ja kouluun ja saadaan vastavuoroisesti saksalainen nuori vieraaksi. Vaihtoa edeltää vierailun suunnittelu ja yhteydenpito ystävyyskoulun opiskelijaan. Suoritusmerkintä.
Suoritusjärjestys:
Opintojaksot suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.
Arviointi:
Arvosanaan vaikuttavat jatkuva näyttö, kirjalliset tuotokset, mahdolliset sanakokeet ja opintojaksokoe sekä suulliset tuotokset. Opintojaksot arvostellaan numeroarvosanoin. Opintojaksosta saa aina arvosanan, jos on ollut läsnä oppitunneilla ja suorittanut opintojaksokokeen. Puuttuvat työt alentavat automaattisesti arvosanaa. Arvioinnista sovitaan tarkemmin joka opintojakson alussa.
Opetusjärjestelyt:
Opintojaksoilla käytetään monipuolisia työskentelymenetelmiä ottaen huomioon erilaisia oppijoita. Opetuksessa pyritään käyttämään hyväksi eri medioita ja sähköisiä lähteitä.
- opiskeluvuodelle sopivia opintojaksoja ovat SAB31, SAB32, SAB33/SAB2 sekä SAB34/SAB21
- opiskeluvuodelle sopivia kursseja ovat SAB35/SAB23, SAB36/SAB24, SAB37/SAB25, SAB38/SAB26 ja SAB311/SAB211
- opiskeluvuodelle sopivia kursseja ovat SAB39/SAB27, SAB28 ja SAB311/SAB211
Valtakunnalliset opintojaksot
SAB31 Perustason alkeet 1 (2 op)
- Opintojakson tehtävänä on motivoida pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen kielenopiskeluun sekä vahvistaa opiskelijan mielenkiintoa uutta kieltä ja kulttuureja kohtaan. Opiskelijaa rohkaistaan toimimaan kohdekielellä aktiivisesti, monenlaisia alkeiskielitaitoa kompensoivia vuorovaikutusstrategioita käyttäen.
- Tavoitteena on, että opiskelija hahmottaa kohdekielen suhteen jo osaamiinsa kieliin sekä sen aseman maailmassa. Lisäksi opiskelija löytää itselleen sopivia keinoja oppia ja opiskella kieltä. Aihepiireinä ovat jokapäiväiset viestintätilanteet, keskeisimmät viestintästrategiat ja tavallisimmat kohteliaisuuteen liittyvät ilmaukset.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet ja mahdollinen opintojaksokoe.
SAB32 Perustason alkeet 2 (2 op)
- Opintojakson tehtävänä on rohkaista opiskelijaa käyttämään vähäistäkin kielitaitoa vuorovaikutustilanteissa. Aihepiireinä ovat oman lähipiirin ja arjen kuvailu, sosiaalisen kohtaamisen tilanteet arjessa ja tavanomaiset asiointitilanteet.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet ja mahdollinen opintojaksokoe.
SAB33/SAB21 Perustason alkeet 3 (2 op)
- Opintojaksossa kerrataan aiemmin opittua ja kehitetään vuorovaikutusta A1.2 -taitotasoa kohti.
- Aihepiireinä ovat sosiaalisen kohtaamisen tilanteet arjessa, tavanomaiset asiointitilanteet, vapaa-ajan vietto ja harrastukset sekä koulu.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet, lyhyt viestinnällinen tuotos, lyhyt suullinen esitys sekä opintojaksokoe.
SAB34/SAB22 Perustaso 1 (2 op)
- Hyödynnetään kohdekieltä tiedonhankinnan välineenä. Aihepiireinä ovat kohdekielen maantieteellinen levinneisyys sekä variantit, arjen tavat ja traditiot sekä kulttuurierojen vertailu. Vuorovaikutusta kehitetään taitotason A1.3 tavoitteiden mukaisesti.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet, lyhyt kirjallinen tuotos, lyhyt suullinen tuotos ja opintojaksokoe.
SAB35/SAB23 Perustaso 2 (2 op)
- Harjoitellaan omien tuntemusten ja mielipiteiden ilmaisua kohdekielellä sekä vuorovaikutuksen ylläpitoa ja aktiivisen kuuntelun taitoa. Tavoitteena on pystyä vuorovaikutukseen taitotasolla A1.3–A2.1. Aihepiireinä ovat hyvinvointi ja terveys sekä eri elämänvaiheet.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet ja opintojaksokoe, suullinen tai kirjallinen kurssin aihepiireihin liittyvä tuotos sekä suullinen koe.
SAB36/SAB24 Perustaso 3 (2 op)
- Käsitellään kielialueen kulttuurisesti ja historiallisesti keskeisiä aiheita. Tutkitaan itseä kiinnostavia kulttuuriaiheita kohdekielellä.Tavoitteena on pystyä vuorovaikutukseen taitotason A2.1 tavoitteiden mukaisesti. Aihepiireinä ovat kielialueen kulttuuri sekä luova toiminta opiskelijoiden oman mielenkiinnon perusteella.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet ja opintojaksokoe sekä kulttuurisiin teemoihin liittyvä suullinen ja/tai kirjallinen esitys (esimerkiksi kirja- tai elokuva-arvostelu).
SAB37/SAB25 Perustaso 4 (2 op)
- Vahvistaa opiskelijan itsetuntoa kielenkäyttäjänä harjoittelemalla kieltä erilaisissa jatko-opintoihin ja työelämään liittyvissä tilanteissa. Tavoitteena on pystyä vuorovaikutukseen taitotason A2.1 tavoitteiden mukaisesti. Aihepiireinä ovat opiskelu koulussa, mahdolliset jatko-opinnot, työelämä sekä tulevaisuudensuunnitelmat.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet ja opintojaksokoe, Lebenslauf eli ansioluettelo ja työhakemus sekä simuloitu työnhakuprosessi.
SAB38/SAB26 Perustaso 5 (2 op)
- Luetaan ja tulkitaan eri tasoisia ja pituisia tekstejä. Vahvistetaan tekstintulkinnan strategioita ja syvennetään vuorovaikutustaitoja ottaen erityisesti huomioon viestin vastaanottaja. Tavoitteena on pystyä vuorovaikutukseen taitotason A2.1 tavoitteiden mukaisesti. Aihepiirejä ovat ajankohtaiset aiheet, kohdekieliset mediat sekä lähdekritiikki.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet ja opintojaksokoe, suullinen ja/tai kirjallinen tuotos, jossa innovoidaan pareittain tai ryhmissä ratkaisuja ympäristöön ja asumiseen liittyviin ongelmiin.
Koulukohtainen opintojakso
SAB39 / SAB27 Perustason jatko 1 (2 op)
- Painotetaan tekstin ymmärtämistä ja tulkintaa sekä valmistaudutaan yo-tutkinnon saksan kokeeseen. Vahvistetaan kielen tuottamista vuorovaikutustilanteen edellyttämällä tavalla.Tavoitteena on pystyä vuorovaikutukseen taitotason A2.1 tavoitteiden mukaisesti. Aihepiireinä ovat muun muassa ajankohtaiset aiheet, kohdekieliset mediat sekä lähdekritiikki.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet ja kielioppitestaukset sekä muut opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa sovittavat arviointitavat.
SAB310 / SAB28 Perustason jatko 2 (2 op)
- Harjoitetaan suullista viestintää. Vahvistetaan taitoja, joita opiskelija voi hyödyntää pystyäkseen jatkamaan osaamisensa omaehtoista kehittämistä. Tavoitteena on, että opiskelija pystyy vuorovaikutukseen taitotason A2.2 tavoitteiden mukaisesti. Valmistaudutaan yo-tutkinnon saksan kokeeseen. Aihepiireinä ovat muun muassa kansainvälinen osaaminen ja yhteistyö, tutustuminen erilaisiin kansainvälisiin kielitaidon arviointijärjestelmiin sekä kielitaitovaatimukset muun muassa jatko-opinnoissa.
- Arviointi: mahdolliset sanakokeet ja kielioppitestaukset, suullinen koe sekä muut opiskelijoiden kanssa opintojakson alussa sovittavat arviointitavat.
SAB311/SAB211 Vaihto-ohjelma saksalaisen koulun kanssa
- Opintojakso sisältää vierailun saksalaiseen kouluun ja asumisen isäntäperheessä ja saksalaisten vierailun Suomessa ja ohjelman suunnittelun sekä siihen osallistumisen.
- Opintojaksolle voi osallistua toisena tai kolmantena opiskeluvuonna.
- Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän.
Opintojaksojen suoritusjärjestys
- B3: Ensimmäisenä vuonna opintojaksot 1-3, toisena 4-6, kolmantena 7-8.
- B2: Ensimmäisenä vuonna 1, toisena 2-4, kolmantena 5-6 (mahdollista aloittaa myös B3 kanssa)
Arviointi
- Arvosana muodostuu kokonaisarvioinnista, jossa otetaan huomioon mm. opiskelijan kirjalliset ja suulliset valmiudet ja kuullun ja luetun ymmärtämisen taidot.
- Ensimmäisillä opintojaksoilla painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet, myös kuuntelemista harjoitellaan. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullista viestintää harjoitellaan edelleen kaikilla opintojaksoilla. Keskeistä on kehittää jokapäiväisen viestinnän perusvalmiuksia.
EAB31 Perustason alkeet 1 (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan opiskeltavan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan uuden kielen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.
EAB32 Perustason alkeet 2 (2 op)
Harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opetellaan lisää kompensaatiokeinojen ja muiden viestintästrategioiden käyttöä.
EAB33 / EAB21 Perustason alkeet 3 (2 op)
Harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.
EAB34 /EAB22 Perustaso 1
EAB35 / EAB23 Perustaso 2
EAB36 / EAB24 Perustaso 3
EAB37 /EAB25 Perustaso 4
EAB38 / EAB26 Perustaso 5
Suoritusjärjestys
Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.
Arviointi
Kurssiarvioinnissa voidaan ottaa huomioon yleensä mm. seuraavia osa-alueita:
- tuntityöskentely
- kotitehtävät
- kotona ja koulussa tehtävät suulliset ja kirjalliset projektityöt
- mahdollinen oman oppimisen kieliportfolio
- suulliset ja kirjalliset kuulustelut
Ranskan kielessä on myös mahdollista suorittaa keväisin Ranskan valtion virallisia kielitutkintoja (DELF).
Pakolliset opintojaksot
RAA1 Opiskelutaidot ja kieli-identiteetin rakentaminen (1 op)
Moduulissa RAA1 tutustutaan ranskan opiskeluryhmään ja pohditaan yhdessä monipuolisen kielitaidon merkitystä jatko-opinnoissa ja työelämässä. Kartoitetaan yhteisöllisesti koko lukion ranskanopiskelun tavoitteita sekä pohditaan tehokkaita oppimisstrategioita. Opiskelija harjaantuu suhteuttamaan omaa osaamistaan kielitaidon eurooppalaisen taitotasokuvauksen tasoihin ja täydentää omaa kieliprofiiliaan.
Opintojakson arvioinnin välineenä voidaan käyttää portfoliota, jota työstetään muilta opiskelijoilta ja opettajalta saadun palautteen avulla. Opiskelija saa mahdollisuuden osallistua opintojakson arvioinnista sopimiseen ja harjaantuu näin ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan. Opintojakso arvioidaan numeroasteikolla 4–10.
RAA2 Kieli globaalissa maailmassa ja vuorovaikutusosaaminen (3 op)
Moduulissa RAA2 tarkastellaan ranskan kieltä globaalin osaamisen taitona. Keskeisenä sisältönä on harjoitella rakentavan vuorovaikutuksen keinoja tilanteissa, joissa viestitään yli kieli- ja kulttuurirajojen. Rohkaistaan opiskelijaa kehittämään ryhmätyöskentelytaitojaan sekä vahvistamaan kielellistä itsetuntoaan. Tutustutaan ranskan kielen ääntämisen perusperiaatteisiin, pohditaan ranskan maantieteellistä ja tilannekohtaista vaihtelua sekä vertaillaan ranskaa muihin kieliin.
Opintojakson arvioinnin välineenä voidaan käyttää portfoliota, jota työstetään muilta opiskelijoilta ja opettajalta saadun palautteen avulla. Opiskelija saa mahdollisuuden osallistua opintojakson arvioinnista sopimiseen ja harjaantuu näin ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan. Opintojakso arvioidaan numeroasteikolla 4–10.
RAA3 Kieli ja kulttuuri luovan ilmaisun välineenä (2 op)
Moduulissa RAA3 käsitellään eri taiteisiin ja luovaan ilmaisuun liittyviä aiheita, jolloin otetaan huomioon opiskelijoiden omat kiinnostuksen kohteet ja hyödynnetään lukion muita oppiaineita sekä erinäisiä oppilaitoksen ulkopuolisia oppimisympäristöjä kuten museoita ja kulttuuri-instituutteja. Opiskelija hankkii, muokkaa ja tuottaa tietoa kurssin aihepiireistä sekä suullisesti että kirjallisesti, jakaa ja rakentelee tietoa yhteisöllisesti sekä arvioi sitä.
Opintojakson arvioinnin välineenä voidaan käyttää portfoliota, jota työstetään muilta opiskelijoilta ja opettajalta saadun palautteen avulla. Opiskelija kehittää edelleen itsearvioinnin taitojaan. Opiskelija saa mahdollisuuden osallistua opintojakson arvioinnista sopimiseen ja harjaantuu näin ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan. Opintojakso arvioidaan numeroasteikolla 4–10.
RAA04 Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (P)
Kurssilla käsitellään yhteiskunnallisia ilmiöitä ja ajankohtaisia uutisteemoja. Harjoitellaan tiedonhakua ja kriittisen lukemisen taitoja. Seurataan ranskankielisiä uutismedioita monipuolisesti ja vahvistetaan niiden avulla kuullunymmärtämisen ja lukemisen taitoja. Vankennetaan oman mielipiteen perusteltua esittämistä ranskan kielellä. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAA05 Tiede ja tulevaisuus (P)
Kurssin aihepiirit nousevat eri tieteenaloista. Pohditaan erilaisia tulevaisuudennäkymiä erityisesti teknologian ja digitalisaation näkökulmasta. Tutustutaan ranskankielisiin autenttisiin teksteihin ja videotallenteisiin, jotka käsittelevät tiedettä, teknologiaa ja tulevaisuutta. Harjoitellaan myös selkeiden ja jäsenneltyjen tekstien laatimista ranskaksi. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAA06 Opiskelu, työ ja toimeentulo (P)
Kurssilla tutustutaan tekstilajeihin ja videotallenteisiin, joita opiskelijat kohtaavat jatko-opinnoissaan ja työelämässä. Pohditaan jatko-opintoja sekä urasuunnitelmia. Käsitellään myös makrotalouden ilmiöitä sekä henkilökohtaiseen talouteen liittyviä teemoja ranskaksi. Harjoitellaan edelleen selkeiden, jäsenneltyjen tekstien laatimista kiinnittäen huomiota tekstin sidoskeinoihin. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
Valinnaiset opintojaksot
RAA07 Kestävä elämäntapa (VS)
Kurssilla jatketaan oppimäärän pakollisten kurssien tietojen ja taitojen käsittelyä. Kurssin keskeinen aihepiiri on ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurillisesti kestävä elämäntapa. Tämän aihepiirin käsittelyssä otetaan huomioon opiskelijoiden kiinnostuksen kohteet. Edelleen jatketaan selkeiden, jäsenneltyjen tekstien laatimisen harjoittelua. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAA08 Viesti ja vaikuta puhuen (VS)
Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa ranskaa suullisesti, keskustella ranskaksi sekä ymmärtää ranskankielistä puhuttua kieltä. Vankennetaan puheen sujuvuutta ja harjoitellaan suullisia esityksiä. Kurssilla kertautuvat aiemmilla kursseilla käsitellyt aihepiirit, mikä valmentaa opiskelijaa ylioppilaskirjoituksiin. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAA09 Abikurssi (K)
Kurssilla kerrataan ranskan kielen oppimäärää ja valmistaudutaan ylioppilastutkintoon sekä Ranskan valtion DELF B2-tason kielitutkintoon monipuolisten suullisten ja kirjallisten harjoitusten avulla. Tehdään tehtäviä Abitti-ympäristössä, mikä antaa varmuutta yo-kokeeseen. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
RAA10 (K)
Otaniemen lukiossa järjestetään mahdollisuuksien mukaan vuosittain vaihto-ohjelma tai vierailu ranskankielisessä maassa. Kurssin hyväksytty suoritus edellyttää kurssiin liittyvien tehtävien tekemistä. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
Suoritusjärjestys
Kurssit suositellaan suoritettavaksi numerojärjestyksessä.
Arviointi
Kurssiarvioinnissa voidaan ottaa huomioon yleensä mm. seuraavia osa-alueita:
- tuntityöskentely
- kotitehtävät
- kotona ja koulussa tehtävät suulliset ja kirjalliset projektityöt
- mahdollinen oman oppimisen kieliportfolio
- suulliset ja kirjalliset kuulustelut
Ranskan kielessä on myös mahdollista suorittaa keväisin Ranskan valtion virallisia kielitutkintoja (DELF).
Valtakunnalliset opintojaksot
RAB31 Perustason alkeet 1 (2 op)
Opintojakson tehtävänä on motivoida pitkäjänteiseen ja tavoitteelliseen kielenopiskeluun sekä vahvistaa opiskelijan mielenkiintoa uutta kieltä ja kulttuureja kohtaan. Opiskelijaa rohkaistaan toimimaan kohdekielellä aktiivisesti arkipäiväisissä viestintätilanteissa, monenlaisia alkeiskielitaitoa kompensoivia vuorovaikutusstrategioita käyttäen. Lisäksi opiskelijaa autetaan löytämään itselleen sopivia keinoja oppia uutta kieltä.
Arviointi: Harjoitellaan vuorovaikutusta yksinkertaisissa arkeen liittyvissä tilanteissa. Opintojaksoon sisältyy runsaasti suullisia viestintäharjoituksia pareittain, ryhmissä ja yksin. Käydään läpi ranskan kielen ääntämisen perusteita. Opintojakso arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAB32 Perustason alkeet 2 (2 op)
Opintojakson tehtävänä on rohkaista opiskelijaa käyttämään vähäistäkin kielitaitoa jokapäiväisissä vuorovaikutustilanteissa ja hyödyntämään kieltä väylänä omien mielenkiinnon kohteiden pariin, myös maailmankuvan laajentamiseksi.
Arviointi: Kehitetään yhdessä tehokkaita kieltenopiskelumenetelmiä. Harjoitellaan kertomaan yksinkertaisesti itsestään ranskaksi niin suullisesti kuin kirjallisesti sekä selviytymään yksinkertaisista arkielämän vuorovaikutustilanteista. Jatketaan ranskan kielen ääntämiseen syventymistä. Laaditaan lyhyitä kirjallisia viestejä. Opintojakso arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAB33 /RAB21 Perustason alkeet 3 (2 op)
Opintojakson tehtävänä on ohjata opiskelijaa muodostamaan kokonaisnäkemys perustason alkeisvaiheesta ja edistymisestä kohdekielen opinnoissa. Aihepiireinä ovat vapaa-ajan vietto, harrastukset ja koulu. Tarvittaessa huomiota kiinnitetään B2-oppimäärää peruskoulun puolella opiskelleen opiskelijan opintojen aloittamiseen.
Arviointi: Harjoitellaan kertomaan yksinkertaisesti itsestään ranskaksi niin suullisesti kuin kirjallisesti sekä selviytymään yksinkertaisista arkielämän vuorovaikutustilanteista. Jatketaan ranskan kielen ääntämiseen syventymistä. Laaditaan lyhyitä kirjallisia viestejä. Opintojakso arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAB34 /RAB22 Perustaso 1 (2 op)
Opintojakson tehtävänä on ohjata opiskelijaa hyödyntämään kohdekieltä tiedonhankinnan välineenä. Opintojaksossa vahvistetaan opiskelijan kansainvälisyysvalmiuksia ja rohkaistaan opiskelijaa toimimaan oman kulttuurinsa lähettiläänä. Opiskelija tutustuu kohdekielen levinneisyyteen ja eri variantteihin sekä ranskankielisten maiden tapakulttuureihin ja traditioihin. Harjoitellaan viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla ja tutustutaan maiden kulttuurieroihin.
Arviointi: Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää sekä selviytymään yksinkertaisista arkielämän vuorovaikutustilanteista. Harjoitellaan edelleen ääntämistä. Opintojakso arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAB35 / RAB 23 Hyvinvointi ja huolenpito (2op)
Opintojaksolla opetellaan toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä teemoista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAB36 / RAB24 Kulttuuri ja mediat (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan mm. ranskalaisen kielialueen kirjallisuuteen, musiikkiin, kuvataiteisiin sekä elokuvataiteeseen. Harjoitellaan taiteisiin liittyvää sanastoa sekä suullisesti että kirjallisesti. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAB37 / RAB25 Opiskelu, työ ja tulevaisuus (2 op)
Opintojakson aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä tulevaisuudensuunnitelmiin. Harjaannutaan kirjoittamaan lyhyitä viestejä, viestimään suullisesti, lukemaan tekstejä ja katsomaan videoita sekä kuuntelemaan äänitteitä kurssin aihepiireistä. Kurssi arvioidaan numeroarvosanalla, ja arvioinnin painopisteistä päätetään yhdessä opiskeluryhmän kanssa.
RAB38 / RAB26 Yhteinen maapallomme (2 op)
Kuvaus tulossa.
Koulukohtaiset opintojaksot
RAB39 Abikertaus
Kuvaus tulossa.
RAB310 Vaihto-ohjelma tai vierailu ranskankielisessä maassa
Otaniemen lukiossa järjestetään mahdollisuuksien mukaan vuosittain vaihto-ohjelma tai vierailu ranskankielisessä maassa. Kurssin hyväksytty suoritus edellyttää kurssiin liittyvien tehtävien tekemistä. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
Oppimäärän vaihtaminen
Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen opintojaksot luetaan hyväksi seuraavasti:
MAA2 → MAB2
MAA3 → MAB3
MAA6 → MAB8
MAA8 → MAB5
MAA9 → MAB7
Muut pitkän oppimäärän mukaiset opinnot voivat olla lyhyen oppimäärän paikallisia valinnaisia opintojaksoja opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla.
D-matematiikka (MAD)
- D-matematiikka on pakollinen niille erikoislukion opiskelijoille, joilla on matematiikka pääaineena.
- Muista opiskelijoista tätä vaihtoehtoa suositellaan niille, jotka ovat menestyneet matematiikassa erinomaisesti ja jotka ovat valmiita työskentelemään matematiikan opiskelussa erityisen ahkerasti.
Opintojaksojen arviointi ja suorittaminen
- Opintojakson arviointi perustuu koetehtäviin (75 %) ja muuhun näyttöön (25 %), josta sovitaan opintojakson alkaessa. Muuta näyttöä ovat muun muassa harjoitustehtävät, testit ja projektit.
- Opintojakson voi suorittaa itsenäisesti osallistumalla kokeeseen ja palauttamalla tarkastettavaksi opettajan antamat harjoitustehtävät. Itsenäisestä suorittamisesta on sovittava opettajan kanssa ennen opintojakson alkua.
- Erikseen koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot arvioidaan suoritusmerkinnällä ja arviointi perustuu oppilaan läsnäoloon opetuksessa. Itsenäinen suoritus ei ole mahdollinen.
Suoritusjärjestys yleislukioon
- lukiovuosi
pakolliset: MAY01, MAA02, MAA03, MAA04
valinnaiset: MAA14 - lukiovuosi
pakolliset: MAA05, MAA09+MAA06, MAA07, MAA08
valinnaiset: MAA11, MAA15, MAA16 - lukiovuosi
pakolliset:
valinnaiset: MAA10, MAA11, MAA12, MAA13
Suoritusjärjestys erikoislukioon (D-matematiikka)
- lukiovuosi
pakolliset: MAY01, MAA02, MAA03, MAA04, MAA11
valinnaiset: MAA14, MAA18 - lukiovuosi
pakolliset: MAA05, MAA09+MAA06, MAA07, MAA08
valinnaiset: MAA15, MAA16, MAA21 - lukiovuosi
pakolliset: MAA10, MAA12, MAA13
valinnaiset: MAA17
Pakolliset opintojaksot
Matematiikan yhteinen opintokokonaisuus
MAY01 Luvut ja yhtälöt (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- kertaa prosenttilaskennan periaatteet
- osaa käyttää verrannollisuutta ongelmanratkaisussa
- syventää murtolukujen laskutoimitusten osaamistaan
- kertaa potenssin laskusäännöt
- vahvistaa ymmärrystään funktion käsitteestä
- ymmärtää yhtälön ja yhtälöparin ratkaisemisen periaatteet
- oppii käyttämään ohjelmistoja funktion kuvaajan piirtämisessä, havainnoinnissa ja yhtälöiden ratkaisemisessa.
MAA02 Funktiot ja yhtälöt 1 (3 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- tutustuu ilmiöiden matemaattiseen mallintamiseen polynomi-, rationaali- ja juurifunktioiden avulla, tuntee polynomi-, rationaali- ja juurifunktioiden ominaisuudet ja osaa ratkaista niihin liittyviä yhtälöitä sekä tietää polynomifunktion nollakohtien ja polynomin tekijöiden välisen yhteyden
- osaa ratkaista yksinkertaisia polynomiepäyhtälöitä
osaa käyttää ohjelmistoja polynomi-, rationaali- ja juurifunktioiden tutkimisessa sekä polynomi-, rationaali- ja juuriyhtälöiden ja polynomiepäyhtälöiden ratkaisemisessa sovellusten yhteydessä.
MAA03 Geometria (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- harjaantuu hahmottamaan ja kuvaamaan tilaa ja muotoa koskevaa tietoa sekä kaksi- että kolmiulotteisissa tilanteissa
- osaa soveltaa yhdenmuotoisuutta, Pythagoraan lausetta sekä suora- ja vinokulmaisen kolmion trigonometriaa
- harjaantuu muotoilemaan, perustelemaan ja käyttämään geometrista tietoa sisältäviä lauseita
- osaa käyttää ohjelmistoja tutkiessaan kuvioita ja kappaleita sekä niihin liittyvää geometriaa.
MAA04 Analyyttinen geometria ja vektorit (3 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- ymmärtää, kuinka analyyttinen geometria luo yhteyksiä geometristen ja algebrallisten käsitteiden välille
- ymmärtää yhtälön geometrisen merkityksen
- osaa ratkaista muotoa | f(x) | = a tai | f(x) | = | g(x) | olevia itseisarvoyhtälöitä
- ymmärtää vektorikäsitteen ja perehtyy vektorilaskennan perusteisiin
- osaa tutkia kaksiulotteisen koordinaatiston pisteitä, etäisyyksiä ja kulmia vektoreiden avulla
- osaa ratkaista tasogeometrian ongelmia vektoreiden avulla
- osaa käyttää ohjelmistoja käyrien ja vektoreiden tutkimisessa sekä niihin liittyvissä sovelluksissa.
MAA05 Funktiot ja yhtälöt 2 (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- tutustuu ilmiöiden matemaattiseen mallintamiseen sini- ja kosinifunktioiden sekä eksponentti- ja logaritmifunktioiden avulla
- tutkii sini- ja kosinifunktioita yksikköympyrän symmetrioiden avulla
- osaa ratkaista sellaisia trigonometrisia yhtälöitä, jotka ovat tyyppiä
sin f(x) = a tai sin f(x) = sin g(x) - osaa soveltaa sini- ja kosinifunktioiden yhteyttä sin2 x + cos2 x = 1
- tuntee eksponentti- ja logaritmifunktioiden ominaisuudet ja osaa ratkaista niihin liittyviä yhtälöitä
- osaa käyttää ohjelmistoja funktioiden tutkimisessa, yhtälöiden ratkaisemisessa ja sovellusten yhteydessä.
MAA06 Derivaatta (3 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- tutustuu ilmiöiden matemaattisten mallien käyttäytymiseen derivaatan avulla
- omaksuu havainnollisen käsityksen funktion raja-arvosta ja jatkuvuudesta
- ymmärtää derivaatan tulkinnan funktion muutosnopeutena
- kykenee määrittämään yksinkertaisten funktioiden derivaatat
- osaa derivoida yhdistettyjä funktioita
- hallitsee funktioiden kulun tutkimisen derivaatan avulla ja osaa määrittää niiden ääriarvot suljetulla välillä
- osaa käyttää ohjelmistoja raja-arvon, jatkuvuuden ja derivaatan tutkimisessa sovellusten yhteydessä.
MAA07 Integraalilaskenta (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- ymmärtää integraalifunktion käsitteen ja oppii määrittämään yksinkertaisten funktioiden integraalifunktioita
- ymmärtää määrätyn integraalin käsitteen ja sen yhteyden pinta-alaan sekä tutustuu numeeriseen menetelmään määrätyn integraalin määrittämisessä
- osaa määrittää pinta-aloja ja tilavuuksia määrätyn integraalin avulla
- perehtyy integraalilaskennan sovelluksiin
- osaa käyttää ohjelmistoja funktion ominaisuuksien tutkimisessa, integraalifunktion määrittämisessä, määrätyn integraalin laskemisessa sovellusten yhteydessä sekä numeerisessa integroinnissa.
MAA08 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- osaa havainnollistaa diskreettiä tilastollista jakaumaa sekä määrittää ja tulkita jakauman tunnuslukuja
- osaa havainnollistaa kahden muuttujan yhteisjakaumaa sekä määrittää korrelaatiokertoimen ja regressiokäyrän
- perehtyy kombinatorisiin menetelmiin
- perehtyy todennäköisyyden käsitteeseen ja laskusääntöihin
- ymmärtää diskreetin todennäköisyysjakauman käsitteen ja oppii määrittämään jakauman odotusarvon ja tulkitsemaan sitä
- osaa käyttää ohjelmistoja digitaalisessa muodossa olevan datan hakemisessa, käsittelyssä ja tutkimisessa sekä tilastollisen tiedon esittämisessä
- osaa hyödyntää ohjelmistoja jakaumien havainnollistamisessa, tunnuslukujen määrittämisessä sekä todennäköisyyksien laskemisessa.
MAA09 Talousmatematiikka (1 op, osa opintojaksoa: Talous tutuksi MAA09YH02 (3 op))
Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
- oppii hyödyntämään matemaattisia valmiuksiaan resurssien riittävyyteen, talouden suunnitteluun, yrittäjyyteen ja kannattavuuden laskentaan
- soveltaa lukujonojen kaavoja talouteen liittyvissä matemaattisissa ongelmissa
- oppii sovittamaan taloudellisiin tilanteisiin matemaattisia malleja ja ymmärtää niiden rajoitukset
- osaa hyödyntää ohjelmistoja laskelmien tekemisessä ja sovellusten yhteydessä.
YH02 Taloustieto (2 op, osa opintojaksoa: Talous tutuksi MAA09YH02 (3 op))
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
MAA10 3D-geometria (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- syventää vektorilaskennan tuntemustaan ja oppii käyttämään vektoreita kolmiulotteisessa avaruudessa
- oppii tutkimaan xyz-koordinaatiston pisteitä, suoria ja tasoja vektoreiden avulla
- vahvistaa avaruusgeometrian osaamistaan ääriarvosovellusten yhteydessä
- tutustuu kahden muuttujan funktioon
- osaa käyttää ohjelmistoja vektoreiden, suorien, tasojen ja pintojen havainnollistamisessa sekä vektorilaskennassa.
MAA11 Algoritmit ja lukuteoria (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- tietää, mikä on algoritmi, sekä oppii tutkimaan, kuinka algoritmit toimivat
- oppii toteuttamaan yksinkertaisia algoritmeja ohjelmoimalla
- perehtyy logiikan käsitteisiin
- hallitsee lukuteorian peruskäsitteet ja perehtyy alkulukujen ominaisuuksiin
- osaa tutkia kokonaislukujen jaollisuutta.
MAA12 Analyysi ja jatkuva jakauma (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- syventää ymmärrystään analyysin peruskäsitteistä
- osaa muodostaa ja tutkia aidosti monotonisten funktioiden käänteisfunktioita
- täydentää integraalilaskennan taitojaan
- perehtyy jatkuvan todennäköisyysjakauman käsitteeseen ja oppii soveltamaan normaalijakaumaa
- osaa käyttää ohjelmistoja funktion ominaisuuksien tutkimisessa ja epäoleellisten integraalien laskemisessa sovellusten yhteydessä.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
MAA13 Matematiikan maailma (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- saa kokonaiskuvan matematiikasta tieteenalana
- eheyttää matematiikan eri osa-alueet loogiseksi kokonaisuudeksi, jonka väliset yhteydet opiskelija hahmottaa
- valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin.
MAA14 Euklidinen tasogeometria (2 op)
Opintojakson tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat
- euklidiseen tasogeometriaan rakentamalla se aksiomista lähtien
- aksioomia otetaan opintojakson edetessä enemmän käyttöön ja näistä johdetaan geometrisen todistamisen perustyökalut
- Vahvistetaan geometrista hahmottamiskykyä ja ongelmanratkaisutaitoja.
- epäeuklidisiin geometrioihin.
MAA15 Lineaarialgebra (2 op) / esitietona MAA04
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- tutustuu matriisilaskennan perusteisiin
- oppii käsittelemään tason lineaarikuvauksia matriisien avulla
- osaa ratkaista lineaarisia yhtälöryhmiä matriisilaskennan avulla
- tutustuu vektoriavaruuksien ominaisuuksiin
- tutustuu matriisin ominaisarvoihin ja -vektoreihin
- tutustuu matriisilaskennan sovelluksiin, kuten matriisihajotelmiin, Markovin ketjuihin yms.
MAA16 Kompleksiluvut ja tasokäyrät (2 op)/ esitietona MAA06
Opintojakson tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat
- kompleksilukuihin ja niiden yhteyteen reaalilukujen kanssa
- kompleksilukujen perusominaisuuksiin
- algebran peruslauseeseen
- jaksollisuuteen kompleksilukujen joukossa
- tasokäyriin ja niiden parametrisointiin.
MAA17 Analyysin jatkokurssi (2 op) / esitietona MAA07
Opintojakson tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat
- integroimistekniikoihin
- differentiaaliyhtälön käsitteeseen
- differentiaaliyhtälöiden ratkaisemiseen
- fysiikkaan, biologiaan, maantieteeseen liittyviin sovelluksiin
MAA18 Sannäsin matematiikkaleiri (1 op)
Opintojakso suoritetaan osallistumalla opetukseen. Aalto-yliopiston vuosittain järjestämä viikonloppuleiri Porvoon Sannäsissa. Sopii ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijalle. Opintojakson sisältö vaihtelee vuosittain riippuen vierailevien ohjaajien aihevalinnoista. Yliopisto perii kurssista maksun, mikä sisältää matkat, majoituksen, ruuan ja opetuksen.
MAA19, MAA20 Yliopistomatematiikkaan tutustuminen, (1 op)
Opintojakso suoritetaan osallistumalla valittuihin tilaisuuksiin ja kirjoittamalla raportti. Kurssin tavoitteena on kiinnostuksen herättäminen matematiikan eri osa-alueisiin ja tutustuminen matematiikan teorioiden käytännön sovelluksiin. Lisäksi tavoitteena on:
- Opiskelija tutustuu eri matematiikan alueisiin ja sovelluksiin.
- Kannustaa opiskelijaa omatoimiseen matematiikan harrastamiseen.
- Esimerkkejä hyväksytyistä tilaisuuksista
- Aalto-yliopiston kärkikurssien matematiikan luentosarja
- Helsingin yliopiston Summamutikka-klubi
- Jokin muu lukion ulkopuolisen tahon järjestämä matematiikan tapahtuma.
Opettaja päättää opiskelijan selostuksen perusteella ennen tapahtumaan osallistumista hyväksymisestä kurssisuoritukseen.
MAA21 Tilastotieteen perusteet (2 op)
Opintojakson tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat
- taulukkolaskentaohjelman käyttöön
- havaintoaineiston hankintaan
- jakaumien havainnollistamiseen
- erojen ja riippuvuuksien havaitsemiseen
- poikkeuksien tunnistamiseen
Matematiikan lyhyen oppimäärän opetuksen tehtävänä on tarjota valmiuksia hankkia, käsitellä ja ymmärtää matemaattista tietoa ja käyttää matematiikkaa elämän eri tilanteissa ja jatko-opinnoissa.
Oppimäärän vaihtaminen
Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen opintojaksot luetaan hyväksi seuraavasti:
MAA2 → MAB2
MAA3 → MAB3
MAA6 → MAB8
MAA8 → MAB5
MAA9 → MAB7
Muut pitkän oppimäärän mukaiset opinnot voivat olla lyhyen oppimäärän paikallisia valinnaisia opintojaksoja opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla.
Opintojaksojen arviointi ja suorittaminen
- Opintojakson arviointi perustuu koetehtäviin (75 %) ja muuhun näyttöön (25 %), josta sovitaan opintojakson alkaessa. Muuta näyttöä ovat muun muassa harjoitustehtävät, testit ja projektit.
- Opintojakson voi suorittaa itsenäisesti osallistumalla kokeeseen ja palauttamalla tarkastettavaksi opettajan antamat harjoitustehtävät. Itsenäisestä suorittamisesta on sovittava opettajan kanssa ennen opintojakson alkua.
- Erikseen koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot arvioidaan suoritusmerkinnällä ja arviointi perustuu oppilaan läsnäoloon opetuksessa. Itsenäinen suoritus ei ole mahdollinen.
Suoritusjärjestys
- lukiovuosi: MAY01, MAB02, MAB03
- lukiovuosi: MAB04, MAB05, MAB06, MAB07 - valinnaisista MAB08, MAB09
- lukiovuosi: valinnaiset MAB08, MAB09, koulukohtainen MAB10
Pakolliset opintojaksot
Matematiikan yhteinen opintokokonaisuus
MAY01 Luvut ja yhtälöt (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- kertaa prosenttilaskennan periaatteet
- osaa käyttää verrannollisuutta ongelmanratkaisussa
- syventää murtolukujen laskutoimitusten osaamistaan
- kertaa potenssin laskusäännöt
- vahvistaa ymmärrystään funktion käsitteestä
- ymmärtää yhtälön ja yhtälöparin ratkaisemisen periaatteet
- oppii käyttämään ohjelmistoja funktion kuvaajan piirtämisessä, havainnoinnissa ja yhtälöiden ratkaisemisessa.
MAB02 Lausekkeet ja yhtälöt (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- harjaantuu käyttämään matematiikkaa ongelmien ratkaisemisessa ja oppii luottamaan omiin matemaattisiin kykyihinsä
- oppii muodostamaan lausekkeita ja yhtälöitä annettuihin ongelmiin sekä ratkaisemaan yhtälöitä ja tulkitsemaan saatua ratkaisua
- osaa soveltaa lukujonoja ja niistä muodostettuja summia matemaattisten ongelmien ratkaisussa
- osaa käyttää ohjelmistoja polynomifunktion tutkimisessa polynomiyhtälöihin ja polynomifunktioihin liittyvien sovellusten yhteydessä.
MAB03 Geometria (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- harjaantuu tekemään havaintoja ja päätelmiä kuvioiden ja kappaleiden geometrisista ominaisuuksista
- vahvistaa tasokuvioiden ja kolmiulotteisten kappaleiden kuvien piirtämisen taitojaan
- osaa ratkaista käytännön ongelmia geometriaa hyväksi käyttäen
- osaa käyttää ohjelmistoja kuvioiden ja kappaleiden tutkimisessa sekä geometriaan liittyvien sovellusten yhteydessä.
MAB04 Matemaattisia malleja (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- näkee reaalimaailman ilmiöissä säännönmukaisuuksia ja riippuvuuksia ja kuvaa niitä matemaattisilla malleilla
- arvioi lineaarisen ja eksponentiaalisen kasvun malleja muun muassa taulukkolaskentaohjelman avulla ja tekee ennusteita mallien avulla
- tottuu arvioimaan mallien hyvyyttä ja käyttökelpoisuutta
- osaa käyttää ohjelmistoja mallintamisessa, polynomi- ja eksponenttifunktion ominaisuuksien tutkimisessa sekä polynomi- ja eksponenttiyhtälöiden ratkaisussa sovellusten yhteydessä.
MAB05 Tilastot ja todennäköisyys (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- harjaantuu käsittelemään, havainnollistamaan ja tulkitsemaan tilastollisia aineistoja
- perehtyy todennäköisyyslaskennan perusteisiin ja sitä havainnollistaviin malleihin
- osaa käyttää ohjelmistoja digitaalisessa muodossa olevan datan hakemisessa, käsittelyssä ja tutkimisessa sekä havaintoaineiston tunnuslukujen määrittämisessä ja todennäköisyyslaskennassa.
MAB06 Talousmatematiikan alkeet (1 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- hallitsee talousmatematiikan peruskäsitteet ja -taidot
- syventää prosenttilaskennan taitojaan
- oppii kuvaamaan talouselämän asioiden kehittymistä
- osaa käyttää tietolähteitä ja ohjelmistoja laskelmien tekemisessä sovellusten yhteydessä.
MAB07 Talousmatematiikka (1 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- oppii hyödyntämään matemaattisia valmiuksiaan resurssien riittävyyteen, talouden suunnitteluun, yrittäjyyteen ja kannattavuuden laskentaan
- soveltaa lukujonojen kaavoja talouteen liittyvissä matemaattisissa ongelmissa
- oppii sovittamaan taloudellisiin tilanteisiin matemaattisia malleja ja ymmärtää niiden rajoitukset
- osaa hyödyntää ohjelmistoja laskelmien tekemisessä ja sovellusten yhteydessä.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
MAB08 Matemaattinen analyysi (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- tutkii funktion muutosnopeutta graafisin ja numeerisin menetelmin
- ymmärtää derivaatan tulkinnan funktion muutosnopeutena
- osaa tutkia polynomifunktion kulkua derivaatan avulla
- osaa määrittää sovellusten yhteydessä polynomifunktion suurimman ja pienimmän arvon
- osaa käyttää ohjelmistoja funktion kulun tutkimisessa sekä funktion derivaatan ja suljetun välin ääriarvojen määrittämisessä sovellusten yhteydessä.
MAB09 Tilastolliset todennäköisyysjakaumat (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- tutustuu normaalijakaumaan matemaattisena mallina
- tutustuu binomijakaumaan matemaattisena mallina
- vahvistaa ja monipuolistaa tilastojen käsittely- ja tutkimustaitojaan ohjelmistojen avulla
- tietää, kuinka lasketaan tilastollisiin jakaumiin liittyviä tunnuslukuja ja todennäköisyyksiä, ja osaa määrittää ne ohjelmistojen avulla
- ymmärtää luottamusvälin ja virhemarginaalin käsitteen ja osaa määrittää ne ohjelmistojen avulla.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
MAB10 Kertauskurssi (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija
- saa kokonaiskuvan lyhyen matematiikan kurssien sisällöistä ja tavoitteista
- harjaantuu käyttämään matematiikan kursseilla opittuja tietoja ja taitoja monipuolisesti ongelmanratkaisutilanteissa
- kehittyy matematiikan tehtävissä vaadittavien sähköisten ratkaisujen muodostamisessa
- tutustuu aiempien vuosien yo-koetehtäviin ja niiden ratkaisuihin
Biologian painotusaineopintojen suoritusjärjestys (painotusainebiologeille pakolliset opintojaksot merkitty tarjottimelle D-kirjaimella) on suunniteltu siten, että biologian ylioppilaskoe on sopivinta suorittaa kolmannen lukuvuoden keväällä:
- 1. lukuvuosi: BI08D, BI01D, BI02D ja BI03D
- 2. lukuvuosi: BI04D, BI05D, BI07D, BI09, BI12, BI13, BI14
- 3. lukuvuosi: BI06D, BI10D, BI11D
Muut kuin painotusainebiologian opiskelijat voivat rytmittää biologian opintonsa omien valintojensa mukaisesti siten, että voivat suorittaa biologian ylioppilaskokeen haluamassaan ajankohdassa. Kannattaa kuitenkin huomioida pääsyvaatimukset joillekin opintojaksoille:
- pakolliset opintojaksot on suoritettava ennen valtakunnallisia valinnaisia
- BI04 on suositeltavaa käydä ennen BI05
- BI04 on suoritettava ennen BI06
- BI08 on suoritettava ennen BI12
D-kirjaimella merkityt opintojaksot ovat suljettuja pääaineryhmiä. Yleislukion tai teatteri- ja medialinjan opiskelijat eivät voi valita näitä opintojaksoja. Painotusainebiologit voivat valita kaikkia opintojaksoja, myös sellaisia, joita ei ole merkitty D-kirjaimella.
Valtkakunnalliset pakolliset opintojaksot
BI01 / BID01 Elämä ja evoluutio (2 op)
Opintojaksossa perehdytään elämän edellytyksiin ja kaikille eliöille tunnusomaisiin piirteisiin. Opintojaksossa tutustutaan myös biologian tapaan hankkia ja kuvata tietoa sekä biologiaan osana luonnontieteellistä ajattelua. Keskeinen näkökulma on evoluutio ja sen merkityksen ymmärtäminen.
Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta, opiskelijan on osallistuttava vierailulle Luonnontieteelliseen keskusmuseoon (Luomus) ja suoritettava ainakin yksi koe. Lisäksi tehdään hypoteesin laadinta ja testaus sekä mahdollisesti referaatti tai kirjoitelma ajankohtaiseen teemaan liittyen. Oppitunti- ja kotitehtävät vaikuttavat myös arviointiin.
BI02/ BID02 Ekologian perusteet (1 op) ja BI03 / BID03 Ihmisen vaikutukset ekosysteemeihin (1 op)
BI02-opintojakso keskittyy ekologian perusilmiöihin, populaatiobiologiaan ja luonnon monimuotoisuuteen. BI03-opintojaksossa perehdytään erilaisiin ihmisen aiheuttamiin ympäristöongelmiin ja niiden ratkaisumalleihin.
Opintojaksojen arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta opiskelijan on osallistuttava vierailulle Luonnontieteelliseen keskusmuseoon (Luomus) ja suoritettava ainakin yksi koe. Lisäksi suunnitellaan ja toteutetaan pienimuotoinen tutkimus. Arviointiin vaikuttavat myös oppitunti- ja kotitehtävät.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
BI04 / BID04 Solu ja perinnöllisyys (2 op)
- Opintojakson tarkoituksena on auttaa opiskelijaa syventämään ymmärrystä solun rakenteesta ja toiminnasta. Kurssilla tarkastellaan myös solun toiminnan ohjaamista, solujen lisääntymistä ja periytymisen perusteita. Kurssin työtavoille on keskeistä kokeellisuus.
- Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta, opiskelijan on palautettava vaaditut työt (mahdollinen oppimispäiväkirja, kirjoitelma tai työselostus) sekä suoritettava ainakin yksi koe. Arviointiin vaikuttavat myös oppitunti- ja kotitehtävät.
BI05 / BID05 Ihmisen biologia (2 op)
Opintojakson taitotavoitteina on mikroskopointi, leikkelyt ja näistä tehtävät havainnot sekä esseekirjoitelman kirjoittaminen. Esseen kirjoittamista harjoitellaan vertaisarvioinnin tai uudelleenkirjoitusmahdollisuuden avulla. Nämä luonnollisesti vaikuttavat arviointiin samoin kuin mahdollinen oppimispäiväkirja, mahdolliset työselostukset, tuntitestit sekä koe.
BI06 / BID06 Biotekniikka ja sen sovellukset (2 op)
- Opintojakson tarkoituksena on, että opiskelija ymmärtää biologisen tutkimuksen merkityksen tulevaisuuden ongelmien ratkaisemisessa. Opintojaksolla perehdytään biologian erilaisiin sovelluksiin lääketieteessä, teollisuudessa, elintarviketuotannossa ja luonnonvarojen kestävän kehityksen mukaisessa käytössä. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat geeniteknologian ja mikrobiologian erilaiset sovellukset.
- Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta, opiskelijan on palautettava vaaditut työt (mahdollinen oppimispäiväkirja ja työselostus) sekä suoritettava ainakin yksi koe. Arviointiin vaikuttavat myös oppitunti- ja kotitehtävät.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
BID07 Biologian töitä 2 op
Opintojakso jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa tutustutaan ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan käytännössä. Jälkimmäisessä osassa tutustutaan laborointien avulla mikrobien merkitykseen bio- ja geeniteknologiassa. Opintojaksolla tehdään laborointeja, anatomisia leikkelyitä ja erilaisia koeasetelmia. Opintojaksolla voidaan tehdä vierailuja. Arvioitavia töitä ovat työselostukset ja erilaiset tehtävät. Opintojakso suoritetaan heti BID05- opintojakson jälkeen ja ennen BID06-opintojaksoa.
BI08 / BID8 Itämeren ekologian kenttäopinnot (2 op)
- Opintojakso suoritetaan intensiiviopiskeluna yliopistollisella tutkimusasemalla.
- Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen hyväksytyn arvosanan opintojaksosta opiskelijan on osallistuttava maastossa ja laboratoriossa tehtävään näytteenottoon ja havainnointiin, ryhmätyön laatimiseen ja sen esittämiseen seminaarissa.
- Opintojakso on maksullinen muille kuin biologian painotusryhmässä opiskeleville erityislukion opiskelijoille.
BI09 Biologia nyt! 2 op
- Opintojaksolla tutustutaan biologiaan tieteenalana ja biologisen tutkimuksen tekemiseen. Opiskelija pitää opintojakson ajan arvioitavaa oppimispäiväkirjaa, johon hän tekee itsenäisesti luentomuistiinpanot sekä havainnoi omaa oppimistaan. Opiskelija tutustuu johonkin tieteelliseen tutkimukseen, josta tekee referaatin.
- Opintojakson arviointi perustuu läsnäoloon ja oppimispäiväkirjaan.
BI10 Evoluutio ja systematiikka 2 op
Opintojaksolla syvennetään evolutiivista osaamista ja tutustutaan tarkemmin eliökunnan luokitteluun. Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta opiskelijan on tehtävä pääjaksoesittely annettujen ohjeiden mukaisesti ja esitettävä se seminaarissa. Lisäksi opiskelijan on osallistuttava opintojakson aikana tehtäviin töihin ja suoritettava mahdollinen koe.
BI11 Kertaus 2 op
Opintojaksolla kerrataan lukion oppimäärää ja harjoitellaan biologian reaalikokeen vastaustekniikkaa. Opiskelijan arvioitavia suorituksia ovat: kirjoitelmat, joista yksi tai useampia voi olla vertaisarvioitavia ja/tai uudelleen kirjoitettavia. Opintojakson opiskelijat osallistuvat preliminäärikokeeseen.
BI12 Valtameribiologian kenttäjakso 2 op
Opintojakso suoritetaan intensiiviopiskeluna yliopistollisella tutkimusasemalla. Opiskelijan arvioitavia suorituksia ovat läsnäolo, aktiivisuus näytteenotossa sekä oman kokeellisen työn suunnittelussa ja toteutuksessa sekä opintojakson jälkeen pidettävä seminaariesitys, josta opiskelijaryhmä saa suullisen palautteen. Opintojakso on maksullinen.
BI13 Kasvibiologian salaisuuksia 2 op
Opintojaksolla syvennetään kasvibiologian opintoja ja tehdään käytännön töitä. Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan Opintojaksosta opiskelijan on tehtävä kasvatussuunnitelma annettujen ohjeiden mukaisesti ja esitettävä se seminaarissa. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi suunnitella ja toteuttaa kasvibiologisen kokeellisen työn. Opiskelijan on osallistuttava opintojakson aikana yhteisten kylvöjen hoitamiseen ja mahdollisille vierailuille.
BI14 Mehiläisbiologia 2 op
Opintojaksolla perehdytään mehiläisten hoitoon käytännön kautta. Arviointiin vaikuttavia tekijöitä ovat läsnäolo, osallistuminen käytännön töihin, mehiläisten hoito, hunajan linkous ja pakkaaminen sekä osallistuminen myyntiin ja arviointipäivään. Opintojaksolla on pieni teoriakoe opetetuista asioista.
Valtakunnalliset pakolliset opinnot
GE01 Maailma muutoksessa (2 op)
- Opintojakso käsittelee monipuolisesti kestävää tulevaisuutta ja ilmastonmuutosta, sekä niihin liittyviä ongelmia ja niiden ratkaisumalleja.
- Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta opiskelijan tulee suorittaa ainakin yksi koe. Lisäksi pidetään oppimispäiväkirjaa tai suoritetaan mediaseurantaa sen mukaan, kumpi työtapa on käytössä. Arviointiin vaikuttavat myös oppitunti- ja kotitehtävät.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
GE02 Sininen planeetta 2 op
Opintojaksolla perehdytään maapallon luonnonympäristön toimintaan. Planetaariset ilmiöt, kivikehä, ilma- ja vesikehä, sekä biosfääri käydään systemaattisesti läpi. Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta opiskelijan on palautettava ohjeiden mukaan laaditut kirjoitelmat ja tehtävä ainakin yksi koe. Arviointiin vaikuttavat myös oppitunti- ja kotitehtävät.
- mahdolliset kirjoitelmat
- tunneilla tehtävät tehtävät ja kotitehtävät
- ainakin yksi koe
GE03 Yhteinen maailma 2 op
Opintojaksolla perehdytään ihmisen toiminnan alueellisuuteen ja sen aiheuttamiin vaikutuksiin maapallolla. Maapallon resurssien kestävä hyödyntäminen on keskeinen näkökulma. Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta opiskelijan on palautettava ohjeiden mukaan laaditut kirjoitelmat ja tehtävä ainakin yksi koe. Vaihtoehtoisesti kirjoitelmien kanssa opintojakson aikana voidaan pitää oppimispäiväkirjaa tai tehdä mediaseurantaa. Arviointiin vaikuttavat myös oppitunti- ja kotitehtävät.
- mahdolliset kirjoitelmat tai oppimispäiväkirja
- tunneilla tehtävät tehtävät ja kotitehtävät
- ainakin yksi koe
GE04 Geomedia - tutki, osallistu ja vaikuta 2 op
- Opintojaksolla perehdytään kartografiaan, paikantamiseen ja paikkatietoon, niiden olemukseen ja mahdollisuuksiin. Suomalainen aluesuunnittelujärjestelmä on myös keskeinen aihealue.
- Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta opiskelijan tulee tehdä projekti tai tutkielma valitsemastaan aiheesta. Lisäksi voidaan pitää koe. Tunti- ja kotitehtävät vaikuttavat myös arviointiin.
Koulukohtaiset opinnot
GE05 Kehittyvien maiden maantiedettä 2 op
- Opintojaksolla syvennetään omaa asiantuntemusta kehityksestä ja kehittyneisyydestä, sekä erilaisista menetelmistä joilla alueellisia kehityseroja pyritään purkamaan.
- Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta opiskelijan on laadittava ohjeiden mukaisesti tutkielma kehittyvästä maasta ja esitettävä se seminaarissa. Opintojakson arviointiin vaikuttavat myös oppitunti- ja kotitehtävät, sekä mahdollisesti tehtävä mediaseuranta.
GE06 Maantieteen retkeilyopinnot 2 op
- Opintojaksolla harjoitellaan tunnistamaan geomorfologisia ja geologisia kohteita ja erilaisia maisemia, sekä tutustutaan luonnonmaantieteellisiin tutkimusmenetelmiin.
- Opintojakson arviointi perustuu moniin tekijöihin. Saadakseen arvosanan opintojaksosta opiskelijan on osallistuttava retkille ja tehtävä niihin liittyviä tehtäviä ja maastotöitä. Opintojaksoon liittyy myös mahdollisuuksien mukaan järjestettävä seminaari, johon osallistuminen on osa opintojakson suorittamista.
Fysiikka
Fysiikan arvosana muodostuu mm. seuraavista osista: kokeet, itsearviointi, vertaisarviointi, tunti- ja kotitehtävät, kokeellinen työskentely ja niiden raportointi sekä projektityöt, esitelmät ja tutkielmat. Opintojakson alussa keskustellaan yhdessä koko ryhmän kesken, miten edellä mainittuja osia painotetaan arvosanassa.
Suositeltava fysiikan suoritusjärjestys 2021 aloittaville:
(suluissa koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot)
- 1. opintovuosi: FY01, FY02, FYo3, (FY18), FY04 (FY12)
- 2. opintovuosi: FY05, FY06 (FY15), (FY14), FY07 (FY12)
- 3. opintovuosi: FY08 (FY17), (FY13), (FY09)
Painotettu fysiikka (D-fysiikka)
Fysiikan painotusaineryhmissä tehdään paljon fysiikan kokeellisia töitä sekä perehdytään teorioihin ja ilmiöiden selittämiseen. D-kirjaimella merkityt moduulit ovat suljettua painotusaineryhmiä eivätkä yleislukion tai teatteri- ja medialinjan opiskelijat voi valita näitä moduuleita. Jos ryhmissä on tilaa, Otaniemen yleislukion ja teatteri- ja medialinjan opiskelija voi rehtorin päätöksellä osallistua painotusaineryhmän opiskeluun, mutta opiskelu tulee aloittaa painotusryhmän kanssa mahdollisimman varhain ja etenemisjärjestystä tulee noudattaa.
Opiskelijan, jonka painotusaine on fysiikka, tulee opiskella moduulit:
FY01D1, FY02D2, FY03D, FY04D, FY05D, FY06D, FY07D, FY08D, FY09D, FY10D ja FY11D.
Kaikki fysiikan koulukohtaiset moduulit lasketaan mukaan erityislukion opintopisteisiin. Fysiikan painotusaineopintojen suositeltu suoritusjärjestys on näkyvissä alla (suluissa painotusryhmäläisille valinnaiset opinnot):
- 1. opintovuosi: FY01D, FY02D, FYo3D, FY10D, (FY18), FY04D (FY12)
- 2. opintovuosi: FY05D, FY11D, FY06D, (FY15D), FY07D, (FY14), FY08D, (FY12)
- 3. opintovuosi: FY09D, (FY16D), (FY13D)
Pakolliset opinnot
FY01 / FY01D Fysiikka luonnontieteenä (1 op)
Moduulin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu aineen rakenteeseen, maailmankaikkeuden mittasuhteisiin, fysiikassa käytettäviin kokeellisiin tiedonhankintamenetelmiin ja osaa suunnitella ja toteuttaa yksinkertaisia luonnontieteellisiä kokeita.
FY02 / FY02D Fysiikka, ympäristö ja yhteiskunta (1 op)
Moduulin tavoitteena on, että opiskelija perehtyy energiaan fysiikan käsitteenä, tuntee eri energialajeja ja energiantuotantotapoja, osaa vertailla eri energiantuotantotapoja ja niiden ympäristövaikutuksia sekä saa valmiuksia osallistua ympäristöä ja teknologiaa koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon kestävän energiatalouden näkökulmasta.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
FY03 / FY03D Energia ja lämpö (2 op)
Moduulin tavoitteena on, että opiskelija syventää ymmärrystään energiasta fysiikan keskeisenä käsitteenä, osaa tutkia aineen termodynaamiseen tilaan ja olomuodon muutoksiin liittyviä ilmiöitä, osaa soveltaa termodynamiikan käsitteitä sekä malleja energiantuotannon ratkaisujen tarkastelussa ja kestävän tulevaisuuden rakentamisessa sekä tunnistaa energiatasapainon ja lämmönsiirtymisen merkityksen ilmastonmuutoksessa.
FY04 / FY04D Voima ja liike (2 op)
Moduulin tavoitteena on, että opiskelija osaa tutkia ja analysoida voimaan ja liikkeeseen liittyviä ilmiöitä. Opiskelija ymmärtää esimerkiksi säilymislakien merkityksen ja tuntee voimaan ja liikkeeseen liittyviä turvallisuusnäkökohtia.
FY05 / FY05D Jaksollinen liike ja aallot (2 op)
Moduulissa perehdytään harmoniseen vuorovaikutukseen ja gravitaatiovuorovaikutukseen sekä niiden aiheuttamiin liikeilmiöihin. Tavoitteena on, että opiskelija osaa mallintaa planetaarista liikettä ympyräliikkeenä ja perehtyy värähtely- ja aaltoliikkeen perusteisiin tutkimalla mekaanista värähtelyä, jaksollista liikettä ja ääntä.
FY06 / FY06D Sähkö (2 op)
Moduulissa perehdytään keskeisimpiin sähköistä vuorovaikutusta kuvaaviin malleihin sekä sähköenergian ja sähkötekniikan käsitteisiin. Tavoitteena on, että opiskelija osaa tutkia kokeellisesti sähköön liittyviä ilmiöitä ja tehdä sähköopin perusmittauksia. Opiskelija tuntee sähkölaitteisiin ja sähköenergian siirtoon liittyviä turvallisuusnäkökohtia.
FY07 / FY07D Sähkömagnetismi ja valo (2 op)
Moduulissa perehdytään sähkömagnetismiin ilmiöalueena, jossa sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset esiintyvät rinnakkain. Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää induktioilmiön keskeisen merkityksen sähkömagnetismissa ja ymmärtää sähköenergian tuotannon ja siirron fysikaaliset perusteet ja merkityksen yhteiskunnan toiminnan kannalta.
FY08 / FY08D Aine, säteily ja kvantittuminen (2 op)
Moduulissa perehdytään kvanttifysiikan käsitteelliseen ja teoreettiseen rakenteeseen sekä niiden kokeelliseen pohjaan. Tavoitteena on, että opiskelija tuntee ionisoivan säteilyn vaikutukset ja tutustuu säteilyn turvalliseen käyttöön sekä tutustuu kvanttifysiikkaan perustuvaan maailmankuvaan alkeishiukkasfysiikasta kosmologiaan.
Koulukohtaiset valinnaiset opinnot
FY09 / FY09D Fysiikan kokonaiskuva (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija saa hyvät valmiudet vastata fysiikan ylioppilaskokeen tehtäviin.
FY10D Fysiikan tutkimusmenetelmät 1 (2 op)
Tavoitteena on, että opiskelija saa perusvalmiudet fysiikan pääaineopiskeluun, perehtyy fysikaalisten mittauksien tekemiseen ja niiden raportoimiseen sekä oppii esittämään mittaustuloksia graafisesti ja tulkitsemaan graafeja.
FY11D Fysiikan tutkimusmenetelmät 2 (2 op)
Tavoitteena on, että opiskelija tutustuu statiikan lainalaisuuksiin ja saa yleiskuvan pyörimisliikkeestä fysiikassa.
FY12 Fysiikan mittaukset ja mittalaitteet (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija osaa soveltaa fysiikan osaamistaan laitteiden (esim.sukellusrobotti, glider) rakentamisessa, tekee tietokoneen avulla mittauksia ja tulkitsee niitä ja osaa rakentaa ja kalibroida oman mittalaitteen esim. arduinoa käyttäen.
FY13 Suhteellisuusteoria ja fysiikan matemaattiset menetelmät (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija kykenee soveltamaan lukiomatematiikan mahdollistamia menetelmiä (integraali ja derivaatta ilmiöiden mallintamisessa, vektorilaskenta ja differentiaaliyhtälöt) fysiikan ongelmiin, parantaa valmiuksiaan korkeakoulutason fysiikan opiskeluun sekä tutustuu suhteellisuusteoriaan.
FY14 Tähtitieteen perusteet (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija perehtyy Aurinkokunnan kappaleisiin ja erilaisiin tähtiin, syventyy taivaanmekaniikkaan, saa kuvan tähtien ja eksoplaneettojen tutkimuksen uusimmista menetelmistä ja tuloksista, ymmärtää pimeän aineen ja pimeän energian käsitteet sekä tutustuu kosmologiaan ja tähtitieteen historiaan.
FY15 Kokeellisuus, mallintaminen ja ohjelmointi fysiikassa (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija harjaantuu mittausjärjestelyiden suunnitteluun ja toteuttamiseen ja kykenee mallintamaan fysiikan ilmiöitä, sekä testaamaan fysiikan mallien paikkansapitävyyttä. Fysiikan ilmiöitä mallinnetaan ohjelmoiden.
FY16 D Hiukkasfysiikan opintoretki (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija syventää hiukkasfysiikan osaamistaan, saa kuvan hiukkasfysiikan tutkijan työstä ja tutustuu kansainväliseen yhteistyöhön fysiikan alueella. Kurssilla käydään läpi mm. hiukkasfysiikan standardimallin perusteita ja modernia fysiikkaa. Jos opintoretki ei jostain syystä ole mahdollista, opintojaksoa ei tarjota joka vuosi.
FY17 Fysiikan korkeakoulu ja tutkimusyhteistyö (2 op)
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija tutustuu fysiikkaan tieteellisenä tutkimusalana, saa kuvan tämän hetken tieteellisistä tutkimusmenetelmistä, tutustuu tutkijan ammattiin ja työtapoihin.
FY18 Musiikkia fysiikan keinoin (2 op)
Miksi soittimet kuulostavat siltä miltä ne kuulostavat? Miten syntyy soittimen sointiväri ja miten se muuttuu äänen soidessa? Mikä tekee rytmisoittimesta rytmisoittimen? Miten toimivat mikrofonit ja kaiuttimet?Voiko sähkökitaran pick-upin tehdä itse? Miten sähköisten soitinten ja musiikin tallentamisen kehitys on vaikuttanut populaarimusiikin kehitykseen? Niin paljon kysymyksiä ja vain yksi kurssi aikaa!
Kemian opintojaksojen summatiivinen arviointi perustuu monipuolisesti seuraaviin arvioitaviin osa-alueisiin: laboratoriotyöskentely ja siitä tehtävät raportit, mahdolliset arvioitavat tehtäväpalautukset, kuten esseet ja tutkielmat, itsearvioitavat kotitehtävät, kokeet ja testit, erilaiset projektityöt, ryhmätöiden ja vierailujen raportit, tuntiaktiivisuus. Opettaja ja opiskelijat sopivat yhdessä opintojakson alussa arvosanaan vaikuttavien osa-alueiden painotuksen.
Tarjottimelle D-merkinnällä varustetut moduulit ovat suljettuja painotusaineryhmiä, eikä niihin voi muut tehdä valintoja. Kemian moduulit KE03-KE14 lasketaan mukaan erityislukion opintopisteisiin.
Yleislukion suositeltava kemian suoritusjärjestys 2021 aloittaville:
(suluissa koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot)
- 1. opintovuosi: KE1, KE2, KE3, (KE13)
- 2. opintovuosi: KE4, KE5, KE6, (KE13), (KE11 edellytyksenä KE4), (KE12 edellytyksenä KE4), (KE14 edellytyksenä KE4)
- 3. opintovuosi: KE6, KE10, (KE13), (KE11), (KE13), (KE14)
Painotusaineryhmän kemian suoritusjärjestys 2021 aloittaville:
(suluissa painotusaineryhmäläisille valinnaiset opintojaksot)
- 1. opintovuosi: KE1.D, KE2.D, KE3.D, KE7.D , KE4.D (KE13)
- 2. opintovuosi: KE5.D, KE11.D, KE8.D, KE6.D (KE12), KE9.D, (KE12) edellytyksenä KE4), (KE14 edellytyksenä KE4)
- 3. opintovuosi: KE10.D, (KE12), (KE13), (KE14)
Pakolliset opintojaksot
KE1/KE1D Kemia ja minä (1 op)
Moduulissa vahvistetaan opiskelijan aiempaa kemian osaamista ja tuodaan näkyväksi kemian merkitystä opiskelijan omassa elämässä. Opiskelija tutustuu kemian alan ammatteihin ja jatko-opintomahdollisuuksiin sekä turvalliseen kokeelliseen työskentelyyn. Moduulin keskeisiä sisältöjä ovat jaksollinen järjestelmä kemiallisen päättelyn apuna, atomin elektronirakenne, puhtaat aineet, seokset ja erotusmenetelmät sekä ainemäärä ja konsentraatio.
KE2/KE2D Kemia ja kestävä tulevaisuus (1 op)
Moduulissa opiskelija tutustuu luonnontieteen keinoihin edistää kestävää elämäntapaa. Opiskelija tutustuu myös luonnontieteellisen tiedon luonteeseen ja harjaantuu tekemään johtopäätöksiä havaintojen perusteella. Opiskelija tutkii aineiden ominaisuuksia ja oppii selittämään niitä aineen rakenteen avulla. Moduulin keskeisiä sisältöjä ovat kemialliset sidokset ja poolisuus sekä näiden merkitys aineen ominaisuuksille, aineen rakenteen mallintaminen ja yhdisteen kaavan esittäminen.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
KE3/KE3D Molekyylit ja mallit (2 op)
Moduulissa opitaan tutkimaan hiilen yhdisteiden rakenteita mallinnusohjelmien ja tietokantojen avulla. Opiskelija oppii myös, mikä merkitys erilaisilla hiilen yhdisteillä on hyvinvointiin ja terveyteen. Moduulin keskeisiä sisältöjä ovat hiilivetyjen ja niiden johdannaisten luokitteleminen erilaisiin yhdisteryhmiin, isomeria, hiiliyhdisteiden rakenteen selvittäminen sekä ominaisuuksien selittäminen rakenteen avulla. Lisäksi moduulissa opitaan liuoksen valmistaminen ja laimentaminen niin laskennallisesti kuin käytännössäkin sekä liuoksen pitoisuuden määrittäminen standardisuoran avulla.
KE4/KE4D Kemiallinen reaktio (2 op)
Moduulissa opitaan erilaisia kemiallisia reaktioita, ymmärretään niiden merkitys elinympäristössä ja osataan soveltaa reaktioihin liittyviä käsitteitä jokapäiväisessä elämässä sekä nykyteknologian sovelluksissa. Tavoitteena on, että opiskelija osaa tutkia kemiallisia reaktioita kokeellisesti ja erilaisia malleja käyttäen. Moduulin keskeisiä sisältöjä ovat reaktioyhtälön laatiminen sekä reaktioihin liittyvien laskennallisten tehtävien oppiminen, kuten reaktion saanto ja rajoittava tekijä sekä ideaalikaasun tilanyhtälö. Moduulissa opitaan erilaisia reaktiotyyppejä, kuten saostumis-,hajoamis- ja palamisreaktio sekä tutustutaan titraukseen analyysimenetelmänä. Keskeisenä sisältönä on lisäksi orgaanisen kemian reaktiot, kuten additio-ja eliminaatioreaktiot, biomolekyylien muodostuminen sekä polymeerit.
KE5 Kemiallinen energia ja kiertotalous (2 op)
Moduulissa käsitellään kemiallista energiaa ja energian varastointi- ja hyödyn- tämistapoja. Siinä perehdytään luonnontieteellisen tutkimuksen suunnitteluun sekä tarkastellaan hapettumis- ja pelkistymisreaktioita ja niiden sovelluksia, kuten sähkökemiallinen pari ja elektrolyysi.
KE6/KE6D Kemiallinen tasapaino (2 op)
Moduulissa otetaan käyttöön kemiallisen tasapainon käsite ja tarkastellaan sitä kvantitatiivisesti ja kvalitatiivisesti. Tieto- ja viestintätekniikan avulla esitetään tutkimustuloksia graafisesti ja tulkitaan tuloksia. Keskeisiä sisältöjä ovat reaktionopeus ja happojen ja emästen reaktiot.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
KED7 Molekyyligastronomiaa ja muita kemian sovelluksia (2 op)
Vain kemian painotusryhmäläisille.
Opintojaksolla kerrataan joitakin KE1-KE3 -moduulien sisältöjä, kuten ainemäärän ja konsentraation käsitteitä. Opintojaksolla tehdään laboratoriotöitä, tutustutaan kiertotalouteen liittyviin aiheisiin ja toteutetaan keittiön kemiaan liittyvä tutkimus. Tutkimuksesta tehdään kirjallinen tai suullinen esitys. Opintojaksolla tehdään mahdollisuuksien mukaan vierailu kemian alan yritykseen. Opintojakson suorittaminen edellyttää läsnäoloa ja opintojaksolla annettujen tehtävien tekemistä ja palauttamista. Lasketaan erityislukion opintopisteisiin.
KED8 Kiertotalousratkaisuja ja energian varastointia (2 op)
Vain kemian painotusryhmäläisille.
Opiskelijat tekevät opintojaksolla tutkimuksen, jonka aihe liittyy materiaaleihin tai sähkökemiaan. Tutkimusryhmä valitsee aiheensa itse ja suunnittelee ja toteuttaa tutkimuksen opettajan ohjauksessa. Opintojakso toteutetaan mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä kemian alan yrityksen kanssa. Lisäksi opintojakson aikana syvennetään kiertotalouteen ja entalpiaan liittyvien käsitteiden hallintaa ja tutustutaan niiden sovelluksiin. Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää osallistumista kaikkiin tutkimuksen tekemisen vaiheisiin ja läsnäoloa opintojakson tunneilla. Lasketaan erityislukion opintopisteisiin.
KED9 Kemiaa nyt ja tulevaisuudessa (2 op)
Vain kemian painotusryhmäläisille.
Opintojaksolla tutustutaan kemian alan yliopisto-opintoihin ja uramahdollisuuksiin. Opintojaksolla tehdään kokeellinen tutkimus ja työstä tehdään työselostus. Mahdollisuuksien mukaan tutustutaan myös laskennalliseen kemiaan. Opintojaksolla pyritään tekemään yhteistyötä jonkin yliopiston kanssa (esim. Aalto-yliopisto). Opintojakson suorittaminen edellyttää läsnäoloa ja opintojaksolla annettujen tehtävien tekemistä ja palauttamista. Lasketaan erityislukion opintopisteisiin.
KE10/KED10 Kemian kertausta (2 op)
Opintojaksolla kerrataan kemian keskeisimpiä käsitteitä ja aihealueita yhdistäen eri kemian osaamisen alueet laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Opiskelija tutustuu ja saa valmiuksia vastata kemian ylioppilaskoetehtäviin. Jokainen opiskelija voi suorittaa tehtäviä omaan tahtiinsa ja tunneilla käydään opetuskeskustelujen avulla läpi haastavampia aiheita yhdessä. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä. Opintojaksolla järjestetään preliminäärikoe. Lasketaan erityislukion opintopisteisiin.
KE11/KED11 Laboratoriotyöskentelyä (2 op)
Opintojaksolla kerrataan ja syvennetään KE1-KE4 moduulien sisältöjä kokeellisin menetelmiin. Tunneilla voidaan tehdä myös erilaisia harjoitustehtäviä sekä harjoitella kirjallista ja suullista raportointia. Opintojaksolla voidaan järjestää vierailu johonkin korkeakouluun tai yritykseen.
Opintojakson suorittaminen edellyttää läsnäoloa sekä opintojaksolla annettujen tehtävien tekemistä ja palauttamista. Lasketaan erityislukion opintopisteisiin.
KE12 Biokemia (2 op)
Opintojaksolla syvennetään osaamista biomolekyylien rakenteista, niiden merkityksestä ja hyödyntämisestä. Tunneilla tehdään harjoitustehtäviä, kuten aiheeseen liittyviä ylioppilastehtäviä, mallinnetaan biomolekyylejä ja niiden reaktioita sekä tehdään kokeellisia töitä. Opintojaksolla pyritään tekemään yliopisto-tai yritysyhteistyötä mm. järjestämällä opintovierailu. Tunneilla tehdään biokemiaan tai sen sovelluksiin liittyvä esitelmä. Opintojakson suorittaminen edellyttää läsnäoloa ja opintojaksolla annettujen tehtävien tekemistä ja palauttamista. Lasketaan erityislukion opintopisteisiin.
KE13 Taidetta kemian keinoin (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan joihinkin kuvataiteessa käytettäviin kemiallisiin menetelmiin, kuten syanotypiaan ja pigmenttien valmistukseen, syvennetään ymmärrystä kemiaan liittyvistä ilmiöistä, kuten liukoisuuden merkityksestä taiteen kontekstissa ja saadaan kokemuksia kemiallisten prosessien käytöstä taiteellisen ilmaisun välineenä ja väriin liittyvistä ilmiöistä. Opintojakso toteutetaan mahdollisuuksien mukaan intensiivijaksoina. Opintojaksolla käytetään monipuolisia työmenetelmiä ja sisältöjä sekä kemian että kuvataiteen puolelta ja tehdään mahdollisesti vierailut Aalto-yliopistoon ja johonkin yritykseen sekä Kansallisgalleriaan. Opintojakson suorittaminen edellyttää läsnäoloa ja opintojaksolla annettujen tehtävien tekemistä ja palauttamista. Lasketaan erityislukion opintopisteisiin.
KE14 Lääkekemia (2op)
Lääkekemian opintojakson tarkoituksena on antaa lukion opiskelijalle tietoa lääkekemian eri osa-alueista, kuten lääkeaineiden mallinnuksesta, isomeriasta, lääkkeen kehityksestä sekä lääkkeiden vaikutuksesta elimistössä ja lääkekemian tutkimuksesta.
Opintojakso toteutetaan Aalto-yliopiston kanssa yhteistyössä. Opintojaksolla tehdään laboratoriotutkimus ja vierailu lääkealan yritykseen. Lääkekemian opintojaksolle osallistuminen edellyttää moduulien KE1-KE4 suorittamista ennen opintojaksoa. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä. Opintojakson suorittaminen edellyttää läsnäoloa sekä opintojaksolla annettujen tehtävien tekemistä ja palauttamista. Lasketaan erityislukion opintopisteisiin.
Filosofian opiskelu lukiossa tukee ja edistää yleisiä oppimisen ja ajattelun valmiuksia, joita tarvitaan muuttuvassa ja monimutkaisessa yhteiskunnassa ja lukio-opiskelussa yleisemminkin. Filosofian tunneilla saat ajatella, pohtia, haastaa, kysyä ja kyseenalaistaa. Tervetuloa filosofian tunneille laajentamaan oman ajattelusi rajoja!
Suoritusjärjestys
Opintojakso FI01 tulee opiskella ennen opintojaksoa FI02 ja valinnaisia ja soveltavia opintojaksoja. Filosofia suositellaan kirjoitettavaksi kolmannen vuoden keväällä. FI01-opintojaksoa ei suositella huojennettavaksi. Jos erityislukion opiskelija huojentaa toisen filosofian pakollisen opintojakson, tulisi toinen pakollinen opintojakso käydä lähiopetuksessa.
Arviointi
Arviointi tukee ja kehittää opiskelijan kykyä reflektoida omaa ajatteluaan ja omia argumentaatiotaitojaan sekä rohkaisee häntä dialogiin toisten kanssa. Valtakunnalliset pakolliset ja syventävät opintojaksot arvioidaan aina numeroarvosanalla. Opetuksessa ja arvioinnissa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä.
Pakolliset opintojaksot
FI01 Johdatus filosofiseen ajatteluun (2 op)
Filosofian ensimmäisellä opintojaksolla tutustutaan filosofiaan oppiaineena ja harjoitellaan yleisiä ajattelun ja argumentoinnin taitoja sekä erityisesti filosofialle tyypillisiä työtapoja, esimerkiksi filosofisia keskusteluja, ajatuskokeita ja väittelyitä. Opetuksessa ja arvioinnissa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä.
FI02 Etiikka (2 op)
Opintojaksolla arvioidaan eettistä toimintaa ja omia elämänvalintoja filosofisen etiikan välinein. Opintojaksolla perehdytään kysymyksiin hyvästä elämästä, moraalista ja eettisten totuuksien mahdollisuudesta. Lisäski pohditaan ajankohtaisia eettisiä kysymyksiä ja harjoitellaan filosofista argumentointia suullisesti ja kirjallisesti. Opetuksessa ja arvioinnissa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
FI03 Yhteiskuntafilosofia (2 op)
Opintojaksolla perehdytään yhteiskuntafilosofian keskeisiin käsitteisiin ja suuntauksiin, kuten yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen sekä vallankäytön ja yksilön toiminnan vaikutuksiin yhteiskunnassa. Opintojaksolla opittua sovelletaan ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Opintojaksoa voi suositella niille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista kysymyksistä ja omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa ja toimia yhteiskunnan aktiivisena jäsenenä. Opintojakso tukee myös yhteiskuntaopin opiskelua.
FI04 Tieto, tiede ja todellisuus (2 op)
Opintojaksolla hahmotellaan filosofisia, eri tieteisiin ja arkielämään perustuvia käsityksiä todellisuuden rakenteesta. Opintojaksolla tutustutaan tieteellisen tutkimuksen luonteeseen ja menetelmiin sekä harjoitellaan kriittistä tiedon arviointia. Opintojakso sopii kaikille tieteen tekemisestä ja tiedon luonteen pohdiskelusta kiinnostuneille.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
FI05 Estetiikka (2 op)
Opintojaksolla pohditaan estetiikan peruskysymyksiä ja määritellään peruskäsitteitä, kuten kauneus, taide. Käsityksemme esteettisesti arvokkaista ja arvottomista asioista on vaihdellut kulttuurista toiseen ajassa. Miten määrittelen minulle kauniin, kun se on eri kuin sinun kaunis? Opintojakso soveltuu erityisesti TeMe-linjan opiskelijoille, mutta myös kaikille filosofiasta, humanistisista tieteistä, taiteen historiasta ja ihmisyyden perimmäisistä kysymyksistä kiinnostuneille. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
FI06 Filosofian kertaava opintojakso (2 op)
Opintojakson aikana kerrataan lukion filosofian opintojaksojen sisällöt ja valmistaudutaan filosofian ainereaalikokeeseen. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
FI07 Tekoäly-opintojakso (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan tekoälyn määritelmiin ja ajankohtaiseen tutkimukseen siitä. Käymme läpi tekoälyn mahdollisuuksia sekä uhkia ja pohdimme, minkälaista käyttöä tekoälyllä on jo nyt ja mihin sitä voidaan käyttää tulevaisuudessa. Kurssin suorittamiseen kuuluvat läsnäolot, reflektiopäiväkirja ja mahdollinen muu tutkielma. Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
FI08 Väittele ja vakuuta (2 op)
Filosofian ja äidinkielen yhteisen opintojakson tavoitteena on syventää ajattelun, argumentaation ja väittelyn taitoja teorian ja käytännön harjoitusten avulla. Opintojaksolla osallistutaan mahdollisuuksien mukaan Sokrates-väittelykilpailuun ja Nufit-tapahtumaan. Opintojakson suorittaminen(S) edellyttää läsnäoloa ja aktiivista osallistumista harjoituksiin.
Psykologian tehtävä on antaa opiskelijalle valmiuksia havainnoida, ymmärtää ja arvioida ihmisen psyykkistä toimintaa ja siihen vaikuttavia sosiaalisia, kulttuurisia ja biologisia tekijöitä. Psykologisen tiedon, käsitteiden ja tiedonrakentamistapojen avulla opiskelija voi omakohtaisesti tunnistaa, tiedostaa ja käsitellä psyykkisiä ilmiöitä arjessaan.
Suoritusjärjestys
Pakollinen opintojakso (PS01) tulee suorittaa ensimmäisenä. Sen jälkeen suoritusjärjestys on vapaa. Valinnainen PS02-opintojakso suositellaan suoritettavaksi ensimmäisen vuoden keväällä.
Pakolliset opinnot
PS01 Toimiva ja oppiva ihminen (2 op)
PS1-opintojakso tutustuttaa uteliaisuutta ja kiinnostusta herättävien tutkimusesimerkkien kautta ihmisen toiminnan selittämiseen psykologian näkökulmasta. Opiskelija saa perustiedot ihmisen toimintaan vaikuttavista biologisista, sosiaalisista ja psyykkisistä tekijöistä. Tavoitteena on ohjata opiskelijaa soveltamaan psykologiaa hyvinvoinnin edistämiseen ja oppimisen taitojensa kehittämiseen.
Opetuksessa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä. Opintojakson aikana voidaan tehdä psykologinen essee.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
PS02 Kehittyvä ihminen (2 op)
Opintojakso johdattaa opiskelijan ymmärtämään ihmisen psyykkistä kehitystä halki elämänkaaren, tunnistamaan kehityksen eri osa-alueita ja oivaltamaan niiden keskinäisen riippuvuuden. Opintojakso kantavana teemana on kehityksen jatkuvuus läpi elämän. Jos olet kiinnostunut ihmisen kehityksestä läpi elämänkaaren ja haluat soveltaa tietoa siitä sekä omaan elämääsi että yleisesti ihmisen kehitykseen, olet tulossa juuri oikealle opintojaksolle!
Opetuksessa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä. Opintojakson aikana voidaan tehdä kehityspsykologinen työ, jossa sovelletaan kehityspsykologista tietoa käytännön tapaukseen (esimerkiksi itseen).
PS03 Tietoa käsittelevä ihminen (2 op)
Opintojakso perehdyttää opiskelijan ymmärtämään ihmisen tiedonkäsittelyn periaatteita ja rajoituksia. Opiskelija oppii perustiedot esimerkiksi ihmisen tarkkaavaisuuden, havaitsemisen, muistin ja päätöksenteon toiminnasta sekä näiden hermostollisesta perustasta. Opintojakso sisältää rautaisannoksen tietoa hermoston rakenteista ja toiminnasta sekä hermoston yhteyksistä psyykkisiin toimintoihin. Jos olet kiinnostunut ihmisen aivoista ja niiden toiminnasta, tämä on juuri sinulle sopiva opintojakso!
Opintojaksossa voidaan tehdä kokeellinen tutkimussuunnitelma tai tutkimus. Opetuksessa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia työtapoja. Opintojaksolla vieraillaan mahdollisuuksien mukaan Aalto- yliopiston aivotutkimuslaboratoriossa.
PS04 Tunteet ja mielenterveys (2 op)
Mitä tunteet ovat? Miten voin itse tukea omaa psyykkistä hyvinvointiani? Mitä tapahtuu, kun ihmisen mielenterveys järkkyy? Opintojakson aikana tutustutaan tunteita, mielenterveyttä ja mielenterveyden häiriöitä koskevaan tutkimustietoon. Opintojakson aikana opit kuvaamaan, miten tunteet syntyvät biologisten ja kognitiivisten tekijöiden vuorovaikutuksessa ja opit pohtimaan tunteiden kulttuurisidonnaisuutta. Opit myös erittelemään tunteiden merkitystä vuorovaikutukseen ja psyykkiseen hyvinvointiin ja osaat selittää mielenterveyteen ja psyykkiseen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä sekä soveltaa tätä tietoa oman ja muiden hyvinvoinnin edistämiseen. Opintojakson aikana saat syventyä yhden mielenterveyshäiriön syihin, oireisiin ja hoitoon tarkemmin.
Opetuksessa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia työtapoja.
Opintojakson aikana opetellaan toisen työn vertaisarviointia.
PS05 Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen (2 op)
Mikä sinusta tekee juuri ainutlaatuisen, erilaisen kuin kuka muu ihminen? Tässä opintojaksossa tutustutaan syvällisesti persoonallisuuspsykologiaan ja persoonallisuuspsykologiseen tutkimukseen. Sen tavoitteena on antaa välineitä ymmärtää mistä ihmisten yksilölliset erot johtuvat ja osata tarkastella ihmistä persoonallisuuden, tilannetekijöiden ja kulttuurin vuorovaikutuksen tuloksena. Tietoa erilaisten tilannetekijöiden ja ryhmäilmiöiden vaikutuksesta yksilön toimintaan sovelletaan kurssilla opiskelijan oman elämän yhteisöihin ja sosiaalisiin verkostoihin.
Opetuksessa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia työtapoja. Opintojaksossa voidaan tehdä persoonallisuuspsykologinen työ, jossa sovelletaan persooonallisuuspsykologian tietoa käytännön tapaukseen (esimerkiksi itseen).
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
PS06 Sosiaalipsykologian tutkimusopinnot (2 op)
Opintojakso perehdyttää vuorovaikutusta tutkivaan sosiaalipsykologia – tieteenalaan, kokoaa yhteen ja syventää opiskelijan aiempaa tietämystä sosiaalipsykologiasta. Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää sosiaalipsykologisten ilmiöiden vaikutuksen yksilö- ja ryhmätasolla, oppii arvioimaan ja kyseenalaistamaan "itsestäänselviä" käsityksiä, asenteita ja toimintatapoja sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyen, osaa soveltaa laajaa psykologista ja sosiaalipsykologista tietämystä tarkastellessaan ajankohtaisia ilmiöitä.
Opintojakso toteutetaan ryhmissä sosiaalipsykologiset tutkimukset. Kokonaisuus arvioidaan suoritettu (S)/ hylätty - merkinnällä. Suoritusmerkinnän saa, kun on suorittanut opintojakson alussa yhdessä sovitut työt hyväksytysti.
PS07 Mediapsykologian opinnot (2 op)
Kiinnostaako sinua miten media vaikuttaa sinuun ja millaisia psykologisia ilmiöitä mediavaikutusten taustalla on? Opintojakson aikana tutustutaan mediapsykologian perusteisiin ja median vaikuttamisen psykologisiin keinoihin. Tarkastelun kohteena on esimerkiksi, miten media ja ihmisen havaitseminen, tunteet, motiivit ja tiedostamaton vaikuttavat toisiinsa. Lisäksi tarkastellaan, miten median avulla rakennetaan identiteettiä.
Mediapsykologisen tiedon käytännön sovelluksena opiskelijat voivat toteuttaa ryhmätyönä oman mainoksen tai muun aiheeseen liittyvän työn. Opintojakso arvioidaan suoritettu (S) / hylätty - merkinnällä. Suoritusmerkinnän saa, kun on suorittanut opintojakson alussa yhdessä sovitut työt hyväksytysti.
Teme-linjan opiskelijat voivat käyttää PS07-kurssin osana mediaopintojaan.
PS08 Psykologian ylioppilaskirjoituksiin valmistava opintojakso (2 op)
Tervetuloa pikamatkalle kohti ylioppilaskirjoituksia! Opintojakso soveltuu erinomaisesti psykologian ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville sillä se auttaa jäsentämään ja syventämään lukion psykologian runsassisältöistä oppimäärää. Opintojakson tavoitteena on kehittää psykologisen tiedon avulla argumentointia ja opiskelijan omaa laaja-alaista psykologista ajattelua. Opinnoissa tutustutaan vanhoihin ylioppilaskokeisiin ja mallivastauksiin.
Opintojakson aikana harjoitellaan erinomaisen vastauksen rakentamista esimerkiksi prosessiesseen keinoin sekä tehdään psykologian yo-harjoituskoe. Kokonaisuus arvioidaan suoritettu (S) / hylätty - merkinnällä. Suoritettu-merkinnän saa, kun on suorittanut opintojakson alussa yhdessä sovitut työt hyväksytysti.
PS09 Oikeuspsykologia (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan oikeuspsykologian perusteisiin. Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii tunnistamaan esimerkiksi rikosoikeudenkäynnin osapuolten luotettavuuden arviointiin, rikoksesta syytetyn tunnustukseen ja syytetyn tunnistamiseen liittyviä ongelmia. Tarkastelun kohteena on myös esimerkiksi johdattelun, stressin ja tarkkaavaisuuden vaikutus tapahtumien muistamiseen.
Opetuksessa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia työtapoja. Opiskelijat tekevät opintojakson aikana ryhmätyön, jossa sovelletaan oikeuspsykologista tietoa rikostapauksen arviointiin. Osa opintojakson materiaalista on englanninkielistä. Kurssi arvioidaan suoritettu (S) / hylätty - merkinnällä. Suoritusmerkinnän saa, kun on suorittanut opintojakson alussa yhdessä sovitut työt hyväksytysti.
TO03 Hyvinvoiva ihminen - opintojakso (2 op)
Opintojakso on psykologian, terveystiedon ja liikunnan yhteinen monitieteinen opintojakso. Sitä suositellaan erityisesti ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille. Opintojakson aikana tutustutaan ihmisen hyvinvointiin tutkimustietoon pohjautuen niin psyykkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin näkökulmista. Opintojakson tavoitteena on tunnistaa hyvinvointiin liittyviä tekijöitä ja löytää yksilöllisiä keinoja oman hyvinvoinnin parantamiseen. Opintojakson aikana opiskelijoille tehdään yksilöllinen kolmen vuorokauden kestoinen sydämensykevälivaihtelua mittaava Firstbeat- mittaus. Analyysin avulla opiskelijat saavat tietoa sydämen sykevälivaihtelusta ja omasta stressikuormasta, palautumisesta, aktiivisuudesta ja unen laadusta. Opintojakson aikana käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia työtapoja. Se arvioidaan suoritettu (S) / hylätty - merkinnällä. Suoritusmerkinnän saa, kun on suorittanut opintojakson alussa yhdessä sovitut työt hyväksytysti.
Historian opetus vahvistaa opiskelijan yleissivistystä ja edellytyksiä ymmärtää oman aikansa maailmaa sekä sen muutosprosesseja. Se antaa välineitä nykyisyyden ymmärtämiseen ja avaa näkökulmia tulevaisuuden kehityksen pohtimiseen. Kulttuurien tuntemusta edistävänä oppiaineena historia syventää yksilöllistä, kansallista, eurooppalaista ja globaalia identiteettiä sekä tukee opiskelijan kasvua aktiiviseksi ja moninaisuutta ymmärtäväksi yhteiskunnan jäseneksi. Opetuksen lähtökohtana on historian luonne tieteenalana. Huomiota kiinnitetään historiallisen tiedon rakentumisen perusteisiin ja tiedon luotettavuuden kriittiseen arviointiin sekä ilmiöiden moniperspektiiviseen selittämiseen.
Suoritusjärjestys
Opintojaksot HI01, HI02 ja HI03 suositellaan opiskeltavaksi numerojärjestyksessä. Valtakunnallisia valinnaisia ja koulukohtaisia opintojaksoja voi sijoittaa opintosuunnitelmaansa vapaasti.
Opetusjärjestelyt
Oppimisen keskiössä ovat historian taitojen kehittäminen ja oppimaan oppiminen. Oppimisessa käytetään opiskelijakeskeisiä työtapoja, joissa keskeisessä roolissa on tutkiva oppiminen, yhteisöllinen opiskelu sekä erilaisten esitysten tuottaminen ja esittäminen. Historian opiskelussa hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikkaa sekä sähköisiä oppimisalustoja. Teknologiaa käytetään monipuoliseen luovaan sisällöntuotantoon. Opetuksessa käydään opetuskeskusteluja ja harjoitetaan vuorovaikutustaitoja.
Arviointi
Pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot arvostellaan numeroin. Koulukohtaisten opintojaksojen arvioinnista kerrotaan kunkin opintojakson kohdalla erikseen. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sisällönhallinnan lisäksi opiskelijan kykyyn soveltaa tietoja luovasti ja arvioida sitä kriittisesti. Arvosteluun vaikuttaa opiskelijan mahdollisessa kokeessa saavuttama arvosana. Lisäksi arvosanaan vaikuttaa opiskelijan sisällöntuotanto kurssin aikana sekä aktiivinen ja rakentava osallistuminen yhteisölliseen työskentelyyn.
Opiskelun arviointi kohdistuu koko kurssin aikaiseen oppimisprosessiin. Yhdessä sovittujen opiskelutehtävien laiminlyönti alentaa arvosanaa.
Pakolliset opinnot
HI01 Ihminen, ympäristö ja historia (2 op)
Opintojaksossa tarkastellaan ihmisen suhdetta ympäristöön ja yhteiskunnallista kehitystä pitkällä aikavälillä. Opetuksen näkökulma on sekä nykyisyyden selittämisessä sekä historiallisten ilmiöiden tarkastelussa sekä nykyisyyden selittämisessä. Ilmiötä tarkastellaan sekä eurooppalaisesta että globaalista näkökulmasta. Opintojaksossa harjoitellaan monipuolisen historiallisen lähdeaineiston hyödyntämistä.
Opetuksessa käytetään monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa.
Opintojen aikaisen työskentelyn lisäksi huomioidaan arvosanaa annettaessa myös yksin tai yhdessä kirjoitettu/kirjoitetut esseet.
HI02 Kansainväliset suhteet (2 op)
Opintojaksossa tarkastellaan kansainvälisen politiikan keskeisiä ilmiöitä, valtasuhteiden muutoksia ja niiden taustoja 1800-luvun lopulta nykypäivään. Keskeisiä teemoja kansainvälisessä politiikassa ovat vastakkainasettelun ja yhteistyön välinen jännite, tasapainon ja turvallisuuden tavoittelu sekä erilaisten poliittisten järjestelmien kilpailu. Opintojaksossa syvennetään tiedon hakemisen, analysoinnin ja tuottamisen taitoja sekä perehdytään erityyppisten lähteiden tulkintaan ja arviointiin.
Opetuksessa käytetään oppitunneilla monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat tutustuvat kriittisesti mediaan esimerkiksi ajankohtaisseurannan avulla.
Opintojen aikaisen työskentelyn lisäksi huomioidaan arvosanaa annettaessa myös yksin tai yhdessä kirjoitettu/kirjoitetut esseet.
HI03 Itsenäisen Suomen historia ( 2 op)
Opintojakson tarkoituksena on analysoida Suomen historian keskeisiä muutosprosesseja ja kehityslinjoja taustoineen autonomian ajan lopulta nykyaikaan. Opintojaksossa perehdytään Suomen historian erilaisiin lähteisiin, muuttuviin tulkintoihin ja historian tiedon käyttöön. Lisäksi syvennetään ymmärrystä historiallisesta empatiasta.
Opetuksessa käytetään oppitunneilla monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat tutustuvat Suomen historiaan myös mikrohistorian tulokulmasta työstämällä esimerkiksi oman sukunsa historiaan.
- Opintojen aikaisen työskentelyn lisäksi huomioidaan arvosanaa annettaessa myös yksin tai yhdessä kirjoitettu/kirjoitetut esseet.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
HI04 Eurooppalainen ihminen (2 op)
Opintojakso tarkastelee yhteiskunnallisen ajattelun, aatteiden ja ihmisoikeuksien kehittymistä sekä myyttisiä, uskonnollisia ja tieteellisiä maailmanselityksiä antiikista nykypäivään. Opintojaksossa perehdytään kulttuuriperintöön, taiteeseen ja tieteeseen oman aikansa ilmentäjinä Euroopassa. Tarkastelun kohteena on eurooppalainen ihminen, yksilön ja yhteiskunnan suhde sekä sukupuoli ja arkielämä.
Opetuksessa käytetään oppitunneilla monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa.
HI05 Ruotsin itämaasta Suomeksi (2 op)
Opintojakso tarkastelee nykyisen Suomen alueen kehitystä osana Itämeren alueen historiaa esihistoriasta autonomian ajalle asti. Siinä perehdytään yhteiskunnan, talouden ja ympäristön lisäksi yhteisöjen ja yksilöiden väliseen vuorovaikutukseen, arjen historiaan ja ihmisten elämäntapaan sekä elinkeinoihin historian eri vaiheissa. Opintojakso syvennytään erityisesti lähiympäristön historian lähteisiin ja erilaisiin tutkimusmenetelmiin.
Opetuksessa käytetään oppitunneilla monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa.
HI06 Maailman kulttuurit kohtaavat (2 op)
Opintojaksossa ssa perehdytään kulttuurin käsitteeseen ja kulttuurieroja koskevan ajattelun muutoksiin sekä tarkastellaan, miten suhtautuminen eri kulttuureihin on vaihdellut ajattelun ja yhteiskuntien rakenteen muuttuessa. Siinä tarkastellaan länsimaisten ja muiden kulttuurien kohtaamista ja vuorovaikutusta historian eri aikoina.
- Opetuksessa käytetään oppitunneilla monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa.
Koulukohtaiset opinnot
HI07 Historian kertaus (2 op)
Opintojakso valmistaa historian ylioppilaskirjoituksiin. Siinä käydään läpi ja kerrataan keskeisimpiä kurssisisältöjä ja harjoitellaan yo-kokeessa tarvittavien taitoja. Pääpaino on eri kysymystyyppeihin vastaamisen harjoittamisessa. Opintojakson aikana kirjoitetaan harjoitusesseitä. Suoritusmerkinnän saaminen edellyttää loppukokeen tai preliminäärikokeen tekemistä.
HI08 Kaupunkihistorian opintojakso (2 op)
Opintojakson tavoitteena on tutustuttaa oppilaat eurooppalaiseen kulttuurihistoriaan. Tavoitteena on syventää aikaisempia historian opintoja, sillä kurssilla perehdytään kaupunkikohtaisesti Euroopan historian merkittäviin käänteisin. Opintokokonaisuus toteutetaan opintomatkana johonkin eurooppalaiseen kaupunkiin. Osallistujat pitävät matkalla suullisia opastuksia ja tekevät matkasta oppimispäiväkirjan esimerkiksi blogin muodossa. Osallistujat valitaan hakemusten perusteella. Osallistumisesta saa suoritusmerkinnän.
HI09 Maailmantila nyt (2 op)
Opintojaksossa opiskelijat syventyvät ajankohtaisiin maailmanpoliittisiin kysymyksiin. Tavoitteena on kehittää opiskelijan valmiuksia omaehtoisten poliittisten analyysien tekoon ja kansainvälisen politiikan seuraamiseen eri medioissa. Monipuolinen konflikteihin perehtyminen edellyttää tapahtumien taustojen kartoittamista ja nykytilanteesta kertovan informaation valikoimista ja tulkintaa. Opintojaksossa pyritään lisäämään oppilaiden valmiuksia käyttää englanninkielistä lähdeaineistoa opiskelun tukena, sillä osa opetusmateriaalista on englanninkielistä. Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän.
HI10 "Sota ja rauha" (2 op)
Opintojakson aikana syvennytään rauhan- ja konfliktien tutkimukseen, konfliktien ratkaisemiseen ja turvallisuuden vahvistamiseen. Keskeisiä ja käsiteltäviä teemoja ovat mm. sodan säännöt, sotarikokset, diplomatia ja kansainvälinen oikeus sekä ihmisoikeudet ja median rooli viholliskuvien luomisessa. Opiskelu tapahtuu yhteisöllisesti ja ainerajat ylittävästi äidinkielen ja kirjallisuuden sekä katsomusaineiden kanssa. Mahdollisuuksien mukaan tehdään opintokäyntejä. Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän.
HI11 Antiikki-kurssi (2 op)
Antiikin historian opintojakso keskittyy Kreikan ja Rooman henkilöihin, tapahtumiin, filosofiaan, kulttuuriin, yhteiskuntaan ja uskontoihin. Opintojaksolla pyritään antamaan opiskelijoille syvällinen ymmärrys antiikin maailmasta ja sen erityisesti sen merkityksestä nykyajalle. Opiskelu tapahtuu yhteisöllisesti pienryhmissä sekä käydään keskusteluja eurooppalaisen maailmankuvan perusteista. Mahdollisuuksien mukaan tehdään opintokäyntejä ja suoritetaan verkko-opintoja. Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän.
HI12 Matka maailman silkkiteillä - globalisaation jäljillä (2 op)
Opintojaksossa opiskelijat syventyvät maailman taloushistorian ilmiöihin. Tavoitteena on kehittää opiskelijan valmiuksia ymmärtää taloudellisia syy-seuraus -suhteita, taloudellisten lainalaisuuksia ja talousteorioita. Opinnoissa hyödynnetään runsaasti yhteisöllisiä työtapoja. Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän.
Lisäksi kerhotoimintana "Otaniemen trollitehdas" (lisätietoja HI/YH opettajilta)
Yhteiskuntaopin opetus syventää opiskelijan käsitystä ympäröivästä yhteiskunnasta ja antaa hänelle valmiuksia kasvaa yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneeksi aktiiviseksi ja osallistuvaksi kansalaiseksi. Yhteiskuntaa tarkastellaan suomalaisesta, eurooppalaisesta ja globaalista näkökulmasta. Yhteiskuntaoppi rakentuu eri yhteiskuntatieteiden ja oikeustieteen sisällöistä. Yhteiskuntaoppi luo opiskelijalle edellytyksiä kriittiseen ajankohtaisten ilmiöiden tutkimiseen, arviointiin sekä tulevien kehityssuuntien ja vaihtoehtojen pohdintaan. Lisäksi se vahvistaa talousosaamista, oikeudellista ymmärrystä ja kannustaa aktiiviseen yhteiskunnalliseen osallistumiseen.
Erityistä huomiota kiinnitetään yhteiskunnallisen ajattelun taitoihin, kuten monipuoliseen tiedonhankintaan, tiedon ja tilastollisten aineistojen kriittiseen tulkintaan sekä keskustelu- ja argumentointitaitoihin. Yhteiskuntaopin opetuksen arvopohjassa korostuvat demokratian peruslähtökohdat, kuten tasa-arvo, sosiaalinen vastuu, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, mielipiteen vapaus ja aktiivinen kansalaisuus sekä työn ja yrittäjyyden arvostaminen.
Suoritusjärjestys
Yhteiskuntaoppi aloitetaan YH01-opintojaksolla. Opiskelija voi opiskella YH03 opintojakson suoritettuaan opintojaksot YH01 ja YH02. Valtakunnallisia ja koulukohtaisia valinnaisia kursseja voi opiskelija sijoittaa opintosuunnitelmaansa vapaasti. Niitä ei ole sidottu pakollisten opintojaksojen suorittamiseen.
Opetusjärjestelyt
Oppimisen keskiössä ovat aktiivisen kansalaisen taitojen kehittäminen ja oppimaan oppiminen. Oppimisessa käytetään opiskelijakeskeisiä työtapoja, joissa keskeisessä roolissa on tutkiva oppiminen, yhteisöllinen opiskelu sekä erilaisten esitysten tuottaminen ja esittäminen. Opiskelussa hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikkaa sekä sähköisiä oppimisalustoja. Teknologiaa käytetään monipuoliseen luovaan sisällöntuotantoon. Opintojaksojen aikana käydään opetuskeskusteluja ja harjoitetaan vuorovaikutustaitoja. Etukäteinen perehtyminen oppituntien aiheisiin on välttämätöntä, jotta tunnilla voidaan oppisisältöjä soveltaa ja harjaannuttaa taitoja.
Arviointi
Pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opinnot arvioidaan numeroin. Koulukohtaisten opintojen arvioinnista kerrotaan kunkin kohdalla erikseen. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sisällönhallinnan lisäksi opiskelijan kykyyn soveltaa tietoja luovasti ja arvioida sitä kriittisesti. Arviointiin vaikuttaa opiskelijan mahdollisessa kokeessa saavuttama arvosana. Lisäksi annettavaan arvosanaan vaikuttaa opiskelijan sisällöntuotanto opintojakson aikana sekä aktiivinen ja rakentava osallistuminen yhteisölliseen työskentelyyn.
Opiskelun arviointi kohdistuu koko opintojakson aikaiseen oppimisprosessiin. Yhdessä sovittujen tehtävien laiminlyönti alentaa arvosanaa. Työt on palautettava annettuun määräpäivään mennessä. Sairauden tai muun vakavan syyn takia tehtävän palautuspäivään voi saada lykkäystä. Poikkeavista palautuspäivistä on aina neuvoteltava erikseen opettajan kanssa.
Pakolliset opinnot
YH01 Suomalainen yhteiskunta (2 op)
Opinnoissa perehdyttää valtiollisiin ja yhteiskunnallisiin järjestelmiin ja niissä vaikuttamiseen. Opintojakso keskittyy suomalaisen yhteiskunnan analyysiin valtio-opin, sosiaalipolitiikan ja sosiologian käsitteistöä ja teorioita hyödyntäen. Keskeisiä näkökulmia ovat demokratia, yhteiskunnan perusrakenteiden kehitys, valta sekä vaikuttaminen aktiivista ja osallistuvaa kansalaisuutta korostaen.
Opetuksessa käytetään oppitunneilla monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa. Opintojen aikainen työskentely ja tehtävien palauttaminen huomioidaan arvosanaa annettaessa.
Opiskelijat tutkivat ajankohtaisia yhteiskunnallisia haasteita sekä pohtivat keinoja niiden ratkaisemiseksi. Arvioinnin kohteena on opiskelijan kykyä seurata mediaa kriittisesti. Opintojen aikaisen työskentelyn lisäksi huomioidaan arvosanaa annettaessa myös yksin tai yhdessä kirjoitettu/kirjoitetut esseet.
YH02 Taloustieto (2 op)
Taloustieto johdattaa ymmärtämään talouden toimintaperiaatteita ja ajankohtaista talouspoliittista keskustelua. Siinä käsitellään mikro- ja makrotalouden kysymyksiä kotitalouksien, yritysten ja julkisen talouden näkökulmista. Opintojakson aikana perehdytään talouden ja politiikan kytköksiin sekä työnteon ja yrittämisen merkitykseen hyvinvointivaltion rahoittamisessa. Lisäksi tarkastellaan talouden ja ympäristön suhdetta kestävän kehityksen näkökulmasta.
Opintojaksoon voi liittää myös talousmatematiikan opintoja.
Opetuksessa käytetään oppitunneilla monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa. Opintojen aikainen työskentely ja tehtävien palauttaminen huomioidaan arvosanaa annettaessa.
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota opiskelijoiden kykyyn hahmottaa ja käydä talouspoliittista keskustelua sekä valmiuteen seurata talousuutisointia. Opiskelijan taitoa käyttää taloudellisia käsitteitä sekä tulkita tilastoja arvioidaan monipuolisesti.
YH03 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma (2 op)
Opintojakso perehdyttää Suomen ja Euroopan asemaan globalisoituvassa maailmassa sekä Euroopan taloudelliseen ja poliittiseen yhdentymiseen. Opintojaksossa seurataan ajankohtaisia maailman tapahtumia käyttäen monipuolisia tietolähteitä. Opiskelijaa kannustetaan osallistumaan erilaisia kansainvälisen politiikan ilmiöitä koskevaan keskusteluun ja toimimaan globaalikansalaisena.
Opetuksessa käytetään monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Näiden tuotoksien arvioinnista sovitaan opiskelijoiden kanssa. Opintojen aikainen työskentely ja tehtävien palauttaminen huomioidaan arvosanaa annettaessa. Opintojen aikaisen työskentelyn lisäksi huomioidaan arvosanaa annettaessa myös yksin tai yhdessä kirjoitettu/kirjoitetut esseet.
Arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota opiskelijoiden kykyyn hahmottaa Euroopan unionin sekä laajaan turvallisuuteen liittyviä ajankohtaisia tapahtumia. Opiskelijat tutkivat ajankohtaisia globaaleja haasteita sekä pohtivat keinoja niiden ratkaisemiseksi.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
YH04 Lakitieto (2 op)
Lakitiedossa perehdytään Suomen oikeusjärjestyksen ja oikeuden käytön perusasioihin. Opinnoissa harjaannutaan oikeudelliseen ajatteluun, tutustutaan tärkeimpiin oikeudellisiin sopimuksiin ja tiedon lähteisiin sekä paneudutaan tavanomaisten oikeusasioiden hoitamiseen. Painopiste on yksilön kannalta keskeisissä oikeudellisissa näkökulmissa.
Opetuksessa käytetään monipuolisia, yhteisöllisiä ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä, joissa opiskelijat voivat osoittaa taitojaan kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti.
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota opiskelijoiden kykyyn käyttää oikeudellisia käsitteitä. Opiskelijoiden oikeudellista ajattelua arvioidaan oikeustapauksia ratkomalla.
Koulukohtaiset valinnaiset opinnot
YH05 Yhteiskuntaopin kertauskurssi 2 op
Opintojakso valmentaa yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksiin. Siinä käydään läpi ja kerrataan keskeisimpiä kurssisisältöjä ja harjoitellaan yo-kokeessa tarvittavien taitoja. Pääpaino on eri kysymystyyppeihin vastaamisen harjoittamisessa. Opintojakson aikana kirjoitetaan harjoitusesseitä. Suoritusmerkinnän saaminen edellyttää loppukokeen tai preliminäärikokeen tekemistä.
YH06 Taloustiedon jatko 2 op
Opintojaksossa syvennetään taloustiedon opintoja ja sen tarkoituksena on parantaa opiskelijan kykyä menestyä taloustieteen jatko-opinnoissa. Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden ymmärrystä taloustieteestä tieteenalana syventämällä heidän mikro- ja makrotalouden tuntemustaan. Opiskelussa perehdytään ajankohtaiseen materiaaliin ja talouden ilmiöihin, harjaannutaan taloustieteelliseen ajatteluun, teorioihin ja logiikkaan sekä mahdollisesti tehdään opintovierailuja. Edellyttää pakollisen Taloustiedon opintojakson (YH02) suorittamista. Opintojaksoa ei arvioida numerolla, vaan siitä saa suoritusmerkinnän.
YH07 Ovet auki Eurooppaan! EU - Fit For Future (EU-kurssi 2 op)
Opintojakson aikana tutustutaan tarkemmin Euroopan unionin toimintaan. Tarkoituksena on lisätä opiskelijoiden tietoisuutta Euroopan unionista ja viedä heidät lähemmäs unionin toimintaa ja poliittista keskustelua. Opintojaksossa sovelletaan toiminnallisia menetelmiä ja kannustetaan opiskelijoita yhteiskunnalliseen toimintaan. Opintojaksolla osallistutaan erilaisiin EU-aiheisiin projekteihin sekä järjestetään omia tilaisuuksia kuten lukion Eurooppa-päivä. Opintojakso toteutetaan hajautetusti (1, 2 ja 4 ja 5 periodissa). Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän.
YH08 Project Ukraine (2 op)
Opintojakson aikana tutustutaan Ukrainan historiaan ja nykyhetkeen. Teemme yhteistyötä Espoon kaupungin ystävyyskaupungin Kryvyi Rihin kanssa ja verkostoidumme paikallisten opiskelijoiden ja muiden toimijoiden kanssa (ml. kansalaisjärjestöt). Opintojaksossa sovelletaan toiminnallisia menetelmiä ja kannustetaan opiskelijoita yhteiskunnalliseen toimintaan ja osallistutaan erilaisiin projekteihin ja tilaisuuksiin. Opintojakso toteutetaan hajautetusti eri periodeissa. Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän.
YH09 Bisnes 1 opintojakso (2 op)
Opitaan perusteet yrityksen toiminnasta - miten voitollinen toiminta luo pohjan menestyksekkäälle yrittäjyydelle - sekä tutustutaan liike-elämän peruskäsitteisiin teoriassa ja käytännössä. Tämän lisäksi käsitellään kaupallistamisen prosessia, markkinoinnin merkitystä, asiakasnäkökulmia sekä käydään läpi onnistuneen myynnin edellytyksiä. Opintojaksossa tehdään vierailuja ja käytetään soveltuvin osin TAT:n verkko-oppimisympäristöä ja materiaaleja. Arviointi tehtyjen tehtävien perusteella suoritusmerkinnällä.
YH10 Bisnes 2 jatko (2 op) Toteutuu myöhemmin
Opintojaksossa syvennetään tietämystä yritysten toiminnasta, käsitellään vuorovaikutuksen edellytyksiä ja sen merkitystä liiketoiminnassa. Opinnoissa tutustutaan erilaisiin tapoihin kommunikoida, neuvotella sekä neuvottelutekniikoihin. Opintojaksossa käytetään soveltuvin osin TAT:n verkko-oppimisympäristöä. Arviointi tehtyjen tehtävien perusteella suoritusmerkinnällä.
YH11 Bisnes 3 Vihreä bisnes ja kiertotalous (2 op)
Opintojaksossa tarkastellaan kansainvälistä kauppaa eri näkökulmista. Keskiössä ovat globalisaatioon liittyvät haasteet ja mahdollisuudet sekä talouden megatrendit. Lisäksi tutkitaan vastuullisen liiketoiminnan merkitystä ja toteutusta yritystoiminnassa. Lisäksi tutustutaan tarkemmin kiertotalouteen sekä liiketoimintakulttuureihin. Arviointi tehtyjen tehtävien perusteella suoritusmerkinnällä.
YH12 Sijoittajaklubi (2 op)
Lukiolaisten sijoittajaklubi koostuu kuukausittaisista tapaamisista, joissa vastuuopettajan johdolla perehdytään sijoittamiseen ja oman talouden hallintaan liittyviin teemoihin. Koska opinnot kestävät koko lukion ajan, opiskelijat pääsevät myös kokeilemaan sijoittamista käytännössä. Tapaamisten ohella lukiolaiset laativat itselleen säästämissuunnitelman, johon merkitään kuukausitulot, säästämistavoite ja säästöille soveliaita sijoituskohteita. Lisäksi opiskelijat pääsevät hyötymään Lukiolaisten sijoittajakoulun yhteistyökumppaneiden tarjoamista eduista, tapahtumista ja asiantuntijavierailuista.
YH13 Bisnes 5 Tekniikka, talous ja yrittäjyys (2 op)
Opintojakso on suunnattu erityisesti matemaattis-luonnontieteellisen painotuksen valinneille opiskelijoille. Sisällöt räätälöidään yhdessä Taloudellisen Tiedotustoimiston kanssa. Keskeisiä teemoja ovat kiertotalous, tuotteistaminen ja esineiden internet, tietoturva, tekoäly, peliteollisuus. Moduuli suoritetaan osin itsenäisesti verkko-opintoina, lisäksi tehdään yritysvierailuja teknologia-alan yrityksiin. Arviointi tehtyjen tehtävien perusteella suoritusmerkinnällä.
YH14 Vuosi yrittäjyyttä (2 op)
Opiskelijat perustavat yrityksen ja osallistuvat Nuori Yrittäjyys-ohjelmaan. Ohjelman avulla edistetään yrittäjämäistä oppimista. Työelämätaidot ja taloudenhallinta vahvistuvat sekä vuorovaikutustaidot ja yrittäjämäinen asenne kehittyvät. He voivat osallistua myös yrittäjyyskilpailuihin ja yritysvierailuihin.
Uskonnon opintojaksot vievät opiskelijan tutustumaan omaan uskontoperinteeseen sekä maailmanuskontoihin. Monikulttuurisessa maailmassa ja nykyajan työelämässä tarvitaan yhä enemmän myös uskontodialogista asiantuntemusta. Tervetuloa pohtimaan uskonto-ilmiön vaikutusta laajasti ja monipuolisesti uskonnon opintojaksoille.
Suoritusjärjestys
UE01-opintojakso suositellaan suoritettavaksi ensimmäisenä.
Arviointi
Arviointi suoritetaan numeroarvosanalla tai suoritusmerkinnällä (S). Valtakunnalliset pakolliset ja syventävät opintojaksot arvioidaan aina numerolla. Opetuksessa ja arvioinnissa käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia menetelmiä.
Pakolliset opintojaksot
UE01 Uskonto ilmiönä - kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin jäljillä (2 op)
Tutustutaan uskonto-ilmiön tunnuspiirteisiin ja uskonnon monipuoliseen vaikutukseen yksilön elämässä ja yhteiskunnassa. Länsimaisen kulttuurin ja maailman tapahtumien ymmärtämiseksi uskonto-ilmiötä tarkastellaan erityisesti juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin näkökulmasta. Uskonnon rinnalla myös uskonnottomuuden ja uskonnonvapauden merkitys tulee esille. Opintojakso tukee opiskelijan maailmankatsomuksen rakentumista ja kehittää kykyä keskustella ja toimia nykymaailman eri kulttuurien ja katsomusten välisissä kohtaamisissa.
UE02 Maailmanlaajuinen kristinusko (2 op)
Opintojakso johdattaa tutkimaan, miten kristinusko on muovautunut monimuotoiseksi eri puolilla maailmaa. Kristillisyyden eri suuntien syntyvaiheet ja erityispiirteet tulevat tutuiksi. Opinnoissa perehdytään kristinuskon erilaisiin tulkintatapoihin ja ilmenemismuotoihin eri puolilla maailmaa. Samalla opiskelija oppii tunnistamaan ekumeenisen näkökulman ja kristillisyyden yhteisiä opillisia, eettisiä ja toiminnallisia piirteitä myös nykypäivän maailmassa.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
UE03 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan Intian, Kiinan ja Japanin uskontoihin sekä luonnonuskontoihin ja uususkontoihin. Opitaan ymmärtämään, miten nämä uskonnot vaikuttavat niin ihmisten yksityisessä arjessa, ihmissuhteissa ja elämänvaiheissa kuin kulttuurissa ja yhteiskunnassakin. Uskonnollisten arvojen ja perinteiden tunteminen kehittää tietoja ja taitoja, jotka auttavat toimimaan nykyajan työelämässä ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä entistä paremmin. Opintojakso tukee myös historian opintoja.
UE04 Uskonto suomalaisessa yhteiskunnassa (2 op)
Opintojakso käsittelee uskontoa, kulttuuria ja yhteiskuntaa Suomalaisesta näkökulmasta. Opintojakson aikana seurataan aktiivisesti ajankohtaista keskustelua uskonnosta ja sen vaikutuksista sekä merkityksestä suomalaisessa yhteiskunnassa julkisella sektorilla, politiikassa, työelämässä ja taloudessa. Samalla myös pohditaan uskontojen ja katsomusten välistä dialogia tämän päivän Suomessa.
UE05 Uskonto taiteessa ja populaarikulttuurissa (2 op)
Opintojakso käsittelee uskonnon näkymistä ja suhdetta taiteeseen ja populaarikulttuurin eri muotoihin. Perehtymällä uskonnon ja taiteen suhteeseen tutustutaan samalla taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksiiin yksilön ja yhteisön hyvinvoinnin edistäjänä sekä ajankohtaisin aiheisiin juuri nyt. Opiskelija tekee itsenäisen tutkielman jostain itseään kiinnostavasta aiheesta liittyen taiteen tai populaarikulttuurin ilmiöön. Opintojakso tukee mahdollisesti opiskelijan tekemiä kuvataidediplomiopintoja tai tanssidiplomiopintoja.
UE06 Uskonot ja media (2 op)
Opintojakso käsittelee uskonnon, tieteen ja median suhdetta. Opintojakson aikana tutustutaan siihen, miten uskontoa tutkitaan eri tieteenaloilla ja millaista on ajankohtainen uskonnontutkimus. Lisäksi opintojakson aikana tutustutaan median käsittelemiin uskonnollisiin ilmiöihin ja käsitellään laajasti sitä, miten uskonto näkyy mediassa ja miten uskonnot hyödyntävät erilaisia medioita. Opintojakson tavoitteena on kasvattaa opiskelijoiden valmiuksia erilaisten mediasisältöjen kriittiseen ja analyyttiseen tarkasteluun. Opintojakso sopii mediasta, ajankohtaisista aiheista ja yhteiskunnallisesta keskustelusta kiinnostuneille. Teme-linjan opiskelijat voivat käyttää UE6-kurssin osana mediaopintojaan.
Koulukohtainen valinnainen opintojakso
UE07 Uskonnon ylioppilaskirjoituksiin kertaava opintojakso
Opintojaksolla kerrataan lukion uskonnon opintojaksojen oppimäärät ja valmistaudutaan uskonnon ainereaalikokeeseen. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
UE08 Vierailuja uskonnollisissa kohteissa
Opintojaksolla vieraillaan uskonnollisissa kohteissa ja ajankohtaisissa tapahtumissa. Opintojakso toteutetaan yhden lukukauden aikana. Tarkemmat ajat ja vierailupaikat sovitaan yhdessä ryhmän kanssa. Opintojaksoon sisältyy yksi retkipäivä. Opintojakson aikana tehdään vierailupäiväkirjaa ja opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
Elämänkatsomustieto oppiaineena on perustaltaan monitieteinen. Filosofian ohella se hyödyntää niin ihmis-, yhteiskunta- kuin kulttuuritieteitäkin. Oppiaine tukee opiskelijoiden elämänkatsomuksen ja identiteetin muotoutumista. Elämänkatsomustieto kartuttaa pohdiskelevasti ja keskustellen opiskelijoiden kulttuurista ja katsomuksellista yleissivistystä, toiminnallista arviointikykyä ja tilannetajua, eettisiä valmiuksia ja suvaitsevaisuutta sekä keskustelun, kuuntelun ja itseilmaisun taitoja.
Arviointi
Arviointi suoritetaan numeroarvosanalla tai suoritusmerkinnällä (S). Valtakunnalliset pakolliset ja syventävät opintojaksot arvioidaan aina numerolla. Elämänkatsomustiedon opintojaksojen arviointi tukee ja kehittää opiskelijan kykyä reflektoida elämänkatsomukseen liittyviä ilmiöitä . Arvioinnissa otetaan huomioon taito perustella katsomuksellisia käsityksiä kirjallisesti, suullisesti ja vuorovaikutteisesti. Opintojaksoilla tehdään suullisia ja kirjallisia töitä ja edellytetään aktiivista osallistumista keskusteluihin ja vuoropuheluun muiden kanssa. Opiskelija saa palautetta ajatteluprosessistaan ja taitojensa kehittymisestä opettajalta koko opintokokonaisuudeen ajan ja voi reflektoida omaa oppimisprosessiaan saadun palautteen pohjalta. Lopullinen arvosana määräytyy formatiivisen näytön ja summatiivisen näytön perusteella
Valtakunnalliset pakolliset opintojaksot
ET01 Maailmankatsomus ja kriittinen ajattelu (2 op)
Opintojaksossa perehdytään maailmankuvan, maailmankatsomuksen ja elämänkatsomuksen käsitteisiin. Opintojaksossa tutustutaan erilaisiin maailmankuviin ja maailmankatsomuksiin sekä arvioidaan niitä kriittisesti. Opintojaksoa ei suositella suoritettavaksi itsenäisesti kurssin keskustelevan luonteen vuoksi.
ET02 Minä ja yhteiskunta (2 op)
Opintojakson aikana tarkastellaan yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta. Myös erilaisten ihmisoikeuksien tarkastelu ja kriittisen ajattelun kehittäminen ovat keskeisessä roolissa. Tavoitteena on, että opiskelija osaa tarkastella kriittisesti yhteiskuntaa ja sen osa-alueita, yhteiskunnallisia rakenteita, ideologisia piirteitä sekä vallitsevia yhteiskunnallisia arvoja ja osaa hahmottaa yhteisöllisyyden merkityksen ihmisyydelle ja omalle identiteetille. Opiskelija oppii arvioimaan yksilön vaikutusmahdollisuuksia sekä kasvattaa omaa valmiuttaan rakentavaan ja vastuulliseen yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja keskusteluun.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
ET03 Kulttuurit (2 op)
Opintojakson aikana syvennytään kulttuuri-käsitteeseen ja erilaisten kulttuurien tarkasteluun. Tavoitteena on saada monipuolinen ja kattava kuva kulttuureista, sekä niihin liittyvistä teemoista. Opintojakson käytyään opiskelija ymmärtää kulttuurin merkityksen ihmisyydelle ja omalle elämänkatsomukselleen sekä saa välineitä myönteisen kulttuurisen identiteetin rakentamisessa. Opintojakson opiskelu tukee historian opintoja.
ET04 Katsomukset (2 op)
Opintojaksossa tutustutaan syvemmin erilaisiin maailmankatsomuksiin ja niiden näkymiseen ympäristössä, sekä tarkastellaan katsomuksellisia kysymyksiä ja katsomusten historiaa. Opintojakson käytyään opiskelija ymmärtää katsomusten, kulttuurien ja yhteiskuntamuotojen jatkuvaa historiallista muuttumista sekä osaa sen perusteella eritellä erilaisten maailmankatsomusten piirteitä ja lähtökohtia. Opintojakso tukee myös historian opintoja.
ET05 Uskonnot ja uskonnottomuus (2 op)
Opintojaksossa tarkastellaan erilaisia uskonnollisia ja uskonnottomia maailmankatsomuksia. Tavoitteena on uskontoihin ja uskonnottomuuteen liittyvän tiedon syventäminen, sekä niiden moninaisuuden hahmottaminen. Opintojakson käytyään opiskelija osaa lukea, tulkita ja ymmärtää erilaisia uskonnollisia ja uskonnottomia maailmankatsomuksia sekä osaa verrata niiden lähtökohtia ja elämäntapaa omaan elämänkatsomukseensa.
ET06 Tulevaisuus (2 op)
Opintojaksolla käsitellään tulevaisuuden, teknologian ja tieteen teemoja niihin syventyen. Yksilön vaikutusmahdollisuudet ja tieteen, sekä teknologian kehitys ovat erityisesti tarkasteltavana. Opintojakson aikana tutustutaan tulevaisuuden tutkimisen keinoihin ja tehtäviin sekä huomataan, että vaikka tulevaisuutta on vaikea ennustaa, siihen voidaan vaikuttaa arvoilla, teoilla ja valinnoilla. Opintojaksolla tarkastellaan ajankohtaisia ilmiöitä kuten tekoälyä, humanismia, transhumanismia ja tulevaisuudentutkimusta opiskelijoiden oman kiinnostuksen pohjalta.
Yhdessä muiden espoolaisten lukioiden kanssa.
Pakollinen opintojakso
TE01 Terveys voimavarana 2 op
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija oppii kuvailemaan ja jäsentelemään ihmisen keskeisiä voimavaroja sekä analysoimaan niiden yhteyksiä terveyteen. Opiskelija oppii tunnistamaan omiin elintapoihinsa vaikuttavia tekijöitä ja pystyy arvioimaan elintapojen vaikutusta omalle ja lähiympäristön terveydelle. Opiskelija oppii selittämään terveyskulttuurien ilmiöiden muodostumista ja selittämään ilmiöitä sosiaalispsykologisten mallien avulla.
Arviointi: Arvioidaan opintojen aikaista työskentelyä sekä huomioidaan arvosanaa annettaessa myös opintojakson aikaiset kirjalliset ja suulliset työt.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
TE02 Terveys ja ympäristö
Opintojaksolla perehdytään terveystieteen tutkimukseen ja tiedon hankintaan, ympäristöjen terveysvaikutuksiin ja turvallisuuteen sekä käsitellään riippuvuuksiin vaikuttavia mekanismeja.
TE03 Terveys ja yhteiskunta
Opintojakson aikana perehdytään terveyden edistämiseen ja sairauksiin eri ajanjaksoina, eri sairauksiin ja niiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon sekä terveystieteen eettisiin kysymyksiin.
TE04 Terveystiedon kertaus
Opintojakso on tarkoitettu reaalikokeessa terveystietoon keskittyville. Opintojaksolle voi osallistua, vaikka ei olisi suorittanut kaikkia opintojaksoja. Arvosanana suoritusmerkintä. Tavoitteena on, että opiskelija
- osaa pohtia, kuvata ja tunnistaa terveyteen ja sairauteen vaikuttavia tekijöitä omassa elämäntavassaan ja ympäristössään
- osaa kuvata terveyttä ja terveysongelmia aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmista
- osaa arvioida ja tulkita terveyteen ja sairauksiin liittyvää tutkimus- ja arkitietoa
- kertaa terveystiedon opintojaksoja 1–3.
Pakolliset opintojaksot
LI01 Oppiva liikkuja 2 op
Suositellaan tehtäväksi ensimmäisen lukiovuoden aikana
Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä , -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.
Arviointi perustuu jatkuvaan näyttöön tuntien aikana. Jatkuvalla näytöllä tarkoitetaan tuntiaktiivisuutta, muiden huomioimista, reilun pelin henkeä, vastuun kantamista itsestä ja muista. Lisäksi arviointiin vaikuttaa tuntien aikana osoitetut liikunnalliset taidot. Liikuntatunneilla arvioidaan ainoastaan tuntien aikana tapahtuvaa toimintaa.
LI02 Aktiivinen elämä 2 op
Suositellaan tehtäväksi toisen lukiovuoden aikana.
Opintojakson keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen.
Valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
LI03 Uudet mahdollisuudet 2 op
Opintojaksolla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Opettaja ohjaa liikuntaohjelman suunnittelua ja toteutusta. Liikuntasuunnitelmaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa hyväksi käyttäen.
LI04 Yhdessä liikkuen 2 op
Opintojaksolla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä voi olla jokin yhdessä toteutettava liikuntakokemus.
LI05 Virkistystä liikunnasta 2 op
Opintojaksolla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat osallisuuden, liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
LI06 Vanhat tanssit ja etiketti 2 op
Tavoitteena on opiskelijoiden yhteistoiminnan edistäminen ja tanssitaitojen kehittyminen. Kurssilla harjoitellaan eri aikakausien ja maiden tansseja, opitaan tanssin historiaa ja tanssimiseen liittyvää käyttäytymiskulttuuria. Opintojakson päätteeksi tanssit esitetään yleisölle. Hyväksytty suorittaminen edellyttää opiskelijan aktiivista osallistumista ohjelmaan sekä hyvää juhlakäyttäytymistä.
LI07 Talviliikuntakurssi 2 op
Opintojakso suoritetaan tekemällä retki laskettelukeskukseen, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus oppia ja harrastaa eri talviliikuntamuotoja hyvissä olosuhteissa. Sisältö muodostuu päivittäisestä laskettelusta ja hiihtoretkestä. Opintojakso on maksullinen. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää opiskelijan aktiivista osallistumista ohjelmaan.
LI08 Retkikurssi 2 op
Opintojakson tavoitteena on tarjota opiskelijalla virkistäviä elämyksiä luonnossa ja vesillä liikkuessa. Opiskelijat oppivat turvallisen ja oikean tavan liikkua kanooteilla sekä vedestä pelastautumisen perusteet. Opiskelijan erätaidot kehittyvät ja opiskelija oppii liikkumaan luonnossa luontoa kunnioittaen. Opiskelijat yöpyvät teltoissa. Melontaretkellä opiskelija ottaa vastuuta omasta ja yhteisestä toiminnasta sekä oppii auttamaan ja avustamaan muita. Tämä lisää opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta.
Ohjelmaan kuuluu myös yösuunnistus ja esim. kiipeily, jotka suoritetaan myöhemmin erillisenä ajankohtana. Kurssi on maksullinen.
Opintojakso hyväksytty suorittaminen edellyttää opiskelijan aktiivista osallistumista opintojakson ohjelmaan.
LI09 Liikunnan intensiivikurssi, urheiluopistokurssi 2 op
Opintojakson tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista sekä lisätä opiskeluvireyttä ja hyvinvointia hauskojen ja monipuolisten liikuntakokemusten kautta. Urheiluopisto tarjoaa opiskelijalle erinomaisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan eri liikuntamuotoja hyvissä olosuhteissa (esim. curling , jousiammunta, kuntonyrkkeily, eri palloilulajit, tanssi, ilma-aseammunta ja erilaiset lihaskunto/lihashuolto harjoitteet ).
Opintojakso suoritetaan intensiivikurssina jollain Etelä-Suomen urheiluopistolla. Kurssi on maksullinen.
Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää opiskelijan aktiivista osallistumista kurssin ohjelmaan.
LI10 Liikettä kouluun, liikuntatutor-kurssi 2 op
Opiskelijat itse ideoivat ja organisoivat lukiossamme lukukauden aikana erilaisia liikuntatapahtumia kuten välituntiliikuntaa, oppituntien aktivointia, liikuntapäiviä, asiantuntijoiden vierailuja, lajiesittelyjä jne. liikunnan opettajan avustuksella lukuvuoden aikana. Tapahtumat voivat olla lyhyitä esim. välitunneilla tai oppituntien aikana tapahtuvia liikunnallisia hetkiä tai myös koko päivän kattavia liikuntapäiviä. Lisäksi liikuntatutorien tehtäviin kuuluu eri liikunnallisten välituntivälineiden lainaamisen organisointi sekä eri välineiden kunnossapitäminen. Opintojakso sopii kakkosvuositason opiskelijoille.
Tavoitteena tällä opintojaksolla on, että opiskelija oppii ryhmässä ideoimaan ja tuottamaan liikunnallisia tapahtumia omassa kouluyhteisössä. Tavoitteena kouluyhteisön omat hauskat ja liikunnalliset liikuntatuokiot sekä kaikkinainen oman koulun liikuntakulttuurin kehittäminen.
Opintojakso arvioidaan kurssimerkinnällä liikuntapäiväkirjan mukaisesti.
LI11 Kesytä stressi 2 op
Opintojakson kuvaus tulossa.
LI12 Gotlannin pyöräilykurssi 2op
Pyöräretkeilyä, ruotsin kieltä sekä paikalliseen luontoon tutustumista biologian näkökulmasta- kurssi yhdistää kolme ainetta Gotlannin pyöräilykurssin aikana: liikuntaa, ruotsin kieltä ja biologiaa. Opintojakson aikana tutustumme Gotlannin saareen pyöräillen ja retkeillen. Käytämme ruotsin kieltä päivittäin normaaleissa päivän askareissa sekä tutustumme saareen luontoon sekä eliömaailmaan. Retki ajoittuu 5. jaksoon.
Pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot
- Lukion pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen tavoite on tarjota opiskelijalle mahdollisuuksia musiikin tuottamiseen ja vastaanottamiseen, lähtötasosta riippumatta.
- Soittaminen ja laulaminen ovat keskeisiä työtapoja, joilla harjoitetaan opiskelijan musiikillisia valmiuksia ja pyritään luomaan harrastuneisuuteen innostava asenne. Opintojaksojen suoritusjärjestys on vapaa ja laajuus 2 op.
- Arvioinnissa keskeinen peruste on tuntityöskentely eikä varsinaista kurssikoetta yleensä ole. Kokeen sijaan kurssin sisältöön kuuluu esimerkiksi konserttikäynti (konsertti, musikaali, ooppera, baletti tms.) ja kurssin aikana sekä päättöviikolla käydään ohjaavia arviointikeskusteluita.
Intro – kaikki soimaan (MU01) (2 op)
Tavoitteena on, että opiskelija pääsee kehittämään äänenkäyttöään ja musisointitaitojaan turvallisessa ympäristössä, omista lähtökohdistaan. Opintojaksolla opetellaan hahmottamaan musiikin elementtejä kokemuksellisesti musisoinnin ja kuuntelun keinoin. Opiskelija saa eväitä oman kuuntelu- ja musiikkisuhteen hahmottamiseen sekä sen mahdolliseen syventämiseen.
Syke – soiva ilmaisu (MU02) (2 op)
Opintojaksolla pyritään syventämään omaa musiikillista osaamista itselle mieluisissa musiikillisissa ilmaisutavoissa. Tavoitteena on kehittää yhteismusisointitaitoja sekä luovaa ilmaisua.
Genre – globaali uteliaisuus (MU03) (2 op)
Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin musiikkityyleihin ja -kulttuureihin.
Tavoitteena on suhtautua uteliaasti ja saada kokemuksia itselleen uusista musiikin lajeista ja musiikkikulttuureista.
Demo – luovasti yhdessä (MU04) (2 op)
Opintojakson tavoitteena on kehittää luovaa osaamistaan musiikillisessa tai taiteidenvälisessä prosessissa, ottaa vastuuta ryhmän toiminnasta, syventää ymmärrystään musiikillisen vaikuttamisen ja vuorovaikutuksen tavoista sekä hahmottaa musiikin suhdetta muihin taiteenlajeihin ja mediaan. Pohditaan musiikin vaikuttavuutta esimerkiksi vuorovaikutuksessa, lyriikassa ja muissa taiteissa, mediassa tai yhteiskunnassa. Opintojaksolla työskentely voi olla musiikillista tai taiteidenvälistä ryhmän resurssien mukaan.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot (2op)
MU05 Kuoro
Moduli 1 (1 op) Finlandia-kuoro: harjoitetaan syyslukukaudella Finlandia-hymni itsenäisyysjuhlaa varten.
Moduli 2 (1 op) Kuoro jatkaa kevätlukukaudella uuden ohjelmiston parissa.
Kuoron tavoitteena on joko jatkaa jo alkanutta kuoroharrastusta tai motivoida laulamisesta kiinnostunutta opiskelijaa aloittamaan kuorolauluharrastus. Opiskelija voi liittyä kuoroon ilman laulu- tai pääsykoetta ja se voi toimia myös pienryhmän muodossa. Kevätkauden ohjelmisto valitaa yhdessä kuorolaisten kanssa.
MU06 Teatterimusiikki 1
Opintojakso toteutetaan yhteistyönä teatteriproduktion kanssa. Tavoitteena on tuottaa näytelmää varten äänimaisemia, efektejä ja pieniä sävellyksiä - yhdessä ideoiden. Osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta teatterimusiikin tekemisestä tai säveltämisestä.
MU07 Teatterimusiikki 2
Syvennetään teatterimusiikin tuottamiseen liittyviä taitoja. Opintojakso toteutetaan yhteistyönä teatteriproduktion kanssa. Tavoitteena on tuottaa näytelmää varten äänimaisemia, efektejä ja pieniä sävellyksiä - yhdessä ideoiden. Osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta teatterimusiikin tekemisestä tai säveltämisestä. Kurssien MU06 ja MU07 suoritusjärjestys on vapaa.
MU08 Bändi- ja biisipaja 1
Opintojaksolla harjoitellaan bändisoittoa, lähtien opiskelijoiden omista kiinnostuksen kohteista ja valmiuksista. Pyritään kehittämään instrumentinhallintaa, tyylinmukaista soittoa sekä pohditaan kappaleiden sovittamista erilaisille kokoonpanoille. Tutustutaan laulunkirjoittamisen alkeisiin mahdollisuuksien mukaan.
MU09 (myös ME06) Konserttiproduktio - “Kevätkavalkadi”
Toteutetaan koulun oma konsertti:
soittoa ja laulamista harrastavat opiskelijat esiintyvät
ääni- ja valotekniikan taitajat suunnittelevat ja toteuttavat teknisen osuuden (ME06-kurssi)
tarvitaan myös visuaalista näkemystä
juontajat ja käsiohjelman kirjoittaminen
ohjelmakokonaisuuden yhteisuunnittelu
tiedotus ja markkinointi
Konsertin ohjelma syntyy pääasiassa opiskelijoiden omaehtoisesti valitsemasta materiaalista, opettajan ohjauksessa. Konsertin ohjelmaa koostetaan lukuvuoden kuluessa, ja esitykset voivat olla sooloja tai yhtyeitä. Kurssi palkkien ulkopuolella (ei oppitunteja) ja konsertin ajankohta 5. jaksossa. Lisätietoa musiikin ja median opettajilta. Laajuus 1-2 opintopistettä.
MU10 Musiikkiteknologia ja nuotinnus 2 op
Tutustutaan musiikin tekemisen eri tapoihin teknologian avulla. Harjoitellaan äänittämistä, sekvensseriohjelman käyttöä ja miksauksen alkeita. Opintojaksolla voidaan opiskella myös musiikin teorian alkeita opiskelijoiden omista lähtökohdista, ryhmän kiinnostuksen kohteiden mukaan. Osallistuminen ei edellytä aiempia teoriaopintoja tai kokemusta musiikkiteknologiasta.
MU11 Yleinen musiikkitieto
Itsenäisesti suoritettava opintojakso, jonka opiskelija voi lukea hyväkseen suoritettuaan musiikkiopistojen yleisen musiikkitiedon kurssin. Opiskelija saa opintosuorituksen esittämällä opintokirjan tms. suoritusmerkinnän.
MU12 Musiikkiharrastus opintopisteiksi!
Itsenäinen opintojakso, joka toteutuu opiskelijan oman säännöllisen musiikkiharrastuksen kautta. Opiskelija esittää musiikinopettajalle luotettavan selvityksen koko lukuvuoden kestävästä soitto- , laulu-, kuoro-, yhtye- tms. harrastuksestaan.
MU13 Näyttämömusiikin ABC
Näyttämömusiikin eri elementit tulevat tutuiksi tällä kurssilla: libretto, ensemble, aaria jne. Miten tarina muotoutuu musiikin keinoin kerrottavaksi ja miten kerronta etenee näyttämömusiikin keinoin? Kuunnellen ja katsellen sekä partituuriin tutustumalla perhdymme 1-2 teokseen, ja saamme samalla käsityksen tyylikaudesta ja sen ominaispiirteistä. Opintojaksoon kuuluu myös oopperatalon kulissientakainen kierros, jossa pääsemme mm. puvustamoon ja lavastamoon sekä saamme tietoa näyttämöteoksen valmistumisen kokonaisprosessista.
MU14 Bändi- ja biisipaja 2
Opintojaksolla syvennetään bändisoittotaitoja. Pyritään kehittämään instrumentinhallintaa, tyylinmukaista soittoa sekä pohditaan kappaleiden sovittamista erilaisille kokoonpanoille. Mahdollisuus työstää omaa musiikkia.
MULD6 Musiikin valtakunnallinen lukiodiplomi (2 op)
ks. musiikin lukiodiplomin ohjeet: https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/musiikin-lukiodiplomin-ohjeet-3172016-jalkeen-lukio-opintonsa(ulkoinen linkki)
KATSO myös OTA-Opinnot lopussa Teatteri- ja musiikkiproduktio, sekä taidetta kaikilla aisteilla
Kuvataidepetuksessa syvennetään opiskelijan monilukutaitoa ja monitasoista kulttuurista osaamista havainnoiden, tuottaen, tulkiten ja arvottaen kuvia. Pyrkimyksenä on visuaalisen ajattelun ja ymmärryksen kehittäminen.
Suoritusjärjestys
Kuvataiteen opiskelu suositellaan aloitettavaksi pakollisella KU01-opintojaksolla. Jos suoritat vain yhden kuvataidekurssin lukiossa, se on KU01. Muut kuvataiteen opintojaksot voi suorittaa vapaassa järjestyksessä. KU03-KU11-opintojaksot vuorottelevat lukuvuosittain.
“Kuvispolut” eli tiettyjä teemoja käsittelevät opintojaksot:
Valokuva, elokuva ja media: KU1, KU3, KU7 ja KU8 (KE12)
Taidemaailma ennen ja nyt: KU1, KU3, KU4, KU5, KU6, TA02, TA03
Kuvantekemisen tekniikat ja materiaalit: KU1, KU4, KU5, KU6, KU9, KU12, (Taidetta kemian keinoin)
Arkkitehtuuri ja muotoilu: KU2, KU10
Kolmiulotteinen ilmaisu: KU1, KU2, KU9
Kuvataiteen valtakunnallinen lukiodiplomi KULD2
Itsenäisesti suoritettavat: TA05, KU11
Lukuvuonna 2021-2022 tarjotaan seuraavat kurssit: KU1, KU2, KU3, KU4, KU5, KU7, KU10, KU12, KULD2 (TA03)
Lukuvuonna 2022-2023 tarjotaan todennäköisesti seuraavat kurssit: KU1, KU2, KU6, KU8, KU9, KULD2
Kolmantena tai viimeisenä opiskeluvuotena suoritettavaan kuvataiteen valtakunnalliseen lukiodiplomiin (KULD2) vaaditaan vähintään neljä suoritettua kuvataiteen opintojaksoa. Mukaan voidaan laskea myös kuvataiteen ja jonkin muun oppiaineen yhteistyönä rakentuvat opintojaksot, esim. kuvataiteen ja kemian yhteinen opintojakso Taidetta kemian keinoin.
Huomaa, että lukiossamme on Teatterin ja median painotuslinjan ansiosta erinomaiset mahdollisuudet opiskella visuaalista mediaa omina opintojaksoinaan! Tavallisissa lukioissa media sisältyy kuvataiteen ja äidinkielen opintoihin. Temeläisten lisäksi mediaopintoja voivat valita myös yleislukion ja matematiikka-luonnontiedelukion opiskelijat, mikäli mediakursseilla on tilaa.
Arviointi
Valtakunnalliset pakolliset ja valinnaiset opintojaksot arvioidaan arvosanalla 4-10.
Koulukohtaiset opintojaksot KU5-KU10 arvioidaan arvosanalla 4-10.
Koulukohtaiset opintojaksot KU11-KU12 arvioidaan suoritusmerkinnällä (hyväksytty/hylätty).
Kuvataiteen lukiodiplomi arvioidaan arvosanalla 4-10.
Pakolliset opintojaksot
KU01 Omat kuvat, jaetut kulttuurit (2 op)
Mitä on taide? Mikä sinulle on taidetta? Mitä taiteella tehdään? Miten taide toimii? Miksi on taidetta?
Opintojaksossa tutkitaan ja tulkitaan kuvataiteen, median ja muun visuaalisen kulttuurin merkityksellisiä teoksia, niiden ilmaisutapoja ja taustoja sekä ajankohtaisia ilmiöitä yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan näkökulmista.
Opintojaksossa työskennellään visuaalisten harjoitustehtävien parissa, omaa ilmaisua ja persoonallisia ratkaisuja etsien. Kuvia tehdään monipuolisesti eri tekniikoilla. Toisaalta tarkastellaan kuvia ja kuvastoja eri näkökulmista kuvantulkinnan menetelmillä ja harjoitellaan visuaalisia käsitteitä. Samalla tutustutaan vanhempaan ja uudempaan taiteeseen sekä eri aikakausien ajatuksiin taiteen olemuksesta ja roolista. Opintojaksoon kuuluu myös vierailuja ajankohtaisiin näyttelyihin.
Arviointi arvosanalla 4-10.
KU02 Ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt (2 op)
Mitä ympärillämme oikeastaan on? Miksi ympäristömme näyttää siltä, miltä se näyttää? Miten rakennetaan yhdessä nykyhetken ja tulevaisuuden esteettisesti, eettisesti ja ekologisesti kestäviä toimintaympäristöjä?
Opintojaksossa tutkitaan ja tulkitaan rakennettuja ympäristöjä, luontoympäristöjä ja digitaalisia ympäristöjä, esineitä, tuotteita ja palveluita eri näkökulmista (yhteydet itseen ja taiteeseen, arvoihin, yhteisöihin, yhteiskuntakehitykseen ja kestävään tulevaisuuteen). Lisäksi tutustutaan arkkitehtuurin ja muotoilun kuvastoihin ja käsitteisiin sekä ympäristöihin liittyviin keskusteluihin ja vaikuttamismahdollisuuksiin, kulttuuriseen monimuotoisuuteen ja yksilön kulutus- ja ympäristövalintojen vaikutuksiin.
Opintojakson visuaaliset harjoitustehtävät liittyvät kulttuuriperinnön, ympäristönsuunnittelun, arkkitehtuurin, muotoilun ja tuotteistamisen sisältöihin, prosesseihin ja ajankohtaisiin ilmiöihin.
Vierailijat ja vierailut näihin teemoihin liittyviin ajankohtaisiin kohteisiin ja näyttelyihin ovat osa opintojaksoa.
Arviointi arvosanalla 4-10.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot
KU03 Kuva viestii ja vaikuttaa (2op)
Opintojaksossa laajennetaan ymmärrystä ja käytännön osaamista visuaalisesta viestinnästä ja taiteesta.
Opintojaksolla opiskellaan mediateknologian, mediataiteen, sosiaalisen median, digitaalisen kuvankäsittelyn, graafisen suunnittelun, taiton ja typografian perusteita ja prosesseja manuaalisesti ja digitaalisesti, erilaisin ilmaisu-, tuotanto- ja esitystavoin. Samalla perehdytään kantaaottavuuteen, intertekstuaalisuuteen, tekijänoikeuksiin, sananvapauteen ja yksityisyyteen.
Arviointi arvosanalla 4-10.
KU04 Taiteen monet maailmat (2op)
Opintojakson tavoitteena on laajentaa opiskelijan ymmärrystä sekä nykytaiteen että taidehistorian moninaisista merkityksistä ja ilmaisutavoista tutkien ja tulkiten. Samalla syvennetään omaa suhdetta kuvailmaisuun, erilaisten kuvailmaisutekniikoiden hallintaa ja niiden soveltamiskykyä. Opitaan taiteen käsitteistöä, kuvastoja, konteksteja ja kuvantulkinnan keinoja.
Opinnoissa työskennellään itse kuvia tuottaen sekä uudemmilla että perinteisemmillä tekniikoilla, tutkien erilaisia ilmiöitä, arvoja ja perinteitä, ja ottamalla niihin omien kuvien tekemisen kautta kantaa.
Arviointi arvosanalla 4-10.
Koulukohtaiset soveltavat opintojaksot
KU05 Piirrosilmaisu ja taidegrafiikka (2 op)
Vapauta viiva lentoon!
Opintojakson tavoitteena on löytää uudenlaisia lähestymistapoja piirtämiseen kuvallisen ilmaisun välineenä. Piirtäminen on sekä muun kuvallisen työskentelyn vankka perustaito (silmän ja käden yhteistyö, havainto, mittasuhteet, muodon luominen) että voimakkaan ilmaisullinen väline. Piirrosharjoitusten lisäksii perehdytään taidegrafiikan mahdollisuuksiin (esim. lino- ja puupiirrokseen, monotypiaan, kuivaneulagrafiikkaan ja/tai etsaukseen). Opintojaksolla voidaan jalkautua erilaisiin ympäristöihin ja yhteisöihin tekemään kuvia.
Arviointi arvosanalla 4-10.
KU06 Luova maalausilmaisu (2 op)
Ystävysty siveltimen, sävyjen ja sattumien kanssa!
Opintojakson tavoitteena on etsiä oman kuvailmaisun vahvuuksia maalaamisen keinoin ja tutustua eri maalausaineisiin ja maalaustekniikoihin: akvarellimaalaukseen, tussimaalaamiseen, pastellimaalaamiseen, akryylimaalaamiseen sekä mahdollisuuksien mukaan öljyvärimaalaamiseen. Samalla syvennetään ymmärrystä eri maalaustaiteen ilmiöistä ja historiasta oman tekemisen kautta.
Arviointi arvosanalla 4-10.
KU07 Inspiroiva valokuvaus (2 op)
Valokuvaaminen on paljon muutakin kuin laukaisijan painallus!
Opintojakson tavoitteena on hahmottaa valokuvauksen luovat mahdollisuudet kuvailmaisussa sekä syventää opiskelijan omaa valokuvaustaitoa. Kurssilla kerrataan valokuvauksen peruselementit sekä kehitetään omaa persoonallista otetta valokuvaajana monipuolisten kuvausprojektien ja -haasteiden avulla. Opintojaksossa ei keskitytä kuvan jälkikäsittelyyn, vaan pyritään löytämään mahdollisimman kiinnostava idea ja toteutustapa jo kuvaustilanteessa.
Arviointi arvosanalla 4-10.
KU08 Digikuvapaja (2 op)
Lisää digitaalisesti vaikuttavuutta kuviisi!
Opintojakson tavoitteena on opiskella bittikartta-/pikseligrafiikan (mm. Photoshop ja GIMP) ja vektorigrafiikan (mm. Illustrator ja InkScape) käsittelyä monipuolisten kuvanmuokkaustehtävien avulla. Harjoitustöinä voidaan tehdä esim. digitaalista sarjakuvaa ja digitaalisia kuvituksia, infografiikkaa jne. Myös eri animaatiotekniikoita voi soveltaa omassa työskentelyssä.
Arviointi arvosanalla 4-10.
KU09 Kolmiulotteisen työskentelyn paja (2 op)
Kädet kiinni muotoon ja materiaaliin!
Opintojakson tavoitteena on tutustua kolmiulotteisen ilmaisun osa-alueisiin (kuvanveisto, muotoilu, keramiikka, maa- ja ympäristötaide, tila- ja installaatiotaide, digitaaliset veistokset jne.) ja hyödyntää niitä omassa kuvailmaisussa. Tekniikoita ja materiaaleja hyödynnetään ennakkoluulottomasti ja kestävän kehityksen elinkaariajattelu huomioiden.
Arviointi arvosanalla 4-10.
KU10 Designproggis (2 op)
Muotoillaan tulevaisuutta!
Opintojakson teemat liittyvät monimuotoisesti tuote- ja palvelusuunnittelun, muotoilun, arkkitehtuurin, ympäristö- ja kaupunkisuunnittelun sekä taiteen kenttään ja suunnitteluprosesseihin. Kokeillaan ja tehdään itse suunnittelua sekä tutustutaan jatko-opintomahdollisuuksiin luovan visuaalisuuden parissa. Opintojakso rakentuu ajankohtaisiin ilmiöihin ja toimintamahdollisuuksiin Aalto-yliopiston Otaniemen kampusalueella tai muiden yhteistyötahojen kanssa.
Arviointi arvosanalla 4-10.
KU11 Syventymisprojekti – oma kuvataiteellinen produktioni (itsenäisesti suoritettava) (2 op)
Tämän opintojakson tavoitteena on, että opiskelija syventää aiempaa visuaalista osaamistaan työskentelemällä valitsemansa teemojen ja tekniikoiden parissa omaehtoisesti. Hän määrittelee oppimistavoitteensa, työskentelytapansa ja produktion toteuttamisaikataulunsa yhteistyössä (kuvataide-)opettajan kanssa. Työskentelyn eteneminen dokumentoidaan kuvallis-kirjalliseen portfolioon. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä, lisäksi opiskelija saa työstämästään kokonaisuudesta suullista palautetta. Materiaalit ja tarvikkeet työskentelyynsä opiskelija hankkii pääsääntöisesti itse. Opintojakson toteuttaminen voi yltää pitkällekin ajanjaksolle, kesätyöskentelyyn jne.
Erilaisten isojen visuaalista osaamista vaativien produktioiden toteuttaminen voidaan myös lukea tämän opintojakson suorittamiseksi, jos asiasta sovitaan ETUkäteen opettajan kanssa (esim. abivideo, lukion visuaalinen markkinointi jne.)
Arviointi suoritusmerkinnällä / hyväksytty-hylätty.
KU12 Visuaalisten alojen valmennuskurssi (2op)
Opintojaksossa valmistaudutaan lukion jälkeisiin visuaalisten alojen opintoihin ja niihin hakemiseen. Opintojakso sopii erityisen hyvin kakkos- ja kolmosvuosikurssin opiskelijoille, joita kiinnostaa hakeutuminen suosituille visuaalisille aloille lukion jälkeen. Miten erottua positiivisesti muista hakijoista hakuprosessissa? Tutustutaan eri oppilaitosten ja korkeakoulujen hakuprosesseihin ja valmistaudutaan konkreettisten harjoitustöiden avulla valintakokeisiin. Harjoitustöitä arvioidaan yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa ja saadaan valmiuksia omien ideoiden esittelyyn ja työskentelyyn aikapaineessa.
Arviointi suoritusmerkinnällä / hyväksytty-hylätty.
Valtakunnalliset valinnaiset opinnot / diplomi
KULD2 Kuvataiteen valtakunnallinen lukiodiplomi (2 op)
Kuvataiteen lukiodiplomin tavoitteena on, että opiskelija osoittaa kuvataiteen ja muun visuaalisen kulttuurin laaja-alaista osaamistaan tuottamalla, tulkitsemalla ja arvottamalla monipuolisesti erilaisia kuvia. Valtakunnallisista, vuosittain vaihtuvista tehtävistä valitaan yksi, jonka parissa työskennellään kurssin ajan opettajan valvonnassa, mutta itsenäisesti. Kuvataiteen lukiodiplomi muodostuu visuaalisesta teoksesta sekä “tutkimusosasta” eli työskentelyprosessia, itsearviointia ja kuvataiteen tuntemusta kuvaavasta portfoliosta.
Lukiodiplomin suorittamista tulee edeltää vähintään neljä (4) lukiossa suoritettua kuvataidekurssia. Lukiodiplomityö (teos+portfolio) arvioidaan asteikolla 4-10 sekä tarkemman kirjallisen ja suullisen palautteen avulla. Suorituksen arvioi kaksi erillistä arvioitsijaa. Diplomityöhön tarvittavat erityistarvikkeet ja -materiaalit opiskelija kustantaa pääsääntöisesti itse.
Taiteidenväliset opintojaksot, joissa kuvataide mukana
KATSO OTA-Opinnot sekä kemian koulukohtaiset opintojaksot!
Teatterin ja median erikoislinja (lyh. TeMe-linja) tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden syventyä teatterin ja elokuvan osaamisen kehittämiseen. Linjalle haetaan yhteishaussa ja sille valitaan 25 opiskelijaa vuosittain hakemusten perusteella. Opiskelijat suorittavat vähintään kymmenen erikoisopintojaksoa. Linjan opettajat ovat oman alansa kokeneita ammattilaisia. TeMe-linjalla tehdään monimuotoista yhteistyötä mm. musiikin, kuvataiteen ja äidinkielen oppiaineiden kanssa.
Teatterin opinnot ja arviointi
Teatterin opiskelun yleisenä tavoitteena on kehittää opiskelijan ilmaisullisia, näyttämöllisiä, dramaturgisia ja sosiaalisia taitoja. Opiskelu sisältää käytännön työskentelyn lisäksi myös teatterihistorian ja -teorian opetusta.
Teatterin opintojaksot arvioidaan numeroasteikolla 4-10, paitsi TEA01, TEA03 ja TEA13, jotka arvioidaan suoritusmerkinnällä S. Hyväksytty suoritus edellyttää aktiivista läsnäoloa, sitoutumista ryhmään sekä opintojaksoon kuuluvien tehtävien tekemistä.
Ensimmäisenä lukuvuonna opiskellaan opintojaksot TEA01, TEA02, TEA03 ja mahdollisesti TEA09 ja TEA13. Muut opintojaksot suositellaan suoritettavaksi toisena tai kolmantena vuonna.
Seuraavat opintojaksot on suunnattu kaikille Otaniemen lukion opiskelijoille:
ÄI19 Ilmaisutaidon ja improvisaation perusteet
ÄI20 Ilmaisutaito ja improvisaatio, jatko
TEA07 Puvustus, lavastus, maskeeraus
TEA09 Teatteritieto
TEA10 Ohjaajantyö, teatteri ja elokuva
TEA13 Valo-, ääni- ja videotekniikan perusteet
TALD07 Tanssin lukiodiplomi
TELD08 Teatterin lukiodiplomi
TEA01 Teatterin perusteet (TeMe-linja, pakollinen) 2 op
Opiskelun tavoitteena on opiskelijan teatteri-ilmaisun kehittäminen. Opintojaksolla perehdytään näyttelemisen perusteisiin ja tehdään keskittymis-, kontakti- ja aistiharjoituksia, mielikuva- ja tunneilmaisuharjoituksia sekä improvisaatio-, liike- ja äänenkäyttöharjoituksia.
Arvosana: Suoritettu/hylätty.
TEA02 Rooli- ja kohtausharjoittelu (TeMe-linja, pakollinen) 2 op
Jaksolla perehdytään näyttelemiseen ja näyttämötyöhön kohtausharjoittelun ja roolityöskentelyn avulla. Jaksolla valmistetaan esityskuntoon lyhyitä kohtauksia klassikko- ja nykynäytelmistä. Käytännönläheiseen opiskeluun sisältyy yhden näytelmän lukeminen ja analysointi.
Arvosana: 4-10.
TEA03 Improvisaatio (TeMe-linja) 2 op
Opintojaksolla harjoitellaan keskeisiä teatteri-improvisaation osa-alueita, kuten toisten kuuntelemista ja ideoiden vastaanottamista, kontaktia, tarinankerrontaa, fyysisyyttä, spontaaniutta, mokaamisen iloa ja statusharjoituksia. Tunneilla tehdään myös liike- ja ääni-improvisaatiota.
Arvosana: Suoritettu/hylätty.
TEA04-06 Teatteriproduktio (TeMe-linja) 6 op
Jaksolla suunnitellaan ja toteutetaan iso teatteri- ja/tai videoprojekti. Tekstinä käytetään joko valmista käsikirjoitusta tai käsikirjoitus luodaan yhdessä. Näyttelemisen lisäksi opiskelija voi suuntautua käsikirjoittamiseen, lavastukseen, puvustukseen, valo- ja äänitekniikkaan tai ohjaajan työhön. Lopuksi produktio esitetään yleisölle. Prosessi sisältää tekniset läpimenot, kenraalit, esitykset, roudaukset sekä palautteet. Produktioon osallistuminen vaatii ehdotonta sitoutumista työskentelyyn.
Arvosana: 4-10.
TEA07 Puvustus, lavastus, maskeeraus – Teatterin visuaaliset elementit (TeMe-linja, yleislinja) 2 op
Opintojakso toteutetaan yhteistyössä teatteriproduktion kanssa. Opiskelijat vastaavat produktion visuaalisuudesta eli lavastuksesta, puvustuksesta, maskeerauksesta, kampauksista, valokuvauksesta, julisteesta ja käsiohjelmasta. Kurssi on käytännönläheinen ja vaatii opiskelijoilta itsenäistä työskentelyä, vastuunottoa sekä sitoutumista pitkäjänteiseen prosessiin.
Arvosana: 4-10.
TEA08 Lyhytproduktio (TeMe-linja) 2 op
Lyhytproduktio on suunnattu 3. ja 4. vuositason opiskelijoille. Opintojakson aikana toteutetaan ja esitetään pienimuotoinen teatteriesitys/video jonkin yhteisesti sovitun teeman ja tyylilajin pohjalta. Produktiossa opiskelija pääsee kehittämään teatteritaiteen osaamistaan vielä abivuonna. Työskentely on opiskelijalähtöistä ja vaatii ehdotonta sitoutumista prosessiin.
Arvosana: 4-10.
TEA09 Teatteritieto (TeMe-linja, yleislinja) 2 op
Opintojakson työtapoja ovat opiskelijoiden esitelmät ja alustukset, keskustelut sekä käytännön harjoitukset. Jaksolla tarkastellaan länsimaisen teatterin kehityslinjoja, mm. antiikin Kreikan teatteria, commedia dell’artea, Shakespearen ajan teatteria, realismia, fyysistä teatteria sekä 1900-luvun suuntauksia. Jaksolla luetaan näytelmiä ja näytellään niistä kohtauksia. Jakso toimii pohjana teatterin lukiodiplomille.
Arvosana: 4-10.
TEA10 Ohjaajantyö, teatteri ja elokuva (TeMe-linja, yleislinja) 2 op
Opintojaksolla perehdytään ohjaajantyöhön monesta näkökulmasta. Opiskelu sisältää luentoja ja keskusteluja ohjaamisesta, keskeiseen kirjallisuuteen tutustumista sekä orientoivia käytännön ”sormiharjoituksia”. Perehdytään teatteriesityksen ja elokuvan dramaturgisiin lainalaisuuksiin ja näyttelijän ohjaamiseen. Lisäksi käydään katsomassa teatteriesitys/elokuva ja tavataan sen ohjaaja. Opinnot antavat erinomaista tieto-taitoa teatterin ja median lukiodiplomin tekemiseen.
Arvosana: 4-10.
TEA11 Ohjaajantyö, käytännön työpaja (TeMe-linja)
Ohjaajantyön käytännön opintojakso on jatkoa TEA10:lle, joka tulee olla suoritettuna, jotta voi osallistua tälle jaksolle. Tunneilla opiskellaan näytelmäkohtauksen ohjaamista ja henkilöohjaamista. Opiskelijat laativat pienimuotoiset ohjaussuunnitelmat ja ohjaavat kukin 2-3 näyttelijälle kohtauksen. Opinnot antavat erinomaisia työkaluja teatterin lukiodiplomin tekemiseen.
Arvosana: 4-10.
TEA12 Näyttelijäntyö, syventävä (TeMe-linja)
Näyttelijäntyön syventävä opintojakso on suunnattu 3. ja 4. vuositason opiskelijoille. Opiskelijat perehtyvät johonkin näyttelijäntyön metodiin, esim. Stanislavskin metodiin, fyysiseen teatteriin tai improvisaatioon. Käytettävät tekstit ja metodit valitaan yhdessä jakson alussa. Jakson lopussa saatetaan järjestää sisäinen tai julkinen demoesitys. Opinnot ovat hyvää valmennusta teatterin lukiodiplomin tekemiseen.
Arvosana: 4-10.
TEA13 Valo-, ääni- ja videotekniikan perusteet (TeMe-linja, yleislinja) 2 op
Opintojaksolla opiskellaan, kuinka koulun valo-, ääni- ja videotekniikkaa käytetään tilannekohtaisesti, luotettavasti ja turvallisesti. Kurssin aikana tehdään toimivia teknisiä toteutuksia koulun tapahtumiin ja produktioihin.
Arvosana: Suoritettu/hylätty.
TEA14 Näytelmäkäsikirjoitus (TeMe-linja) 2 op
Opintojaksolla kirjoitetaan 2. tai 3. vuosikurssin TeMe-teatteriproduktion käsikirjoitus tai sovitustyö ohjaavan opettajan johdolla. Kurssi ei ole tarjolla millään rivillä, vaan se liittyy produktioperiodiin.
Arvosana: 4-10.
TELD08 Teatterin valtakunnallinen lukiodiplomi (TeMe-linja, yleislinja) 2 op
Tavoitteena on, että opiskelija antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan teatterissa. Teatteridiplomin voi tehdä näyttelemisestä, käsikirjoittamisesta, ohjaamisesta tai näiden yhdistämisestä. Diplomi sisältää teatteriesityksen lisäksi työsuunnitelman, portfolion ja reflektoivan esseen. Diplomista saa erillisen todistuksen.
Arvosana: Suoritettu/hylätty.
TALD07 Tanssin valtakunnallinen lukiodiplomi (2 op)
HUOM! Otaniemen lukiossa on mahdollisuus suorittaa myös tanssin lukiodiplomi. Kysy lisää teatteriopettaja Katri Kostiaiselta.
Median ja elokuvan yleisenä tavoitteena on kehittää opiskelijan mediailmaisun, mediakritiikin ja mediatiedon taitoja. Otaniemen lukiossa toimii Teatterin ja median linja (TeMe-linja), joten opiskelu sisältää myös elokuvahistorian ja elokuvateorian opetusta.
Median opinnot ja arviointi
Teatterin ja median linjan ensimmäisenä vuotena opiskellaan opintojaksot ME01 ja ME02. Median opintojaksot ME03-ME06 suositellaan suoritettavaksi toisena tai kolmantena opiskeluvuotena. Median lukiodiplomi MELD5 kannattaa suorittaa kolmantena vuonna. Muut opintojaksot voi suorittaa minä opiskeluvuonna tahansa. Mediakurssit ME07-ME09 ovat kaikkia opintoja tukevia kursseja.
Median koulukohtaiset soveltavat opintojaksot
Muut lukiolaiset (ei TeMe-linjalaiset) voivat vapaasti valita median opintojaksoja lukujärjestykseensä jos jaksolla on tilaa.
ME01 - Median perusteet (TeMe-linja pakollinen, yleislinja) 2op
Opintojaksolla tutustutaan liikkuvan kuvan peruskäsitteisiin ja elokuvakerrontaan. Opintojaksolla tutustutaan elokuvan historiaan, elokuvailmaisun perusteisiin ja median keskeisiin käsitteisiin. Opintojakson aikana toteutetaan lyhyitä mediateoksia, lyhytelokuvia ja/tai videoita yksin ja/tai ryhmässä. Opintojaksoon kuuluu valokuvaamista, videokuvaamista, kameratekniikkaa, editointia, esittämistä ja elokuvien katsomista. Opintojakso antaa erinomaiset pohjataidot kaikkeen mediatyöskentelyyn ja digitaaliseen kuvan tekemiseen sekä elokuva-analyysin alkeet. Hyväksytty opintojakso arvioidaan merkinnällä S = suoritettu.
ME02 - Elokuvailmaisun perusteet (TeMe-linja pakollinen, yleislinja) 2op
Suositus ME1- opintojakson suorittaneille. Opintojaksolla syvennytään elokuvan ja liikkuvan kuvan kuvaamiseen ja kameratyöskentelyyn työryhmässä. Opintojaksolla opetellaan elokuvakerrontaa kuvauksen, kuvakokojen, kuvakulmien ja kamera-ajojen kautta. Opintojakson aikana harjoitellaan videokuvaamista ja editointia ja toteutetaan ryhmässä lyhytelokuva ja/tai mediateos. Hyväksytty jakso arvioidaan asteikolla 4-10.
ME03 - Dokumentti (TeMe-linja, yleislinja) 2op
Dokumenttielokuva-opintojakson aikana hahmotetaan dokumentaarisen elokuvan kerrontaa teorian, esimerkkien ja ennen kaikkea tekemisen kautta. Opintojaksolla opetellaan yksin tai työryhmässä tuottamaan jat teknisesti toteuttamaan dokumentaarinen elokuva tai tutkielma siitä. Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 4-10.
ME04 - Fiktio (TeMe-linja, yleislinja) 2op
Opintojaksolla toteutetaan lyhyt fiktioelokuva käsikirjoituksesta kuvaamisen ja editoinnin kautta ensi-iltaan asti. Opintojakson tavoitteena on harjoitella työryhmätyöskentelyä kuvaustilanteessa, lavastamista, maskeerausta, valaisua, rekvisiittaa ja elokuvan editoimista. Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 4-10.
ME05 - Editointi (TeMe-linja, yleislinja) 2op
Opintojakson tavoitteena on syventää elokuvan ja liikkuvan kuvan editointiosaamista. Jaksolla harjoitellaan editointiohjelmien käyttöä tietokoneella ja syvennytään värimäärittelyyn, värikorjailuun, äänen editointiin ja efektien tekemiseen. Opintojakson aikana toteutetaan editoinnin näytetyö/näytetyöt yksin tai ryhmässä. Opintojaksolla on käytössä Adobe Creative Cloud ja sen sisältämät ohjelmistot (mm. Premiere Pro ja After Effects). Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 4-10.
ME06 - Mediataide ja animaatio (TeMe-linja, yleislinja) 2op
Opintojaksolla tutustutaan digitaalisen median, animaation ja mediataiteen eri muotoihin (mm. AR, VR ja pelit). Opintojakson aikana toteutetaan oma animaatio ja/tai mediateos. Opintojakson tavoitteena on oppia eri animaatiotekniikoita, syventyä mediataiteen eri muotoihin, oppia erottamaan mediataiteen eri suuntauksia ja toteuttaa oma digitaalisen median työ. Hyväksytty opintojakso arvioidaan asteikolla 4-10.
ME07 - Elokuvafestivaali (TeMe-linja, yleislinja) 2op
Elokuvafestivaali-opintojaksolla opiskelija osallistuu elokuvatapahtumaan ja katsoo tapahtuman aikana vähintään kuusi elokuvaa. Opintojakson tavoitteena on tutustuttaa opiskelija elokuvafestivaali-kulttuuriin ja syventää opiskelijan elokuvasivistystä. Elokuvafestivaalin aikana katsotuista elokuvista kirjoitetaan kurssilla essee/esseitä tai toteutetaan jokin muu elokuvia reflektoiva teos. Hyväksytty opintojakso arvioidaan merkinnällä S = suoritettu.
ME08 - Tuotanto (TeMe-linja, yleislinja) 2op
Opiskelija toteuttaa tuotantojaksolla vaihtuvia mediaprojekteja, kuten lukion esittelyvideoita, linjaesittelyjä, teatteriproggista, lukion viestintää ja lukion juhlien ja tapahtumien tallenteiden tekemistä. Tuotantojakson sisältö ja tavoitteet vaihtelevat jokaisen projektin mukaan. Hyväksytty opintojakso arvioidaan merkinnällä S = suoritettu.
ME09 - Elokuvan historia (TeMe-linja, yleislinja) 2op
Opiskelija tutustuu elokuvan historiaan klassikkoelokuvien avulla. Opintojaksolla tutustutaan vanhoihin elokuvatekniikoihin: filmikuvaukseen ja DV-nauhoihin. Opiskelija toteuttaa jakson aikana vaihtoehtoisesti oman elokuvan historiateoksen tai kirjoittaa esseet katsomistaan elokuvista.
Hyväksytty opintojakso arvioidaan merkinnällä S = suoritettu.
MELD5 - Median valtakunnallinen lukiodiplomi (TeMe-linja, yleislinja) 2op
Median lukiodiplomin suorittamisen tavoitteena on, että opiskelija antaa erityisen näytön lukioaikaisesta mediaosaamisestaan ja harrastuneisuudestaan. Median lukiodiplomin tavoitteena on edistää opiskelijan monipuolisia media- ja vuorovaikutustaitoja sekä median välineiden, ilmaisukeinojen ja mahdollisuuksien luovaa käyttöä. (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015)
KE12 Taidetta kemian keinoin (katso kemian koulukohtaiset opintojaksot) 2op
Tämä kurssi voidaan laskea yhdeksi median lukiodiplomin suorittamiseen vaadittavista suorituksista.
Pakolliset opintojaksot
OP01 Minä opiskelijana (2 op)
Opintojakson keskeisiä sisältöjä
tutustua lukio-opintojen käytänteisiin, opintojen rakenteeseen sekä ylioppilastutkintoon
lukiossa vaadittavat opiskelutaidot sekä omien vahvuuksien ja kiinnostusten kohteiden kartoittaminen
jatko-opintojen pohtiminen ja ammatillinen suuntautuminen sekä näihin liittyvät tietolähteet, sähköiset ohjauspalvelut ja hakujärjestelmät
itsetuntemus, elämänhallintataidot ja oman oppimisen arviointi
työelämään sekä toisen ja korkea-asteen koulutuspaikkoihin tutustuminen
lukio-opintojen kannalta kulloinkin ajankohtaiset asiat
Opintojakso suoritetaan hajautetusti 1.-3. vuosikursseilla. Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista OP1-opintojakson ohjelmaan sekä aktiivista osallistumista RO-tuokioihin ja RO-tapaamisiin. Lisäksi opintojakson suorittaminen edellyttää henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman ja ylioppilastutkintosuunnitelman laatimisen ja niiden päivittämisen lukio-opintojen aikana. Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän S. Erityislukion opiskelija ei voi huojentaa opinto-ohjauksen pakollisista opintojaksoista.
OP02 Jatko-opinnot ja työelämä (2op)
Opintojakson keskeisiä sisältöjä
itsetuntemuksen sekä elämänsuunnittelu- ja elämänhallintataitojen edelleen kehittäminen
jatko-opintomahdollisuudet Suomessa ja ulkomailla
työelämätietous, muuttuva ja monimuotoinen työelämä, yrittäjyys ja työelämä- ja työnhakutaidot
jatko-opintojen ja tulevaisuuden suunnittelu, jatko-opintoihin hakeutuminen
henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opintoja urasuunnitelman päivittäminen
lukio-opintojen kannalta kulloinkin ajankohtaiset asiat
Kurssi suoritetaan 2. vuosikurssin keväällä yhden periodin aikana. Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista OP2-opintojakson ohjelmaan. Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän S. Erityislukion opiskelija ei voi huojentaa opinto-ohjauksen pakollisista opintojaksoista.
Koulukohtaiset valinnaiset opintojaksot
OP03 Töissä! 2 op
Opintojakson suorittaminen edellyttää vähintään kahden viikon täysipäiväistä työskentelyä kesäloman aikana tai eri jaksoissa lukuvuoden aikana yhteensä kahta viikkoa vastaavaa työmäärää. Lisäksi töiden ohella pidetään työssäoppimispäiväkirjaa.
Opintojakson suorittamisesta saa tarkemmat ohjeet opinto-ohjaajalta.
Opintojaksosta saa suoritusmerkinnän S.
Valintaohje TEC-ohjelmointikurssille lukuvuonna 2022-2023
Jos olet aloittelija, valitse yksi seuraavista:
- TEC01, jos haluat oppia ohjelmoinnin perusteet pythonilla syksyllä 2022 tai
- TEC09.1 Dart MOOC, jos haluat kokeilla jotain muuta kuin Pythonia, sopii myös aloittelijoille tai
- TEC12, jos haluat suorittaa aloittelijatason Python-kurssin täysin itsenäisesti
Jos sinulla on jo kokemusta ohjelmoinnista tai haluat haastaa itseäsi, valitse yksi tai useampi seuraavista:
- TEC09.2 Haskell MOOC ja/tai
- TEC03 Koodi101, web-kehityksestä ja esineiden internetistä kiinnostuneille ja /tai
- TEC11 Rust (vaativin - edellyttää kokemusta ohjelmoinnista)


Teknologiakurssien mini-ops 2022-2023
TEC01: Ohjelmoinnin peruskurssi pythonilla.
- Laskuharjoitukset 8. palkin MA ja KE tunnit, periodit 1B - 3A Aalto-yliopiston aikataulun mukaisesti.
- Kurssilla tutustutaan python ohjelmointikieleen ja ongelmanratkaisuun.
- Kurssista saa yliopiston opintopisteitä suorittamalla yliopiston lopputentin.
TEC02: Arduino-ohjelmointi
- 7. palkki, periodit 2A - 2B
- Kurssilla tutustutaan digitaalielektroniikan komponentteihin, erilaisiin antureihin ja virtapiirin toiminnan ohjaamisen ohjelmoitavan mikrokontrollerin avulla.
- Opiskelijat suunnittelevat ja rakentavat oman sovelluksen Arduinolla.
- Kurssilla tehdään yritys- ja tutkimuslaitosvierailuja.
TEC03: Eficoden järjestämä full stack -ohjelmointikurssi: koodi101
- periodit 4A - 4B, 8. palkin MA ja KE tunnit
- Kurssilla tutustutaan modernin ohjelmistokehityksen perusteisiin, kuten toiminnallisen nettisivun rakentamiseen.
- Kurssilla perehdytään selainpohjaisen ohjelmiston eri osakokonaisuuksiin, ja opitaan kirjoittaa selainpohjaisia sovelluksia.
- Kurssilla toteutetaan sovellus, joka hyödyntää esineiden internettiä, taustapalveluita, tietokantaa sekä selainpohjaista käyttöliittymää.
- Sisältö: Javascriptin perusteet ja sen käyttötarkoituksen eri ympäristöissä, Docker ja container-teknologioiden, sekä Git-versionhallintatyökalun käyttö.
TEC04: Unity-peliohjelmointi
- 8. palkki MA ja KE tunnit, Periodit 5A - 5B.
- Kurssilla tutustutaan peliohjelmoinnin peruskäsitteisiin Unity-ympäristössä.
- Kurssin aikana opitaan tekemään pelejä opettajan tai tutoriaalien johdolla, tutustutaan esimerkiksi pelimekaniikkojen ohjelmointiin ja 3D-ympäristöjen luomiseen.
TEC05: 3D-mallintaminen ja tulostaminen
- periodit 3A - 3B 7. palkin MA ja KE tunnit.
- Kurssilla tutustutaan 3D-mallintamiseen ja tulostamisen eri vaiheisiin. Käytettävä ohjelma Freecad.
- Kurssilla tehdään pieniä harjoitusmalliinnuksia, ja suunnitellaan oma tulostettava lopputyö.
TEC06: kvanttilaskenta
- periodit 4A - 4B, 8. palkin MA ja KE tunnit
- Kurssilla tutustutaan kvanttilaskennan periaatteisiin ja sovelluksiin tieteissä.
- Kurssilla opiskellaan lineaarialgebraa ja kompleksilukuja.
- Kurssilla toteutetaan oikean kvanttietokoneen ymmärtämää koodia python-ohjelmointikielellä.
- Kurssi edellyttää esitietoja ohjelmoinnista esimerkiksi pythonilla.
TEC07: robotiikka ja First Global Challenge kilpailu
Kurssi on tarkoitettu lukiolaisille ja lukio-opettajille, jotka ovat kiinnostuneita annettuun tehtävään tarkoitetun robotin suunnittelusta, rakentamisesta ja ohjelmoinnista. Kurssilla tutustutaan robotin toteutuksessa tarvittaviin mekaanisiin ratkaisuihin kuten voimansiirto ja liikkuvien nivelten rakentaminen. Lisäksi tutustutaan miten sensoreita voidaan hyödyntää robotin toimintojen automatisoinnissa. Kurssilla tutustutaan robotin ohjelmoimisessa käytettävään Java-ohjelmointikieleen ja sen rajapintaan.
TEC08: Hack with Espoo, Eettinen hakkerointi
- Kurssin tavoitteena on oppia ajattelemaan kuin hakkeri. Kurssilla luodaan katsaus tietoturvatestauksen ja hakkeroinnin tulevaisuuteen.
- Kurssin aikana opiskelija tutustuu yleisimpiin haavoittuvuuksiin sekä oppii käyttämään yleisiä tietoturvatestauksessa käytettäviä työkaluja kuten Burp Suite.
TEC09.1: Aalto-yliopiston johdatus ohjelmointiin Dart -ohjelmointikielellä MOOC.
- Periodit 3A -4B, 9. palkin kokoontuminen TI klo 14.45.
- Sopii hyvin aloittelijoille.
- Johdatus ohjelmointiin osiossa tutustutaan ohjelmoinnin perusteisiin Dartilla.
- Data ja tieto osiossa tutustutaan tietokantoihin ja tiedon käsittelyyn.
- Ohjattu ohjelmointityöpaja kerran viikossa, kurssilla on itsenäistä työskentelyä.
- Kurssimateriaali: https://fitech101.aalto.fi/introduction-to-programming/(ulkoinen linkki)
- Kurssimateriaali: https://fitech101.aalto.fi/data-and-information/(ulkoinen linkki)
TEC09.2: Helsingin yliopiston Haskell MOOC.
- Periodit 3A -4B, 9. palkin kokoontuminen TI klo 14.45.
- Ohjattu ohjelmointityöpaja kerran viikossa, kurssilla on itsenäistä työskentelyä.
- Kurssimateriaali: https://haskell.mooc.fi/(ulkoinen linkki)
- Kurssilla oppii ohjelmointia matemaattisesta ja teoreettisesta näkökulmasta.
- Kurssi sopii hyvin matemaattisesti suuntautuneille ohjelmoinnin aloittelijoille, mutta kurssi ei kaikkia ohjelmoinnin perusteita käy.
TEC11: Rust-kurssi
- periodit 2A - 2B, 8. palkki
- Vaativa matalan tason ohjelmointiin syventyvä kurssi rust-ohjelmointikurssi.
- Edellyttää ohjelmoinnin perusteiden osaamisen.
- Kurssimateriaalit: https://otafablab.gitlab.io/rust-lukiokurssi/introduction.html(ulkoinen linkki)
TEC12: Ohjelmoinnin MOOC
- Suoritus täysin itsenäisesti, ei ohjausta.
- Kurssimateriaali: https://ohjelmointi-22.mooc.fi/(ulkoinen linkki)
- Laajuus noin 1 lukiokurssi.
- Sovi suorituksen ajankohdasta ja laajuudesta HEI:n kanssa.
TO01 Kohti lukio-opintoja (2 op)
Opintojakso suoritetaan ensimmäisen ja toisen periodin aikana ja siihen liittyy orientoituminen lukio-opintoihin. Opintojakso arvioidaan suoritettu/ hylätty - merkinnällä.
TO02 Kestävä tulevaisuus (2op)
Kiinnostaako kestävä elämäntapa? Mietityttääkö, mistä löytyvät konkreettiset ratkaisukeinot ilmastonmuutoksen torjumiseen? Miten voimme pienentää hiilijalanjälkeä? Nuorisovaltuuston aloitteesta Otaniemen lukiolla on tarjolla kaikkien espoolaisten lukiolaisten Kestävä tulevaisuus -opintojakso. Opintojakso on toiminnallinen ja keskittyy ajankohtaisiin teemoihin. Opintojakso kattaa YK:n Agenda 2030 -tavoitteiden mukaisesti ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen sekä taloudellisen ulottuvuuden kestävästä elämäntavasta. Opintojaksolla tehdään yhteistyötä lukion ulkopuolisten tahojen kanssa, pyritään laajan kokonaiskuvan luomiseen kestävyyden teemoista sekä ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan.
TO03 Hyvinvoiva ihminen -opintojakso (2op)
Opintojakso on psykologian, terveystiedon ja liikunnan yhteinen monitieteinen opintojakso. Sitä suositellaan erityisesti ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille. Opintojakson aikana tutustutaan ihmisen hyvinvointiin tutkimustietoon pohjautuen niin psyykkisen kuin fyysisenkin hyvinvoinnin näkökulmista. Opintojakson tavoitteena on tunnistaa hyvinvointiin liittyviä tekijöitä ja löytää yksilöllisiä keinoja oman hyvinvoinnin parantamiseen. Opintojakson aikana opiskelijoille tehdään yksilöllinen kolmen vuorokauden kestoinen sydämensykevälivaihtelua mittaava Firstbeat- mittaus. Analyysin avulla opiskelijat saavat tietoa sydämen sykevälivaihtelusta ja omasta stressikuormasta, palautumisesta, aktiivisuudesta ja unen laadusta. Opintojakson aikana käytetään monipuolisia, vuorovaikutteisia ja opiskelijaa aktivoivia työtapoja. Opintojakso arvioidaan suoritettu/ hylätty - merkinnällä. Suoritusmerkinnän saa, kun on suorittanut opintojakson alussa yhdessä sovitut työt hyväksytysti.
OTA-opinnot ovat Otaniemen lukion koulukohtaisia valinnaisia opintojaksoja. Kaikki OTA-opintojaksot arvioidaan suoritusmerkinnällä (S).
OTA01 Tutorina toimiminen (2 op)
Tutoreina toimivat tehtävään valitut ja koulutetut 2. vuosikurssin opiskelijat, jotka ohjaavat muun muassa ryhmäyttämistapahtumissa 1.vuoden opiskelijoita sopeutumaan uuteen lukioon ja sen käytänteisiin sekä tutustumaan toisiinsa. Tärkeä osa tutortoimintaa on myös lukion markkinointi yhdeksäsluokkalaisille ja heidän vanhemmilleen. Tutoreiden tehtävänä on luoda kouluun viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä järjestämällä erilaisia koko koulun yhteisiä tapahtumia ja teemapäiviä läpi lukuvuoden.
OTA02 Otaniemen lukion ja opiskelijakunnan hyväksi toimiminen (2 op)
Otaniemen lukion ja opiskelijakunnan hyväksi toimimisesta, kuten hallitustyöskentelystä ja muista vastuullisista tehtävistä voi suorittaa opintojakson. Opiskelijakunnan hallitus on opiskelijoiden keskuudesta vaaleilla valittu taho, joka toimii opiskelijoiden linkkinä sekä opettajiin että hallintoon. Jäsenet valitaan aina yhdeksi vuodeksi kerrallaan niin, että uusi hallitus aloittaa toimintansa joulun jälkeen tammikuussa. Hallitus on siis opiskelijakunnan hallinnollinen elin, jonka toimintaan kuuluvat muun muassa opiskelijakuntaa koskevista asioista päättäminen, opiskelijakunnan edustaminen ja opiskelijakunnan rahastosta vastaaminen. Myös hallituksen järjestelyissä tms. voidaan antaa mahdollisuus opintojakson suorittamiseen.
OTA03 AV-tiimissä toimiminen (2 op)
Lukiomme AV-tiimi suunnittelee ja järjestää koulun tapahtumiin esitystekniikan. Tähän kuuluvat sekä näyttävä valaistus ja videoprojisointi että äänen ja musiikin tekninen puoli. Tiimi on vuosien saatossa järjestänyt ammattimaisesti hienoja puitteita ja näyttävää tekniikkaa satojen ihmisten tapahtumiin. Jäseniä tiimissä on ollut noin kaksikymmentä ja yksi vastuuopettaja.
OTA04 Sometiimissä toimiminen (2 op)
Lukion sometiimin tehtävänä on ylläpitää lukiomme sosiaalisen median kanavia sekä luoda uutta sisältöä mahdollisuuksien mukaan päivittäin. Pääsomekanavana on Instagram, jota seuraa tällä hetkellä lähes kaksituhatta käyttäjää, ja sen lisäksi sisältöä luodaan säännöllisesti myös YouTubeen. Sometiimissä opiskelija pääsee toteuttamaan omia vahvuuksiaan somekampanjoiden suunnittelijana, sisällöntuottajana, kuvaajana ja esiintyjänä. Sometiimi koostuu noin kymmenestä opiskelijasta ja vastuuopettajista.
OTA05 Digitutorina toimiminen (2 op)
Tulee lukuvuoden aikana.
OTA06 Liikettä kouluun, liikuntatutorina toimiminen (2 op)
Opiskelijat itse ideoivat ja organisoivat lukiossamme lukukauden aikana erilaisia liikuntatapahtumia kuten välituntiliikuntaa, oppituntien aktivointia, liikuntapäiviä, asiantuntijoiden vierailuja, lajiesittelyjä jne. Tapahtumat voivat olla lyhyitä esimerkiksi välitunneilla tapahtuvia liikunnallisia hetkiä tai koko päivän kattavia liikuntapäiviä. Lisäksi liikuntatutorien tehtäviin kuuluu eri liikunnallisten välituntivälineiden lainaamisen organisointi ja sekä eri välineiden kunnossapitäminen.
Opintojakson aikana opiskelija oppii ryhmässä ideoimaan ja tuottamaan liikunnallisia tapahtumia kouluyhteisössämme sekä kehittämään Otaniemen lukion liikuntakulttuuria.
OTA07 Kestävän kehityksen opintojakso KeTu (2 op)
Kiinnostaako sinua kestävä elämäntapa? Oletko miettinyt, mistä löytyvät konkreettiset ratkaisukeinot ilmastonmuutoksen torjumiseen? Kestävä tulevaisuus -opintojakso on toiminnallinen ja keskittyy ajankohtaisiin teemoihin Yhdistyneiden kansakuntien (YK) Agenda 2030 -tavoitteiden mukaisesti. Tarkastelemme teemoja erityisesti lukioyhteisön ja Espoon näkökulmista. Käsittelemme myös yksilön, Suomen ja maailman tasoja. Teemme tällä opintojaksolla yhteistyötä lukion ulkopuolisten tahojen kanssa. Pyrkimyksenämme on laajan kokonaiskuvan luominen tutkimalla kestävyyden eri teemoja. Projektityön tekeminen, itsenäisesti tehtävä osio verkkokursseineen (Lukiolaisen ilmasto.nyt) sekä retkiin ja tapahtumiin osallistuminen kuuluvat myös opintojakson sisältöön. Opintojaksosta tehdään oppimispäiväkirja.
OTA08 Taidetta kaikilla aisteilla (2 op)
Opintojaksossa opitaan tuntemaan ja arvioimaan eri taiteenalojen ajankohtaisia toimintatapoja ja ilmiöitä sekä syventämään omaa taidesuhdetta. Opinnot toteutetaan musiikin ja kuvataiteen yhteistyönä. Opintojaksolla hyödynnetään runsaasti pääkaupunkiseudun ja verkon ajankohtaisia konsertteja, näyttelyitä ja muita tapahtumia. Opinnoissa tutustutaan keskeisiin taideilmiöihin impressionismista eteenpäin meillä ja muualla.
OTA09 Taidepassi (itsenäinen, jatkoa OTA08- opinnoille)
Opintojakson tavoitteena on tutustua omatoimisesti ja omista kiinnostuksen kohteista käsin ajankohtaiseen kulttuuritarjontaan ja dokumentoida ja prosessoida näissä tapahtumissa saatuja kokemuksia kuvallis-kirjalliseen oppimispäiväkirjaan, blogiin tms. Yksittäisistä eri alojen ja taidemuotojen tapahtumista rakentuu omaa taidesuhdetta syventävä opintopolku.
Pohjaopinnoiksi tälle kurssille vaaditaan TA3 Taidetta kaikilla aisteilla -kurssin suorittaminen. Tarvittaessa kulttuuripassikurssin suorittamiseksi voidaan esittää myös muuta näyttöä taideopettajien kanssa sovitulla tavalla. Pääsylippu- ym. kustannukset opiskelija kustantaa itse.
OTA10 Monitaiteellinen musiikkiproduktio
Kurssi tarjoaa opiskelijalle tilaisuuksia kehittää musiikillista ja muuta taiteellista luovaa ajatteluaan ja ilmaisutaitojaan taiteidenvälisessä työskentelyssä ja yhteistyössä muiden kanssa. Tavoitteena on, että kurssin aikana opiskelija suunnittelee ja toteuttaa ryhmässä tai itsenäisesti taiteelliseen ilmaisuun liittyvän kokonaisuuden. Kokonaisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa opiskelija soveltaa ja yhdistää aiemmin hankkimaansa kulttuurista, musiikillista ja muuta taiteellista osaamista. Oppimisprosessin aikana opiskelija arvioi työskentelyään ja oppii toimimaan kokonaisuuden kannalta mielekkäällä tavalla. Kokonaisuuden toteutuksessa voi käyttää myös kehittyvän teknologian tarjoamia taiteellisen ilmaisun keinoja.
OTA11 Science-kurssi 1 – monitieteinen ajattelu
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija
- tutustuu luonnontieteelliseen tutkimusprosessiin ja sen eri osiin
- saa kokonaiskuvan luonnontieteistä ja eri luonnontieteiden alojen merkityksestä
- näkee matemaattisten menetelmien merkityksen osana tutkimusprosessia
- tutustuu luonnontieteen ammatteihin ja työnkuviin
- tekee yhteistyötä muiden opiskelijoiden kanssa vastuullisena ja aktiivisena ryhmän jäsenenä
Kurssi on tarkoitettu yhteiseksi kurssiksi kaikille erityislukion ja painotusaineiden opiskelijoille. Kurssilla tehdään vierailuja yliopistoihin ja yrityksiin ja tutustutaan yhteiskunnan ja tulevaisuuden kannalta merkitykselliseen tutkimukseen. Kurssi antaa valmiuksia muiden erikoislukion painotusaineiden kursseille. Kurssilla voidaan keskittyä johonkin erityiseen teemaan. Kurssityönä voidaan tehdä esimerkiksi tutkimussuunnitelma, jonka perusteella tutkimusta voidaan jatkaa esimerkiksi Science-kurssilla 2.
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä. Kurssin suorittaminen edellyttää läsnäoloa ja kurssitöiden tekemistä ja palauttamista.
OTA12 Science-kurssi 2 – Tieteellisen tutkimuksen tekeminen (K)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija
- toteuttaa jonkin luonnontieteisiin tai matematiikkaan liittyvän tutkimuksen tai siihen verrattavan työn, kuten tiedepodcastin
- harjoittaa tietotyötaitoja ja itsenäisen työskentelyn taitoja
- oppii kokeellisen työskentelyn taitoja
- tekee yhteistyötä esimerkiksi opettajien, tutkijoiden ja muiden opiskelijoiden kanssa
- oppii raportointi- ja esiintymistaitoja
Kurssi on tarkoitettu kaikille opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneet tekemään oman tutkimuksen itse valitsemastaan aiheesta tai tuottamaan jostakin luonnontieteisiin tai matematiikkaan liittyvästä aiheesta tiedepodcastin tai -dokumentin. Kurssin ohjaajat valitaan tutkimusaiheiden mukaan ja tutkimuksissa voidaan käyttää apuna mm. Aalto-yliopiston tutkijoiden asiantuntemusta. Kurssityöllä on mahdollisuus osallistua esimerkiksi TuKoKe-kilpailuun tai Millenium Youth Prize -kilpailuun.
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä. Kurssin suorittaminen edellyttää tutkimuksen raportointia tai valmista tiedepodcastia tai -dokumenttia.
OTA13 Tiedepassi
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija
- tutustuu matematiikkaan ja luonnontieteisiin liittyvään tutkimukseen
- saa uusia näkökulmia ja uusinta tietoa tieteestä
- laajentaa perspektiiviään ja osaamistaan lukiokurssien ulkopuolelle
Kurssin tavoitteena on tutustua omatoimisesti ja oman kiinnostuksen mukaisesti yliopistoissa ja lukiolla järjestettäville tiedeluennoille ja erilaisissa tiedetapahtumissa järjestettäviin tilaisuuksiin. Jokaisesta kurssisuorituksen osasta raportoidaan kurssin omalle oppimisalustalle, jolloin suorituksista muodostuu opiskelijalle portfoliomainen koonti eri tapahtumien sisällöstä ja opituista asioista. Kurssisuorituksia voi täydentää koko lukion ajan.
Kurssi arvioidaan suoritusmerkinnällä. Kurssin suorittaminen edellyttää yleensä 30 suorituspisteen keräämistä. Pisteitä kerätään luennoille ja tiedetapahtumiin osallistumalla sekä niistä raportoimalla.



Muualla suoritettavia meillä hyväksiluettavia opintoja
Omnian aikuislukio Espoo
- Lisätietoa opintotarjonnasta löytyy Omnian aikuislukion verkkosivuilta(ulkoinen linkki).
- lue tarkemmin Wilman tiedotteista: "ITSENÄISTEN KURSSIEN suorittaminen"
- aikuislukion opinnot etenkin äidinkielessä ja historiassa eivät aina vastaa suoraan päivälukion opintoja: tarkista vastaavuus tarvittaessa omalta opinto-ohjaajaltasi
Myös muissa aikuislukioissa tehtävät opinnot hyväksiluetaan opintoihin, mutta huomaathan, että muissa aikuislukioissa opinnot ovat maksullisia. Omnian aikuislukiossa opinnot ovat ilmaisia espoolaisen päivälukion opiskelijoille.
Korkeakouluyhteistyö
Kurkista pääkaupunkiseudun yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin! Lukiolaisille suunnatut kurkistuskurssit löydät Espoon kaupungin Korkeakouluyhteistyö-sivulta.
Myös muualla sijaitsevien yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen avoimia opintoja ja toisen asteen opiskelijoille suunnattuja opintoja voi tehdä. Verkossa etänä tehtäviä opintoja on runsaasti tarjolla.
MOOC-opintoja
Huom. lista ei ole kattava. Myös muut MOOC:it voidaan hyväksilukea.
Vieraita kieliä avoimen kautta
Esimerkiksi japania voi opiskella avoimen yliopiston kautta jo lukioaikana, vaikka sitä ei tällä hetkellä ole tarjolla Espoon lukioissa.